Skip to main content
13 Οκτωβρίου 2007

Απάντηση Νομαρχίας στον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Κοκκόση

Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το ξεθάψιμο του ιστορικού του έργου του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου από το Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Κοκκόση, με προφανή στόχο τον εντυπωσιασμό με φτηνά επιχειρήματα και μια πολύ χαμηλού επιπέδου προσπάθεια να δημιουργήσει αντιπαράθεση μεταξύ του Νομάρχη και του Αντινομάρχη κ. Θ. Γαλιατσάτου.
Φρεσκάροντας τη μνήμη του κ. Κοκκόση αλλά και όσων συνεπικουρούν εργολαβικά την προσπάθειά του, υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου (1999), αποφασίστηκε η αλλαγή θέσης κατασκευής του Πολυκλαδικού από τα Κοκύλια σε οικόπεδο εντός Αργοστολίου ή στις παρυφές, για τους παρακάτω λόγους:

– Υπήρχε δικαστική εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ανάθεση του έργου ως μελέτη-κατασκευή.

-Ο κωδικός χρηματοδότησης του έργου είναι μηδενισμένος
Ήταν και είναι άποψη της Εκπαίδευσης ότι σχολικά συγκροτήματα έως και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να βρίσκονται εντός του κοινωνικού ιστού.

-Το οικόπεδο που είχε διαθέσει η Εκκλησία ήταν πολύ μικρό (4,7 στρέμματα), οπότε και οι ελεύθεροι χώροι θα ήταν ελάχιστοι και πολύ μακριά από το Αργοστόλι και θα υπήρχε οικονομική επιβάρυνση για μεταφορά μαθητών της τάξης των 80 – 90 εκατομμυρίων δραχμών ετησίως.

-Η περιοχή στα Κοκκύλια στερείται υποδομών αποχέτευσης, ύδρευσης και ασφαλούς οδικού δικτύου (η αναφορά σε δημοσίευμα ότι στο έργο ήταν ενταγμένο και το κόστος των παραπάνω, ιδιαίτερα ο δρόμος της Κρανιάς, δεν αληθεύει).

Κατά την τετραετία 1999 – 2002 έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες για αναζήτηση σωστού οικοπεδικού χώρου γύρω από το Αργοστόλι, χωρίς όμως να τελεσφορήσουν, πράγμα για το οποίο ο Νομάρχης έχει αναφερθεί αυτοκριτικά πολλές φορές επ’ αυτού
Η τοπική Εκκλησία, με μονομερή ενέργεια, πήρε πίσω το οικόπεδο στα Κοκκύλια ενώ θα μπορούσε να το διαθέσει στη Νομαρχία και αυτή να το πουλήσει και το ποσό να το διέθετε για την αγορά άλλου οικοπέδου σε άλλη θέση.

Για τα παραπάνω, επί οκτώ χρόνια, έχει χυθεί άφθονο μελάνι και έχουν αφιερωθεί εκατοντάδες ώρες συζητήσεων σε θεσμικά όργανα (και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, παρόντος και του κ. Κοκκόση).

Για την πορεία του έργου του Πολυκλαδικού ο Νομάρχης κ. Δ. Γεωργάτος, κατά την τελευταία 9ετία, είτε ως Νομάρχης είτε ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει δημοσίως και επανειλημμένως και κριτική και αυτοκριτική.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ως Νέα Νομαρχιακή Αρχή, έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:

Η πρόθεσή μας να κατασκευαστεί αυτό το σχολείο ιδιαίτερα μετά την αγορά του νέου οικοπέδου 12 στρεμμάτων από την προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή με συνεχείς παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας και στον ΟΣΚ ούτως ώστε με το άνοιγμα της 4ης Προγραμματικής Περιόδου να βρεθούμε έτοιμοι. (Τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρχαν χρηματοδοτήσεις για να μπορούσε να ενταχθεί και να κατασκευαστεί αυτό το σχολείο) Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς με τον πρόεδρο του ΟΣΚ κ. Παταργιά, κατά την έλευσή του στην Κεφαλονιά την 27η Μαρτίου 2007, όπως και μετέπειτα σε επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις.

Για την επείγουσα αναγκαιότητα του έργου αποφάσισε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, εντάσσοντας το έργο στις προτεραιότητες του πενταετούς προγράμματος σχολικής στέγης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, παρόντος και του κ. Κοκκόση.

Στη συνέχεια με μονομερή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης η κατασκευή του έργου εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΟΣΚ με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (3ο ΣΔΙΤ).

Εκφράσαμε τη διαφωνία μας και για τη διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ και με το κτιριολογικό πρόγραμμά του που προέβλεπε κατασκευή ενός πολύ μικρότερου σχολείου από αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα και αύριο. Και σε αυτή τη διαφωνία θα επιμείνουμε.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Παιδείας, ο Νομάρχης θεώρησε σκόπιμο μέσω επιστολής να του ευχηθεί και να τον ενημερώσει για τις απόψεις της Νομαρχίας όσον αφορά το παραπάνω θέμα όπως θα κάνει και για άλλα θέματα του Νομού σε άλλους νεοδιορισθέντες υπουργούς.

Για αυτήν την επιστολή ο Νομάρχης ενημέρωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ως όφειλε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του. Η επιστολή δεν ήρθε λοιπόν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ούτε ως θέμα συζήτησης ούτε ως θέμα για απόφαση.

Αρα οι ισχυρισμοί κάποιων ότι ο Νομάρχης πήγε να περάσει το θέμα στα «μουλωχτά», μάλλον εξυπηρετεί τους πένητες επιχειρημάτων. Εξάλλου πόσο μουλωχτή είναι μια διαδικασία όταν η ίδια η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον τύπο τις προηγούμενες ημέρες; (Το σχετικό υπόμνημα που συνόδευε την επιστολή προς τον Υπουργό είχε ζητηθεί από τον ΟΣΚ και είχε καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα και για αυτό δεν δημοσιεύθηκε).
Όμως στην ίδια επιστολή του Νομάρχη προς τον Υπουργό αναφέρεται και ένα άλλο θέμα που ταλανίζει τα σχολεία στον Νομό μας και αφορά τις επισκευές και συντήρηση των σχολείων.

Προκαλεί εντύπωση το ότι ο κ. Κοκκόσης και οι συνεργαζόμενοι ουδόλως ασχολήθηκαν με αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα της νομικής απαγόρευσης εκτέλεσης έργων συντήρησης και επισκευής σχολείων εκ μέρους της Νομαρχίας, για αυτό και ο Νομάρχης προτείνει στον Υπουργό αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που δίνει την αποκλειστική αρμοδιότητα στους Δήμους χωρίς όμως και να τους δίνει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Με αυτό αλήθεια γιατί κανείς από τους ασκούντες κριτική για το παρελθόν δεν ασχολήθηκε;

Βεβαίως όλοι έχουν το δικαίωμα να επανέρχονται (έστω και υστερόβουλα έστω και με άλλα αντ’ άλλων επιχειρήματα) με κριτική για το ιστορικό ενός θέματος ακόμη και αν έχει χιλιοσυζητηθεί προ … δεκαετίας, ακόμη και αν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν κριθεί και επανακριθεί πολιτικά και εκλογικά. Απλά αυτό δεν είναι πολιτική πρακτική ποιότητας. Είναι μια περιττή πολιτική βαβούρα και κάποιοι νομίζουν ότι τους εξυψώνει είτε ως πολιτικούς είτε ως δημοσιογραφικούς παράγοντες. Αραγε του εξυψώνει;

Σχετικά με την επιστολή του Νομαρχιακού Συμβούλου κ. Κουρή:

Πραγματικά είναι πρωτόγνωρο και οπωσδήποτε άκομψο ένας σύμβουλος της αντιπολίτευσης να παρεμβαίνει με επιστολή σε Υπουργό (προφανώς λόγω κομματικής συγγένειας) ζητώντας να μην ικανοποιηθεί γραπτό αίτημα του Νομάρχη προς τον ίδιο Υπουργό και μάλιστα για ένα σχολείο. Δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό μπορεί να γίνεται και επικίνδυνο για τη μελλοντική πορεία του έργου; Μάλλον δεν επέλεξε το σωστό τρόπο για να προασπίσει την κυβερνητική επιλογή που είναι η κατασκευή ενός μικρού σχολείου από ιδιώτες.

Σχετικά με την ανακοίνωση του Δημάρχου Αργοστολίου κ. Γ. Τσιλιμιδού για το ίδιο θέμα:

Η Νομαρχία προωθεί τις διαδικασίες εξεύρεσης χρηματοδότησης και εξασφάλισης της κατασκευής του Ενιαίου Λυκείου Αργοστολίου, το δυνατόν συντομότερα, όπως προκύπτει από τις αρμοδιότητές της και από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της.

Ο Νομάρχης έχοντας βαθειά πίστη για το ρόλο των Δήμων θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ ότι, όταν φτάσει η ώρα της συζήτησης κατάρτισης της οριστικής μελέτης ασφαλώς και ο Δήμος Αργοστολίου θα κληθεί να συμμετέχει στη συνδιαμόρφωσή της, αφού προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο.

Σχετικά με την απαντητική επιστολή του Προέδρου του ΟΣΚ στην επιστολή του Νομάρχη:

Ο Νομάρχης εκφράζει την ικανοποίησή του αφ’ ενός μεν γιατί φαίνεται ότι η προσπάθειά του έχει κάποιο αποτέλεσμα και ο ΟΣΚ επανεξετάζει το θέμα και αφ’ ετέρου γιατί ο νεοεκλεγείς Βουλευτής κ. Α. Παρίσης συνηγορεί στο αίτημα του Νομάρχη για υλοποίηση του έργου σε συνεργασία του ΟΣΚ με τη Νομαρχία.

Τέλος, θεωρώ σκόπιμο ότι όλοι μαζί θα πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας και καθ’ ένας από τη δική του θέση να προσπαθήσει η περιοχή του Αργοστολίου να αποκτήσει ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα για τις Λυκιακές τάξεις, οπότε και τα υπάρχοντα Γυμνάσια να λειτουργήσουν όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

25 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα για ακόμη μια χρονιά το πανηγύρι της Αγίας Άννας στην Λακήθρα με ζωντανή…
24 Ιουλίου 2024
Γιάννης Κότσιρας live στην Κεφαλονιά Κυριακή 4 Αυγούστου 2024 Αύλειος χώρος Ξενία – Αργοστόλι Μα…
23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU