Ο Γεράσιμος (Jerry) Σκλαβούνος είναι ένας από τους 40 πιο σημαντικούς Έλληνες ηγέτες της Βόρειας Αμερικής ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη διάκριση που έλαβε. Ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την πολιτική ως εκλεγμένος Βουλευτής του Κεμπέκ στη Βουλή στον Καναδά. Μάλιστα, έχει αναλάβει και σημαντική θέση στην επιτροπή υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών. Ο Γεράσιμος που έχει ρίζες από την Κεφαλονιά, παραχώρησε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο συνεργάτη μας Παναγιώτη Καρούσο, αποδεικνύοντας ότι οι Κεφαλονίτες είναι ικανοί να αναλάβουν με επιτυχία σημαντικές θέσεις και να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο, όπου και αν βρίσκονται!
Γεράσιμε, ξέρω ότι είσαι γεννημένος στο Καναδά, αλλά κατάγεσαι από την Κεφαλονιά.
Ναι Παναγιώτη, γεννήθηκα στον Καναδά όπου κι έχω ζήσει όλη μου τη ζωή. Οι δύο γονείς μου γεννήθηκαν στην Κεφαλονιά. Ο πατέρας μου κατάγεται από την Πεσσάδα και η μητέρα μου από τα Χαβδάτα Ληξουρίου.
Έχεις επισκεφτεί ποτέ την Κεφαλονιά; Τι σημαίνει για εσένα;
Ναι, έχω επισκεφτεί την Κεφαλονιά πολλές φορές. Η πρώτη φορά ήταν το καλοκαίρι του 1982. Ακόμη και ως παιδί, θυμάμαι πόσο εντυπωσιάστηκα από την ομορφιά του νησιού: η αντίθεση του μπλε της θάλασσας με τα λευκά βράχια και τα πράσινα βουνά! Επίσης, ήταν και παραμένει πολύ σημαντικό για μένα να διατηρώ την επαφή μου με τις θείες και τους θείους μου, καθώς και με τα ξαδέρφια μου όχι μόνο στην Κεφαλονιά, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μένα και ακόμα ως πολιτικός στο Κεμπέκ, δεν ξεχνώ ποτέ την ελληνική μου κληρονομιά.
Τι μήνυμα στέλνετε στους Κεφαλονίτες, και κυρίως στους νέους που ενδιαφέρονται για μια πολιτική καριέρα;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι Κεφαλονίτες σε όλο τον κόσμο έχουν εργαστεί πολύ σκληρά και πέτυχαν σε διάφορους τομείς. Όλοι οι Έλληνες, πιστεύω, αναγνωρίζουν το επιχειρηματικό πνεύμα των Κεφαλονιτών, το χιούμορ τους και την εξυπνάδα τους. Έρχομαι από μια οικογένεια όπου έμαθα ιδανικά που στάθηκαν σημαντικοί οδηγοί στην ζωή μου: να δουλεύω σκληρά, να είμαι ειλικρινής και να παραμένω δυνατός στις δύσκολες στιγμές. Νομίζω ότι τα μηνύματα αυτά είναι σημαντικά για όλους τους νέους και ιδιαίτερα για εκείνους που σκοπεύουν να ακολουθήσουν μια καριέρα στην πολιτική, γιατί όπως γνωρίζετε καλά, στην πολιτική, η κριτική έρχεται εύκολα, ενώ η αναγνώριση κερδίζεται με πολλή δυσκολία.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί μετανάστες που προέρχονται από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Ασίας και βεβαίως των Βαλκανικών χωρών. Ο πληθυσμός στην Ελλάδα γίνεται περισσότερο πολυπολιτισμικός. Έχετε κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες μέσω της εμπειρίας σας στην πολυπολιτισμική κοινωνία του Καναδά;
Πιστεύω ότι η μετανάστευση και η πολυπολιτισμικότητα είναι αναπόφευκτες συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να δεχτούν αυτό το φαινόμενο. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν τη ζωή τους σε μια νέα χώρα είναι υποχρεωμένοι να δεχτούν τις αξίες και να σεβαστούν τους νόμους της νέας αυτής κοινωνίας. Πιστεύω ότι πρέπει να δεχόμαστε τους ανθρώπους αυτούς με ανοχή και σεβασμό, αλλά έχουν οι ίδιοι επίσης υποχρέωση να συμμετάσχουν στην κοινωνία μας με την ίδια ανοχή και σεβασμό.
Είναι γνωστό ότι επισκέφθηκες την Ελλάδα το 2009 στα πλαίσια των εργασιών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) ως μοναδικός Βουλευτής ελληνικής καταγωγής από το Κεμπέκ. Είχατε καθόλου χρόνο να συναντήσετε και να συζητήσετε με Έλληνες πολιτικούς για θέματα που αφορούν κυρίως την οικονομία ή άλλα ζητήματα;
Ο σκοπός της ΠΑΔΕΕ είναι να φέρνει σε επαφή πολιτικούς ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο, ώστε να ευνοείται μια διεθνή αλληλεγγύη για εθνικούς σκοπούς όπως την υπόθεση της Κύπρου και της Μακεδονίας, τα προβλήματα συνόρων στην Ήπειρο και Θράκη, την επιστροφή των πολιτιστικών αντικειμένων μας κι άλλα. Είχα βεβαίως την τιμή να γνωρίσω ορισμένους Έλληνες Βουλευτές όπως τον Αντώνη Σαμαρά, την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Γεώργιο Σουφλιά, τον Γρηγόρη Νιώτη και τον Άδωνη Γεωργιάδη, καθώς και πολύ πρόσφατα τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη σε μια επίσκεψή του στο Μόντρεαλ. Φυσικά, οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι του εξωτερικού δεν είναι ανώτεροι γνώστες των ελληνικών θεμάτων από αυτούς που ζουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, μερικές φορές, η αντικειμενική άποψη ορισμένων που βρίσκονται εκτός της χώρας σε θέματα οικονομικά, πολιτιστικά, κ.α., μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο στάδιο. Είχα πάντα την αίσθηση ότι η Ελλάδα έχει ελάχιστη βιομηχανία σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης και ότι ορισμένες κοινωνικές παροχές που έχουν δοθεί στους κατοίκους τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται όλο και πιο ακριβές και οι κυβερνητική χρηματοδότησή τους όλο και πιο δύσκολη. Επομένως, πιστεύω ότι είναι η ευθύνη του κάθε πολίτη να κάνει θυσίες. Δυστυχώς, η Ελλάδα φημίζεται για την ανοχή ορισμένης συστημικής διαφθοράς που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι να δεχθούν τις θυσίες που θα πρέπει να κάνουν. Έχω εκφράσει τις απόψεις αυτές με σαφήνεια στους Έλληνες Βουλευτές που έχω συναντήσει οι οποίοι, πιστεύω, τις καλοδέχτηκαν.
Στο Κεμπέκ, η γαλλική γλώσσα είναι προστατευμένη και αποτελεί σημαντικό και ξεχωριστό στοιχείο στον Καναδά. Νομίζετε ότι η Ελλάδα έχει να πάρει μέτρα για την προστασία της γλώσσας και της εθνικής κληρονομιάς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Δεν είμαι ειδικός στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ωστόσο, όπως η γαλλόφωνη κοινωνία του Κεμπέκ αντιμετωπίζει πιέσεις που προέρχονται από άλλες επαρχίες του Καναδά ή ακόμα κι από τις γειτονικές πολιτείες της Αμερικής, έτσι και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με μια προστατευτική νομοθεσία, προκειμένου να ασφαλίσει ότι οι πολιτισμικές πιέσεις των πιο ισχυρών οικονομικών εταίρων της δεν θα θίξουν τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό και την κληρονομιά που δεν είναι μόνο μοναδικά στοιχεία στην Ευρώπη, αλλά και που στάθηκαν ως κατευθυντήρια φώτα για τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο και του δυτικού πολιτισμού ειδικότερα.

Πρόσφατα επιλεχθήκατε στους 40 πιο αξιόλογους Έλληνες κάτω των 40 ετών στην Βόρειο Αμερική. Πώς αισθάνεστε μετά από αυτή την εμπειρία;
Είναι με μεγάλη υπερηφάνεια που ταξίδεψα στο Chicago με την αρραβωνιαστικιά μου για να δεχτώ αυτή τη διάκριση από την Greek-America Foundation και να συναντήσω τους άλλους βραβευθέντες. Πρέπει να είμαι ειλικρινής: η δουλειά που κάνω, την κάνω για τους 80.000 πολίτες που εκπροσωπώ, για την ελληνική κοινότητα στο Κεμπέκ και γενικότερα για τους πολίτες του Κεμπέκ και όχι για την αναμονή κάποιας διάκρισης. Ωστόσο, είναι πάντα ενθαρρυντικό για ένα νέο πολιτικό να αναγνωρίζεται από την κοινότητά του και πρέπει να πω ότι ήταν μια μεγάλη πηγή υπερηφάνειας για την αρραβωνιαστικιά μου και όλη μου την οικογένεια και ειδικά για τους γονείς μου, οι οποίοι θυσίασαν τόσα πολλά για να βρίσκομαι σήμερα εδώ.
Ποιοι ηγέτες οι πολιτικοί σας ενέπνευσαν να γίνετε κι εσείς πολιτικός;
Μεγάλωσα στην μεγάλη εποχή των Pierre-Elliot Trudeau και René Levesque αλλά ήμουν σχετικά νέος. Είχα όμως την τύχη να κατανοήσω αρκετά καλά τις διοικήσεις των Brian Mulroney και Jean Chrétien και να αναγνωρίσω τη συμβολή όλων αυτών των μεγάλων πολιτικών, οι οποίοι δεν είναι κι από τα ίδια κόμματα. Έχω, επίσης, μεγάλη εκτίμηση για τον Michael Dukakis, ο οποίος είναι καταξιωμένος Αμερικανός πολιτικός και έχει καταφέρει να διατηρήσει την ελληνική του ταυτότητα σε μια χώρα όπου πολλοί Έλληνες δεν το έχουν καταφέρει. Είχα την ευκαιρία να τον συναντήσω στη Βοστώνη. Με συμβούλεψε και μου πρόσφερε κάθε βοήθεια και υποστήριξη που μπορεί να χρειαστώ. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο είδωλο και δεν είμαι και πολύ κομματικός πολιτικός. Αναγνωρίζω όμως ότι σπουδαίοι άνδρες και γυναίκες έχουν κάνει σημαντικές συνεισφορές και έχω θαυμασμό για όλους εκείνους που ασκούν δημόσιο λειτούργημα και ιδιαίτερα εκείνων που επιτυγχάνουν ηγετικές θέσεις ύστερα από πολύ προσωπικές θυσίες, κυρίως οικογενειακές, για να εκπροσωπεύουν τους συνπολίτες τους.
Η Ελληνική κοινότητα σʼ έχει υποστηρίξει στην καριέρα σου. Πώς βλέπεις το μέλλον των ελληνικών κοινοτήτων του Καναδά;
Πιστεύω ότι έχω αποκτήσει, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, την αγάπη της παροικίας και νομίζω ότι η ελληνική κοινότητα του Καναδά είναι ισχυρή, λόγω της γεννητικότητας και λόγω της προσήλωσής της στην πολιτιστική μας ταυτότητα. Τα ελληνικά σχολεία μας στο Μόντρεαλ έχουν ήδη διανύσει μεγάλη πορεία προς την εξασφάλιση ότι η νεολαία μας θα παραμείνει συνδεδεμένη με την κληρονομιά και τη γλώσσα. Κάθε καλοκαίρι οι Έλληνες του Καναδά ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να είναι με τις οικογένειες και τους φίλους τους και επιστρέφουν με υπέροχες αναμνήσεις και πολλές φορές αισθάνονται πιο νοσταλγικοί κι από τους ίδιους τους γονείς τους. Είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι η ελληνική κουλτούρα, ειδικά η ελληνική μουσική, είναι μέσα στις καρδιές των Ελλήνων του Καναδά και χρησιμεύει ως ένα εξαιρετικό εργαλείο με το οποίο μεταφέρονται ο πολιτισμός, η γλώσσα, ο ελληνικός τρόπος ζωής και η έκφραση των συναισθημάτων.

Οι κυβερνήσεις του Κεμπέκ και της Ελλάδας υποστηρίζουν τα ελληνικά σχολεία. Ασχολείστε με τις ανάγκες των ελληνικών σχολείων στο Κεμπέκ;
Όπως ανέφερα, τα ελληνικά σχολεία στο Κεμπέκ είναι η χαρά και το καμάρι της ελληνικής κοινότητας. Φυσικά, όπως κάθε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, έχουν ορισμένες οικονομικές προκλήσεις. Η ομάδα μου και εγώ δουλεύουμε σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα και το Υπουργείο Παιδείας για να εξασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα εξακολουθούν να έχουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να λειτουργήσουν σωστά και με το απαραίτητο προσωπικό.