26 Σεπτεμβρίου 2005

Αρθρο στον Επενδυτή για την Ομηρική Ιθάκη

Επανέρχεται το θέμα με το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες στο Λονδίνο για την Ομηρική Ιθάκη. Αυτή τη φορά μέσω του ΕΠΕΝΔΥΤΗ όπου η Αλεξάνδρα Ράπτη γράφει “κάτι παραπάνω”.

Με αφορμή το δημοσίευμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ και αφού ερευνήσαμε την υπόθεση, γράψαμε πριν λίγες μέρες τα εξής: “Τελικά «ξεκαθαρίστηκε» το θέμα με την ….μεγάλη ανακάλυψη για την Ομηρική Ιθάκη όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο παρακάτω που θα διαβάσετε ή έχετε διαβάσει. Μάθαμε, λοιπόν, ότι η μεγάλη ανακάλυψη από δορυφόρο του ανακτόρου του Οδυσσέα αλλά και άλλων ανακαλύψεων για την Ομηρική Ιθάκη προέρχεται από το Ληξούρι κι από κάποιον κύριο Νικόλαο Καμπάνη γεωλόγο ο οποίος έχει σφετεριστεί τις απόψεις του μακαρίτη Νικόλαου Γ. Λειβαδά – Τουμασάτου περί Ομηρικής Ιθάκης. Πιστεύει ο κ. Ν. Καμπάνης ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι στην Παλική, έτσι με διάφορa απιστευτα επιχειρήματα, κατάφερε να πείσει εγγλέζο ο οποίος διαμένει στο Ληξούρι κι αυτός με τη σειρά του να πείσει τον εγγλέζικο εκδοτικό οίκο να εκδώσει το βιβλίο του κ. Νικόλαου Καμπάνη. Τώρα, όσο για τις δορυφορικές «αποδείξεις» είναι κοινό μυστικό σ’ όλους όσους ασχολούνται με κομπιούτερ, ότι υπάρχει ειδικό πρόγραμμα που μπορείς να παρακολουθήσεις δορυφορικά όχι μόνο την Παλική αλλά αν χρειαστεί και το …..σπίτι σου.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παραπληροφόρηση (για να μην χρησιμοποιήσουμε βαρύτερη λέξη) όλων όσων ασχολούνται με το θέμα αυτό ιδιαίτερα τους επιστήμονες τους αρχαιολόγους και τους ερευνητές αυτού του τόπου. Μπροστά σ’ αυτή την πρόκληση για εντυπωσιασμό, πρέπει όλοι να αδιαφορήσουμε, ιδιαίτερα πρέπει να καταγγείλουμε τον κ. Ν. Καμπάνη ότι είναι ένας «λογοκλόπος», αλλά το κυριότερο, θέλει με τους τρόπους που χρησιμοποιεί να ξεγελάσει την κοινωνία αυτού του τόπου με απρόβλεπτες συνέπειες”.

Η Αλεξάνδρα Ράπτη γράφει στον ΕΠΕΝΔΥΤΗ:

Ο Εγκέλαδος επισκέπτεται συχνά την Κεφαλονιά. Οι καταστροφικές συνέπειες του σεισμού του 1953 είναι, άλλωστε, ακόμη ζωντανές στη μνήμη των ηλικιωμένων σήμερα κατοίκων της Μήπως μια ή περισσότερες σεισμικές δονήσεις κρύβουν και το μυστικό της ομηρικής Ιθάκης; Η απάντηση θα δοθεί εντός των προσεχών ημερών.

Αραγε πού να βρίσκεται η Ιθάκη την οποία περιγράφει λεπτομερώς ο Όμηρος στην Οδύσσεια του; Το ερώτημα παραμένει άλυτο εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχοντας απασχολήσει, ειδικά τους δυο τελευταίους αιώνες, ουκ ολίγα μέλη της ελληνικής αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Πολλές θεωρίες έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί, άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο πειστικές, καθώς η πλειονότητα των ερευνητών θεωρεί ότι η σημερινή Ιθάκη δεν σχετίζεται με την ομηρική. Κάποτε η προϊστορική Ιθάκη ταυτίζεται με τη Λευκάδα, Ίσως όμως να είναι και η Ζάκυνθος. Μήπως είναι, εν τέλει, η Κεφαλονιά; Ή μήπως οι άοκνες επιστημονικές προσπάθειες να εντοπιστούν τα πάτρια του Οδυσσέα εκπηγάζουν από, μία σφαλερή προκατάληψη που εδράζεται στο ότι ο Όμηρος ήταν, προσθέτως ένας ακριβολόγος γεωγράφος και όχι μόνον ένας μεγάλος τεχνίτης της ποίησης; Η άποψη αυτή, άλλωστε, είχε βρει πολλούς θιασώτες μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, οπότε ο Σλίμαν έφερε στο φως την πολυθρύλητη Τροία, για την οποία επίσης πιστευόταν ότι αποτελούσε πόλη-αποκύημα της δημιουργικής φαντασίας του Ομήρου. Τότε ήταν, λοιπόν, που η επιστημονική «μανία» για την ανακάλυψη της Ιθάκης άγγιξε οριακά σημεία. Εξάλλου, για την πατρίδα του Οδυσσέα όπως και για τη χαμένη Ατλαντίδα έχουν χυθεί τόνοι μελανιού. Ως εκ τούτου, είναι μάλλον αναμενόμενο το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται σε ό,τι αφορά την επερχόμενη ανακοίνωση – στις 29 Σεπτεμβρίου – του Βρετανού Ρόμπερτ Μπιτλστοουν για το ποιο νησί του Ιονίου είναι η Ιθάκη του Οδυσσέα, αλλά και ποια ήταν η ακριβής θέση όπου βρισκόταν το παλάτι του πολυμήχανου βασιλιά-πολεμιστή.

Μάλιστα, την 1η Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει στις προθήκες των βρετανικών βιβλιοπωλείων το «Odysseus Unbound: The Search for Homer’s Ithaca», από τις εκδόσεις του Cambridge University , το οποίο συνυπογράφουν ο Ρ. Μπίτλστοουν, ο καθηγητής Ελληνικών και Λατινικών του Κέμπριτζ, Τζέιμς Ντιγκλ και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Τζον Αντερχιλ. Στις 618 σελίδες του πραγματοποιείται μία ιστορική αναδρομή στο θέμα, σημειώνονται όλες οι έρευνες που διεξήχθησαν από την τριάδα των συγγραφέων, οι ιστορικές πηγές που χρησιμοποιήθηκαν καθώς επίσης παλαιότερες αλλά και νέες μελέτες που αφορούν γεωλογικές και γεωμορφολογικές ανακατατάξεις. του υπεδάφους στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πελάγους, μετά από σεισμούς. Δορυφορικές και όχι μόνον φωτογραφίες «τεκμηριώνουν» την απάντηση, των συγγραφέων στο μείζον ερώτημα.

Ο Μπίτλστοουν είναι πρόεδρος της εταιρείας software Metapraxis . Από το 2003, βασιζόμενος τόσο σε χωρία από, τα ομηρικά έπη όσο και σε μεταγενέστερες αυτών πηγές και ενστερνιζόμενος την άποψη ότι όσοι ταύτιζαν τη σημερινή με την ομηρική Ιθάκη βάδιζαν σε λάθος μονοπάτια, άρχισε να ερευνά το θέμα. Αντί όμως να κρατά σημειώσεις των όσων μελετούσε, προτίμησε να «δημιουργήσει» την Ιθάκη και το ευρύτερο περιβάλλον της, έτσι όπως το περιγράφει ο ‘Όμηρος. Με τη βοήθεια του ειδικού προγράμματος της NASA World Wind , «τράβηξε» δορυφορικές φωτογραφίες, έφτιαξε τρισδιάστατους χάρτες και περιηγήθηκε στις περιοχές που πάτησε ο… Οδυσσέας. Έτσι, ο Μπίτλστοουν ανασυνέθεσε την τοπογραφία της περιοχής με την πολύτιμη συμβολή των δύο άλλων καθηγητών, οι οποίοι προφανώς τον βοήθησαν στο κομμάτι που σχετίζεται με τη διασταύρωση στοιχείων τα οποία αφορούν το περιεχόμενο των ομηρικών επών αλλά και τις γεωμορφολογικές αλλαγές που έχουν προκληθεί στο Ιόνιο, τις τελευταίες χιλιετίες. Πλέον, όπως δηλώνει και στον «ΚτΕ, είναι έτοιμος να προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις του. Όπως προκύπτει από την ανάγνωση των περιεχομένων καθώς και αποσπασμάτων του βιβλίου, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η Κεφαλονιά, για μία περιοχή της οποίας, τη σημερινή Θηνιά (Θηναία), αφιερώνεται ειδικό κεφάλαιο. Ίσως, δε, δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο μέρος του βιβλίου αφιερώνεται στους σεισμούς που «λάβωσαν» την Κεφαλονιά και την ευρύτερη περιοχή αυτής, ενώ μνημονεύεται ιδιαιτέρως ο σεισμός του ’53.

Είθισται να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό επίσημες ανακοινώσει, που επιχειρούν να δώσουν απαντήσει σε τέτοιους αρχαίους γρίφους . Αυτό φαίνεται να το γνωρίζει καλά ο Μπίτλστοουν, «Οι ελληνικές αρχές θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία των δικών μας θεωριών και θα πράξουν εν συνεχεία εκείνα που πρέπει», δηλώνει και συνεχίζει: «Επιπλέον, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις αντιδράσει των ομηριστών αλλά και των γεωλόγων. Είτε είναι επικριτικοί είτε επιδοκιμάσουν τη θεωρία μας, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι υπάρχουσες πηγές πληροφόρησης , σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην έρευνα». Για την ολοκλήρωση της δικής του έρευνας, πάντως, συνεργάστηκε με την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και το ΙΓΜΕ. «Όσα έχουμε μέχρι σήμερα κατορθώσει είναι απλώς η αρχή. Όσα θα προτείνουμε, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι η Ιθάκη υπάρχει, και την περιγράφει λεπτομερέστατα ο Όμηρος. Εάν όντως θέλουμε να μάθουμε για τη γενέτειρα του Οδυσσέα, πρέπει να έχουμε κουράγιο και πίστη», καταλήγει ο Ρ, Μπίτλστοουν.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δήμος Σάμης: Ολοκλήρωση διαδραστικής παρουσίασης παιδικών βιβλίων
2 Δεκεμβρίου 2022

Δήμος Σάμης: Ολοκλήρωση διαδραστικής παρουσίασης παιδικών βιβλίων

Με επιτυχία διεξάχθηκε η εκδήλωση του Δήμου Σάμης, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022, αναφορικά με τη…
K63: Psychedelic party-neon face painting από Δ. Ι. Ε. Κ. Σχολή αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ
2 Δεκεμβρίου 2022

K63: Psychedelic party-neon face painting από Δ. Ι. Ε. Κ. Σχολή αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ

Το πρώτο psychedelic party του χειμώνα στο K63 είναι γεγονός! Neon Face Painting από την ομάδ…
Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Ορκωμοσία φοιτητών
1 Δεκεμβρίου 2022

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Ορκωμοσία φοιτητών

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11:00  π.μ. στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ι…
Ένωση Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ”: Φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο Παζάρι
1 Δεκεμβρίου 2022

Ένωση Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ”: Φιλανθρωπικό Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ” σας προσκαλεί στο Χριστουγε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το νέο κατάστημα «Four seasons coffee» στο Αργοστόλι
19 Οκτωβρίου 2022

Το νέο κατάστημα «Four seasons coffee» στο Αργοστόλι

Το Four seasons coffee άνοιξε πριν λίγες μέρες σε έναν πολύ όμορφα διαμορφωμένο χώρο, στην οδό Γ…
Φθινοπωρινές προσφορές 2022 Candia
12 Οκτωβρίου 2022

Φθινοπωρινές προσφορές 2022 Candia

Αναλυτικά οι προσφορές. Με κάθε αγορά στρώματος από τις συλλογές Inventor & Luxuria…
Με πολύ χαρά και κέφι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Χορού «Ελισάβετ Λιβιεράτου» στο Αργοστόλι
8 Οκτωβρίου 2022

Με πολύ χαρά και κέφι πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Σχολής Χορού «Ελισάβετ Λιβιεράτου» στο Αργοστόλι

Με ωραία μουσική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ενός νέου χώρου που …
Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design