Skip to main content
13 Δεκεμβρίου 2007

Από τον Πόντο στην Κεφαλονιά- Μια πορεία-υπόσχεση

Όπως είναι γνωστό η Κεφαλονιά γίνεται συχνά τόπος επίσκεψης και προσκυνήματος Ιταλικών Τοπικών Αρχών, Συλλόγων και σχολείων. Προ εβδομάδων επισκέφθηκαν τον Νομό μας 40μελης ομάδα, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Δήμου και της Νομαρχίας της Andria αλλά και από καθηγητές και μαθητές σχολείων ενώ η παραπάνω αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Νομάρχη κ. Δ. Γεωργάτο.

Για αυτό το ταξίδι υπήρξαν ολοσέλιδες αναφορές στις τοπικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας όπως στην « La Gazzetta del Mezzogiorno», με αναφορές για τον τόπο μας και για την ιστορία που συνδέει τους πολίτες των περιοχών. Το Σάββατο 17/12/2007 αναμένεται νέα παρόμοια αντιπροσωπεία από την περιοχή της Cremona.

Μετά την επιστροφή τους ο Δήμαρχος Vincenzo Zaccaro έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Νομάρχη στην οποία εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την διαθεσιμότητα και την πολύτιμη συνεργασία που είχαν.

Σημειώνεται ότι ο Νομάρχης κ. Δ. Γεωργάτος δίνει ιδιαίτερη σημασία στις επισκέψεις αυτών των εκπροσωπήσεων από τις περιοχές της Ιταλίας που έχει σχέση με την μεραρχία Aqui αφενός μεν για την προώθηση του τόπου μας ως τόπου προσκυνήματος όπως και στα πλαίσια της καλλιέργειας πνεύματος, φιλίας και ειρήνης μεταξύ των δύο λαών.
Σας επισυνάπτουμε την επιστολή και το άρθρο της εφημερίδας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ

Το βιβλίο «Από τον Πόντο στην Κεφαλλονιά. Μια πορεία – μια υπόσχεση», παραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, είναι το πρώτο έργο της κας Σοφίας Ι. Πετρίδου-Καππάτου.

Στο έργο αυτό η συγγραφέας περιγράφει τη ζωή του πατέρα της, που εκτυλίσσεται παράλληλα με μεγάλες και καθοριστικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.
Το βιβλίο αφηγείται το οδοιπορικό του Γιάννη Πετρίδη, που γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1910 στο χωριό Παλουκλάρ της Πάφρας του Πόντου. Μετά το διωγμό από τον Πόντο, την απώλεια των δικών του ανθρώπων και τις κακουχίες, παρακολουθούμε τους βασικούς σταθμούς της ζωής του, στο Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, στο Ζάππειο Αμερικανικό Ορφανοτροφείο, στην ουγγρική πρεσβεία στην Αθήνα και στο αλβανικό μέτωπο, για να καταλήξει στην Κεφαλλονιά. Αυτή η διαδρομή έγινε βιβλίο και καταδεικνύει πόσο σημαντική μπορεί να είναι η ζωή ενός «ασήμαντου» φαινομενικά ανθρώπου.

Με μυθιστορηματικό τρόπο η συγγραφέας καταγράφει την πολυτάραχη ζωή του πατέρα της, μέσα από την οποία παρακολουθούμε τις επιπτώσεις που έχει το ιστορικό γίγνεσθαι στη μοίρα ενός ανθρώπου, όταν βρίσκεται σε κάποιο μέρος τη λάθος στιγμή.

Όπως λέει η ίδια η συγγραφέας: «Το έργο αυτό αναφέρεται στη ζωή του πατέρα μου και βέβαια της μητέρας μου ως μέρος της ζωής του. Είναι η εκπλήρωση της επιθυμίας και των δύο γονιών μου, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η ζωή τους ήταν σαν μυθιστόρημα και ότι εγώ θα μπορούσα να τη γράψω σε βιβλίο. Το έργο αυτό βασίστηκε στις διηγήσεις τους, τις προσωπικές μου αναμνήσεις και διάφορα έγγραφα που οι ίδιοι μου έδωσαν για το σκοπό αυτό. Η συγγραφή του, που διήρκεσε πέντε χρόνια, άρχισε το 2000, αφού έχασα και τον πατέρα μου, και είναι ίσως, πέρα από την τήρηση της ιερής υπόσχεσης σε δύο ανθρώπους που δεν υπάρχουν πια, η απάντησή μου στο γεγονός της απώλειας».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

H κα Σοφία Ι. Πετρίδου-Καππάτου γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Ο πατέρας της, Ιωάννης Α. Πετρίδης, γεννήθηκε στην Πάφρα του Πόντου και η μητέρα της, Μαρία Γ. Κορκού, στο Τούρνο Σεβερίνο της Ρουμανίας από γονείς Κεφαλλονίτες. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι πτυχιούχος Ελληνικής και Αγγλικής Φιλολογίας. Από το 1994 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται μόνιμα στην Κεφαλλονιά.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Tο Ίδρυμα Mείζονος Eλληνισμού ιδρύθηκε το 1993 από την οικογένεια Λαζάρου Εφραίμογλου. Αξιοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις της πληροφορικής, καθώς και οπτικοακουστικά και διαδραστικά μέσα, υλοποιεί μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού και την προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού.

Σημαντικό τμήμα της δραστηριότητας του ΙΜΕ αποτελούν οι εκδόσεις. Μέχρι σήμερα το ΙΜΕ έχει στο ενεργητικό του την έκδοση 19 βιβλίων, ενώ έντονη είναι η δραστηριότητά του και στο χώρο του παιδικού βιβλίου. Για ορισμένα από τα βιβλία αυτά το ΙΜΕ έχει συνεργαστεί με εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας, ενώ δύο έχουν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Center for Hellenic Studies (CHS) του Harvard University.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τις εκδόσεις του μπορείτε να βρείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://www.ime.gr/ και http://publications.ime.gr/ ή στο τηλ. 212 254 3800.

Για περισσότερες πληροφορίες:
τηλεφωνήστε κα Λήδα Καρανικολού, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού,
212 254 3800 (εσωτ. 382)

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU