Skip to main content
7 Ιανουαρίου 2005

Δελτιο τυπου 6-1-2005 ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Tην Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2005 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας με πρωτοβουλία των Φίλων του ΙΚΙ στα γραφεία του Ιδρύματος, στο Αργοστόλι. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο προσφάτως βραβευθείς από την από την Ακαδημία Αθηνών καθ. Γερ. Πεντόγαλος, ο ιστορικός ερευνητής Α.-Δ. Δεμπόνος, η συγγραφέας Ανδρεάς Τραυλού-Μεσσάρη, η κα Λίλιαν Βεργωτή, ο αερολιμενάρχης κ. Γερ Τραυλός, ο πρόεδρος του ορειβατικού συλλόγου Αθηνών κ. Αθ. Κλαουδάτος ο επιχειρηματίας κ. Γιάγκος Μεταξάς, ο κ. Γερ Σταματάτος η προϊσταμένη του γραφείου ΕΟΤ κα Βάσω Μπαλή, ο κ Α. Μπενετάτος, οι δημοσιογράφοι Μπέτα Γαλιατσάτου, Σ. Αλεβιζόπουλος, Μ Παπαδόπουλος, Ν. Παπαδάτος.

Στην εκδήλωση αυτή έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ΙΚΙ για το 2004 και του προγράμματος δράσης για το 2005 από τον Γραμματέα του Δ. Σ. του ΙΚΙ κ Η. Μπεριάτο με παράλληλη προβολή διαφανειών.

Ακολουθεί το πρόγραμμα δράσης:

Προκαταρκτικό Πρόγραμμα Δράσης για το 2005

Στο πλαίσιο των βασικών στόχων και του προγράμματός του (για τη πενταετία 2001-2005) το ΙΚΙ έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες δραστηριότητες για το 2005:

1. Εκδηλώσεις

Ιανουάριος
Κοπή βασιλόπιτας, απολογισμός δράσης 2004 και ανακοίνωση προγράμματος δράσης 2005, 5-1-2005, στα γραφεία του ΙΚΙ, στο Αργοστόλι.

Μάρτιος
Επίσκεψη στις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Σικάγο, Λος Αντζελες) για επαφές και συναντήσεις με συλλόγους αποδήμων καθώς και εκδήλωση στη Νέα Υόρκη με προβολή ντοκιμαντέρ.

Απρίλιος
Πραγματοποίηση της καθιερωμένης εκδήλωσης μνήμης για τον Αντώνη Τρίτση σε συνεργασία με το Ιδρυμα ‘Α. Σ.Ν. ΤΡΙΤΣΗ’, με την ευκαιρία της 13ης επετείου του θανάτου του στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη (Ομιλία από μια διακεκριμένη προσωπικότητα της πολιτικής, της τέχνης ή της επιστήμης).

Μάϊος
-Προβολή ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο του διάσημου κεφαλλονίτη ζωγράφου Γ.Στέρη που προβλήθηκε στο 6ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία της Γκαίη Αγγελή, παραγωγής ΕΡΤ ΑΕ. Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ΑΣΚΤ. ( Aθήνα – Αργοστολi)
-Παρουσίαση του υπό έκδοση νέου βιβλίου του Μανώλη Γλέζου για τη Εθνική Αντίσταση (Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου)

Ιούνιος
Πραγματοποίηση του 5ου Διεθνούς Περιβαλλοντικού Επιστημονικού συμποσίου στο Αργοστόλι (ετήσια εκδήλωση του ΙΚΙ) με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και με θέμα ‘ Περιβάλλον και ορεινές περιοχές: Ο ρόλος των προστατευόμενων περιοχών’ σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, το ελληνικό τμήμα του (Παγκόσμιου Ταμέιου για τη Φύση (WWF), την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), τo TEE, καθώς και φορείς του εξωτερικού όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, το EUROMONTANA BALKAN MONTANA, UNIADRION και τους σχετικούς τοπικούς φορείς. Το συμπόσιο θα πλαισιωθεί με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και περιηγήσεις. Χρόνος διεξαγωγής :17-20 Ιουνίου 2005.

Σεπτέμβριος
– Εκπαιδευτική επίσκεψη – περιήγηση στην Νότια Ιταλία και επαφές με την ένωση ελληνόφωνων κοινοτήτων της Grecia Salentina και της Καλαβρίας (σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ιονίου).
– Ημερίδα με θέμα την στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Αργοστολίου (καθώς και των άλλων πόλεων και οικισμών) με την ευκαιρία των της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από την θεσμοθέτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) το 1985. Θα συμμετέχουν οι αρχικοί μελετητές του ΓΠΣ και άλλοι ειδικοί (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι κλπ) καθώς και φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών.

(Η συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση (καθώς και τυχόν τροποποίηση) του παραπάνω προγράμματος, ως προς τον χρόνο, τον τόπο και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων θα γίνεται έγκαιρα πριν από κάθε εκδήλωση).

2. Ερευνητικά προγράμματα

Βρίσκονται σε εξέλιξη τα ακόλουθα προγράμματα:
α) Πρόγραμμα Διαχείρισης υδάτινων πόρων στην περιοχή Βαλκανίων, Αδριατικής και Ιονίου. Συνεργασία με ΚΕΠΕΜΕΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, (καθώς και Πανεπιστήμιο UDINE, Περιφέρεια Λομβαρδίας και Υπουργείο Περιβάλλοντος Ιταλίας).
β) Έρευνα για το δομημένο περιβάλλον στα Ιόνια νησιά, κατά τον 19ο αιώνα. Διερεύνηση των τρόπων παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος μέσα από τα ντοκουμέντα του ιστορικού αρχείου Κεφαλονιάς. Τα βασικά στοιχεία της έρευνας θα εκδοθούν σε ειδικό τόμο (συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – ΕΙΕ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών).

3. Εκδόσεις βιβλίων

Οι συλλογικοί τόμοι ‘Σεισμοί και δομημένο περιβάλλον’ και ‘Τουρισμός και πολιτιστικό περιβάλλον’ που περιέχουν τις εργασίες από τα προηγούμενα Επιστημονικά Συμπόσια του ΙΚΙ.

4. Νέες καινοτομικές πρωτοβουλίες (επιστήμης και τεχνογνωσίας)

-Συγκρότηση Διεθνούς Διεπιστημονικού Δικτύου (πανεπιστημιακών και ερευνητών) που κατάγονται από την Κεφαλονιά και Ιθάκη –με δυνατότητα επέκτασης στο σύνολο των ελλήνων επιστημόνων. Ηδη έχει καταρτιστεί ο πρώτος κατάλογος συμμετεχόντων και έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις.
– Εντοπισμός, προώθηση και στήριξη των νέων επιστημόνων που κατάγονται από τα νησιά με στόχο την εμπλοκή τους στην ανάπτυξη του τόπου
-Δημιουργία ενός θερινού σεμιναριακού προγράμματος (Summer School) πανεπιστημιακού επίπεδου, με τη στήριξη του προαναφερόμενου Διεθνούς Δικτύου και τη συνεργασία ελληνικών και ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με στόχο την δημιουργία πανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο πλαίσιο διακρατικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 Δεκεμβρίου 2023

Σεμινάριο ανθοδετικής πραγματοποιήθηκε στο ανθοπωλείο «Bosonis»

Εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο ανθοπωλείο «Bosonis» στο Αργοστόλι από τον Μάριο Βαλ…
1 Δεκεμβρίου 2023

Στα Διβαράτα θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «RUINS» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στο Πολύκεντρο Πυλάρ…
29 Νοεμβρίου 2023

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ»: Σεμινάριο παραδοσιακών χορών

Tην Κυριακή 3 Δεκεμβρίου έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας τον καταξιωμένο χοροδιδ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
Δείτε τη νέα collection κοσμημάτων στο κατάστημα «DMK Professional»
25 Οκτωβρίου 2023

Δείτε τη νέα collection κοσμημάτων στο κατάστημα «DMK Professional»

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από τη νέα col…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU