17/03/2017

Παρουσιάστηκε στην Πάτρα το Βιβλίο του Δ. Κουγιανού για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Γεράσιμο Φωκά

kefalonitis

Γράφτηκε από τον

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με μεγάλη επιτυχία εστέφθη η εκδήλωση για τον Ουρανοθρόνηστο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Μακαριστό Γεράσιμο Φωκά  η οποία έλαβε χώρα σε μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου PatrasPlace  την Τετάρτη 15 Μαρτίου.

 

Ως γνωστόν ο Μακαριστός Μητροπολίτης  ψηφίστηκε από την Ιερά Σύνοδο σχεδόν Παμψηφεί στις 26 Μαίου 2015 ως άξιος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και Χιροτονήθηκε την 31 Μαίου ημέρα της Πεντηκοστής. Δυστυχώς για την Κεφαλλονιά και όχι μόνο ενώ ήταν να ενθρονισθεί στις 2 Ιουλίου του 2015 δεν πρόλαβε εκοιμήθη στις 22 Ιουνίου και οι καμπάνες ήχησαν Πένθιμα για να αναγγείλουν ότι ο Πατήρ Γεράσιμος εκοιμήθη. Η εκδήλωση έγινε για να τιμηθεί η μνήμη του Μακαριστού Γεράσιμου Φωκά με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Διονυσίου Κουγιανού. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος των Εν Πάτραις Κεφαλλήνων ό Αγιος Γεράσιμος και ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πατρών.

Από νωρίς πλήθος κόσμου κατέκλυσε κυριολεκτικά την αίθουσα και ασφαλώς οι περισσότεροι ήσαν Κεφαλλονίτες για να επαληθευθεί και ο υπότιτλος του βιβλίου //Με την Φωνή των Κεφαλλήνων// και πράγματι δεν μπορούσε να κρύψει κανείς τόσο τον ενθουσιασμό του  όσο και την συγκινησή του φέρνοντας στο νού του τον Μακαριστό Γεράσιμο Φωκά η ακούγοντας τους ομιλητές και μαθαίνοντας την Χριστιανική του δράση και την διακονία του στην Μητρόπολη Κεφαλλονιάς. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ κ Χρυσόστομος σε ένα εμπνευσμένο χαιρετισμό του τόν1σε την ιδιαιτερότητα  και την αξία της ενθρονίσεως του  Γεράσιμου Φωκά στον Ουρανό.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ Χρύσανθος μίλησε για τις αρετές και το έν γένει ήθος του Μακαριστού Γεράσιμου Φωκά. Ο Φιλόλογος κ Φώτης Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στην δομή του Βιβλίου-Λευκώματος του κ Διονυσίου Κουγιανού το οποίο περιέχει πρωτογενές υλικό για την εκπόνηση εν καιρώ της βιογραφίας του. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Ακαδημαικού και καθηγητή στο Cambridce  αδελφού  του Μακαριστού Γεράσιμου Φωκά  κ Αθανασίου Φωκά όπου με την παρουσία του ετίμησε όχι μόνο την εκδήλωση αλλά και την πόλη μας. Ο κ Αθανάσιος Φωκάς αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής του αδελφού του και στην αφοσιωσή του στην Βίωση της μεγάλης αρετής της Αγάπης. Περιστατικά για το ορθόδοξο ήθος του Μακαριστού Γερασίμου Φωκά ανέφερε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος . Στο τέλος μίλησε ο Συγγραφέας κ Διονύσιος Κουγιανός.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από την εξαιρετική απαγγελία της κ Σοφίας Παπαδοπούλου Βασιλοπούλου ποιήματος του καθηγητή Αγγειακών Παθήσεων κ Παναγιώτη Δημακάκου που έγραψε για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γεράσιμο Φωκά. Η  όλη εκδήλωση πλαισιώθηκε από δυο εξαιρετικές χορωδίες της Πάτρας . Στην αρχή έψαλλε ύμνους ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών  υπο την Διεύθυνση του Γιάννη Κότορου , ενώ το πρόγραμμα έκλεισε η τετράφωνη ανδρική χορωδία του Ιερού Ναού Παντανάσσης /Γ Τριάντης/ υπό την διεύθυνση του κ Θεόδωρου Χαλκιόπουλου. Και οι δύο χορωδίες καταχειροκροτήθηκαν από το ακροατήριο.

Η  εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πατήρ Νικόλαος Σκιαδαρέσης- ο βουλευτής Αχάιας Νίκος Νικολόπουλος- η πρώην βουλευτής κ Μαρία Κυριακοπούλου , ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας.

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου..

Φωτογράφηση Χρήστος Σταματόπουλος. 

Διαβάστηκε 1162 φορές