Βιγγλί
Βιγγλί
Βιγγλί
Βιγγλί
4 Μαρτίου 2010

Βιγγλί

Περιοχή: Βορειοδυτική Κεφαλονιά – Δήμος Ερίσου –  [χάρτης ]
Μόνιμος πληθυσμός: 25 κάτοικοι (απογραφή 2001) 
Καλοκαιρινός πληθυσμός: κατά μέσο όρο 45 κάτοικοι 

Τοποθεσία 
Το Βιγγλί βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κεφαλονιάς στο Δήμο Ερύσσου. Είναι ένα καταπράσινο τοπίο με γοητευτικά βουνά και μικρές πεδινές περιοχές που προδίδουν την ταυτότητα της κάθε εποχής του χρόνου με έντονη και χαρακτηριστική βλάστηση.

Η μεγάλη αύρα της τεχνολογίας και των πολλών αυτοκινήτων δεν έχουν ακουμπήσει το χωριό αυτό. Μπορεί να χαρακτηριστεί σαν «κρυφό χωριό» αφού η απόστασή του από την εθνική οδό Αργοστολίου – Φισκάρδου είναι 3,5 χ.λ.μ. και δεν αποτελεί κάποιου είδους πέρασμα. Η ηρεμία και η ησυχία που επικρατεί είναι σαγηνευτική. Τα πιο κοινά ακούσματα είναι τα κελαδήματα πολλών και διαφορετικών άγριων πτηνών, τα θροΐσματα των κλαδιών καθώς και ο ήχος του δροσερού ανέμου. 

Η θερμοκρασία μπορεί ο κάθε επισκέπτης να αντιληφθεί ότι είναι ιδανική, αφού το χωριό πλημμυρίζεται από σκιερά μέρη τα οποία σε συνδυασμό με τον μόνιμο δροσερό άνεμο δημιουργούν μια ξεχωριστή αίσθηση ανάπαυσης, ένα μοναδικό δώρο μιας ευλογημένης φύσης. Είναι αλήθεια πως η ιδιόμορφη γεωγραφική θέση του χωριού του χαρίζει ανέμους από κάθε πλευρά του ορίζοντα. Όσο για την περίοδο του χειμώνα, η φύση δείχνει μια πιο άγρια μορφή. 

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της αυθεντικής ομορφιάς του χωριού είναι η καταπληκτική του θέα, που ξεκουράζει το μάτι αλλά ταυτόχρονα τονώνει την ψυχική διάθεση του επισκέπτη. Γυρνώντας τριγύρω το μάτι θα αντικρίσει απέραντα βουνά με βαθύ πράσινο χρώμα. Η αμέσως επόμενη κίνηση του ματιού θα το οδηγήσει στην μοναδική θάλασσα του Ιονίου πελάγους, και ακόμα πιο πέρα στο ιδιόμορφο ακρωτήρι του Αθέρα. Τέτοιες θέες μπορούν να αποτελέσουν πηγές πνευματικής έμπνευσης για κάθε είδους δημιουργία. Σε αυτή τη μικρή γωνιά του κόσμου η ημέρα τελειώνει πάντα όμορφα στολισμένη με ένα έντονο αλλά κάθε φορά διαφορετικό ηλιοβασίλεμα. 

Η βλάστηση του χωριού είναι έντονη. Η φύση επιδεικνύει όλες τις πτυχές της, σε όλο της το μεγαλείο κάθε εποχή του χρόνου. Το φυσικό πράσινο είναι πηγή οξυγόνου και υγείας. Όλοι μπορούν να το απολαύσουν αφού είναι εύκολο να περιπλανηθούν σε ένα από τα πολλά μυστηριώδη μονοπάτια. 

Η παραλία απέχει 500 μ. από το χωριό. Υπάρχει παραδοσιακό μονοπάτι που συνδέει την παραλία με το χωριό. Επίσης, υπάρχει και ασφαλτοστρωμένος αυτοκινητόδρομος που οδηγεί στην παραλία αλλά μέσω άλλου χωριού. Εμείς θα σάς προτείναμε να δοκιμάσετε την καταπληκτική διαδρομή από το παραδοσιακό μονοπάτι. Η βουτιά που θα ρίξετε μετά την περιπλάνησή σας στο μονοπάτι θα είναι πολύ πιο απολαυστική. Η παραλία ονομάζεται Αγία Ιερουσαλήμ και στην ουσία είναι δύο παραλίες με βότσαλα η μία δίπλα στην άλλη. Στην παραλία υπάρχουν πολλές συκιές με πολλά σύκα καθώς και ένα φυσικό πηγάδι με άφθονο δροσερό νερό. Η γενικότερη μορφολογία γύρω από την παραλία είναι πράγματι ξεχωριστή.

Τα σπίτια έχουν χτιστεί ως επί το πλείστον μετά τον σεισμό του 1953. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετά προσεισμικά παραδοσιακά σπίτια καθώς και κάποια διατηρητέα, ένα εκ των οποίων ακουμπά την ηλικία των 400 ετών. 

Το Βιγγλί βρίσκεται σε μικρή απόσταση (1 με 2 χ.λ.μ) από τα υπόλοιπα χωριά αυτής της περιοχής (Μαρκουλάτα, Τζαμαρελάτα, Χαλικερή κτλ.). Ο μικρός πληθυσμός προσδίδει ησυχία στο μικρό αυτό χωριό. Εν κατακλείδι, είναι ένα φιλικό περιβάλλον καλά κρυμμένο από την πολλή φασαρία. Αλλά συνάμα μπορεί ο επισκέπτης ανά πάσα στιγμή μέσα σε λίγα λεπτά να φτάσει σε οποιαδήποτε γνωστό και πολυπληθές σημείο της περιοχής και φυσικά και στο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο.

Ιστορία
Η ιστορία του χωριού ξεκινά περίπου πριν από μισή χιλιετία. Το Βιγγλί όσο και αν ακούγεται παράξενο είναι ένα χωριό που δημιουργήθηκε σαν αποτέλεσμα των δημοκρατικών ιδεών των πρώτων κατοίκων του που ήταν επαναστάτες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. 

Την εποχή εκείνη κυριαρχούσαν οι γαιοκτήμονες (τσιφλικάδες). Όπως είναι γνωστό και από άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα, οι τσιφλικάδες καταπίεζαν και εκμεταλλεύονταν αδίστακτα τους φτωχούς γεωργούς. Ήθελαν να διαιωνίζουν μια κατάσταση έντονων κοινωνικών διακρίσεων. Η καταπίεση δεν ήταν μόνο οικονομική αλλά και πολιτιστική, πνευματική και ψυχολογική. Η καταπίεση αυτή ήταν και η αιτία της δημιουργίας του χωριού. 

Περίπου 6χλμ. μακριά από το Βιγγλί υπήρχε την περίοδο αυτή η κωμόπολης με το όνομα Βασιλικάδες (σήμερα υπάρχει χωριό στην ίδια ακριβώς περιοχή με το ίδιο όνομα). Στην κωμόπολη αυτή κατοικούσαν και οι γαιοκτήμονες. 

Μία από τις πολλές απαιτήσεις που είχαν οι γαιοκτήμονες ήταν και η εξής: Απαιτούσαν από τον ιερέα του χωριού να μην τελεί την λειτουργία της ανάστασης αν οι ίδιοι δεν κατέφθαναν στην Εκκλησία. Ήταν σύνηθες φαινόμενο να καθυστερούν αρκετά να φθάσουν στην Εκκλησία όντας οι «άρχοντες» της περιοχής. Έτσι οι εκκλησιαζόμενοι υποχρεούνταν να περιμένουν την άφιξη των τσιφλικάδων. 

Δύο αδέρφια από τους εκκλησιαζόμενους τα οποία κυριαρχούνταν από δημοκρατικές αξίες δικαιοσύνης και ισότητας αποφάνθηκαν στον ιερέα για να ξεκινήσει την λειτουργία της Αναστάσεως. Ο ιερέας από φοβία αρνούνταν να υπακούσει και έτσι τα δύο αδέρφια τον ανάγκασαν. Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα κατέφθασαν και οι «άρχοντες». Αυτοί ζήτησαν εξηγήσεις από τον ιερέα για την ανυπάκουη πράξη του. Αυτός φυσικά εξήγησε ότι τον υποχρέωσαν τα δύο αδέρφια. Τότε οι γαιοκτήμονες μαζί με σωματοφύλακες επετέθησαν με βάρβαρο τρόπο κατά του ιερέα καταπατώντας ακόμη και τα ιερά. Με τον ίδιο αποτροπιαστικό τρόπο επετέθησαν και στα δύο αδέρφια. Η Εκκλησία την ιερή αυτή νύχτα της Ανάστασης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Η Εκκλησία ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας. Ήταν λοιπόν αυτό το βράδυ της Ανάστασης του Κυρίου όπου ξέσπασε η οργή τόσων ετών από την μακροχρόνια καταπίεση. Το επεισόδιο αυτό ήταν απλά η αφορμή, τα αίτια ήταν βαθιά ριζωμένα στην ψυχή των καταπιεσμένων φτωχών γεωργών. Χρειάστηκαν απλά τα δύο αυτά αδέρφια όντας ασυμβίβαστοι επαναστάτες για να ξεφύγουν από την καταπίεση. 

Όπως ήταν φυσικό, όντας πιο αδύναμοι από τους τσιφλικάδες με τους πολλούς σωματοφύλακες και τα πολλά τάλαρα, τα δύο αδέρφια αναγκάστηκαν να φύγουν από το χωριό των Βασιλικάδων. Βέβαια η φυγή τους ήταν ο δρόμος προς την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την δημοκρατία και ως εκ τούτου προς μία καλύτερη ζωή. 

Ξεκίνησαν από τους Βασιλικάδες και έφθασαν εκεί που σήμερα βρίσκεται το Βιγγλί. Το επώνυμο των δύο αδελφών ήταν Βασιλάτος. Τα δύο αδέρφια συμφώνησαν φεύγοντας να πάρουν διαφορετικά μονοπάτια και όπου συναντηθούν ξανά να φτιάξουν την Εκκλησία του χωριού τους. Η Εκκλησία είναι σήμερα φυσικά ο Άγιος Σπυρίδωνας. Ο πρώτος ιερέας του χωριού ήταν ο «Παπα Αλέξης». Σήμερα το επώνυμο όλων των Βιγγλιωτών είναι Παπαλεξάτος. Είναι αλήθεια ότι οι πρώτοι Βιγγλιώτες άλλαξαν το επώνυμο τους μη θέλοντας τίποτε να τους θυμίζει το μαύρο καταπιεσμένο παρελθόν. 

Το πρώτο και αληθινό όνομα του χωριού είναι Παπαλεξάτα. Αλλά λόγω της θέας του και της μοναδικής του τοποθεσίας ονομάστηκε Βιγγλί που σημαίνει παρατηρητήριο. 

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, ότι από την αρχή υπήρχαν 3 οικογένειες: του Σίμου στα Σιμάτα, του Πέτρου που αντιστοιχούν στα παρατσούκλια Περοναρίοι και Γνεσουλαίοι, τα οποία υπάρχουν και σήμερα και η οικογένεια του Στάθη με το αντίστοιχο παρατσούκλι Λεοτσακαίοι που και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι σημερινοί απόγονοι των πρώτων Βιγγλιωτών νιώθουν περήφανοι που οι πρόγονοι τους ήταν επαναστάτες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης ίσως αντάξιοι του μεγάλου Μαρίνου Αντύππα.

Η ιστορία αυτή έχει σωθεί από στόμα σε στόμα.

Πρέπει να γνωρίζετε
Στο Βιγγλί μπορεί να φτάσει κανείς από το Αργοστόλι με λεωφορείο (περνά μόνο μία φορά την ημέρα) ή με αυτοκίνητο, η απόσταση είναι 40χλμ. Στη διαδρομή από το Αργοστόλι υπάρχουν πολλά άλλα ενδιαφέροντα μέρη καθώς και παραλίες. Ο δρόμος σχεδόν κατά το ήμισυ της διαδρομής είναι πάνω σε βουνό και υπάρχουν καταπληκτικές θέες όπως αυτή με πρόσοψη την διάσημη παραλία του Μύρτου. Επίσης μπορεί να φτάσει και από το λιμάνι της Σάμης όπου και φτάνουν πλοία από Πάτρα, Ιθάκη, Κυλλήνη, Πειραιά αλλά και Ιταλία. Η απόσταση από την Σάμη είναι 30χλμ. Το χωριό βρίσκεται 3χλμ. Από την επαρχιακή οδό Αργοστολίου – Φισκάρδου. Από το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο η απόσταση είναι 5χλμ.και η διαδρομή είναι απολαυστική.

Πληροφορίες
Επιπλέον πληροφορίες για το Βιγγλί μπορείτε να βρείτε στο τηλέφωνο: 2674051272

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τελετή έναρξης 1ου Διεθνούς τουρνουά «Argostoli Greek Para Open 2022» @Αργοστόλι [29.09.2022]
29 Σεπτεμβρίου 2022

Τελετή έναρξης 1ου Διεθνούς τουρνουά «Argostoli Greek Para Open 2022» @Αργοστόλι [29.09.2022]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου η τελετή έναρξης του 1ου Διεθνο…
Έκθεση της Καλλιτέχνιδας κι Εκπαιδευτικού DENIZ SAK
29 Σεπτεμβρίου 2022

Έκθεση της Καλλιτέχνιδας κι Εκπαιδευτικού DENIZ SAK

Έκθεση της Καλλιτέχνιδας κι Εκπαιδευτικού DENIZ SAK.  Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου και ώρα …
Κατάθεση στεφάνων στο Ιταλικό Μνημείο της Μεραρχίας Acqui [27.09.2022]
27 Σεπτεμβρίου 2022

Κατάθεση στεφάνων στο Ιταλικό Μνημείο της Μεραρχίας Acqui [27.09.2022]

Σήμερα το πρωί τέθηκε το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμή των αξιωματικών και στρατιωτών της Ιταλίας …
Έρχεται το 1ο Διεθνές Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ 2022 στο Αργοστόλι
27 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχεται το 1ο Διεθνές Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ 2022 στο Αργοστόλι

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στην πλατεία Παναγή Βαλλιάνου στο Αργοστόλι θα πραγματοπ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!
13 Σεπτεμβρίου 2022

Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!

Οι εγγραφές ξεκίνησαν εδώ στο Αργοστόλι, Μίνωος & Ασκληπιού 7 (Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα), Exc…
Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022
10 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022

Ανακάλυψε τις νέες συλλογές στρωμάτων Candia με έκπτωση έως 40% The I…
Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»
6 Σεπτεμβρίου 2022

Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»

H ομάδα του kefalonitis επισκέφθηκε το κατάστημα «19_61 coffe n’ more » για έναν απογευματινό κ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design