Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Δελτίο τύπου ΣΕΠΟΧ για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΕΠΧΣΑΑ) Τουρισμού
Με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), διοργανώνει Συνάντηση Εργασίας για ενημέρωση των μελών του και Δημόσια Ανοικτή Συζήτηση για το θέμα την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008, ώρα 16.30, στην Αίθουσα Διαλέξεων του 5ου ορόφου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), οδός Καραγιώργη Σερβίας 4, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα.
Στη Συνάντηση έχουν προσκληθεί να παρουσιάσουν και να σχολιάσουν το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες οι μελετητές, εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης και του ΕΟΤ, εκπρόσωποι Τουριστικών Φορέων, τα μέλη της Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, οι εκπρόσωποι των Φορέων που είναι μέλη στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας καθώς και άλλες συναφείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Πρόθεση του ΣΕΠΟΧ είναι να βοηθήσει εποικοδομητικά την όλη διαδικασία διαβούλευσης για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού τόσο με τα σχόλια, τις θέσεις και τις προτάσεις του, όσο και με τα συμπεράσματα της Δημόσιας Ανοιχτής Συζήτησης.
Oι θέσεις του ΣΕΠΟΧ 1 συνοψίζονται ως εξής:
Στο Ειδικό Πλαίσιο Τουρισμού διαπιστώνεται η απουσία μιας ολοκληρωμένης αντίληψης και πρότασης για την τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την επόμενη 15ετία (εικόνα του μέλλοντος). Παράλληλα, απουσιάζουν σαφείς αρχές χωρικού σχεδιασμού και οργάνωσης της τουριστικής ανάπτυξης στα πλαίσια της αναπτυξιακής διαδικασίας των άλλων παραγωγικών τομέων.
Το κεντρικό σημείο φαίνεται να είναι η εισαγωγή της δυνατότητας μαζικής παραγωγής «παραθεριστικής κατοικίας» προς πώληση, οργανωμένης σε μικτής χρήσης τουριστικά συγκροτήματα – υποδοχείς, εντός και εκτός σχεδίου, με ιδιωτική πολεοδόμηση ευνοϊκότερων όρων από τους ισχύοντες για απλή παραθεριστική κατοικία. Με την παρεχόμενη δυνατότητα κάθετης ιδιοκτησίας διευκολύνει την κατάτμηση της γης εντός των «τουριστικών υποδοχέων».
Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό ότι ένα Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό προωθεί την ανάπτυξη μιας νέας αγοράς «β΄ κατοικίας» ως ανταπόκριση στη ζήτηση για «νέα πρότυπα διαχείρισης τουριστικών καταλυμάτων», παρόλο που τα πρότυπα αυτά, (από χρόνια εφαρμοσμένα στο εξωτερικό), σήμερα ήδη θεωρούνται αποτυχημένα λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών επιπτώσεων που προκάλεσαν στο περιβάλλον των παράκτιων ζωνών.
Η ζήτηση για την ανάπτυξη του «προτύπου» αυτού στην Ελλάδα ως «νέου τουριστικού προϊόντος» δεν φαίνεται να προκύπτει από σχετική έρευνα της τουριστικής αγοράς (ζήτηση τουριστών), αλλά από επιχειρηματική ζήτηση άλλων κλάδων (όπως π.χ. επιχειρηματιών-οικοπεδούχων, εργολάβων και μεγάλων κτηματομεσιτικών και κατασκευαστικών εταιρειών, τραπεζών με θυγατρικές real estate κ.α. ελληνικών και ξένων συμφερόντων) για την ανάπτυξη νέων πεδίων (μη παραγωγικών) επιχειρηματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων,
Ο ΣΕΠΟΧ θεωρεί ότι η διαφοροποίηση του τουρισμού από τον ιδιωτικό παραθερισμό θα πρέπει να παραμείνει σαφής, τόσο για πολεοδομικούς όσο και για δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικούς λόγους ( όπως επιδοτήσεις αναπτυξιακών κινήτρων, φορολογικές ελαφρύνσεις, τέλη παρεπιδημούντων, εργασιακά θέματα προσωπικού κλπ).
Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών επισημαίνει, με μεγάλη ανησυχία, την χρησιμοποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του Νόμου 2742/99, ως μέσου προώθησης αλλά και προνομιακής αντιμετώπισης μη παραγωγικών δραστηριοτήτων, υπό τον μανδύα του τουρισμού