Στο Συνέδριο με θέμα την καταστροφή της Μεραρχίας Ακουι από τη Βέρμαχτ, το Σεπτέμβριο του 1943 στην Κεφαλονιά, που πραγματοποιήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας, στις 2 και 3 Μαρτίου, παραβρέθηκε ο Νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Διονύσης Γεωργάτος.Στο διήμερο Συνέδριο συμμετείχε πλήθος ακαδημαϊκών και ιστορικών ερευνητών, ενώ εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπίας παραβρέθηκαν επίσης η πρόξενος της Ελλάδας κυρία Ναυσικά Βραϊλα, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Γεώργιος Τσιλιμιδός, η εκπρόσωπος του Ελληνοϊταλικού Συλλόγους Κεφαλονιάς Ιθάκης “Mediterraneo” κυρία Μαρία Φάλι Ζαπάντη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας Λευτέρης Κουλούρης και ο γνωστός στην Ιταλία από το βιβλίο του «Μεραρχία Ακουι» συγγραφέας κ. Βαγγέλης Σακκάτος.
Το Συνέδριο, τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβαν και πραγματοποίησαν με άψογο τρόπο η οργάνωση BORGO, υπό την προεδρία του Ιταλού δικηγόρου κ. Carmello Panico, και ο Σύλλογος Ελλήνων Πάρμας, τελούσε υπό την αιγίδα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Georgio Napolitano και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιταλία.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Νομάρχη και του Δημάρχου Αργοστολίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο τραγικό γεγονός που σημάδεψε την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από την Κεφαλονιά.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Ρόλος των Θεσμών της Πολιτείας», ο Νομάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, καταγράφοντας και υπενθυμίζοντας τις θετικές και αρνητικές πτυχές της ιστορίας κάθε τόπου και λαού, με πρώτους κοινωνούς τις νέες γενιές.
«Η σφαγή της Μεραρχίας Ακουι αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά σημεία της ιστορίας και αυτή η μνήμη θα πρέπει να διατηρηθεί. Ολοι οι θεσμοί μιας δημοκρατικής χώρας μπορούν να παίξουν το δικό τους ρόλο στη διατήρηση αυτής της μνήμης. Δράσεις και παρεμβάσεις στην εκπαίδευση (όπως ήταν η ετήσια εργασία που πραγματοποίησαν τα σχολεια της Ιταλίας) με σύγχρονους τρόπου, δράσεις και εκδηλώσεις από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως έκαναν Δήμοι και Νομαρχίες της Ιταλίας και Ιδιαίτερα στο Νομό μας), η ύπαρξη και δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τέτοιους σκοπούς (όπως ο ελληνοϊταλικός σύλλογος “Mediterraneo” και οι σύλλογοι των επιζησάντων και των συγγενών των θυμάτων της Μεραρχίας Ακουι) είναι παρεμβάσεις που σφυρηλατούν την ιστορική μνήμη. Η καταγραφή της ιστορίας έχει δυο σκοπούς, αφ’ ενός μεν την καταγραφή που θα πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο την ιστορική αλήθεια και αφ’ ετέρου την δημιουργία μηνυμάτων για τις νέες γενιές», ανέφερε ο κ. Γεωργάτος.
Ο Νομάρχης κατέκρινε την απουσία από τις τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών ιστορικών μιας σημαντικής παραμέτρου, ότι η σφαγή πραγματοποιήθηκε μεταξύ δυο κατακτητών σε έναν άλλο τόπο και ότι αυτό είχε τεράστιο κόστος για τον Κεφαλλονίτικο λαό. Όπως επίσης κατέκρινε και την έλλειψη από τις τοποθετήσεις των ιστορικών μια άλλης παραμέτρου που αφορά την προστασία που παρείχαν οι Κεφαλονήτες στους διωκόμενους Ιταλούς, πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους, κάνοντας αναφορά και στην οικογενειακή του εμπειρία.
«Οι επισκέψεις των δυο Ιταλών προέδρων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο Νομό μας έδωσαν την ευκαιρία στους πολιτειακούς άρχοντες της Ιταλίας να καταδικάσουν αυτά τα γεγονότα και να εκφράσουν τη βούλησή τους για μια ειρηνική Ευρώπη. Οι Κεφαλλονίτες όμως μέχρι σήμερα δεν άκουσαν μια καθαρή συγνώμη. Η έλευση στις 26 Απριλίου του τρέχοντος έτους του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Georgio Napolitano, γνωστού για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις, και για αυτό ιδιαίτερα ευπρόσδεκτου, ελπίζουμε ότι θα δώσει την ευκαιρία να ακουστεί αυτή η συγγνώμη», είπε ο Νομάρχης.
Κλείνοντας ο κ. Γεωργάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη πραγματοποίησης εκ μέρους της Ιταλικής Πολιτείας δυο έργων Ιστορικής Μνήμης στην Κεφαλονιά: το Ιστορικό Μουσείο της Μεραρχίας Ακουι και τη χρηματοδότησης κατασκευής ενός ανοιχτού θεάτρου στο Αργοστόλι, σε ανάμνηση του βομβαρδισμένου θεάτρου Αργοστολίου κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις εκείνης της περιόδου, όπως είχε δεσμευθεί και ο πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δυο ημέρες του Συνεδρίου, η αίθουσα του Επιμελητηρίου της Πάρμας, που φιλοξένησε την εκδήλωση ήταν ασφικτικά γεμάτη. Ιδιαίτερα έντονη την παρουσίας τους έκαναν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής οι οποίοι όχι μόνο συμμετείχαν στο Συνέδριο, αλλά είχαν ήδη λάβει μέρος σε γραπτό διαγωνισμό με θέμα τη σφαγή της Μεραρχίας Ακουι. Τρία σχολεία βραβεύθηκαν και 120 μαθητές με 30 συνοδούς αναμένεται να επισκεφθούν σύντομα τα Νησιά μας.
Η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπίας έγινε ιδιαίτερα αισθητή και έτυχε ιδιαίτερα θετικών σχολίων από όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα ήταν μια ευκαιρία να ακουστεί το όνομα της Κεφαλονιάς ιδιαίτερα έντονα στην περιοχή της Πάρμας, όπως έγραψε επανειλημμένως και ο τοπικός ιταλικός Τύπος.
Ο Νομάρχης, μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπία, επισκέφθηκε επίσης το δήμαρχο Πάρμας, κ. E. Ubaldi, τον εκλεγμένο Νομάρχη κ. Bernazzoli, το διορισμένο Νομάρχη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Πάρμας κ. Andrea Zanlari, με τον οποίο συζήτησαν προοπτικές εμπορικής συνεργασίας.
Την 1η Μαρτίου, ημέρα άφιξής του στην Πάρμα, ο Νομάρχης παρακολούθησε παράσταση Οπερας, στο θέατρο της Πάρμας, καλεσμένος του Δήμαρχου Πάρμας, κ. E. Ubaldi.
Αο το γραφειο τυπου της Νομαρχιας