Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Η επιστήμη πίσω από το γύρισμα του αστραγάλου και γιατί θα το πάθετε ξανά
Ένα στραμπούληγμα θα οδηγήσει και σε άλλα
Μία μεγάλη μετα-έρευνα στο Sports Medicine σχετικά με το διάστρεμμα της ποδοκνημικής ή αυτό που συνηθίζουμε να λέμε στραμπούληγμα του αστραγάλου, βρήκε πως οι αθλητές έχουν πιθανότητες να στραμπουλήξουν τον αστράγαλό τους μία φορά ανά 1.000 ώρες προπόνησης. Μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και τα παιδιά σε σχέση με τους εφήβους ή τους ενήλικες, ενώ τα σπορ σε κλειστό χώρο έχουν μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου.
Ο πιο συχνός τύπος στραμπουλήγματος είναι όταν οι σύνδεσμοι στο εξωτερικό του αστραγάλου τεντώνονται ή σκίζονται, όταν η άρθρωση κινείται πέρα από τα φυσιολογικά όριά της. Υπάρχουν μάλιστα ισχυρά στοιχεία που δείχνουν πως οι άνθρωποι που θα στραμπουλήξουν μία φορά τον αστράγαλό τους, είναι πολύ πιθανό να το πάθουν ξανά.
Ένα ιστορικό πλάγιου διαστρέμματος αστραγάλου είναι γνωστό πως διαταράσσει τη δομική ακεραιότητα των συνδέσμων και της κινητικής λειτουργίας, εμποδίζοντας την ικανότητα του ατόμου να αποφύγει τραυματικές καταστάσεις.
Μερικά διαστρέμματα είναι πολύ ελαφριά με σχεδόν καθόλου πρήξιμο ή προβλήματα κινητικότητας. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν με χρόνια αστάθεια αστραγάλου, παθαίνοντας διάστρεμμα ξανά και ξανά. Το αίσθημα της αστάθειας και οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί αναφέρονται στο 70% των περιπτώσεων, έχοντας επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Τα στοιχεία δείχνουν πως αυτά τα άτομα θα γίνουν σταδιακά λιγότερο ενεργά, θα αποκτήσουν βάρος και θα αναφέρουν περισσότερο πόνο γενικότερα στο σώμα.
Επιπλέον, μερικοί που θα στραμπουλήξουν τον έναν αστράγαλο, μπορεί να στραμπουλήξουν και τον άλλον. Ο λόγος είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται. Μία υποσυνείδητη αλλαγή στον τρόπο που περπατούν για να προστατευτεί το τραυματισμένο μέλος, αυξάνει τον κίνδυνο στο αντίθετο άκρο.
Αν γυρνάτε συχνά τον αστράγαλό σας, μία επίσκεψη σε φυσιοθεραπευτή κρίνεται απαραίτητη για να μειώσετε το ρίσκο. Ένας τρόπος να προστατευτείτε είναι να χρησιμοποιείτε πρόσθετα στον αστράγαλο που έχετε στραμπουλήξει στο παρελθόν, όταν έχετε προπόνηση. Όχι ελαστικούς επιδέσμους αλλά επιστραγαλίδες. Άκρως σημαντικές είναι και οι ασκήσεις ισορροπίας. Ισορροπήστε στο ένα πόδι καθώς πετάτε στον τοίχο μία μπάλα του τένις και την πιάνετε ή ισορροπήστε σε ένα δίσκο ισορροπίας για τρία με πέντε λεπτά την ημέρα. Οι ασκήσεις αυτές θα ενισχύσουν τους μύες και τους συνδέσμους στους αστραγάλους σας.
Πηγή: https://unboxholics.com