Ο Γαβριήλ Αθανασούλης, του Νικολάου και της Αγάθης, γεννήθηκε στο χωριό Μαρκάτα της Πυλάρου στις 4 Μαΐου 1875. Από νεαρός μετανάστευσε στη Ρουμανία, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.
Η περιουσία αυτή αποτελούταν από ακίνητα στην Πύλαρο και ειδικότερα στην Αγία Ευφημία, τεράστια κτηματικά ακίνητα στη Ρουμανία, τη νησίδα «Πεταλάς» του νησιώτικου συμπλέγματος των Εχινάδων Νήσων στα Δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, και το μέγαρο στην Αθήνα στη γωνία Λεωφόρου Αμαλίας και Πανεπιστημίου στη πλατεία Συντάγματος.Πρόσφερε το μέγαρο αυτό πρώτα στο Σερβικό και έπειτα στο Ιταλικό κράτος για την στέγαση της πρεσβείας.
Αυτά δεν αποδέχθηκαν την δωρεά και δημιουργήθηκε θέμα, το οποίο έλυσε ο Ιωάννης Μεταξάς το 1937 (τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος) με το Νόμο 33/1937. Με αυτό το νόμο, το μέγαρο περιερχόταν στους φορείς διαχείρησης της υπόλοιπης περιουσίας του Γαβριήλ Αθανασούλη.
Ο ίδιος την διέθεσε με την ιδιόχειρη διαθήκη του, του 1932, ως εξής:
στον Εθνικό Στόλο (25%), στην αδελφή του Αθηνά Κωνσταντάτου και την ανιψιά του Ανθούλα Τσαούση (20%), στην Κοινότητα Μακρυώτικων (10%), στην Κοινότητα Αγίας Ευφημίας (10%), στον Δήμο Αργοστολίου (5%), στην Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων Πειραιώς (5%), στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας (5%), στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός (5%), τα υπόλοιπα εκατοστά στους δικηγόρους του, τις υπηρεσίες του και στην εν Γαλατσίω της Ρουμανίας Ελληνική Κοινότητα.
Το 1965 ο Εθνικός Στόλος είχε το προβάδισμα στην περιουσία και αποφάσισε την πώληση του μεγάρου στον εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο αντί του ποσού των 90.000.000 δραχμών. Από την πώληση αυτή η Κοινότητα Μακρυώτικων πήρε 9.000.000 δραχμές, η Κοινότητα Αγίας Ευφημίας πήρε 9.000.000 δραχμές και ο Δήμος Αργοστολίου 4.500.000 δραχμές. Τα ποσά αυτά επενδύθηκαν από κοινού σε ακίνητα στην Αθήνα, ένα οικόπεδο επί της Χαριλάου Τρικούπη (αριθ. 20) και ο 8ος όροφος του μεγάρου επί της οδού Δραγατσανίου 6 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Οι πληροφορίες προέρχονται από την ιστοσελίδα του Δήμου Πυλαρέων που τιμά τον ευεργέτη,http://www.pylaros.gr
Κείμενα – Παρουσίαση: Τηλέμαχος Μπεριάτος