Αρθρο του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ-ΤΖΑΚΗ
Νομικού – Επικοινωνιολόγου
gepatz@otenet.gr
Βασικό στοιχείο μιας προεκλογικής περιόδου οφείλει να είναι ο διάλογος μεταξύ των υποψηφίων, η πολιτισμένη αντιπαράθεση επί των προγραμματικών θέσεων και των οραμάτων που έχουν οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι για την πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου. Είναι δυνατό να ειπωθεί ότι ο βαθμός ανάπτυξης του προεκλογικού διαλόγου αποτελεί τον καθρέφτη του μετεκλογικού κλίματος, αφού θέτει το πλαίσιο των δυνατοτήτων παραγωγής ουσιαστικού έργου αλλά και αυξάνει το ποσοστό δημοκρατικής συμμετοχής και ελέγχου, αφού αποτελεί το έναυσμα για μεγαλύτερο ενδιαφέρον των πολιτών ως προς τις υποθέσεις του τόπου τους. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, βρέθηκαν στην πρωτοπορία όσον αφορά τη διοργάνωση του προεκλογικού διαλόγου των υποψηφίων και των συνδυασμών. Ως προς τις νομαρχιακές εκλογές, πραγματοποιούνταν συζητήσεις και στο νησί αλλά και στην Αθήνα. Στις συζητήσεις αυτές, οι υποψήφιοι είχαν το χρόνο και την ευκαιρία να ενημερώσουν τους Κεφαλονίτες και τους Θιακούς, να θέσουν υπό την κρίση τους τις προτάσεις τους, να δώσουν το στίγμα τους για το μέλλον που επιθυμούν να δημιουργήσουν για τον τόπο.
Το μεγάλο και πολύτιμο πλεονέκτημα των προεκλογικών debates είναι ότι ο πολίτης έχει τη δυνατότητα άμεσης σύγκρισης, αξιολόγησης και επιλογής μεταξύ των υποψηφίων, κάτι που δεν συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό όταν οι υποψήφιοι μιλούν χωρίς αντίλογο στα πλαίσια των περιοδειών τους και των υπολοίπων εκδηλώσεων της προεκλογικής τους εκστρατείας. Κάθε συμπατριώτης μας θα περίμενε ότι και φέτος θα λάβαιναν χώρα συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων Νομαρχών και μάλιστα περισσότερες από τις προηγούμενες φορές. Περίμενε ότι θα γινόταν ένα βήμα μπροστά.
Κι όμως, η προσδοκία της κεφαλονίτικης και θιακής κοινωνίας για έναν ουσιαστικό και μεστό πολιτικό προεκλογικό διάλογο δεν φαίνεται να εκπληρώνεται. Οι συγκυρίες και η μη έγκαιρη συμφωνία για το χρόνο και τους όρους πραγματοποίησης των debates, δεν έχουν αφήσει περιθώρια να γίνουν συζητήσεις μεταξύ όλων των υποψηφίων ούτε στην Κεφαλονιά ούτε στην Αθήνα. Η εξέλιξη αυτή αναμφισβήτητα αποτελεί ένα σοβαρό αρνητικό στοιχείο ως προς την πολιτική ποιότητα του προεκλογικού αγώνα και τον πολιτικό μας πολιτισμό. Μακάρι να μην αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο που δεν θα αφήσει να επικρατήσει κλίμα διαλόγου, συνεργασίας, σύνθεσης ανάμεσα στις παρατάξεις αλλά και στη σχέση τους με τους πολίτες, όταν η πρόοδος του νομού μας το απαιτήσει, κατά την τετραετή θητεία που έπεται.
Οι εκλογές που έρχονται ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να πραγματοποιηθεί πλήρης προεκλογικός διάλογος. Με τη διοργάνωση τεσσάρων ή πέντε συζητήσεων (debates) ανάμεσα σε όλους τους υποψηφίους Νομάρχες. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και πολιτών-εκπροσώπων φορέων, με διευρυμένη θεματολογία και με δεκάδες ερωτήσεις που θα υποβάλλονταν στους υποψηφίους κατά την ώρα της συζήτησης, χωρίς να είναι γνωστές εκ των προτέρων. Μάλιστα, αν θέλει να μιλήσει κανείς για έναν πραγματικό διάλογο που θα αναδείκνυε τις ικανότητες, τον πολιτικό λόγο, τις γνώσεις και την προσωπικότητα των υποψηφίων, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται οι συμμετέχοντες υποψήφιοι να έχουν κανένα χαρτί μπροστά τους, ώστε να φαίνεται αυθεντικά ο τρόπος αντίδρασής τους και να μην μετατρέπεται το debate σε άσκηση ανάγνωσης. Αλλωστε, η εμπειρία έχει δείξει ότι σε debate σε κεντρικό επίπεδο, πολιτικός αρχηγός που διάβαζε τις απαντήσεις είχε ζημιά και όχι όφελος. Επιπλέον, χρήσιμο είναι ένα μέρος των συζητήσεων να αφιερώνεται σε απευθείας, αδιαμεσολάβητο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, ώστε το κοινό να μπορεί να καταλήξει σε συνολική εικόνα γιΆ αυτούς. Αλλωστε, ευπρεπείς και πολιτισμένοι άνθρωποι είναι, δεν υπάρχει κίνδυνος παρεκτροπής ή επεισοδίων.
Είναι ανάγκη να γίνει σαφές ότι τα debates δεν είναι ένα απλό τυπικό στοιχείο που πρέπει να συμπληρώνει μια εκστρατεία. Δεν είναι ένα έθιμο ή μια γιορτή. Είναι ζήτημα ουσίας, ζήτημα που αφορά τη δυνατότητα επιλογής από τον πολίτη των προσώπων που θα καθορίσουν το μέλλον του. Είναι στοιχείο απαραίτητο σε μια δημοκρατική κοινωνία. Μια ένδειξη σεβασμού στον απλό ψηφοφόρο. Ας ελπίσουμε ότι στις μέρες που ακολουθούν μέχρι τις εκλογές, θα γίνει εφικτή η διοργάνωση μίας ή περισσοτέρων συζητήσεων ανάμεσα στους υποψηφίους Νομάρχες.