9 Μαΐου 2011

«Βοσκοπούλα»: Μια γεμάτη ιστορία 100 χρόνων (1910 – 2010)

Όταν το 1910 ο Παναγής και ο Παντελής Καππάτος ξεκίνησαν το εμπόριο γάλακτος στην περιοχή καταγωγή τους, τα Δειλινάτα, δίνοντας στην επιχείρησή τους το όνομα «Βοσκοπούλα», σίγουρα δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι 100 χρόνια μετά θα μιλάμε για την μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση παραδοσιακών προϊόντων της Κεφαλονιάς.

Σίγουρα όμως την πλέον οργανωμένη, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και ένα όνομα που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, εκπροσωπώντας το νησί μας με τα πλέον ποιοτικά και εύγευστα γλυκίσματα!!!

Ποιος από εμάς δεν έχει γευτεί στο πέρασμά του στο Λιθόστρωτο τη μάντολα, το παστοκύδωνο, το αμυγδαλωτό, το μαντολάτο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, ως κέρασμα από την πάντα ευγενική Μαρίνα που μας καλωσορίζει και μας προτρέπει να δοκιμάσουμε; Την τελευταία ημέρα της παραμονής μας στο αγαπημένο μας νησί, φεύγοντας για κάποιο κοντινότερο ή πιο μακρινό ταξίδι αγοράζουμε μάντολες και άλλα γλυκίσματα για να τα κάνουμε δώρο σε κάποιο φίλο ή γνωστό. Αλλά και πολλές φορές έχουμε προτρέψει τον φιλοξενούμενο να μεταφέρει λίγη από τη μαγεία του νησιού μας μέσα από τη γεύση, αγοράζοντας κάποιο παραδοσιακό γλύκισμα. Σε όλα αυτά, η «Βοσκοπούλα» έχει την πρώτη θέση στη σκέψη μας, σίγουρα όχι τυχαία!!!

Η πρώτη επιχειρηματική επέκταση της «Βοσκοπούλας» έγινε κάπου στα 1939 – 1940, όταν τα αδέρφια κατέβηκαν στο Αργοστόλι πουλώντας γάλα, αλλά και τα πρώτα ρυζόγαλα, κρέμες… Από αυτή την περίοδο υπάρχει και η πρώτη ιστορική φωτογραφία της επιχείρησης.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα. Κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής το πρώτο τους κατάστημα λειτουργούσε ως καφενείο – μεζεδοπωλείο, ενώ διέθετε και περιορισμένα γλυκά. Τις πρώτες ύλες προμηθεύονταν από τον ιταλικό στρατό, τη μεραρχία AQUI, η οποία είχε την έδρα της στον πρώτο όροφο, ακριβώς πάνω από το ζαχαροπλαστείο!!!

Στην πορεία και στις αρχές τις δεκαετίας του ’50 μαθαίνουν να παρασκευάζουν μαντολάτο και δημιουργείται η πρώτη κουφετοβιομηχανία στη Δυτική Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο η «Βοσκοπούλα» βρίσκεται σε 3 σημεία στην πόλη του Αργοστολίου, με καταστήματα που λειτουργούν από το 1950 στην οδό Θεάτρου, στο Μουσείο, αλλά και στην οδό Σιτεμπόρων, κάνοντας τα πρώτα αλματώδη επιχειρηματικά βήματα.

Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1954 ισοπεδώνουν τα πάντα και πλέον όλα ξεκινούν από την αρχή. Σε μια ήδη δύσκολη περίοδο δημιουργείται ένα κεντρικό κατάστημα «Βοσκοπούλα» στην πλατεία Βαλιάνου, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και το 1989, όταν το υπάρχον κτίριο κατεδαφίστηκε για να δημιουργηθεί στη θέση του το σημερινό!

Παράλληλα, ο Αριστίδης και ο Παναγής Καππάτος ξενιτεύονται στην Αφρική, όπου και δημιουργούν την περίφημη σοκολατοποιία «Καππάτος». Η επιχείρησή τους άντεξε μέχρι την περίοδο του απαρτχάιντ, όπου τότε τα έχασαν όλα… Στη συνέχεια, άνοιξαν επιχείρηση στην Αθήνα, στην οδό Νάξου & Ανάφης, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 άνοιξαν κατάστημα στην Κεφαλονιά, όπου το διατηρούν με επιτυχία μέχρι και σήμερα.

Το πρώτο μετασεισμικό κατάστημα διέθετε και τα πρώτα μηχανήματα ηλεκτρισμού που ήρθαν στην Κεφαλονιά. Πρόκειται για φούρνο, πραλινομηχανή, αλλά και μίξερ, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο φάνταζε πρωτοποριακό…

Στη δεκαετία του ’70 κατασκευάζονται τα πρώτα μηχανήματα μαζικής παραγωγής. Πρόκειται φυσικά για ιδιοκατασκευές, όμως αποτελούν τις βάσεις για την αύξηση της παραγωγής, ενώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, αυτή του ’80, θα έρθει η τυποποίηση και παράλληλα η ενασχόληση με τα παραδοσιακά προϊόντα. Ήδη από το 1974, μέχρι και το 1984 λειτουργεί παράλληλα με αυτό της πλατείας ένα ακόμα κατάστημα «Βοσκοπούλα» στην παραλία, για την ευρύτερη διάθεση των προϊόντων.

Το 1989 κλείνει το κατάστημα της πλατείας και η Βοσκοπούλα μεταφέρεται στην οδό Χαροκόπου, όπου λειτουργεί μόνο παρασκευαστήριο και γίνεται πώληση προϊόντων μόνο σε χονδρική. Αυτό διατηρείται στη συγκεκριμένη τοποθεσία μέχρι και το 1994, όταν και κλείνει για να ανοίξει το κατάστημα στα Περατάτα. Αυτό λειτουργεί ως παρασκευαστήριο, αλλά και ως πωλητήριο, ενώ το προϊόν αρχίζει να έλκει τουριστικά, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να αξιοποιηθεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Βοσκοπούλα ασχολείται αποκλειστικά με τα παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και με γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κλπ. Από το 1997 λειτουργεί κατάστημα διάθεσης των προϊόντων της στην οδό Ριζοσπαστών, το οποίο έκλεισε το 2007, ενώ κατάστημα λειτούργησε και στο Λιθόστρωτο, πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα την τριετία 2000 – 2002. 

Η «Βοσκοπούλα» μετά από ένα μεγάλο αριθμό μετακινήσεων, από το 2005 βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, σε ένα κατάστημα την καρδιά του Λιθοστρώτου, απέναντι από τα δικαστήρια. Στόχος είναι αυτός να είναι ένας μόνιμος σταθμός, όπου οι λάτρεις του παραδοσιακού να βρίσκουν τα πλέον ποιοτικά και γευστικά προϊόντα, στο πιο προσιτό σημείο!

Πλέον, ο άμεσος σκοπός είναι τα προϊόντα να κατασκευάζονται με βάση τις υψηλότερες προδιαγραφές, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται από το συνδυασμό της έρευνας του Διονύση Καππάτου σε ολόκληρο τον κόσμο για αγνές πρώτες ύλες, ο συνδυασμός των οποίον κάνει τη διαφορά!!! Αλλά και της πιστοποίησης μιας σύγχρονης μονάδας που μπορεί να δώσει ικανοποιητική παραγωγή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την άριστη ποιότητα του προϊόντος. Τα σύγχρονα παρασκευαστήρια βρίσκονται σε νεοανεγειρόμενες εγκαταστάσεις στην Πεσσάδα, από τις πλέον άρτιες σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες λειτουργούν από το 2005.

Στο σύγχρονο έντυπο τύπο και ειδικά στα περιοδικά που ασχολούνται με τη γευσιγνωσία η «Βοσκοπούλα» τυγχάνει συχνά κολακευτικής, αλλά και συχνής, αναφοράς, ενώ η επιχείρηση βραβεύεται ως η πλέον ποιοτική για το 2009, στον τομέα των παραδοσιακών προϊόντων, μια βράβευση που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγνώριση, αλλά και το εφαλτήριο για μια λαμπρή συνέχεια!

Στον τομέα του παραδοσιακού, το όνομά της ταυτίζεται με την Κεφαλονιά, όπως έχει γίνει με ελάχιστες άλλες επιχειρήσεις του νησιού (π.χ Συνεταιρισμός Ρομπόλας), ενώ αρκετές είναι και η παρουσίες στην τηλεόραση. Δεν είναι λίγες και οι φορές που έχει εκπροσωπήσει το νησί μας στο εξωτερικό, προσφέροντας αφιλοκερδώς μεγάλες ποσότητες προϊόντων για την τουριστική προβολή του νησιού. Αλλά και συμμετέχοντας με τον ίδιο τρόπο σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία για το καλό του τόπου. Παράλληλα, γίνονται και οι πρώτες προσπάθειες για πώληση εκτός των ορίων του νησιού σε συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα, σε ένα προϊόν που είναι ήδη αναγνωρίσιμο…

Πλέον, η επόμενη πρόκληση είναι η δημιουργία ενός μουσείου «Βοσκοπούλας» στο χώρο του παρασκευαστηρίου στην Πεσσάδα, όπου οι επισκέπτες που ανά καιρούς επιθυμούν να δουν τη διαδικασία παρασκευής (και δεν είναι και λίγοι), να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν από κοντά την ιστορία της επιχείρησης, ίσως της πιο σημαντικής παραδοσιακών προϊόντων στο νησί. Τα εκθέματα από την ιστορική διαδρομή της «Βοσκοπούλας» βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να αξιοποιηθούν, δημιουργώντας ένα ζωντανό μουσείο – ταξίδι στην ιστορία των πιο γνωστών παραδοσιακών μας προϊόντων!!!

Ας το ακολουθήσουμε…

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Απονομή Επαίνων 10 μαθητών απο τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλήνιας & Ιθάκης στο διαγωνισμό «Παύλος Μυλωνάς» Δευτέρα 29 Μαΐου
29 Μαΐου 2023

Απονομή Επαίνων 10 μαθητών απο τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλήνιας & Ιθάκης στο διαγωνισμό «Παύλος Μυλωνάς» Δευτέρα 29 Μαΐου

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας απονομή επαίνων από τον&nb…
Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Κεφαλονιάς «Κεφαλλήνες»: Στιγμιότυπα από την πρόβα generale
27 Μαΐου 2023

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Κεφαλονιάς «Κεφαλλήνες»: Στιγμιότυπα από την πρόβα generale

«Τρυπώσαμε» εχθές το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» απαθανατίζοντας όμορφες σ…
«Πατρίδες… ανατολικότερα του σήμερα» – To Σάββατο 27/05 από τους «Κεφαλλήνες»
27 Μαΐου 2023

«Πατρίδες… ανατολικότερα του σήμερα» – To Σάββατο 27/05 από τους «Κεφαλλήνες»

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Κεφαλονιάς “Κεφαλλήνες” σας προσκαλεί το Σάββατο 27 Μαϊου στο Δη…
Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού:   «Συνύπαρξη Ποίησης , Εικαστικών και Χορού» [22-24.05.2023]
26 Μαΐου 2023

Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού:   «Συνύπαρξη Ποίησης , Εικαστικών και Χορού» [22-24.05.2023]

Δευτέρα 22 Μάϊου και Τετάρτη 24 Μάϊου το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού σε συνεργασία με …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι  [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design