19 Δεκεμβρίου 2006

Αλκηστις Κατσούνη: Ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία.

Τομή στο χώρο της νομοθεσίας αποτελεί ο νόμος 3500/2006 που αφορά στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Η Πολιτεία αναγνωρίζει επίσημα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το πρόβλημα της βίας μέσα στην οικογένεια σοβεί, ώστε να χρήζει ειδικής αντιμετώπισης. Με το νομοθέτημα αυτό, η ενδοοικογενειακή βία προσδιορίζεται πια ως νομικός όρος. Αποκτά νομική ταυτότητα, εκεί που μέχρι τώρα υφίστατο μόνον ως κοινωνικός – κοινωνιολογικός όρος. Η έννοια της οικογένειας διευρύνεται, ώστε να μην περιλαμβάνονται μόνον τα μέλη της παραδοσιακής «πυρηνικής οικογένειας». ΥπΆ αυτό το πρίσμα, ενδιαφέρουσα είναι η νομοθετική υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου και των περιπτώσεων βίας μεταξύ των τέως συζύγων.

Ακόμη, όμως, πιο ενδιαφέρουσα είναι η υπαγωγή και της μονίμου, χωρίς γάμο, συντρόφου του άνδρα ή του μονίμου συντρόφου της γυναίκας και των τέκνων τους (κοινών ή ενός εξ αυτών), που υφίστανται βία, εφόσον τα πρόσωπα αυτά συνοικούν.
Όλες οι ανωτέρω περιπτώσεις, μέχρι πρότινος, έβρισκαν στέγη κάτω από τις γενικές διατάξεις του δικαιϊκού μας συστήματος. Οι τελευταίες, είτε είχαν θεσπισθεί για την προστασία του γενικότερου αγαθού της ζωής και της γενετήσιας αξιοπρέπειας (π.χ σωματικές βλάβες, ανθρωποκτονίες, απειλές, βιασμοί και ασέλγειες), είτε, εφαρμόζονταν αναλόγως, και όχι ευθέως, στις περιπτώσεις οικογενειακής βίας (π.χ ρύθμιση κατάστασης, στα πλαίσια της δικαστικής προστασίας με ασφαλιστικά μέτρα).

Με το νέο νόμο, οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα αντικαθίστανται ή εμπλουτίζονται με ιδιώνυμα εγκλήματα, των οποίων οι ιδιάζουσες περιστάσεις κάτω από τις οποίες τελούνται ενέχουν βαθιά ηθικοκοινωνική απαξία.

Επίσης, εμπλουτίζονται και οι δικονομικές διατάξεις περί ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να γίνονται προσφορότερες για τους σκοπούς του νόμου. Έτσι, προβλέπεται ειδικό κεφάλαιο για την αρωγή των θυμάτων με την απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή κατοικία. Ο νόμος διακρίνεται για την διάθεση αναβάθμισης Πολιτειακών Θεσμών, όπως για παράδειγμα των εκπαιδευτικών που διαπιστώνουν ή πληροφορούνται ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.

Με τη συνδρομή της Πολιτείας, επίσης, ο Εισαγγελικός Θεσμός μετατρέπεται σε κοινωνικό θεσμό ελέγχου και προστασίας, διαμέσου της ποινικής διαμεσολάβησης. Η τελευταία συνίσταται στην παρακολούθηση από το δράστη συμβουλευτικού-θεραπευτικού προγράμματος με την κίνηση, εξέλιξη και παρακολούθηση όλης της διαδικασίας από τον Εισαγγελέα. Εδώ, διακρίνεται η διάθεση του νομοθέτη να ανεξαρτητοποιήσει τον Εισαγγελικό Θεσμό από την άσκηση των αυστηρώς ποινικών καθηκόντων του, και να του προσδώσει κοινωνικότερα χαρακτηριστικά με την απάλειψη της κοινής εντύπωσης ότι ο ρόλος του είναι περιοριστικά δικαστικός, κατασταλτικός και «εξω-κοινωνικός». Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα στα θύματα κοινωνικής συμπαράστασης μέσα από Υπηρεσίες των ΟΤΑ αΆ και βΆ βαθμού.

Είναι σαφής, λοιπόν, η διάθεση του κοινού νομοθέτη να αναβαθμίσει τους θεσμούς σε μοχλούς ελέγχου και προστασίας για την ομαλότερη λειτουργία των οικογενειών που εκδηλώνουν μεταξύ τους βία.

Κατά την άποψή μου, βέβαια, ο νόμος παρουσιάζει προβλήματα διοικητικής εφαρμογής που θα καταλήξουν σε στρεβλώσεις. Δίδοντας, φερΆ ειπείν, τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να δημιουργήσουν Υπηρεσίες κοινωνικής συμπαράστασης, η σχετική διάταξη θα παραμένει κενό γράμμα μέχρι τη δημιουργία τους. Θα έπρεπε λοιπόν, οι ΟΤΑ να υποχρεώνονται σε άμεση ίδρυση των υπηρεσιών αυτών, διότι διαφορετικά δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Να μια πρώτη δυσλειτουργία.

Ύστερα, ως προς τα σχολεία, η σχετική διάταξη είναι, κατά τη γνώμη μου, ελλιπής. Καλό θα ήταν να προβλέπεται η ταυτόχρονη ίδρυση αυτοτελών κοινωνικών υπηρεσιών εντός σχολείων, ανεξαρτητοποιημένων από τις αντίστοιχες Πρόνοιας των ΟΤΑ, με ειδικά καθήκοντα στήριξης μαθητών ενδοοικογενειακής βίας που ενδεχομένως παρουσιάζουν και παραβατική συμπεριφορά εντός σχολείου. Να μια δεύτερη δυσλειτουργία.

Οι δυσλειτουργίες αυτές οφείλονται αφενός στον «υδροκεφαλισμό» της Διοίκησης, κεντρικής και αποκεντρωμένης, στην συναρμοδιότητα πολλών υπηρεσιών ή υπουργείων, στην κακή διαχείριση του δημοσίου χρήματος είτε αφορά σε κατασπατάληση είτε σε μικρή απορροφητικότητα των κονδυλίων , στην μη ίδρυση οργανικών θέσεων όπου απαιτούνται κ.ο.κ.

Τουλάχιστον, το πρώτο βήμα έγινε. Αργήσαμε, όμως, πολύ. Πέρα από την αμέλεια της Πολιτείας, η ελληνική κοινωνία παρουσίαζε εσωστρέφεια στην αναγνώριση του προβλήματος, για την οποία διακρίνεται ακόμη. Εξακολουθεί να είναι ταμπού, ειδικά στις μικρές κοινωνίες, όπως η δική μας. Η θεσμοθετημένη αναγνώριση του κοινωνικού αυτού ζητήματος, θα βοηθήσει ώστε με μεγαλύτερη ευκολία να παραδεχθούν τα άτομα το πρόβλημα.

Τόσο στην περίπτωση της Βέροιας, όσο και της Αμαρύνθου, ως δράστες φέρονται ανήλικοι. Για να φθάσουν, όμως, οι τελευταίοι να αναπτύξουν μια τόσο έντονα παραβατική, ειδεχθή και βίαιη συμπεριφορά, συνάγει κανείς ότι και οι ίδιοι έχουν υποστεί αντίστοιχες συμπεριφορές μέσα από το οικογενειακό κύταρρο που αποτελεί τον πρωταρχικό πυρήνα πρόσληψης βιωμάτων και ανάπτυξης της προσωπικότητας. ΓιΆ αυτό και ο νόμος αυτός είναι επίκαιρος.
Με τιμή

Αλκηστις Κατσούνη

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
1 Ιουνίου 2023

Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνεργασ…
Πρόγραμμα Σεβάσμιου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, δια τον μήνα Ιούνιο 2023
31 Μαΐου 2023

Πρόγραμμα Σεβάσμιου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, δια τον μήνα Ιούνιο 2023

Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται ημερομηνίες και ώρες του Μητροπολίτη κ. Δημητρίου Κεφαλλην…
Εκδήλωση: “Η Κεφαλονιά ένα Hub για το κρασί” 17 Ιουνίου
31 Μαΐου 2023

Εκδήλωση: “Η Κεφαλονιά ένα Hub για το κρασί” 17 Ιουνίου

Η Κεφαλονιά ένα Hub για το κρασί 2023 – Νέες Τεχνολογίες στο Αμπέλι. Για δεύτερη χρονιά θ…
Σκακιστικός Σύλλογος Κεφαλληνίας: “1ο Πόρος Rapid 2023” Αποτελέσματα – Βραβεύσεις
31 Μαΐου 2023

Σκακιστικός Σύλλογος Κεφαλληνίας: “1ο Πόρος Rapid 2023” Αποτελέσματα – Βραβεύσεις

Σκακιστικός Σύλλογος Κεφαλληνίας Ο Σκακιστικός Σύλλογος Κεφαλληνίας (Σ.Σ.Κ.), σε συνεργασ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design