26/03/2013

Συμβουλές για τις κηπουρικές εργασίες του Απρίλη!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Κάθε μήνας έχει και τις κηπουρικές εργασίες του... γι' αυτό κι ο κ. Φίλιππος Μποσώνης μας δίνει αρκετές χρήσιμες συμβουλές! Ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τον μήνα Απρίλιο...

ΑΠΡΙΛΙΟΣ


Εργασίες του μήνα

Ετοιμάστε την κοπριά και το φυτικό κομπόστ για το λίπασμα των κήπων και αναμείξτε τα με το χώμα του λάκκου πριν φυτέψετε τους σπόρους.

Σκαλίστε για να ελέγξετε τα ζιζάνια, να σπάσετε την κρούστα του χώματος και να εξασφαλίσετε τον αερισμό στη γη. Ανανεώστε την εδαφοκάλυψη (κοπριά και άχυρα) ανάμεσα στις σειρές των φυτών και ρίξτε λίγο λίπασμα στην άκρη, στα φυτά που έχετε φυτέψει από τον Μάρτιο.

Μη δουλεύετε στον κήπο όταν τα φύλλα είναι βρεγμένα, ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση ασθενειών.

Αντικαταστήστε το χώμα σε γαρδένιες, καμέλιες και μπιγκόνιες με κάποιο άλλο το οποίο θα είναι εμπλουτισμένο με τύρφη και σίδηρο, για να φύγει το πλεόνασμα ασβεστίου και αλάτων που έχει συσσωρευτεί με το πότισμα.

Ελέγξτε την περιοχή για σαλιγκάρια. Τα μαρούλια είναι η αδυναμία τους και μπορούν να «εξαφανίσουν» τη νέα σπορά.

Προφυλάξτε τα φοινικοειδή (π.χ. φοίνικες, γιούκα) από το σκαθάρι των φοινίκων ή το κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο, που μπορεί να τα αφανίσει μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ξεκινήστε το ψέκασμα με χαλκούχα σκευάσματα σε εσπεριδοειδή, κυρίως εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχουν μύκητες κορυφοξήρας ή ίσκας.

Αποφύγετε τα βαθιά οργώματα γύρω από τις λεμονιές, γιατί μένουν εκτεθειμένες σε μύκητες που μπορεί να τις καταστρέψουν.

Αν έχετε ένα μικρό αμπέλι, είναι η εποχή για κλάδεμα των νέων κλημάτων, πλάγιασμα και δέσιμο των κληματίδων, καθώς και ράντισμα για τον περονόσπορο.


Τι σπέρνετε και τι φυτεύετε

Αυτή την εποχή είναι ιδανική για να σπείρετε σε εξωτερικό χώρο αγγούρι, καλαμπόκι, κολοκυθάκια, μπάμιες, ντομάτες, πιπεριές, καρπούζια και πεπόνια.

Μεταφυτέψτε μπάμιες, καλαμπόκι και αναρριχητικές φασολιές, που ανεβαίνουν γρήγορα, για να αποφύγετε τη σκιά στα υπόλοιπα φυτά. Υπολογίστε δυο σειρές καλαμποκιού, για να εξασφαλίσετε καλύτερη επικονίαση. Ύστερα από 2-3 βδομάδες, ξεκινήστε να φυτεύετε για δεύτερη φορά φασόλια, γίγαντες, καλαμπόκι και κολοκύθια.

Η μεταφύτευση πρέπει να γίνεται τις δροσερές ώρες της μέρας και πάντα με μπάλα χώματος γύρω από τη ρίζα του μικρού φυτού.

Αν σας περισσέψουν σπόροι, κλείστε τους σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να μείνουν φρέσκοι για τον επόμενο χρόνο. Οι σπόροι των λαχανικών μπορούν να διατηρηθούν καλύτερα στο κάτω ράφι του ψυγείου.

Αν είχε κιτρινίσει και ξεραθεί το γκαζόν σας σε μερικά σημεία, μπορείτε να ξανασπείρετε πριν αρχίσουν οι μεγάλες ζέστες. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σκάψετε τοπικά, να αφαιρέσετε το ξερό γρασίδι και τα αερίσετε καλά το χώμα με λίγο σκάψιμο πριν ρίξετε τους σπόρους.

Συνεχίστε να ρίχνετε λίπασμα στο γκαζόν για 20 μέρες και ποτίζετε καλά.

Φροντίστε να ξεριζώνετε κάθε 2 με 3 μέρες τα αγριόχορτα που φυτρώνουν μέσα στο γκαζόν.

Φυτέψτε όλα τα ανοιξιάτικα: πετούνια, σουρφίνια, γκαιλάρδια, μπιγκόνια, παγκρέτα και οινοθήρα με μικρά μοβ λουλούδια, η οποία εξαπλώνεται γρήγορα στα παρτέρια.


Τι απολαμβάνετε

Είναι η εποχή για πρώιμα λαχανικά, όπως αρακάς, το κρεμμύδι, κουκιά, σπανάκι αλλά και φράουλες.

Οι κήποι θα γεμίζουν με όλα τα μοβ: πασχαλιές που φημίζονται για την αντοχή τους, κουτσουπιές που γεμίζουν με μοβ άνθη τους δρόμους και αναρριχώμενες γλιτσίνιες που αναπτύσσονται γρήγορα αλλά θέλουν κλάδεμα τον χειμώνα για να πετάξουν τώρα τα λουλούδια τους.

Στους μικρούς βραχόκηπους ανθίζει η σαξιφράγκα, αλλά και η αρμέρια. Και τα δύο είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και φουντώνουν γρήγορα δημιουργώντας ένα χαμηλό γρασίδι.

Μόλις τελειώσει η ανθοφορία θα πρέπει να ρίξετε ξανά λίπασμα στις αζαλέες. Προσοχή στην αραίωση, γιατί οι ρίζες τους είναι επιφανειακές και μπορεί να καούν.

Κλαδέψτε τις ορτανσίες και αραιώστε το πότισμά τους.

Όταν τελειώσει η ανθοφορία των βολβών (φρέζιες, κρόκοι, ζουμπούλια), τα φύλλα τους θα αρχίσουν να κιτρινίζουν. Ρίξτε τους λίγο τελευταίο λίπασμα και αφήστε να ξεραθούν τελείως πριν τους απομακρύνετε από τις γλάστρες.

Κόψτε τις κορυφές από τα χρυσάνθεμα και βάλτε τες σε ένα βάζο με νερό. Θα βγάλουν γρήγορα ρίζες και μπορείτε να τις ξαναφυτέψετε σαν νέα φυτά.

Πριν ξεκινήσετε την επαναληπτική δόση λιπάσματος στο γκαζόν, θημηθείτε να του κάνετε ένα καλό κούρεμα.

Διαβάστηκε 1789 φορές