Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε στις 29 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ιωαννίνων, με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ένα Βήμα πιο κοντά στις Ίσες Ευκαιρίες». Η Ημερίδα εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της ΕΝΑΕ να συμβάλει στην εμπέδωση της ισότητας στις ευκαιρίες εργασίας για όλους τους πολίτες και στη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση αυτή. Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης από την ΕΝΑΕ του ευρωπαϊκού προγράμματος για την εργασία και την κοινωνική συστράτευση PROGRESS.
Ομιλητές ήταν ο κος Σπ.Ξέρρας, Γ.Γ. Περιφέρειας Αργυροκάστρου, ο κος Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ, η κα Θεοδώρα Σταθοπούλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας, ο κος Ελευθέριος Φλούδας, μέλος της Γ.Σ. της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ, η κα Χρυσαυγή Μάνθου, Δ/ντρια Σχολείου Β΄ Ευκαιρίας Ιωαννίνων, ο κος Βασίλης Κούτρας, Επιστημονικός Διευθυντής Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Ν.Ιωαννίνων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κος Δημήτρης Δράκος, ο Νομάρχης Ιωαννίνων κος Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κος Νικόλαος Γκόντας, ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου.
Οι θεματικές ενότητες που καλύφθηκαν από την Ημερίδα ήταν η επανένταξη στην εργασία (με έμφαση στους χρήστες ναρκωτικών και στα σχολεία β΄ ευκαιρίας), η ένταξη των μεταναστών στον εργασιακό χώρο, η πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε ίσες ευκαιρίες στην εργασία, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης, καθώς και η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της Απασχόλησης.
Τα συμπεράσματα της Ημερίδας ήταν τα ακόλουθα:
«Με ενδιαφέρον ακούσαμε τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ και όλους τους ομιλητές να αναπτύσσουν τις θέσεις τους για το καίριο ζήτημα των Ίσων Ευκαιριών στην αγορά εργασίας καθώς και του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επίτευξη του στόχου αυτού. Πιστεύουμε ότι έγινε μια καλή ενημέρωση για την προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την ποικιλομορφία στην εργασιακό χώρο.
«Με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη σημερινή ημερίδα, καθώς και από τις άλλες 3 αντίστοιχες ημερίδες που θα γίνουν στην Ελλάδα, θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα έντονος προβληματισμός στο διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα, τα συμπεράσματα του οποίου θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση και διαμόρφωση ενός ουσιαστικού νομοθετικού πλαισίου που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τις διακρίσεις στην εργασία.
«Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την Ημερίδα είναι τα εξής:
«1. Η εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία και η ποικιλομορφία δεν είναι μόνο ανθρώπινο χρέος απέναντι σε συνανθρώπους μας, αλλά και ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης, αφού καθημερινά διαπιστώνουμε ότι άνθρωποι από διάφορες κοινωνικές ομάδες που υφίστανται διακρίσεις έχουν ιδιαίτερες ικανότητες που πρέπει να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να τις αναπτύξουν.
«2. Οι κοινοτικές οδηγίες και ο νόμος 3304/05 συμβάλουν θετικά στην καταπολέμηση των διακρίσεων.
«3. Χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ώστε να γίνει πιο γνωστός ο νόμος ή να βελτιωθεί στα σημεία που πρέπει.
«4. Χρειάζεται ενθάρρυνση αποκλεισμένων ατόμων, ώστε να ενταχθούν με ίσες ευκαιρίες στο κοινωνικό σύνολο, αφού είναι διαπιστωμένο πλέον ότι πολλά από αυτά τα άτομα είναι προικισμένα με ιδιαίτερες ικανότητες που είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν στην αγορά εργασίας.
«5. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εκ του ρόλου της βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, επειδή είναι αυτή που αφουγκράζεται το πρόβλημα του πολίτη και της κοινωνίας από «πρώτο χέρι», επιβάλλεται να αναπτύξει παρόμοιες πρωτοβουλίες, να σταθεί κοντά στα κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα, να απαιτήσει από την πολιτεία να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν οι ικανότητες των ατόμων που θεωρούνται σήμερα αποκλεισμένα, αλλά που, όπως έχει αποδειχθεί, έχουν πολλές φορές περισσότερες ικανότητες από άλλους πολίτες, ικανότητες που μένουν αναξιοποίητες.
«6. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική πολιτεία οφείλουν να αφουγκραστούν τα προβλήματα των ατόμων που υφίστανται διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και να συνεργαστούν με τις οργανώσεις τους για την επίτευξη των κοινών στόχων.
«7. Σκοπός του νόμου πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός νέου εργασιακού περιβάλλοντος και νέων εργασιακών σχέσεων στα πλαίσια των οποίων θα γίνεται σεβαστή η διαφορετικότητα, θα αποθαρρύνεται ευτελισμός και η ταπείνωση των εργαζομένων, η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.»
Απο το γραφείο τύπου
της ΕΝΑΕ
Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.