11 Ιανουαρίου 2012

Γνωρίζοντας τον κόσμο της ψύχωσης

Στο άκουσμα του όρου ψύχωση οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν άλλοτε με φόβο και αποστροφή και άλλοτε με περιέργεια. Η πιο συνηθισμένη αντίδρασή τους αντικατοπτρίζεται στην φράση «Αναφέρεστε, δηλαδή, στους τρελούς;». Η ψυχική αυτή νόσος αρχικά μοιάζει με κάτι το ακατανόητο και το αθεράπευτο, ενώ οι πιο πολλοί πιστεύουμε ότι πρόκειται για κάτι που δεν μας αφορά, που μπορεί να συμβεί μόνο στους άλλους, μέχρι που τελικά να χτυπήσει και την δική μας πόρτα προσβάλλοντας εμάς τους ίδιους ή κάποιο μέλος του οικογενειακού ή συγγενικού μας περιβάλλοντος. Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται περίπου με αναλογία ένα προς εκατό, ενώ εκδηλώνεται συνήθως σε νεαρά άτομα, με μέσο όρο έναρξης την εφηβεία, ή κάποιες φορές και σε μεσήλικες, αλλά και ηλικιωμένους.

Πρόκειται για μια σοβαρή ψυχική διαταραχή, όπου το άτομο χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα, τουλάχιστον έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι άλλοι άνθρωποι.

Αποσύρεται σε έναν προσωπικό, μυστηριώδη και μερικές φορές τρομακτικό, φανταστικό κόσμο. Η σκέψη, το συναίσθημα, η αντίληψη και η συμπεριφορά του διαταράσσονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Η ψύχωση ξεκινά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο και αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητά του, την ηλικία του, το ατομικό ιστορικό του, αλλά και από διάφορους παράγοντες του περιβάλλοντός του. Η έναρξή της μπορεί να γίνεται σταδιακά και τα συμπτώματά της να είναι ασαφή και δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς από πράγματα και καταστάσεις που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει. Άλλωστε, υπάρχει κανείς που να μην έχει νιώσει περιστασιακά τουλάχιστον μπερδεμένος, νευρικός ή αγχωμένος; Έτσι, ενώ συχνά τα πρώτα σημάδια φαίνονται σαν φυσιολογικά στο άτομο, στην πραγματικότητα οι παρακάτω καταστάσεις αποτελούν την πρόδρομο φάση της ψύχωσης.Οι κοινωνικές σχέσεις διαταράσσονται και το άτομο προτιμά να μένει στο δωμάτιό του από το να συναναστρέφεται άλλους ανθρώπουςΗ αίσθηση της όρασης, της αφής και της γεύσης αλλάζουν, και έτσι οι ήχοι μοιάζουν πιο έντονοι, τα αντικείμενα φαίνεται να αλλάζουν μυστηριωδώς σχήμα, χρώμα ή μέγεθος γίνεται καχύποπτο. Νομίζει ότι οι άλλοι μιλούν γι’ αυτό, παύει να τους εμπιστεύεταιΈχει περίεργες ιδέες, ότι μπορεί π.χ. να διαβάσει την σκέψη των άλλων ή θεωρεί ότι συνωμοτούν εναντίον του ή αρχίζει να ασχολείται υπερβολικά με διάφορα υπερφυσικά φαινόμεναΈχει δυσκολία στο να συγκεντρωθεί. Ορισμένες φορές αισθάνεται μίζερο, στεναχωρημένο ή μελαγχολικό, χωρίς ιδιαίτερο λόγο ή μπορεί να ξεσπά σε αδικαιολόγητα γέλιαΚαι το παραμικρό που έχει να κάνει του φαίνεται βουνό, δεν έχει ιδιαίτερο κίνητρο, διάθεση ή ενέργεια για να κάνει πράγματαΟρισμένες φορές είναι ευερέθιστο, εκνευρίζεται εύκολα με τους άλλουςΑντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο, κυρίως το βράδυ, ενώ συχνά νιώθει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέραςΔυσκολεύεται να ακολουθήσει κανόνες ή να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και έτσι συχνά εγκαταλείπει το σχολείο ή τη δουλειά τουΣταδιακά χάνει τα ενδιαφέροντα του και παραμελεί την ατομική του υγιεινή και την υγιεινή του χώρου τουΣυχνά ισχυρίζεται παράλογα πράγματα, χρησιμοποιεί τις λέξεις ή συντάσσει τις προτάσεις με περίεργο τρόπο και η συζήτηση μαζί του μοιάζει να μην έχει συνοχήΤο βλέμμα του μπορεί να είναι απλανές και να εμφανίζει μια ασυνήθιστη ευαισθησία στο θόρυβο ή στο φως.

Τα πρόδρομα αυτά σημάδια, όπως λέγονται, ακολουθεί το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο. Τα ψυχωσικά συμπτώματα επηρεάζουν όλους τους τομείς της ζωής του, τις αισθήσεις του, τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, τις γνώσεις του και τη συμπεριφορά του.

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα θετικά και τα αρνητικά συμπτώματα. Στα θετικά συμπτώματα ανήκουν οι παραληρητικές ιδέες και οι ψευδαισθήσεις. Οι παραληρητικές ιδέες είναι σκέψεις ή πεποιθήσεις τις οποίες το άτομο πιστεύει ακράδαντα, παρά το ότι οι άλλοι δεν τις συμμερίζονται ή δεν τις καταλαβαίνουν. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύει ότι το κατασκοπεύουν, ότι έχει υπερφυσικές ιδιότητες ή ότι έχει μια ειδική αποστολή στη ζωή.

Μπορεί πολλές φορές να είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος τι λένε γιατί οι σκέψεις τους φαίνονται μπερδεμένες ή ο λόγος τους είναι ασυνάρτητος. Ταυτόχρονα ή όχι μπορεί να έχει και ψευδαισθήσεις, όπως για παράδειγμα να βλέπει, να μυρίζει, να γεύεται ή να ακούει πράγματα που οι άλλοι δεν αντιλαμβάνονται. Οι φωνές μπορεί είτε να μιλάνε για το άτομο, είτε στο άτομο, είτε να του δίνουν εντολές. Την ίδια στιγμή βιώνει ευερεθιστότητα και υπερένταση. Όλες αυτές οι εμπειρίες φοβίζουν πολύ ή αναστατώνουν το άτομο που τις έχει. Καμιά φορά, όμως, μπορεί να τις βιώνει και ως ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές.

Από την άλλη, αρνητικά ονομάζονται τα συμπτώματα τα οποία μειώνουν την ικανότητα του ατόμου να κάνει πράγματα της καθημερινής ζωής. Τα πάντα απαιτούν μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν ή γίνονται με πιο αργούς ρυθμούς, καθώς χάνει το ενδιαφέρον του ή το κίνητρό του για ζωή. Δυσκολεύεται να οργανώσει ή να βάλει σε τάξη τη ζωή του, να επικοινωνεί και να εκφράζει τα συναισθήματά του στους άλλους. Κάποιες φορές νιώθει να είναι «επίπεδος», άδειος, σαν να μην έχει συναισθήματα. Κλείνεται στον εαυτό του, απομακρύνεται από τους συγγενείς και τους φίλους και σιγά σιγά από την εξωτερική πραγματικότητα, καθώς κυριεύεται από έντονο άγχος. Τελικά παραμελεί το ντύσιμό του, την προσωπική του υγιεινή και την υγιεινή του χώρου του. Τα αρνητικά συμπτώματα επιφέρουν ιδιαίτερη αλλοίωση στην προσωπικότητα του ατόμου και αποτελούν ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ψύχωσης σε απώτερο χρόνο.

Ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό αλλά και συχνό σύμπτωμα της ψύχωσης είναι το γεγονός ότι το άτομο που πάσχει δε μπορεί να αναγνωρίσει και να παραδεχθεί ότι κάτι του συμβαίνει, ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Η ψύχωση το εμποδίζει από το να μπορεί να δει τον εαυτό του όπως συνήθως. Υπάρχουν στιγμές που πιστεύει ότι συμπεριφέρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που φερόταν παλιά και ότι όλα είναι και πάλι φυσιολογικά.

Ωστόσο, συνειδητοποιεί από τις αντιδράσεις των άλλων ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι άλλοι δεν το καταλαβαίνουν και δυσκολεύεται να κατανοήσει γιατί δεν τον καταλαβαίνουν. Αυτό το ενοχλεί και καμιά φορά μπορεί να το οδηγήσει σε αντιδικίες ή σε επιθετική συμπεριφορά.

Συχνά περνάει ένα χρονικό διάστημα, συνήθως αρκετά μεγάλο, μέχρι τα άτομα με ψύχωση να αναζητήσουν ή να βρουν βοήθεια και να ξεκινήσουν θεραπεία. Από την άλλη πλευρά, όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση και η εφαρμογή της θεραπείας από την έναρξη της ψύχωσης τόσο καλύτερη είναι και η πρόγνωσή της. Βασική θεραπευτική παρέμβαση είναι η χορήγηση αντιψυχωσικής αγωγής, ωστόσο δεν αρκεί μόνο αυτή. Απαραίτητη είναι και η ατομική ψυχοθεραπεία και η κοινωνική αποκατάσταση. Τα φάρμακα βοηθούν το άτομο να ζήσει φυσιολογικά, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η υποστήριξη από φίλους και συγγενείς. Το πρόγραμμα της θεραπείας θα πρέπει να περιλαμβάνει και την παροχή υποστήριξης και εκπαίδευσης στα μέλη της οικογένειας του πάσχοντα.

Η οικογένεια του ατόμου αντιμετωπίζει συνήθως την παράξενη και απρόβλεπτη συμπεριφορά του ως απαράδεκτη, χωρίς να είναι σε θέση να καταλάβει ότι οφείλεται σε κάποια ψυχική διαταραχή. Όταν το κατανοεί αυτό συχνά δυσκολεύεται να το αποδεχθεί, ενώ αναρωτιέται μήπως έφταιξε σε κάτι ή μήπως το πάθει και κάποιος άλλος στην οικογένεια. Έτσι, η ενημέρωση των συγγενών και η λήψη βοήθειας είναι αναγκαίες, προκειμένου να βοηθήσουν ως προς την κατανόηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την νόσο, καθώς και στην αντιμετώπιση και διαχείριση του στρες που προκύπτει.

Το στίγμα, ο φόβος και η άγνοια εμποδίζουν τελικά το ίδιο άτομο, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον να μιλήσουν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να λάβουν τελικά στήριξη τόσο από τους ειδικούς όσο και από το υποστηρικτικό τους περιβάλλον. Όσο όμως αρνούμαστε να δεχτούμε αυτό που συμβαίνει και όσο απομονωνόμαστε, προκειμένου οι άλλοι να μην καταλάβουν για το «πρόβλημα», τόσο πιο μεγάλο γίνεται το βάρος που σηκώνει και ο πάσχοντας αλλά και η οικογένειά του.

Στο νησί μας ένας μεγάλος αριθμός ατόμων πάσχουν από ψύχωση. Η μέχρι πρότινος έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας αποτελούσε ένα ακόμη εμπόδιο ως προς την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας. Πλέον έχει έρθει ο καιρός όπου μπορούμε να μιλάμε χωρίς ενοχές για αυτό και ποιος ξέρει, ίσως να βοηθήσουμε και άλλους συνανθρώπους μας να κάνουν το ίδιο…

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης«ΜΕΤΑΒΑΣΗ»
Έδρα: Βούρβαχη 6Α, Αργοστόλι, Κεφαλονιά
Τηλ.&Fax.: 26710.24.4.37
Εmail: metavasiargostoli@hol.gr Παράρτημα: Αρχιεπισκόπου Κατράμη 8, ΖάκυνθοςΤηλ.&Fax.: 26950.22.8.55Εmail: metavasizak@hol.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόγραμμα Erasmus με θέμα «Risk Impact Zone Environment» στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου
26 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόγραμμα Erasmus με θέμα «Risk Impact Zone Environment» στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου

Σήμερα το πρωί το 2ο Λύκειο Αργοστολίου υποδέχτηκε, εκπαιδευτικούς και μαθητές των συνεργαζόμενω…
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σάμης διοργανώνει ημέρα δράσης «STREETWORK» στην Αγία Ευφημία
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σάμης διοργανώνει ημέρα δράσης «STREETWORK» στην Αγία Ευφημία

Ημέρα Τετάρτη 28.09.2022 και ώρα 11.00 π.μ., το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Σάμης,θα βρίσκεται σ…
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Global Information Infrastructure and Networking Symposium» από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
25 Σεπτεμβρίου 2022

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Global Information Infrastructure and Networking Symposium» από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

To Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Τμήμα Πληρ…
Εξαιρετική η 37η χορωδιακή συνάντηση Κεφαλονιάς @Θαλασσόμυλος [24.09.2022]
24 Σεπτεμβρίου 2022

Εξαιρετική η 37η χορωδιακή συνάντηση Κεφαλονιάς @Θαλασσόμυλος [24.09.2022]

Εκπληκτική η εκδήλωση για την 37η χορωδιακή συνάντηση Κεφαλονιάς που πραγματοποιήθηκε σήμερα το …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022
10 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022

Ανακάλυψε τις νέες συλλογές στρωμάτων Candia με έκπτωση έως 40% The I…
Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»
6 Σεπτεμβρίου 2022

Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»

H ομάδα του kefalonitis επισκέφθηκε το κατάστημα «19_61 coffe n’ more » για έναν απογευματινό κ…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
1 Σεπτεμβρίου 2022

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design