Skip to main content
13 Απριλίου 2009

Απάντηση Σπύρου Ματιάτου σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Απάντηση στο δημοσίευμα του Μάκη Παυλάτου «Θέλουν να διαλύσουν το Στρατό μέσω …συνδικαλισμού» που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» την Κυριακή 22 Μαρτίου 2009.

«Όλα ταΆ χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε». Έτσι απάντησε, ανώνυμα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα στο φύλλο της Κυριακής 22-3-2009, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το Σύνδεσμο Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ποια είναι η «Μαριωρή» και ποιος ο «φερετζές»;
Σαν στρατιωτικός, που υπηρέτησα με αφοσίωση επί τριάντα χρόνια, και επειδή στο δημοσίευμα αναφέρεται το όνομα μου, αισθάνομαι απογοητευμένος, πικραμένος, και θιγμένος από την απαράδεκτη αυτή φράση που ξεστόμισε το ανώτατο αυτό στέλεχος. Πρώτο, γιατί υποβαθμίζει, υποτιμά, ευτελίζει και απαξιώνει τις ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας, χαρακτηρίζοντας τες ως «Μαριωρή» δηλαδή «γυναικούλα», χαρακτηρισμός που κατά τον Ανδρέα Λασκαράτο στο βιβλίο του Χαρακτήρες αναφέρεται σε «ανθρώπινο ον, κατώτερης ανθρωπίνου αξίας, με ποταπές ιδέες και λιγώτατη ανθρωπιά».

Και δεύτερο, γιατί χαρακτηρίζει ως «φερετζέ» τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων που έκριναν παραδεκτή και νόμιμη την λειτουργία του ΣΥΣΜΕΔ, δείχνοντας, υπέρτατη ασέβεια στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Φαντάζομαι ότι και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν θα πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος με αυτούς τους χαρακτηρισμούς που εκτός των άλλων υποβαθμίζουν το σοβαρό έργο του στο ΥΕΘΑ, και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού για τις Ένοπλες Δυνάμεις τις Χώρας μας.

Οι αναφορές, πάντα στο ίδιο δημοσίευμα, περί «μη εγκατάλειψης της προσπάθειας να τεθεί εκτός νόμου το σωματείο», και «ο σχεδιασμός συγκεκριμένων κινήσεων για την απαγόρευση της λειτουργίας του», από το ΥΕΘΑ, έχουν σκοπό να σπείρουν φοβίες για να αποτρέψουν τα στελέχη από τον ΣΥΣΜΕΔ, και να υποβαθμίσουν τη δικαιοσύνη που έχει τον τελευταίο λόγο στην υπόθεση αυτή.

Οι δηλώσεις αυτές, καθώς, και η κριτική στο πρόσωπο του εκπρόσωπου της Ελληνικής Δικαιοσύνης, δικαστή, που ενέκρινε την λειτουργία του Συνδέσμου, είναι πολύ επικίνδυνο να ακούγονται από στόματα αξιωματούχων και μάλιστα του τόσο ευαίσθητου χώρου του ΥΕΘΑ, γιατί θέτουν σε αμφισβήτηση τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας και οδηγούν σε σκέψεις για άλλες εποχές.

Σαν Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΣΥΣΜΕΔ, θέλω να τονίσω ότι το σωματείο μας είναι καθαρά αστικό σωματείο και δεν άπτεται σε καμία περίπτωση συνδικαλιστικού οργάνου. Εξ άλλου οι σκοποί του και ο τρόπος επίτευξης τους, όπως σαφέστατα αναγράφονται στο καταστατικό του δεν μαρτυρούν κάτι άλλο. Καθίσταται αδιανόητο και το χαρακτηρίζω ως ύποπτο, γιατί δεν διανοούμαι ότι ορισμένοι δεν μπορούν ερμηνεύουν τους σκοπούς του, και τους παρερμηνεύουν ως συνδικαλιστικούς, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν την ηγεσία, τα στελέχη και την κοινή γνώμη γενικότερα.

Και ερωτώ. Πόσο «ανεπανόρθωτο θα είναι το πλήγμα του αξιόμαχου των Ενόπλων μας Δυνάμεων», με την επαγγελματική πολιτιστική και κοινωνική εξύψωση των στρατιωτικών, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων συνεδρίων και ημερίδων επιστημονικού και επιμορφωτικού περιεχομένου, με τη δημιουργία τράπεζας αίματος, ταμείου αλληλοβοηθείας και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των αναγκών των ίδιων των στρατιωτικών και των οικογενειών τους;

Πόσο «εφιαλτικό» θα είναι για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η διαρκής μελέτη, η συλλογή δεδομένων, και η ενημέρωση των στρατιωτικών πάνω σε θέματα που έχουν σχέση με το ισχύον νομικό καθεστώς και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του έργου τους; Θα ήταν προτιμότερο να ασχολούμαστε με «χοροεσπερίδες» παρά με τη μελέτη και εισήγηση, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, συγκεκριμένων μέτρων για την προαγωγή της επαγγελματικής επάρκειας, την ηθικοκοινωνική κατοχύρωση και τη βελτίωση των συνθηκών έναρξης, διαδρομής και πέρατος της σταδιοδρομίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων; Επίσης, πόσο «καταστροφική» θα είναι για το στρατό μας, η ημερίδα που οργανώνει ο ΣΥΣΜΕΔ στις 10 Μαΐου 2009, με θέμα το υπαρκτό σοβαρό πρόβλημα των πρόωρων παραιτήσεων των στελεχών, με τη συμμετοχή επιστημόνων καθηγητών Πανεπιστημίου;

Η προσπάθεια δημιουργίας του ΣΥΣΜΕΔ ξεκίνησε, από στελέχη και των τριών κλάδων των ΕΔ, που ενεργούν με μόνα όπλα τους τη νομιμότητα το θάρρος και την τόλμη όπως αρμόζει σε Έλληνες Στρατιωτικούς. Από στελέχη που θέλουν να διαφυλάξουν την πειθαρχία στο στράτευμα χωρίς να διανοούνται να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία και την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων. Από στελέχη που επιθυμούν την αξιοπρέπεια, χωρίς να είναι όμηροι και δέσμιοι των εκάστοτε πολιτικών καταστάσεων.

Τελειώνοντας τονίζω ότι ο ΣΥΣΜΕΔ δεν φοράει κουκούλες και «φερετζέδες» γιατί δεν έχει κάτι να κρύψει. Το πρόσωπο του το έχει δείξει κατΆ επανάληψη μέσα από τις δραστηριότητες του, τον τύπο, και τα ΜΜΕ. Το γνωρίζουν πολλοί. Οι μόνοι που δεν επιθυμούν να το δουν, παρΆ όλο που το ζητάμε, είναι η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αμυνας.

Σύντομη απάντηση είχα αποστείλει με e-mail στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» πλην όμως ποτέ δεν δημοσιεύθηκε.

Σπύρος Ματιάτος
Αξιωματικός ε.α.
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΣΥΣΜΕΔ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

28 Σεπτεμβρίου 2023

Τριήμερη 39η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

 ΤΡΙΗΜΕΡΡΗ 39Η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι αναλάβαμε τ…
28 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΟΑ: «Κολυμβητική Ημερίδα» την Κυριακή 1 Οκτωβρίου

Ο Ναυτικός Όμιλος Αργοστολίου σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την  Κολυμβητική Ημε…
28 Σεπτεμβρίου 2023

Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου: Κοινή συναυλία με την Φιλαρμονική Δήμου Αλεξανδρουπόλεως

Ο Δήμος Αλεξανδρουπόλεως, επέλεξε να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη – επιμορφωτική εκδρομή για του…
28 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόγραμμα για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών

Σύμφωνα με το Π.Δ.:1/2007 καθιερώθηκε η 30η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετώ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU