Skip to main content
10 Ιουνίου 2010

Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών: Περί σφαγείων

Εδώ και πολύ καιρό η Νομαρχία έχει ξεκινήσει μία διαβούλευση – σταθμό, αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία σύγχρονου Σφαγείου στο Νομό μας.

Η ιδέα ίδρυσης και λειτουργίας ενός σύγχρονου Σφαγείου είναι πια ώριμη, όσο ποτέ άλλοτε, και καλό είναι τόσο η Νομαρχία όσο και οι Δήμοι και η Κοινότητα Ομαλών μαζί με τους Κρεοπώλες και τους Κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στην όλη προσπάθεια, την οποία στηρίζει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, αφού είναι προς το συμφέρον της Κοινωνίας μας.Η κτηνοτροφία που υπάρχει στο νησί μας έχει επιβιώσει εξαιτίας των εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών που ευνοούν την εκτροφή των ζώων και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, και στηρίζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που της επέτρεψαν να επιβιώσει μέσα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της μονόπλευρης ανάπτυξης του τουρισμού και τον αθέμιτο ανταγωνισμό των προϊόντων της από ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κτηνοτροφία ήταν και πρέπει να παραμείνει η κινητήρια δύναμη της οικονομίας στο Νομό μας. Επομένως, η κτηνοτροφία πρέπει να αποτελεί την βασική δραστηριότητα εάν ενδιαφερόμαστε για την ισόρροπη ανάπτυξη του Νομού.
Σήμερα, το μοντέλο ανάπτυξης επανακαθορίζεται με στόχους την ασφάλεια, την ποιότητα, την διαχείριση των παραπροϊόντων και υποπροϊόντων καθώς και την πολυμορφία των παραγόμενων προϊόντων ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και η θέση τους στην αγορά. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τον Νομό μας, όπου η διατήρηση και η ανάπτυξη βιώσιμων αγροτικών κοινωνιών είναι η βάση για την αποφυγή της εγκατάλειψης και της ερήμωσης των χωριών μας.

Ήδη, υπάρχει η εμπειρία από την μονόπλευρη προώθηση του τουρισμού και την εγκατάλειψη όλων των άλλων δραστηριοτήτων, την στιγμή που θα έπρεπε το ένα παραγωγικό σύστημα να τροφοδοτεί το άλλο.
Σήμερα ακόμη περισσότερο από ποτέ άλλοτε μας απασχολεί η διατροφή μας και σε συνδυασμό με το Κεφαλλονίτικο αρνάκι και κατσικάκι, θα έχουμε σίγουρα αποτελέσματα. Διασφαλίζουμε το μέλλον των νέων κτηνοτρόφων. Ψάχνουμε για κάτι καλύτερο και δεν είναι τυχαίο που η προσπάθεια για ίδρυση Σφαγείου στην Κεφαλονιά κερδίζει συνεχώς έδαφος από τους Κεφαλλονίτες και Θιακούς κτηνοτρόφους.

Το εγχείρημα θέλουμε να είναι πετυχημένο. Γιατί, και κτηνοτροφικά προϊόντα αγνά διαθέτει ο Νομός μας και θέληση υπάρχει. Αρκεί να αποφύγουμε τα λάθη.

Σήμερα, προέχει η ενεργή συμμετοχή όλων είτε αυτός λέγεται Κρεοπώλης ή Κτηνοτρόφος, ή Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ή Δήμοι ή Κοινότητα ή Νομαρχία.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικού αποδέκτη του προϊόντος, του καταναλωτή, ολοένα μεγαλώνει. Το νέο Σφαγείο θα λειτουργήσει με διπλό όφελος για λογαριασμό του Κεφαλλονίτη και Θιακού Κτηνοτρόφου παραγωγού καθώς και για τον ίδιο τον καταναλωτή τονώνοντας την τοπική οικονομία, συμβάλλοντας στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης αλλά ταυτόχρονα ανοίγοντας νέους δρόμους και για άλλα προϊόντα.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης πιστεύει σε συλλογικές δράσεις και τις στηρίζει γιατί μέσα από συλλογικές δράσεις γεννήθηκε και προχωρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών στην προσπάθειά της να διαφυλάξει το μέλλον του ντόπιου ελαιόλαδου και να αποφευχθεί η δημιουργία περαιτέρω αδιεξόδων έχει καταθέσει στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρόταση για την ίδρυση και λειτουργία μιας καθετοποιημένης επισκέψιμης μονάδας παραγωγής, επεξεργασίας, συμβατικής και βιολογικής πιστοποίησης και τυποποίησης του Κεφαλλονίτικου και Θιακού ελαιόλαδου με παράλληλη διαχείριση των παραπροϊόντων και αποβλήτων, η οποία έχει ήδη αξιολογηθεί προς ένταξη στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό του Νομού μας καθώς και την 4η Προγραμματική περίοδο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013.

Επίσης, στον ίδιο Αναπτυξιακό Σχεδιασμό συμπεριλήφθηκε και άλλη μία πρόταση της Ένωσης για την ίδρυση και λειτουργία Εργαστηρίου Ελέγχου Τροφίμων δίνοντας έτσι λύση στο μείζον θέμα που απασχολεί τους Κεφαλλονίτες και Θιακούς αγρότες, κτηνοτρόφους, παραγωγούς (ερασιτέχνες και μη) καθώς και βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στη παραγωγή, επεξεργασία, μεταποίηση και εμπορία τροφίμων – ποτών – ζωοτροφών και αγροτικών ντόπιων προϊόντων παρέχοντας αξιόπιστες αναλύσεις και συμβουλές εντός του Νομού.

Με πρόσφατη ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, έχοντας υπόψη τις τεχνικές και οικονομικές στηρίξεις της Νομαρχίας, όλων των Δήμων και της Κοινότητας του Νομού, καθώς και του Συλλόγου των Κρεοπωλών και των Αγροκτηνοτρόφων του Νομού, αποφάσισε την κατάθεση φακέλου με τίτλο την Ίδρυση και Λειτουργία Σφαγειοτεχνικής Υποδομής Κεφαλληνίας και Ιθάκης, μόλις προκηρυχθεί το Μέτρο 123Α του Αξονα 1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», προς αξιολόγηση από την Διεύθυνση Προγραμματισμού και Γεωργικών Διαρθρώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημασία έχει να πείσουμε με την σοβαρότητα της πρότασης, ώστε να συμμετέχουν όλοι.

Εκτιμούμε ότι, υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής.

Ανδρέας Π. Καλαφάτης
Πρόεδρος Δ. Σ.
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Κεφαλληνίας & Ιθάκης

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18 Ιουλίου 2024
Για μια ακόμα φορά τα Βλαχάτα στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας τα έσπασαν… Από νωρίς ξεκίνησε ν…
17 Ιουλίου 2024
Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο εξαίσιο χώρο του Βοτανικού κήπου. …
16 Ιουλίου 2024
Με μεγάλη μας χαρά για ακόμη μια χρόνια, παρευρεθήκαμε στην έκθεση ζωγραφικής της Μιμίκας Μηλάτο…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU