13 Οκτωβρίου 2007

Απάντηση Νομαρχίας στον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Κοκκόση

Με ιδιαίτερη έκπληξη παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες το ξεθάψιμο του ιστορικού του έργου του πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου από το Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Κοκκόση, με προφανή στόχο τον εντυπωσιασμό με φτηνά επιχειρήματα και μια πολύ χαμηλού επιπέδου προσπάθεια να δημιουργήσει αντιπαράθεση μεταξύ του Νομάρχη και του Αντινομάρχη κ. Θ. Γαλιατσάτου.
Φρεσκάροντας τη μνήμη του κ. Κοκκόση αλλά και όσων συνεπικουρούν εργολαβικά την προσπάθειά του, υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου (1999), αποφασίστηκε η αλλαγή θέσης κατασκευής του Πολυκλαδικού από τα Κοκύλια σε οικόπεδο εντός Αργοστολίου ή στις παρυφές, για τους παρακάτω λόγους:

– Υπήρχε δικαστική εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ανάθεση του έργου ως μελέτη-κατασκευή.

-Ο κωδικός χρηματοδότησης του έργου είναι μηδενισμένος
Ήταν και είναι άποψη της Εκπαίδευσης ότι σχολικά συγκροτήματα έως και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να βρίσκονται εντός του κοινωνικού ιστού.

-Το οικόπεδο που είχε διαθέσει η Εκκλησία ήταν πολύ μικρό (4,7 στρέμματα), οπότε και οι ελεύθεροι χώροι θα ήταν ελάχιστοι και πολύ μακριά από το Αργοστόλι και θα υπήρχε οικονομική επιβάρυνση για μεταφορά μαθητών της τάξης των 80 – 90 εκατομμυρίων δραχμών ετησίως.

-Η περιοχή στα Κοκκύλια στερείται υποδομών αποχέτευσης, ύδρευσης και ασφαλούς οδικού δικτύου (η αναφορά σε δημοσίευμα ότι στο έργο ήταν ενταγμένο και το κόστος των παραπάνω, ιδιαίτερα ο δρόμος της Κρανιάς, δεν αληθεύει).

Κατά την τετραετία 1999 – 2002 έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες για αναζήτηση σωστού οικοπεδικού χώρου γύρω από το Αργοστόλι, χωρίς όμως να τελεσφορήσουν, πράγμα για το οποίο ο Νομάρχης έχει αναφερθεί αυτοκριτικά πολλές φορές επ’ αυτού
Η τοπική Εκκλησία, με μονομερή ενέργεια, πήρε πίσω το οικόπεδο στα Κοκκύλια ενώ θα μπορούσε να το διαθέσει στη Νομαρχία και αυτή να το πουλήσει και το ποσό να το διέθετε για την αγορά άλλου οικοπέδου σε άλλη θέση.

Για τα παραπάνω, επί οκτώ χρόνια, έχει χυθεί άφθονο μελάνι και έχουν αφιερωθεί εκατοντάδες ώρες συζητήσεων σε θεσμικά όργανα (και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, παρόντος και του κ. Κοκκόση).

Για την πορεία του έργου του Πολυκλαδικού ο Νομάρχης κ. Δ. Γεωργάτος, κατά την τελευταία 9ετία, είτε ως Νομάρχης είτε ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει δημοσίως και επανειλημμένως και κριτική και αυτοκριτική.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ως Νέα Νομαρχιακή Αρχή, έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:

Η πρόθεσή μας να κατασκευαστεί αυτό το σχολείο ιδιαίτερα μετά την αγορά του νέου οικοπέδου 12 στρεμμάτων από την προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή με συνεχείς παρεμβάσεις στο Υπουργείο Παιδείας και στον ΟΣΚ ούτως ώστε με το άνοιγμα της 4ης Προγραμματικής Περιόδου να βρεθούμε έτοιμοι. (Τον τελευταίο χρόνο δεν υπήρχαν χρηματοδοτήσεις για να μπορούσε να ενταχθεί και να κατασκευαστεί αυτό το σχολείο) Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς με τον πρόεδρο του ΟΣΚ κ. Παταργιά, κατά την έλευσή του στην Κεφαλονιά την 27η Μαρτίου 2007, όπως και μετέπειτα σε επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις.

Για την επείγουσα αναγκαιότητα του έργου αποφάσισε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, εντάσσοντας το έργο στις προτεραιότητες του πενταετούς προγράμματος σχολικής στέγης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, παρόντος και του κ. Κοκκόση.

Στη συνέχεια με μονομερή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης η κατασκευή του έργου εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΟΣΚ με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (3ο ΣΔΙΤ).

Εκφράσαμε τη διαφωνία μας και για τη διαδικασία μέσω ΣΔΙΤ και με το κτιριολογικό πρόγραμμά του που προέβλεπε κατασκευή ενός πολύ μικρότερου σχολείου από αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα και αύριο. Και σε αυτή τη διαφωνία θα επιμείνουμε.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Παιδείας, ο Νομάρχης θεώρησε σκόπιμο μέσω επιστολής να του ευχηθεί και να τον ενημερώσει για τις απόψεις της Νομαρχίας όσον αφορά το παραπάνω θέμα όπως θα κάνει και για άλλα θέματα του Νομού σε άλλους νεοδιορισθέντες υπουργούς.

Για αυτήν την επιστολή ο Νομάρχης ενημέρωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ως όφειλε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του. Η επιστολή δεν ήρθε λοιπόν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ούτε ως θέμα συζήτησης ούτε ως θέμα για απόφαση.

Αρα οι ισχυρισμοί κάποιων ότι ο Νομάρχης πήγε να περάσει το θέμα στα «μουλωχτά», μάλλον εξυπηρετεί τους πένητες επιχειρημάτων. Εξάλλου πόσο μουλωχτή είναι μια διαδικασία όταν η ίδια η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον τύπο τις προηγούμενες ημέρες; (Το σχετικό υπόμνημα που συνόδευε την επιστολή προς τον Υπουργό είχε ζητηθεί από τον ΟΣΚ και είχε καθαρά τεχνοκρατικό χαρακτήρα και για αυτό δεν δημοσιεύθηκε).
Όμως στην ίδια επιστολή του Νομάρχη προς τον Υπουργό αναφέρεται και ένα άλλο θέμα που ταλανίζει τα σχολεία στον Νομό μας και αφορά τις επισκευές και συντήρηση των σχολείων.

Προκαλεί εντύπωση το ότι ο κ. Κοκκόσης και οι συνεργαζόμενοι ουδόλως ασχολήθηκαν με αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα της νομικής απαγόρευσης εκτέλεσης έργων συντήρησης και επισκευής σχολείων εκ μέρους της Νομαρχίας, για αυτό και ο Νομάρχης προτείνει στον Υπουργό αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που δίνει την αποκλειστική αρμοδιότητα στους Δήμους χωρίς όμως και να τους δίνει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Με αυτό αλήθεια γιατί κανείς από τους ασκούντες κριτική για το παρελθόν δεν ασχολήθηκε;

Βεβαίως όλοι έχουν το δικαίωμα να επανέρχονται (έστω και υστερόβουλα έστω και με άλλα αντ’ άλλων επιχειρήματα) με κριτική για το ιστορικό ενός θέματος ακόμη και αν έχει χιλιοσυζητηθεί προ … δεκαετίας, ακόμη και αν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έχουν κριθεί και επανακριθεί πολιτικά και εκλογικά. Απλά αυτό δεν είναι πολιτική πρακτική ποιότητας. Είναι μια περιττή πολιτική βαβούρα και κάποιοι νομίζουν ότι τους εξυψώνει είτε ως πολιτικούς είτε ως δημοσιογραφικούς παράγοντες. Αραγε του εξυψώνει;

Σχετικά με την επιστολή του Νομαρχιακού Συμβούλου κ. Κουρή:

Πραγματικά είναι πρωτόγνωρο και οπωσδήποτε άκομψο ένας σύμβουλος της αντιπολίτευσης να παρεμβαίνει με επιστολή σε Υπουργό (προφανώς λόγω κομματικής συγγένειας) ζητώντας να μην ικανοποιηθεί γραπτό αίτημα του Νομάρχη προς τον ίδιο Υπουργό και μάλιστα για ένα σχολείο. Δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό μπορεί να γίνεται και επικίνδυνο για τη μελλοντική πορεία του έργου; Μάλλον δεν επέλεξε το σωστό τρόπο για να προασπίσει την κυβερνητική επιλογή που είναι η κατασκευή ενός μικρού σχολείου από ιδιώτες.

Σχετικά με την ανακοίνωση του Δημάρχου Αργοστολίου κ. Γ. Τσιλιμιδού για το ίδιο θέμα:

Η Νομαρχία προωθεί τις διαδικασίες εξεύρεσης χρηματοδότησης και εξασφάλισης της κατασκευής του Ενιαίου Λυκείου Αργοστολίου, το δυνατόν συντομότερα, όπως προκύπτει από τις αρμοδιότητές της και από τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της.

Ο Νομάρχης έχοντας βαθειά πίστη για το ρόλο των Δήμων θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ ότι, όταν φτάσει η ώρα της συζήτησης κατάρτισης της οριστικής μελέτης ασφαλώς και ο Δήμος Αργοστολίου θα κληθεί να συμμετέχει στη συνδιαμόρφωσή της, αφού προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο.

Σχετικά με την απαντητική επιστολή του Προέδρου του ΟΣΚ στην επιστολή του Νομάρχη:

Ο Νομάρχης εκφράζει την ικανοποίησή του αφ’ ενός μεν γιατί φαίνεται ότι η προσπάθειά του έχει κάποιο αποτέλεσμα και ο ΟΣΚ επανεξετάζει το θέμα και αφ’ ετέρου γιατί ο νεοεκλεγείς Βουλευτής κ. Α. Παρίσης συνηγορεί στο αίτημα του Νομάρχη για υλοποίηση του έργου σε συνεργασία του ΟΣΚ με τη Νομαρχία.

Τέλος, θεωρώ σκόπιμο ότι όλοι μαζί θα πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας και καθ’ ένας από τη δική του θέση να προσπαθήσει η περιοχή του Αργοστολίου να αποκτήσει ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα για τις Λυκιακές τάξεις, οπότε και τα υπάρχοντα Γυμνάσια να λειτουργήσουν όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εξαιρετική η έκθεση Παιδικής και Εφηβικής Τέχνης από το Εργαστήρι Τέχνης «Αποτυπώματα» 
29 Ιουνίου 2022

Εξαιρετική η έκθεση Παιδικής και Εφηβικής Τέχνης από το Εργαστήρι Τέχνης «Αποτυπώματα» 

Εντυπωσιακή η Έκθεση παιδικής και Εφηβικής Τέχνης από το Εργαστήρι Τέχνης «Αποτυπώματα»  της Μαρ…
Πρόσκληση κέντρου Κοινότητας Δήμου Σάμης σε ημέρα δράσης «STREETWORK» στο Φισκάρδο
27 Ιουνίου 2022

Πρόσκληση κέντρου Κοινότητας Δήμου Σάμης σε ημέρα δράσης «STREETWORK» στο Φισκάρδο

Αύριο Τρίτη 28.06.2022 και ώρα 10.30 π.μ., το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Σάμης, θα βρίσκεται στ…
Εκδήλωση αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ»
27 Ιουνίου 2022

Εκδήλωση αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ»

Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 και ώρα 21.00 θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Νάπιερ στο Αργοστόλι, η…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!
25 Μαΐου 2022

Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!

Αν ψάχνετε για τις πιο ωραίες γλυκές γεύσεις στο Αργοστόλι, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design