9 Μαρτίου 2007

Εκδήλωση για την καταστροφή στης Μεραρχίας Ακουι

Στο Συνέδριο με θέμα την καταστροφή της Μεραρχίας Ακουι από τη Βέρμαχτ, το Σεπτέμβριο του 1943 στην Κεφαλονιά, που πραγματοποιήθηκε στην Πάρμα της Ιταλίας, στις 2 και 3 Μαρτίου, παραβρέθηκε ο Νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Διονύσης Γεωργάτος.Στο διήμερο Συνέδριο συμμετείχε πλήθος ακαδημαϊκών και ιστορικών ερευνητών, ενώ εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπίας παραβρέθηκαν επίσης η πρόξενος της Ελλάδας κυρία Ναυσικά Βραϊλα, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Γεώργιος Τσιλιμιδός, η εκπρόσωπος του Ελληνοϊταλικού Συλλόγους Κεφαλονιάς Ιθάκης “Mediterraneo” κυρία Μαρία Φάλι Ζαπάντη, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας Λευτέρης Κουλούρης και ο γνωστός στην Ιταλία από το βιβλίο του «Μεραρχία Ακουι» συγγραφέας κ. Βαγγέλης Σακκάτος.

Το Συνέδριο, τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβαν και πραγματοποίησαν με άψογο τρόπο η οργάνωση BORGO, υπό την προεδρία του Ιταλού δικηγόρου κ. Carmello Panico, και ο Σύλλογος Ελλήνων Πάρμας, τελούσε υπό την αιγίδα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Georgio Napolitano και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιταλία.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Νομάρχη και του Δημάρχου Αργοστολίου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο τραγικό γεγονός που σημάδεψε την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από την Κεφαλονιά.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ιστορική Μνήμη και Ρόλος των Θεσμών της Πολιτείας», ο Νομάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, καταγράφοντας και υπενθυμίζοντας τις θετικές και αρνητικές πτυχές της ιστορίας κάθε τόπου και λαού, με πρώτους κοινωνούς τις νέες γενιές.
«Η σφαγή της Μεραρχίας Ακουι αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά σημεία της ιστορίας και αυτή η μνήμη θα πρέπει να διατηρηθεί. Ολοι οι θεσμοί μιας δημοκρατικής χώρας μπορούν να παίξουν το δικό τους ρόλο στη διατήρηση αυτής της μνήμης. Δράσεις και παρεμβάσεις στην εκπαίδευση (όπως ήταν η ετήσια εργασία που πραγματοποίησαν τα σχολεια της Ιταλίας) με σύγχρονους τρόπου, δράσεις και εκδηλώσεις από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (όπως έκαναν Δήμοι και Νομαρχίες της Ιταλίας και Ιδιαίτερα στο Νομό μας), η ύπαρξη και δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τέτοιους σκοπούς (όπως ο ελληνοϊταλικός σύλλογος “Mediterraneo” και οι σύλλογοι των επιζησάντων και των συγγενών των θυμάτων της Μεραρχίας Ακουι) είναι παρεμβάσεις που σφυρηλατούν την ιστορική μνήμη. Η καταγραφή της ιστορίας έχει δυο σκοπούς, αφ’ ενός μεν την καταγραφή που θα πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο την ιστορική αλήθεια και αφ’ ετέρου την δημιουργία μηνυμάτων για τις νέες γενιές», ανέφερε ο κ. Γεωργάτος.

Ο Νομάρχης κατέκρινε την απουσία από τις τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών ιστορικών μιας σημαντικής παραμέτρου, ότι η σφαγή πραγματοποιήθηκε μεταξύ δυο κατακτητών σε έναν άλλο τόπο και ότι αυτό είχε τεράστιο κόστος για τον Κεφαλλονίτικο λαό. Όπως επίσης κατέκρινε και την έλλειψη από τις τοποθετήσεις των ιστορικών μια άλλης παραμέτρου που αφορά την προστασία που παρείχαν οι Κεφαλονήτες στους διωκόμενους Ιταλούς, πολλές φορές και με κίνδυνο της ζωής τους, κάνοντας αναφορά και στην οικογενειακή του εμπειρία.

«Οι επισκέψεις των δυο Ιταλών προέδρων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο Νομό μας έδωσαν την ευκαιρία στους πολιτειακούς άρχοντες της Ιταλίας να καταδικάσουν αυτά τα γεγονότα και να εκφράσουν τη βούλησή τους για μια ειρηνική Ευρώπη. Οι Κεφαλλονίτες όμως μέχρι σήμερα δεν άκουσαν μια καθαρή συγνώμη. Η έλευση στις 26 Απριλίου του τρέχοντος έτους του νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Georgio Napolitano, γνωστού για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις, και για αυτό ιδιαίτερα ευπρόσδεκτου, ελπίζουμε ότι θα δώσει την ευκαιρία να ακουστεί αυτή η συγγνώμη», είπε ο Νομάρχης.
Κλείνοντας ο κ. Γεωργάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη πραγματοποίησης εκ μέρους της Ιταλικής Πολιτείας δυο έργων Ιστορικής Μνήμης στην Κεφαλονιά: το Ιστορικό Μουσείο της Μεραρχίας Ακουι και τη χρηματοδότησης κατασκευής ενός ανοιχτού θεάτρου στο Αργοστόλι, σε ανάμνηση του βομβαρδισμένου θεάτρου Αργοστολίου κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις εκείνης της περιόδου, όπως είχε δεσμευθεί και ο πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δυο ημέρες του Συνεδρίου, η αίθουσα του Επιμελητηρίου της Πάρμας, που φιλοξένησε την εκδήλωση ήταν ασφικτικά γεμάτη. Ιδιαίτερα έντονη την παρουσίας τους έκαναν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής οι οποίοι όχι μόνο συμμετείχαν στο Συνέδριο, αλλά είχαν ήδη λάβει μέρος σε γραπτό διαγωνισμό με θέμα τη σφαγή της Μεραρχίας Ακουι. Τρία σχολεία βραβεύθηκαν και 120 μαθητές με 30 συνοδούς αναμένεται να επισκεφθούν σύντομα τα Νησιά μας.

Η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπίας έγινε ιδιαίτερα αισθητή και έτυχε ιδιαίτερα θετικών σχολίων από όλες τις πλευρές. Ταυτόχρονα ήταν μια ευκαιρία να ακουστεί το όνομα της Κεφαλονιάς ιδιαίτερα έντονα στην περιοχή της Πάρμας, όπως έγραψε επανειλημμένως και ο τοπικός ιταλικός Τύπος.

Ο Νομάρχης, μαζί με την υπόλοιπη ελληνική αντιπροσωπία, επισκέφθηκε επίσης το δήμαρχο Πάρμας, κ. E. Ubaldi, τον εκλεγμένο Νομάρχη κ. Bernazzoli, το διορισμένο Νομάρχη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Πάρμας κ. Andrea Zanlari, με τον οποίο συζήτησαν προοπτικές εμπορικής συνεργασίας.

Την 1η Μαρτίου, ημέρα άφιξής του στην Πάρμα, ο Νομάρχης παρακολούθησε παράσταση Οπερας, στο θέατρο της Πάρμας, καλεσμένος του Δήμαρχου Πάρμας, κ. E. Ubaldi.

Αο το γραφειο τυπου της Νομαρχιας

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γενική Συνέλευση και κοπή πίτας από τον Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Κεφαλληνίας [04.02.2023]
4 Φεβρουαρίου 2023

Γενική Συνέλευση και κοπή πίτας από τον Σύλλογο Πολιτικών Συνταξιούχων Νομού Κεφαλληνίας [04.02.2023]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 4 Φεβρουαρίου 2023 στις 11.00 το πρωί στο χώρο του Επιμελητηρίου Κεφαλον…
Κοπή πίτας Λέσχης Αερόψυκτων VW Κεφαλονιάς 2023 στην Ναύπακτο
3 Φεβρουαρίου 2023

Κοπή πίτας Λέσχης Αερόψυκτων VW Κεφαλονιάς 2023 στην Ναύπακτο

Ένα αξέχαστε Σαββατοκύριακο περάσαμε με τα μέλη και φίλους της Λέσχης μας στο Μεσολόγγι, την Ναύ…
Το μπριλάντε γιορτάσι της Αζολιωτοπούλας της Κυράς Υπαπαντής [02.02.2023]
3 Φεβρουαρίου 2023

Το μπριλάντε γιορτάσι της Αζολιωτοπούλας της Κυράς Υπαπαντής [02.02.2023]

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός Άβρεκτη φέτος τούτη η Υπαπαντή του Κυρίου, και, όπως λέει η παροιμία «…
Αργοστολιώτικο καρναβάλι 2023: Το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού
3 Φεβρουαρίου 2023

Αργοστολιώτικο καρναβάλι 2023: Το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού

Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους μαθητές του σχολείου σας και τους Συλλόγους Γονέων & Κηδ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

O Κεφαλονίτικος σατιρικός γάμος από το ΡΙΦΟΡΤΣΟ
2 Φεβρουαρίου 2023

O Κεφαλονίτικος σατιρικός γάμος από το ΡΙΦΟΡΤΣΟ

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 12 Φ…
Βοσκοπούλα από το 1910 patisserie chocolaterie «Η φινέτσα, αποτυπωμένη στα πιο περίτεχνα γλυκίσματα»
21 Δεκεμβρίου 2022

Βοσκοπούλα από το 1910 patisserie chocolaterie «Η φινέτσα, αποτυπωμένη στα πιο περίτεχνα γλυκίσματα»

Κάτι αλλάζει στην Κεφαλονιά και φέρνει… την πιο γλυκιά εμπειρία σοκολάτας. Το μυθικό ζαχαρο…
Βρείτε ποικίλες ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας στο κατάστημα «Πετράτος – The P Store»
19 Δεκεμβρίου 2022

Βρείτε ποικίλες ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας στο κατάστημα «Πετράτος – The P Store»

Δεκέμβρης σημαίνει Χριστούγεννα. Χριστούγεννα σημαίνει Δώρα. Δώρα σημαίνει «ΠΕΤΡΑΤΟΣ – THE P STO…
Νέο κατάστημα για την «Τρίτη Γενιά» στο Αργοστόλι
19 Δεκεμβρίου 2022

Νέο κατάστημα για την «Τρίτη Γενιά» στο Αργοστόλι

Με μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε το άνοιγμα του καινούργιου μας μαγαζιού στο Αργοστόλι στην οδό …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design