Skip to main content
21 Φεβρουαρίου 2008

ΕΝΑΕ:Χωρίς αποτέλεσμα η μέχρι σήμερα διαβούλευση για τον νέο Κώδικα

Επικίνδυνα διολισθαίνει η συζήτηση για τον νέο Κώδικα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, καθώς η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποδέχεται σημαντικές παρατηρήσεις και τροποποιήσεις της ομόφωνης απόφασης του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ στη Δράμα.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» Γιάννης Μίχας εξέφρασε την άποψη ότι η Κυβέρνηση εμπαίζει το συλλογικό όργανο των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, καθώς αρνείται να επιλύσει σοβαρά ζητήματα στη λειτουργία των νομαρχιών.

Ως ενδεικτικό αυτής της αδιέξοδης κατάστασης ο κ. Μίχας ανέφερε ότι 7 στις 10 παρατηρήσεις που διατύπωσε η ΕΝΑΕ στο συνέδριό της δεν γίνονται αποδεκτές από την Κυβέρνηση, γεγονός που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την όλη διαδικασία, η οποία σύρεται εξαιτίας της αδιαλλαξίας της χωρίς αποτέλεσμα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Χαρακτηριστικά παρέθεσε ορισμένες περιπτώσεις, αφού πάνω από 200 παρατηρήσεις, προσθήκες, τροποποιήσεις παραμένουν στα αζήτητα. Ειδικότερα μίλησε για την εποπτεία των πράξεων που οι νομαρχίες ζητούν να μεταφερθεί από τον διορισμένο από την Κυβέρνηση Περιφερειάρχη σε Ανεξάρτητη Αρχή, για τη συμμετοχή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στις Διοικήσεις των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΝΠΔΔ και ΑΕ) που είναι μέτοχος το δημόσιο, για τις αρμοδιότητες, για τη λειτουργία των Υπερνομαρχιών, για τις λειτουργικές δαπάνες της εκπαίδευσης, τη δυνατότητα διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων, τις προγραμματικές συμβάσεις, για τον αριθμό των αντινομαρχών και των νομαρχιακών επιτροπών, τη λειτουργία των αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών, τις αποσπάσεις, τις μετατάξεις και δεκάδες ακόμη, στις οποίες η Κυβέρνηση αναιτιολόγητα δεν δέχεται τις προτάσεις της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις ο κ. Μίχας τόνισε ότι «η Κυβέρνηση ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της απέναντι στη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση. Εμείς δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από τη θέση του Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ. Ζητάμε να καθοριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών για τον νέο Κώδικα, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του έργου μας δεν θα περάσει».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκαν για την παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ», η Νομάρχης Ηρακλείου κα Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη που έθεσε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της, ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης που σημείωσε ότι το μακρύ χέρι της Κεντρικής Διοίκησης για άλλη μια φορά θέτει αναχώματα στη λειτουργία των ΝΑ, ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς που επισήμανε την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της Κυβέρνησης στη διαδικασία, ο Νομάρχης Πρέβεζας κ. Βασίλης Ιωάννου που σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η όλη διαδικασία κινδυνεύει να γίνει καλαμπούρι, ο νομαρχιακός σύμβουλος Φλώρινας Γιάννης Στρατάκης που ανέδειξε την ολοκληρωμένη παρέμβαση της ΕΝΑΕ σε σχέση με την αντίδραση της Κυβέρνησης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση της νομαρχιακού συμβούλου Φωκίδας κας Γιώτας Γαζή.

Στη συνέχεια η συζήτηση της συνεδρίασης της ΕΝΑΕ εστράφη στο Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ Γιάννης Μίχας επισήμανε ότι «σήμερα συζητάμε για τις ΑΠΕ χωρίς να μας έχει σταλεί το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που σχετίζεται άμεσα με τη συμβολή μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την αντικατάσταση συμβατικών πηγών ενέργειας, στην Προστασία του περιβάλλοντος, στην Ισόρροπη ανάπτυξη, στις Χρήσεις γης, στη Σύνθεση των ΑΠΕ, που η Κυβέρνηση κατά την πάγια τακτική της προωθεί χωρίς πρότερο διάλογο και διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση και τον επιστημονικό κόσμο και μάλιστα θέτοντας εκ των υστέρων ασφυκτικά χρονικά όρια. Για τον λόγο αυτό η παράταξή μας πρότεινε η απόφαση να ληφθεί στο επόμενο Δ.Σ., αίτημα που έγινε αποδεκτό».

Τέλος με αφορμή τον προωθούμενο σχεδιασμό της Κυβέρνησης που προβλέπει τη δημιουργία μονάδων λιθάνθρακα στη χώρα μας, με αναπόφευκτες δραματικές συνέπειες για το περιβάλλον η παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» κατέθεσε το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ :

«ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ»

Ο προωθούμενος ενεργειακός σχεδιασμός του Κράτους, που προβλέπει τη δημιουργία μονάδων με λιθάνθρακα – οι οποίες δημιουργούν δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις – αποτελεί πρόκληση για τα θεσμικά όργανα , τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών , που πρόκειται να χωροθετηθούν.
Η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, θα διατηρήσει τη χώρα μας , στις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως, αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα οδηγήσει στην έκλυση σημαντικών ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων, θα δημιουργήσει μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων και θα απαιτήσει τη ρήση τεράστιων ποσοτήτων θαλασσινού νερού για ψύξη, που κατόπιν θα επιστρέφει στη θάλασσα διαταράσσοντας το οικοσύστημα.
Πιστεύοντας ακράδαντα, πως η αειφόρος ανάπτυξη είναι ασύμβατη με την εμμονή σε ρυπογόνα πρότυπα – μέρος των οποίων είναι και ο λιθάνθρακας – και ότι, η ενεργειακή πορεία της χώρας , πρέπει να χαραχθεί σε διάλογο με την κοινωνία και όχι ερήμην της ,

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Την κατηγορηματική μας αντίθεση, με τη δημιουργία ενεργειακών μονάδων με λιθάνθρακα, σε συγκλίνουσα κατεύθυνση με την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας , για εργοστάσιο στον Αγιο Νικόλαο.
Στηρίζουμε τη συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα, που υπογράφεται από τους Δήμους Καβάλας, Αλμυρού, Αστακού, Κηρέως , τις Κοινότητες Αντίκυρας και Κυριακίου και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΕΝΑΕ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU