Skip to main content
27 Ιανουαρίου 2006

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς

Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, που βρίσκονται επί ημέρες στο σκοτάδι, ζητά η αντιπολίτευση. Τεράστια παραμένουν τα προβλήματα στα νησιά, ενώ ασαφές παραμένει το πότε θα αποκατασταθεί εξ ολοκλήρου η ηλεκτροδότηση.Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την κα Αννα Διαμαντοπούλου, βρέθηκε στην Κεφαλονιά από όπου έκανε λόγο για σοβαρές τις ευθύνες της κυβέρνησης και απόντες υπουργούς, ζητώντας παράλληλα «να κηρυχθεί, έστω και τώρα ο Νομός, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης τη μετάβαση αμέσως επιτόπου κυβερνητικού κλιμακίου, να αυξηθούν τα συνεργεία αποκατάστασης των ζημιών, να αποφασιστεί άμεσα η αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, τέλος, να υπάρχει σε καθημερινή βάση υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών.

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί και του ζήτησε επίσης να κηρυχθεί ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, «πράγμα που έπρεπε ήδη να έχει γίνει», όπως τόνισε.

Η κα Παπαρήγα ζήτησε ακόμη άμεσες οικονομικές αποζημιώσεις και οικονομικές ελαφρύνσεις στις λαϊκές οικογένειες, στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και αγρότες, μέτρα για να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, ειδική μέριμνα για τους σπουδαστές των δύο ΤΕΙ που λειτουργούν στην Κεφαλονιά και μέτρα για τις συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης που συμβαίνουν ούτως ή άλλως. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε τέλος ότι θα φέρει το συγκεκριμένο θέμα και στη Βουλή.

Να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε και ο δήμαρχος Αργοστολίου, Γ. Φόρτες, ζητώντας παράλληλα να «σταματήσει η παραπληροφόρηση της ΔΕΗ», μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH.

Η κήρυξη ενός Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από εισήγηση του Νομάρχη. Ο Νομάρχης Κεφαλονιάς δεν έχει κάνει τέτοια εισήγηση, αφού δεν έχει κρίνει ότι χρειάζεται κάτι τέτοιο, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε αυτά τα αιτήματα.

Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παρατείνονται έως το τέλος Φεβρουαρίου όλες οι προθεσμίες φορολογικών υποχρεώσεων των κατοίκων του Νομού που έληγαν τον Ιανουάριο ή αρχές Φεβρουαρίου. Επίσης αναστέλλονται όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που λήγουν την 31η Ιανουαρίου έως το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς προσαυξήσεις.

Παράλληλα, το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται μέχρι 30ης Απριλίου η καταβολή κάθε είδους ασφαλιστικών εισφορών των κατοίκων των νησιών Κεφαλληνίας και Ιθάκης προς όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα ώστε να συντομευτεί ο χρόνος καταβολής αποζημιώσεων για ζημιές στην γεωργική παραγωγή. Η αποτίμηση των ζημιών θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι για την περιοχή Κεφαλληνίας και Ιθάκης αναστέλλεται για το τέλος Φεβρουαρίου η είσπραξη των λογαριασμών, με ημερομηνία λήξης Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία μεταφοράς γεννητριών από στρατιωτικές μονάδες, στην Κεφαλονιά, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης του νησιού.

Μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα μεταφερθούν στο νησί 26 γεννήτριες, συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 6,3MW. Ήδη, ένα αεροσκάφος C-130 μετέφερε στο νησί δύο γεννήτριες, ισχύος 120 KW. Τις υπόλοιπες γεννήτριες θα μεταφερθούν στο νησί με αρματαγωγά.

Η κατάσταση ωστόσο παραμένει απελπιστική, καθώς σύγχυση και αγανάκτηση επικρατεί για την ασάφεια που υπάρχει ακόμα για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Εικόνα παράλυσης υπάρχει στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού, στις μετακινήσεις και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν άνθρωποι που δηλητηριάστηκαν από μαγκάλια που χρησιμοποίησαν για να ζεσταθούν.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει ήδη αποκατασταθεί το 40% της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, και το εσωτερικό δίκτυο του νησιού έχει αποκατασταθεί σε ποσοστό 65%.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόδοση ευθυνών, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η αποκατάσταση των ζημιών. Για τον Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ Δ.Μανιατάκη, ο κ. Αντώναρος εκτίμησε ότι «έδειξε σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Όμως και στην υπόλοιπη Ελλάδα σωρεία προβλημάτων αφήνουν πίσω τους οι χιονοπτώσεις, καθώς υποχωρεί η κακοκαιρία, ενώ το πρόβλημα του παγετού για πολλές περιοχές παραμένει.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

8 Δεκεμβρίου 2023

Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Αργοστόλι [08.12.2023]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στην πλατεία Βαλλιάνου και μαζί…
8 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσκληση στο άναμμα Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Αγίων Πάντων 10 Δεκεμβρίου

Διαδημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμων Κεφαλονιάς
8 Δεκεμβρίου 2023

Δήμος Αργοστολίου: Tour of Champions

Διαδημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμων Κεφαλονιάς
8 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στα Βλαχάτα 9 Δεκεμβρίου

Πρόσκληση στην Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στην Πλατεία Βλαχάτων το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 17:00…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι
6 Δεκεμβρίου 2023

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι

Μύρισαν Χριστούγεννα στο κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι. Με υπέροχο χριστουγεννιάτικο στολι…
Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU