Skip to main content
22 Μαρτίου 2010

Αθανάσιος Ραζής (1898 – 1826) – Κότσικας: ο Κεφαλονίτης Λεωνίδας της νεότερης Ελλάδας

Ένας από τους οπλαρχηγούς της επανάστασης του 1821 που δίδαξαν στον πολιτισμένο κόσμο την ελευθερία, άγνωστος δυστυχώς για τους πολλούς Κεφαλονίτες και Ελληνες γενικότερα.

Ο παπαγιάννης Ραζής Κεφαλονίτης μετανάστης στο Μεσολόγγι πήρε γυναίκα του τη θυγατέρα και μοναδική κληρονόμο του πλούσιου Δημητρίου Κότσικα και έδωσε στο δευτερότοκο γιό του το επώνυμο Κότσικας. Οι απόγονοί του όμως έλαβαν πάλι το πατρογονικό τους όνομα Ραζής προσθέτοντας στην υπογραφή τους και το επώνυμο Κότσικας. Έτσι ο αρχηγός του Μεσολογγίου και οι αδελφοί του υπέγραφαν ως Ραζή – Κότσικας.

Το έτος 1898 γεννήθηκε ο Αθανάσιος Ραζής – Κότσικας και είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι ορίστηκε από τους προκρίτους του Μεσολογγίου, λόγω των πληθωρικών ικανοτήτων του και παρά το νεαρό της ηλικίας του αρχηγός των «εντοπίων αρμάτων», όταν το Μεσολόγγι ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στις 20 Μαϊου 1821.

Σαν γενικός αρχηγός της φρουράς της ιερής πόλεως, υπήρξε επικεφαλής γνωστών οπλαρχηγών όπως Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Νικηταράς, Λόντος, Γρίβας, Δεληγιάννης, Τσόγκας, Μακρής, κ.λ.π.

Σ΄αυτόν οφείλεται η παραμονή των στρατευμάτων του στο Μεσολόγγι και όχι η συμμετοχή τους στην αποτυχημένη μάχη του ΠΕΤΑ και η απόφαση της οχύρωσης της πόλης κάτω από την προσωπική του επίβλεψη, ώστε να εμποδιστεί στο σημείο αυτό η μετάβαση προς την Πελοπόννησο των τουρκικών στρατευμάτων, πράγμα που πέτυχε με την αποτυχία της πρώτης πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον τουρκικό στρατό.

Κατόπιν τούτου οχύρωσε αποτελεσματικότερα την πόλη με τη βοήθεια του Χιώτη μηχανικού Κοκκίνη και αντιστάθηκε για δεύτερη φορά στην τουρκοαιγυπτιακή πολιορκία (Μάρτιος 1825 έως 10 Απριλίου 1826). Ήταν πρωτεργάτης και εμψυχωτής της ηρωικής εξόδου παρά τις προσφορές του αντιπάλου για συνθηκολόγηση που μέχρι και μισθούς έντεκα μηνών στους στρατευμένους μαζί με τη ζωή και τα υπάρχοντά τους έδινε. Μια κίνηση που συγκίνησε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο και βοήθησε τα μέγιστα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Κατά την τελευταία αυτή πολιορκία υπεραμυνόμενος των προμαχώνων μεγάλης Ντάπιας και Τερίμπιλε, αναδείχθηκε πραγματικός ήρωας. Στην ηρωική έξοδο όμως επικεφαλής των ενόπλων συμπολιτών του και στην προσπάθεια να καταλάβει την απέναντι της Λουνέτας εχθρική θέση έπεσε ηρωικά και έτσι προσέφερε τα πάντα στις αξίες της ελευθερίας και της αγάπης προς την πατρίδα.

Ο μικρότερος αδελφός του Γιαννάκης (1800 – 1855), υπαρχηγός των Μεσολογγιτών με το βαθμό του αντιστράτηγου επικεφαλής διακοσίων ανδρών διέσπασε τον εχθρό και έφθασε στο Ναύπλιο όπου εκλέχθηκε μέλος της Εθνοσυνέλευσης. Συμμετείχε κατόπιν σε πολλές μάχες με το Νικηταρά, Καραϊσκάκη, Υψηλάντη και Αυγουστίνο Καποδίστρια.

Απογοητευμένος όμως από τις πολιτικές ίντριγκες της εποχής αποσύρθηκε στην Κεφαλονιά και έλαβε εις χείρας «την κλαδευτήραν».

Όταν δε ο πρωθυπουργός και γυναικάδελφός του Σπύρος Τρικούπης τον κάλεσε στην Αθήνα να αναλάβει τη θέση του υπασπιστή του βασιλιά Όθωνα, του απάντησε ότι προτιμά να αποθάνει στην Κεφαλονιά σαν απλός πολίτης.

Αυτά τα πολύ λίγα για την οικογένεια Ραζή – Κότσικα και ειδικά για τον Αθανάσιο.

Να γνωρίσουμε τί παιδιά έβγαζε η πατρίδα μας και μάλιστα οι ενάρετοι ιερείς της τότε εποχής και οι δάσκαλοι και καθηγητές με ευκαιρία την 25η Μαρτίου που πλησιάζει να πούν δυο απλά λόγια στα Κεφαλονιτόπουλα γιατί τέτοιους άνδρες σύμβολα τα έχουν ανάγκη οι βαλτώδεις καιροί που ζούμε.

Στο βιβλίο μου «έρευνα «ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, ΑΣΣΟΣ=ΙΘΑΚΗ» έκδοση 2005 ίσως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αγγίζω την πρωταγωνιστικότητα του ρόλου του Ραζή – Κότσικα.

Ακολούθως ο αντιστράτηγος Ε.Α. και επίτιμος διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού Κολόμβας Νικόλαος εξέδωσε το 2007 το βιβλίο «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΖΗ – ΚΟΤΣΙΚΑΣ» έναν απόλυτα τεκμηριωμένο ύμνο προς τον ήρωα, που αξίζει τον κόπο στον καθένα και πολύ περισσότερο στους δασκάλους μας να διαβάσουν.

Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του ΣΕΕΘΑ: www.seetha.gr

Στις 7 Μαρτίου 2007 με πρωτοβουλία του ελληνικού forum Mεσολογγίου και παρουσία του δήμαρχου Γ. Πρεβεζάκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μετονομασίας της πλατείας Κένεντυ σε πλατεία Αθανασίου Ραζή – Κότσικα που με αυτή τη συμβολική πράξη τιμήθηκε ο μοναδικός εκλεγμένος οπλαρχηγός της φρουράς των ελεύθερων πολιορκημένων, αποκαθιστώντας την αδικία που δημιούργησαν τα διαχρονικά πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα επώνυμων της εποχής πλαστογραφώντας την ιστορία.

Το όνομα του Αθανάσιου Ραζή – Κότσικα θα πρέπει να αποκατασταθεί έτσι όπως εξυμνήθηκε και στα δημοτικά τραγούδια της εποχής και το οφείλουμε ακόμα περισσότερο εμείς που καταγόμαστε από την ιδιαίτερη πατρίδα του γιατί έτσι και αλλιώς ανήκει στους «ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» στους «ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ».

Κείμενα – Παρουσίαση: Σπύρος – Κοσμάς Ρόκκος

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
22 Ιουλίου 2024
“Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” Διατομική έκθεση Γιάννης Ίσσαρης&…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU