Skip to main content
9 Δεκεμβρίου 2009

Απολογισμός του 9ου συμποσίου του Ι.Κ.Ι

Θλιβερή η εικόνα των ανακαινισμένων κτιρίων των φυλακών του Φρουρίου της Ασου Η κτισμένη κληρονομιά που καταστρέφεται καθημερινά! Τα μετασεισμικά δημόσια κτίρια του Αργοστολίου είναι επίσης κληρονομιά!Με τη συμμετοχή πολλών και αξιόλογων ειδικών επιστημόνων ως εισηγητών αλλά και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2009, στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης (EBE-KI) στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, το 9ο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Κτισμένη κληρονομιά (αρχιτεκτονική, οικιστική, βιομηχανική) :Παράδοση και μοντερνισμός» που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) και την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς.

Στο Συμπόσιο παραβρέθηκαν κατά την έναρξη και χαιρέτισαν ο Νομάρχης κ. Διονύσης Γεωργάτος και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Πυλάρου κ. Μάρκος Κοτσιλίνης. Την επόμενη μέρα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Γ. Τσιλιμιδός. Επίσης παρέστησαν μεταξύ άλλων: ο κ. Γ. Ευαγγελάτος (εκ μέρουςτου Δ.Σ της Αδελφότητας ΚΙΠ) ο νομίατρος κ. Γ. Κουρής, η Πρόεδρος του συλλόγου ΑΡΜΟΣ κυρία Λίλιαν Βεργωτή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Ι.Μ.Υ.Θ. Ατρου κ. Γ. Σταματάτος, ο καθηγητής κ. Γ. Μοσχόπουλος και άλλοι αξιόλογοι συμπολίτες μας.

Στην πρώτη συνεδρίαση, την Παρασκευή 4-12-32009 ροήδρευσε ο αντιπρόεδρος του ΙΚΙ κ. Ηλίας Μπεριάτος και ο Γραμματέας του ΙΚΙ κ. Θάνος Κλαουδάτος. Στη συνέχεια έγιναν οι εισηγήσεις γενικού περιεχομένου ως προς το θέμα του Συμποσίου. Την 2η ημέρα – Σάββατο 5-12-2009 συνεχίστηκαν οι εισηγήσεις με παραδείγματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Eισηγήσεις παρουσίασαν γνωστοί ερευνητές και πανεπιστημιακοί όπως ο Δ. Ζήβας ομότιμος καθ. ΕΜΠ, η Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη καθηγήτρια του ΕΜΠ, ο Β. Κολώνας καθ. Αρχιτεκτονικής σχολής του Παν. Θεσσαλίας,η Α. Γοσποδίνη καθηγήτρια αστικού σχεδιασμού, ο Π. Δελλαδέτσιμας καθηγητής πολεοδομίας στο Χαροκόπειο, και ειδικοί επιστήμονες- μελετητές η Μ. Χουσιανάκου αντιπρόεδρος του ΣΕΠΟΧ, η Φ Κοσμόγλου τμηματάρχης υπουργείου περιβάλλοντος κ.ά.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήσαν και τα ακόλουθα: Η κληρονομιά του μοντέρνου κινήματος και η Αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική των ξενοδοχείων ΞΕΝΙΑ του ΕΟΤ.

Τα οθωμανικά κτίρια της Αθήνας, Η Αρχιτεκτονική κληρονομιά( Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθος, Πήλιο, Δυτικός Όλυμπο, Λέσβος κλπ). Προστασία και ανάδειξη ιστορικών κέντρων πόλεων (Λαμία, Αργος, Θήβα, Χανιά, Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης).Η εγκαταλελειμμένη κληρονομιά των ελληνικών και λουτροπόλεων (Αιδηψός, Καμένα Βούρλα, Λουτράκι, Λουτρά Υπάτης κλπ),

Κατά την μεσημβρινή διακοπή προσφέρθηκε μπουφές από το ΕΒΕ-ΚΙ. Στο τέλος διαβάστηκε το Πόρισμα – Διακήρυξη του Συμποσίου το οποίο θα σταλεί προσεχώς στα ΜΜΕ όπως κάθε χρόνο.

Στο πόρισμα μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στα παρακάτω

Α) Διαπιστώνεται (με αφορμή την επίσκεψη των συνέδρων) η απαράδεκτη κατάσταση των (από χρόνια αποκατασταθέντων) κτιρίων των πρώην αγροτικών φυλακών του φρουρίου της Ασσου, που αποτελούν παράδειγμα κακού προγραμματισμού και διαχείρισης με αποτέλεσμα να χαθούν τεράστια ποσά σε ένα έργο αποκατάστασης της κτισμένης κληρονομιάς το οποίο όχι μόνον δεν χρησιμοποιείται αλλά μένει αφύλακτο και καταστρέφεται καθημερινά !.

Β) Εφιστάται η προσοχή των τοπικών αρχών για τα δημόσια κτίρια (Δημαρχείο, Διοικητήριο, Δημοτική Αγορά κλπ), που κτίστηκαν στο Αργοστόλι (και σε άλλες πόλεις της Κεφαλονιάς) μετά τους σεισμούς (του λεγόμενου μοντέρνου κινήματος) ότι αποτελούν και αυτά μια πολύτιμη κτισμένη κληρονομιά όπως και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική σχεδιασμένα σε μια ιστορική στιγμή από επώνυμους έλληνες αρχιτέκτονες και για τα οποία πρέπει να υπάρξει ανάλογη φροντίδα και όχι άστοχες και βεβιασμένες αποφάσεις ..

Την Κυριακή το πρωί, 6-12-2009, έγινε περιήγηση μέσα στο Φρούριο της Ασσου με φροντίδα της εκπροσώπου του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου κ. Μαρίας Κουρταλή και το συζύγου της, όπου εισηγητές και φοιτητές διαπίστωσαν τις τραγικές συνέπειες της έλλειψης προγραμματισμού.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να απολαύσουν το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, χάρις στην ευγενή φροντίδα του δήμαρχου κου Μαν. Βαλέτα και τέλος κατά την επιστροφή επισκέφθηκαν το μοναστήρι του Αγ. Γερασίμου.

Το ΙΚΙ επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση του συμποσίου και κυρίως τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες από την Κεφαλονιά και άλλα μέρη της χώρας. Ειδικότερα, θερμές ευχαριστίες οφείλονται στους χορηγούς και γενικά τους υποστηρικτές του συμποσίου:

στον Δήμο Σάμης, στο ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας, στο Ξενοδοχείο Αίνος, στο Σύλλογο ΅ΑΡΜΟΣΆ, το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης ΕΒΕΚΙ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ Θ. Μιχαλάτο, τον αντιπρόεδρο κ. Α. Παντελειό καθώς και τα μέλη του ΔΣ για την παραχώρηση της αίθουσας και την προσφορά του μεσημεριανού γεύματος.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες του στους δημοσιογράφους που κάλυψαν το γεγονός, στην ομάδα των φοιτητών του ΤΜΧΠΠΑ του Παν. Θεσσαλίας και στους συνεργάτες του ΙΚΙ Θανάση Μοσχόπουλο, Παναγή Μπεριάτο, Μπούλα Παπαδάτου για την πολύτιμη βοήθεια τους στην επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών του Συμποσίου.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU