11 Ιουνίου 2010

Ένα αλλιώτικο & σύγχρονο κεφαλληνιακό χρονικό – «Eύδοξος 2010»

ΝΕΟΙ, ΑΦΘΑΡΤΟΙ, ΑΔΟΛΟΙ, ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ…

Ένα διαφορετικό χρονικό της φιλοξενίας του Τετραθέσιου Δημοτικού Σχολείου Χιονάτων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Εκπαιδεύσεως ΕΥΔΟΞΟΣ στον Αίνο.[/i]Σήκω Πάνω Ελληνική Νεολαία !!

Βράδυ. Κεφαλληνία. Όρος Αίνος. Στην επαρχιακή Ελλάδα που αντιστέκεται. Εκατοντάδες ανυποψίαστοι βλαστοί της μελλοντικής κοινωνίας γελαστοί και φιλόδοξοι με την υποστήριξη των διδασκάλων τους και των θαυμαστά αυτοοργανωμένων τους γονέων, επισκέπτονται επί ένα και πλέον μήνα σε αλλεπάλληλα κύματα και με όσα μέσα διαθέτουν το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Εκπαιδεύσεως ΕΥΔΟΞΟΣ του ΚΙΕ το οποίο με την προσφορά και βοήθεια μελών και φίλων του από την ευρύτερη Κεφαλονιά, επιχειρεί να τοποθετήσει έναν μικρό αλλά πολύτιμο λίθο στο απαιτητικό οικοδόμημα της μόρφωσής τους.

Δέχονται όλοι προθυμότατα να καλύψουν το ενάμισυ χιλιόμετρο επιπλέον ορεινής ανάβασης στον Αίνο όχι απλά για να δουν από κοντά την οικοδομή του επερχόμενου Τηλεσκοπίου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» (θα ανεγερθεί έγκαιρα και σωστά άραγε ή θα γίνει νέος δρόμος Κρανιάς;) αλλά για να μας ακούσουν να τους μιλάμε και να τους κατατοπίζουμε. Στέκονται απέναντί μας, μας κοιτούν και μας ακούνε. Ρουφάνε σαν σφουγγάρι ότι τους λέμε για την ιστορία της επιστήμης, και για την Ελλάδα.

Έτσι ήλθε και το Δημοτικό Χιονάτων. Παρέβησαν τον κανονισμό της ηλικιακής ομοιογένειας του ακροατηρίου. Ήρθανε παιδιά μικρά και μεγάλα. Γιατί αλλιώς θα ήταν λίγοι. Δεν ήθελαν να είναι λίγοι. Απεχθάνονται την ολιγανθρωπία. Και όταν παρατηρούν με τη βοήθεια ενός κατάλληλου μικρού τηλεσκοπίου τα ουράνια σώματα δεν ρωτάνε «τι μας χρησιμεύουν όλα αυτά», παρότι τους εξηγούμε αργότερα πώς αυτά που μας «χρησιμεύουν» σήμερα, θα ήταν ανύπαρκτα, αν δεν είχαν πρωτύτερα ανακαλυφθεί αυτά που τότε …«δεν χρησίμευαν σε τίποτα». Δεν τους απασχολεί. Είναι αυθεντικοί.

Δεν αναζητούν το χρηστικό αλλά το μυστικό. Αλλα τους απασχολούν. Πώς να καταφέρουν ως νέοι τετραπέρατοι Οδυσσείς να με παραπλανήσουν και να ξαναπεράσουν στην ουρά των διαδοχικών παρατηρητών και να βρεθούν ακόμα μία φορά δίπλα στον προσοφθάλμιο του τηλεσκοπίου..! Η ουρά από γραμμή είχε γίνει ..κύκλος του Escher και εμείς οι ως κύκλωπες τυφλωμένοι ξεχάσαμε (δήθεν) να καταμετρήσουμε τους μικρούς κεφαλλονίτες ανακυκλούμενους ζαβολιάρηδες…


Μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα παρακολουθούν ζωντανά μορφωτικές διαλέξεις και εκπαιδευτικές προβολές για το Σύμπαν και τη φύση της επιστημονικής έρευνας. Τους μιλάω πάνω από μιάμισυ ώρα ακατάπαυστα. Μένουν εκεί ακούραστοι. Δέχονται και υποβάλλουν εύκολες και δύσκολες ερωτήσεις. Ύστερα ξεναγούνται στα ραδιοκάτοπτρα και τα οπτικά τηλεσκόπια του Κέντρου, έχοντας τη δυνατότητα να γευτούν μοναδικές , άμεσες, χειροπιαστές εμπειρίες και να αποκτήσουν παραστάσεις τις οποίες ακόμα και τα ακριβότερα ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας πασχίζουν αλλά δεν μπορούν με τίποτα να προσφέρουν, χρεώνοντας αδρότατα τις λιγοστές εκείνες φορές που το καταφέρνουν.

Σκέφτομαι πως καμμιά φορά έχουν και τα επαρχιωτόπουλα ασύγκριτα προνόμια. Και ιδού: αναφύονται απροσδόκητα τάλαντα αυθεντικά, που δεν ξεπηδάνε από το χρεωκοπημένο σύστημα των εχόντων ή των ορεγομένων το έχειν, αλλά από τον εθνικό κορμό των ελλήνων μέσα από την αλυσίδα της διαδοχής των γενεών. Όπως ο «Μάρκος ο Επιστήμονας» όπως τον αποκάλεσε ο συμμαθητής του όταν με είδε έκπληκτο να του δίνω συγχαρητήρια. Ο μαθητής Δημοτικού Μάρκος Γούλας του τετραθέσιου Δημοτικού Σχολείου Χιονάτων Νήσου Κεφαλληνίας. Που απήντησε με συναρπαστική ευστοχία σε ερωτήματά μου που θα άφηναν άναυδους ακόμα και φοιτητές. Να το θυμόσαστε αυτό το όνομα. Θα είναι άραγε από τα παιδιά που τρώει η μάννα τους Ελλάδα; Και το μικρό τετραθέσιο Σχολείο του; Είναι μήπως το τέχνασμα που χρησιμοποιεί η Ελληνική Επαρχία για να βγάλει καΆ να δύο προσωπικότητες;

Σε μια αποστροφή σημερινής ομιλίας του στην επαρχία (10-6-2010) για να εξηγήσει τα τωρινά δεινά, αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός ρητορικά « Μήπως επενδύσαμε στην Παιδεία ; .. o έλληνας γονέας πληρώνει από την τσέπη του περισσότερα από κάθε άλλον γονέα στην Ευρώπη…»
Αναρωτιόμαστε λοιπόν και εμείς μετά την αφοπλιστική του ομολογία. Γιατί δεν επενδύσατε Κύριε;

Γνωρίζει πως μήνες ολόκληροι έχουν περάσει και η υπουργός του της (σκέτης) Παιδείας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ στο αίτημα του ΚΙΕ να δημιουργηθούν δέκα (10) θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους που θα συγκρατήσουμε στην Κεφαλονιά για την υποστήριξη και εντατικοποίηση της περαιτέρω μορφωτικής και ερευνητικής ανάπτυξης του αστεροσκοπείου;

Γνωρίζει ότι δεν αντιπρότεινε ούτε 9 ούτε 8 ούτε 5 ούτε καν μία (1); Γνωρίζει ότι το «Υπουργείο Παιδείας» ούτε καν το αρνήθηκε διπλωματικά «λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του δημοσίου τομέα της χώρας μας» παρΆ όλες τις βολικές για το βαθύ κράτος των προσχημάτων και της απύθμενης δημοσιουπαλληλίας περιστάσεις; Τίποτε απολύτως. Ανυπαρξία. Είναι βέβαιο πως δεν το γνωρίζει αλλά είναι εξΆ ίσου βέβαιο πως ουδέποτε θα το μάθει. Μισό σετ κουρτίνες υπουργείου ζητήσαμε, αλλά ως γνωστόν στην Ελλάδα τα υπουργεία υφίστανται πρωτίστως υπέρ των εργαζομένων εις αυτά.

Στην ίδια την ΑΜ την Βασίλισσα της Αγγλίας αν είχε υποβληθεί το αίτημα αυτό (το έθνος της οποίας έχει μακρότατη και πλούσια αστρονομική παράδοση) θα είχε καταδεχτεί να απαντήσει και είμαι βέβαιος πως θα έγραφε ευγενικά πως το αίτημα είναι εύλογο αλλά αφορά υπόθεση άλλης χώρας, (αφήστε που μπορεί να διέτασσε τον παρΆ ημίν Πρέσβη να επικοινωνήσει με το ΔΣ του ΚΙΕ!)

Αλλά που τέτοια αβροφροσύνη και τακτ στο εγχώριο κομματοπολιτικό σύστημα. Πώς να το εξηγήσουμε; Μήπως ο Έλλην υπουργός Παιδείας έχει κατά τεκμήριο πολύ φόρτο εργασίας για να αλληλογραφήσει με έναν αποκεντρωμένο φορέα της επαρχίας της χώρας του (ιδίως μακράν του τόπου καταγωγής ή εκλογής του); Η μήπως η παραγωγικότητα του υπαλληλικού επιτελείου στο ηλιόλουστο Υπουργείο είναι απαγορευτικά μειωμένη, διότι με το σάλο που ξέσπασε ακόμα δεν τοποθετήθηκαν εκείνες οι περιβόητες κουρτίνες/σκίαστρα των 200.000 ευρώ;

Ας μας απαντήσει λοιπόν, έστω, πως στην νέα (εικονική) οικονομία της πράσινης ανάπτυξης η μόρφωση των παιδιών γίνεται πλέον διεξοδικά στο σχολείο με το notebook μπαταρίας και τα διαβόητα «ηλεκτρονικό βιβλίο» και «ηλεκτρονικό πίνακα», ενώ οι αυθεντικές και λυσιτελείς μορφωτικές εμπειρίες προσωπικής εμπλοκής στην παραγωγή γνωσιακού περιεχομένου είναι πολυτέλειες εκ του περισσού και έχουν νόημα μόνο ως ανταποδοτικές επιχειρήσεις -«κράχτες» εκπαιδευτικού τουρισμού με οικονομοτεχνικές μελέτες εισπράξεων και εισιτήρια (… «ειδικά τώρα αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας» ).

Ας μας απαντήσει λοιπόν κάτι, γιατί πρέπει να μάθουμε αν οι λειτουργικές δαπάνες για τις επερχόμενες παιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνουμε για το χειμώνα του 2010-11 οι οποίες θα είναι εξόχως πρωτοποριακές και πολύπλευρες, θα τεθούν εν μέρει ή εν όλω «υπό την αιγίδα αδιαφορίας του οικείου Υπουργείου Παιδείας», «υπό την αιγίδα της αγαθής τύχης του να είσαι Έλληνας φορολογούμενος εθελοντής» ή, «της ηρωικής Αδελφότητας Γονέων- Κηδεμόνων και Φίλων του Αστεροσκοπείου» όπως σήμερα.

Ελληνα, δεν έχεις ευημερία γιατί δεν έχεις οικονομία. Δεν έχεις οικονομία γιατί δεν έχεις ανταγωνιστικότητα. Δεν έχεις ανταγωνιστικότητα γιατί δεν έχεις καινοτομία.

Δεν έχεις καινοτομία γιατί δεν έχεις ελληνική τεχνολογία. Δεν έχεις τεχνολογία γιατί δεν έχεις Ελληνική Επιστήμη. Δεν έχεις Ελληνική Επιστήμη γιατί δεν έχεις Εθνική Παιδεία. Δεν έχεις Εθνική Παιδεία γιατί βάλθηκες να δραπετεύσης απΆ την γραμμή της Ιστορίας σου και προσέρχεσαι να ατενίσης την Αβυσσο, έχοντας απαγορεύσει την επίγνωση των Εθνικών Δικαιωμάτων σου. Πλησιάζεις σΆ αυτήν, την κοιτάς και σε κοιτάει, φυλλοροείς και τρέμεις. Γιατί δε πατείς στη Γή σου και δεν σφιχτοκρατάς το χέρι του Πατέρα σου όπως εκείνος του Παππού σου.

Δάσκαλε που φέρνεις τα παιδιά σε ευχαριστούμε.

Ν. Χ. Σολωμός
ΕΥΔΟΞΟΣ
Αίνος Κεφαλληνίας

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόγραμμα Erasmus με θέμα «Risk Impact Zone Environment» στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου
26 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόγραμμα Erasmus με θέμα «Risk Impact Zone Environment» στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου

Σήμερα το πρωί το 2ο Λύκειο Αργοστολίου υποδέχτηκε, εκπαιδευτικούς και μαθητές των συνεργαζόμενω…
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σάμης διοργανώνει ημέρα δράσης «STREETWORK» στην Αγία Ευφημία
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σάμης διοργανώνει ημέρα δράσης «STREETWORK» στην Αγία Ευφημία

Ημέρα Τετάρτη 28.09.2022 και ώρα 11.00 π.μ., το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Σάμης,θα βρίσκεται σ…
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Global Information Infrastructure and Networking Symposium» από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
25 Σεπτεμβρίου 2022

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Global Information Infrastructure and Networking Symposium» από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

To Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Τμήμα Πληρ…
Εξαιρετική η 37η χορωδιακή συνάντηση Κεφαλονιάς @Θαλασσόμυλος [24.09.2022]
24 Σεπτεμβρίου 2022

Εξαιρετική η 37η χορωδιακή συνάντηση Κεφαλονιάς @Θαλασσόμυλος [24.09.2022]

Εκπληκτική η εκδήλωση για την 37η χορωδιακή συνάντηση Κεφαλονιάς που πραγματοποιήθηκε σήμερα το …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022
10 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022

Ανακάλυψε τις νέες συλλογές στρωμάτων Candia με έκπτωση έως 40% The I…
Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»
6 Σεπτεμβρίου 2022

Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»

H ομάδα του kefalonitis επισκέφθηκε το κατάστημα «19_61 coffe n’ more » για έναν απογευματινό κ…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
1 Σεπτεμβρίου 2022

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design