Skip to main content
Δελτίο Τύπου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για το νέο έτος
Δελτίο Τύπου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για το νέο έτος
Δελτίο Τύπου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για το νέο έτος
Δελτίο Τύπου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για το νέο έτος
31 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για το νέο έτος

Το μήνυμα του για το νέο έτος έστειλε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου.


Φίλες και φίλοι,
Επτανήσιες και Επτανήσιοι,

Από την αρχή της θητείας μας είχαμε υποσχεθεί στους Επτανήσιους αλλά και στον εαυτό μας, να υπηρετήσουμε το νέο θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με όλες μας τις δυνάμεις, με υπέρτατο αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, με μοναδικό στόχο την ευημερία των πολιτών.
Όλες οι μέρες που ακολούθησαν μας βρήκαν να προσπαθούμε συνεχώς στην κατεύθυνση αυτή, παρά το γεγονός ότι η έναρξη της θητείας μας συνέπεσε με μια από τις δυσκολότερες περιόδους της Χώρας μας.
Προτού καν εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», διαπιστώσαμε ότι οι δυσκολίες που προέκυπταν καθημερινά συνεχώς αυξάνονταν εξαιτίας των περικοπών τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Η προσαρμογή στις δυσμενείς για το θεσμό αλλαγές, λόγω της οικονομικής κρίσης, ήταν και το δυσκολότερο τμήμα της μέχρι τώρα πορείας μας.
Η αναπροσαρμογή ήταν αναγκαία αλλά όχι η οπισθοχώρηση από τις βασικές αρχές μας, να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα συμβατό με τις ανάγκες των πολιτών, ρεαλιστικό, αφού λάμβανε υπόψη τη νέα κατάσταση.

Από κοινού, όλοι μας, επικεντρώσαμε την προσπάθειά μας σε δυο τομείς:
Α. Να καλλιεργήσουμε την επτανησιακή συνείδηση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε ενωμένοι, να διεκδικήσουμε ό, τι καλύτερο για την Περιφέρειά μας και να αποκτήσουμε μια ουσιαστική ενότητα, με την επίγνωση ότι η θάλασσα του Ιονίου είναι αυτή που μας ενώνει ιστορικά και πολιτισμικά αλλά και μας δημιουργεί την αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια περιοχή που έχει μέλλον.
Β. Να αξιοποιήσουμε το 100% των πόρων του ΕΣΠΑ, που, παρά το γεγονός ότι δεν το σχεδιάσαμε εμείς εξαρχής, χρειάστηκε να το αναδιαμορφώσουμε, να παρακολουθούμε στενά την πορεία του και να ξεπεράσουμε όλες τις γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί.
Ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να δώσουμε το μεγαλύτερο βάρος στην απορρόφηση των κονδυλίων, στην κατασκευή των προγραμματισμένων έργων, στην ένταξη νέων και ώριμων και, στην ουσία, να επανακινήσουμε μια διαδικασία που ήταν επί πολύ καθηλωμένη.

• Από τις 30 Ιουνίου 2011, που αναλάβαμε τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, διπλασιάσαμε τα έργα που εντάξαμε στο πρόγραμμα και πετύχαμε σημαντική πρόοδο στις συμβάσεις και πληρωμές.
Έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ 80 έργα συνολικού προϋπολογισμού 121,1 εκ. €.

• Από την 1 Ιανουαρίου 2011 και μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2013 έχουν υποβληθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο 35 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 39.069,876 ευρώ.
Από αυτά έχουν εγκριθεί 14 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 13.700.116 ευρώ. Τα επενδυτικά αυτά σχέδια βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησής τους, ενώ στο στάδιο ελέγχου νομιμότητας βρίσκονται ακόμη 12 επενδυτικά σχέδια.
• Αναγνωρίζοντας το αρκετά υψηλό ποσοστό ανεργίας, κυρίως των νέων αλλά και τα δύσβαχτα βάρη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων εφαρμόσαμε προγράμματα απασχόλησης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Η Περιφερειακή Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής οργάνωσης, προχώρησε στην εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος πρωτοκόλλου που περιλαμβάνει την ψηφιακή διακίνησης εγγράφων και τη χρήση συστημάτων ψηφιακής υπογραφής.
Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνεται η ταχύτερη, ασφαλέστερη, και το σημαντικότερο, σαφώς οικονομικότερη διακίνηση διοικητικών εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών του Οργανισμού μας, αλλά και με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με αυτές.

• Ενταχτήκαμε, ως Περιφέρεια σε ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής και διασυνοριακής συνεργασίας, με κυριότερη ένταξη στη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου.
H Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρακολουθεί και συμμετέχει στις συζητήσεις αυτές που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση της Μακροπεριφερειακής στρατηγικής Αδριατικής – Ιονίου , που θα επιτρέψει την πλαισίωση και συγκέντρωση της ευρωπαϊκής, εθνικής, περιφερειακής και τοπικής δημόσιας δράσης, γύρω από κοινές διακυβεύσεις, στη λεκάνη Αδριατικής- Ιονίου.

• Είναι, πλέον, σε όλους γνωστό ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και λόγω των υδρογονανθράκων. Ήδη οι έρευνες έχουν προχωρήσει σημαντικά και ο καθορισμός της ΑΟΖ στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας, θα αλλάξει – τα προσεχή χρόνια – την οικονομική κατάσταση της περιοχής μας, που θα αποκτήσει μια νέα σημαντική πηγή εσόδων.

• Το έτος 2014 η Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχεται σε μία Νέα Προγραμματική Περίοδο (2014-2020). Η μετάβαση αυτή απαιτεί εντατική προετοιμασία και μεθοδικό σχεδιασμό από όλους μας.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις που έγιναν για την προετοιμασία της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) (δηλ. του νέου ΕΣΠΑ).
Με βάση το σχέδιο του ΣΕΣ που υπεβλήθη από την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με 199,1 εκ. € από το ΕΤΠΑ, 18,8 εκ. € από το Ταμείο Συνοχής και 33,3 εκ. € από το ΕΚΤ. Στην Διαχειριστική Αρχή της ΠΙΝ θα εκχωρηθεί επίσης από το Υπουργείο Γεωργίας ένα ποσό της τάξεως των 30,0 εκ. € για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΓΤΠΕ. Συνολικά 281,2 εκ. € περίπου.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων διαθέτει, ανεξάρτητα αλλά και σε σχέση με την εθνική πολιτική, τη δυναμική που στηρίζεται στο παρελθόν της, στο παρόν της αλλά και το μέλλον της. Θέσαμε, ως Περιφερειακή Αρχή, τα θεμέλια για την επίτευξη σοβαρών στόχων, με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Στηρίξαμε όλες τις προσπάθειες χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, κινηθήκαμε με έμβλημα την ενότητα, την αγαστή συνύπαρξη όλων των δημιουργικών δυνάμεων και πορευτήκαμε τιμώντας την ψήφο των συμπολιτών μας.
Το 2014 είναι για μας μια συνέχεια με προοπτική, με ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, με διάθεση να εργαστούμε σκληρά, όπως άλλωστε το πράξαμε μέχρι σήμερα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο μας.
Θα ήθελα να δηλώσω παρών στις εξελίξεις, στο σχεδιασμό του μέλλοντος της Περιφέρειας, στην ανάπτυξή της και στην πρόοδό της.
Θα σταθούμε, παρά τις δυσκολίες, όρθιοι στις προκλήσεις της εποχής, θα διεκδικήσουμε μαζί καλύτερες μέρες για τα παιδιά μας και μας.

Το 2014 συμπληρώνονται 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα και οφείλουμε όλοι να χαιρετίσουμε την επέτειο αυτή ως την απαρχή ενός νέου δημιουργικού κύκλου για τα Ιόνια Νησιά.

Καλή και Δημιουργική Χρονιά
Σπυρίδων Σπύρου
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Σεπτεμβρίου 2023

Εναρκτήριο κονσέρτο στο Συμπόσιο και έκθεση με θέμα «Timeless Light» στα Μεταξάτα

Το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023 , 8.30μ.μ.  &nbsp…
27 Σεπτεμβρίου 2023

Χορωδία & Μαντολινάτα Αργοστολίο: Νέα ημερομηνία για την Συναυλία Αλληλεγγύης

Με πολύ στενοχώρια και λύπη , αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε την ΣΥΝΑΥΛΙΑΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ , που είχαμε ε…
27 Σεπτεμβρίου 2023

Τριήμερη 39η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι αναλάβαμε την διοργάνωση της 39 ης ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΕΦ…
25 Σεπτεμβρίου 2023

Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου: Έναρξη Λυκειακής Χρονιάς

Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Αργοστολίου ξεκινά την Λυκειακής Χρονιάς με την συνάντηση όλω…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU