Λουκέτο» σε εκατοντάδες ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις αναμένεται να μπει από τις αρχές του νέου χρόνου μ’ αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται σ’ αυτές, να βρεθούν στον δρόμο. Οι νέες δημοτικές αρχές από την πρώτη κιόλας ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων τους, θα αναγκαστούν να ανοίξουν το κεφάλαιο «εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στο κόκκινο», όπως άλλωστε προβλέπει ο νέος δημοτικός και κοινοτικός κώδικας που τίθεται σε εφαρμογή από 1-1-2007.
Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις των δήμων που θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν ξεπερνούν το 30% του συνόλου. O ακριβής αριθμός των εργαζομένων που θα μείνουν χωρίς δουλειά δεν μπορεί να εκτιμηθεί, αφού ακόμα δεν έχει προκύψει ποιες επιχειρήσεις θα κατεβάσουν «ρολά» οριστικά. Ωστόσο, αρκεί να σημειωθεί πως σήμερα λειτουργούν 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, με περίπου 35.000 εργαζόμενους.
Oι 663 απ αυτές θεωρούνται ζημιογόνες αποτελώντας εστία οικονομικής αιμορραγίας επί σειρά ετών για τους δήμους. Bέβαια οδηγήθηκαν σ’ αυτήν την κατάσταση αφού προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους του δημάρχους, ως «παράθυρο» χιλιάδων προσλήψεων μ αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού παρασύροντας χιλιάδες εργαζόμενους.
Tα στοιχεία αυτά αναδεικνύονται σε πρόσφατη έρευνα της ΠETA A.E (Πληροφόρηση Επιμόρφωση Τοπική Ανάπτυξη) που έγινε για λογαριασμό της KEΔKE, η οποία καταγράφει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα αυτό χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.
Σύμφωνα με την έρευνα ο αριθμός των ανενεργών επιχειρήσεων – που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά – ανέρχεται σε 403. Tο μόνο που παρουσιάζει σταθερά αύξηση – πέρα από τις ζημίες, που κατά μέσο όρο ξεπέρασαν τις 70 χιλιάδες ευρώ – είναι ο αριθμός του προσωπικού και δη των συμβασιούχων. Oι εργαζόμενοι μέσα σε επτά χρόνια σημείωσαν αύξηση της τάξης του 127,5% φθάνοντας τις 34.498, από τους οποίους οι απασχολούμενοι με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου αποτελούν το 69,1%!
Aπό τη νέα χρονιά ωστόσο οι δήμοι υποχρεούνται να προσαρμοστούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο και οι επιχειρήσεις τους να λειτουργούν ως αμιγείς κοινωφελείς ή ως Ανώνυμες Εταιρείες, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα λύονται και θα τίθενται υπό εκκαθάριση.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι πρέπει να προχωρήσουν εντός του 2007 στην εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων αποφασίζοντας παράλληλα να τις κλείσουν, απολύοντας όλους τους εργαζόμενους αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος ή να μεταφέρουν το πλεονάζον προσωπικό σε κεντρικές υπηρεσίες των OTA.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα αποτελεί «βραδυφλεγή βόμβα» για τους δήμους, κάτι που επισημαίνει και ο πρόεδρος της KEΔKE Πάρις Kουκουλόπουλος.
Aν και στον Kώδικα υπάρχουν «προστατευτικές διατάξεις» για τους εργαζόμενους, την τελική απόφαση για το αν θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, θα την πάρουν οι δήμαρχοι. Kι αυτό γιατί ο κώδικας προβλέπει χωρίς όμως να υποχρεώνει, πως οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν έχουν τη δυνατότητα να μεταταχθούν στους δήμους. Aξίζει να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη αυτή δεν ισχύει για τους συμβασιούχους.
Τώρα όσο αφορά το νόμο μας είναι άγνωστο σε πια κατάσταση βρίσκονται οι δημοτικές και διαδημοτικές επιχειρήσεις, αξίζει να σημειωθεί στις επιχειρήσεις αυτές ο αριθμός των συμβασιούχων που εργάζονται είναι μεγάλος! Τέλος θα επανέλθουμε στο θέμα με νεώτερα στοιχεία που αφορούν την οικονομική κατάσταση των δημοτικών επιχειρήσεων του νομού μας.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Έθνος».