Skip to main content
11 Οκτωβρίου 2005

Επιτυχημένη η ημερίδα του Ι.Κ.Ι για τη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη

Μεγάλη επιτυχία είχε η ημερίδα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης για την βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη στο Αργοστόλι που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2005, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων (1985-2005) από την θεσμοθέτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αργοστολίου. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντινομάρχης κ. Σ. Κουρής, οι αντιδήμαρχοι κκ Τσιλιμιδός, Γασπαρινάτος, και Κοψαχείλης, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Θ. Γαλιατσάτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών κ Γ. Τραυλός, ο κ. Θ. Κλαουδάτος, γραμματέας του ΔΣ του ΙΚΙ, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και αντιπρόεδρος του ΞΕΕ κ Σ Γαλιατσάτος, η κα Σ. Αντωνάτου, πρόεδρος του ΕΣΥΝΕ-Ιονίων Νήσων και μέλος του ΔΣ του ΣΕΕΔΔ Ελλάδος, ο καθηγητής Γ. Πεντόγαλος, ο καθηγητής Π. Πετράτος, ο συγγραφέας Α-Δ Δεμπόνος, η κα Λ Βεργωτή, ο κ. Γ. Σταματάτος, ο κ Γ. Μεταξάς και πλήθος κόσμου.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας της κας Θ. Μαζαράκη, διπλωματούχου της αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, με θέμα «Πολλαπλές αναγνώσεις και ήπιες παρεμβάσεις στην νότια περιοχή της πόλης και στο τοπίο του Κουτάβου» η οποία απέσπασε θερμή υποδοχή και συγχαρητήρια από το ακροατήριο.

Στην συνέχεια έγινε από τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του ΔΣ του ΙΚΙ απονομή τιμητικών διακρίσεων (διπλωμάτων) σε πέντε αξιόλογους συμπολίτες για την προσφορά τους στον τόπο και στην πόλη του Αργοστολίου. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν τιμητικό δίπλωμα οι εξής:
Η κα Λίλιαν Βεργωτή για την για την γενικότερη συμβολή της στην διαφύλαξη και προστασία της μνημειακής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και ειδικότερα για την προσπάθεια της στην διάσωση της Γέφυρας Δεβοσσέτου.
Ο κ. Αγγελοδιονύσης Δεμπόνος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας για την πολύχρονη ερευνητική και συγγραφική του προσφορά στην ιστορία του τόπου και ιδιαίτερα του Αργοστολιού.
Ο κ. Γεράσιμος Τραυλός για την κοινωνική δράση και τους αγώνες του στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στα νησιά μας.
Ο κ. Γεράσιμος Νιφοράτος για την συμβολή του στην προστασία και ποιοτική αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης του Αργοστολίου.
Ο κ. Σπύρος Αντωνάτος για την για την πολύχρονη δημιουργική δράση του στην επαγγελματική ζωή της πόλης καθώς και για την τεκμηριωμένη καταγραφή της.

Στο δεύτερο μέρος έγινε εισήγηση από τον καθηγητή κ Ηλία Μπεριάτο με θέμα «Η προστασία του τοπίου στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή της – απειλές και προοπτικές» και επακολούθησε μεγάλης διάρκειας συζήτηση με παρεμβάσεις εκπροσώπων τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον για τα οικιστικά και περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής.

Οι κυριότερες προτάσεις που διατυπώθηκαν από τον αντιπρόεδρο του ΙΚΙ, κ.. Η. Μπεριάτο, και οι οποίες θα σταλούν στις τοπικές αρχές, είναι περιληπτικά οι ακόλουθες.

1)Υλοποίηση του ισχύοντος Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ του Νόμου 1337/83) του οποίου οι περισσότερες προτάσεις, που δεν έχουν εφαρμοστεί, παραμένουν άκρως επίκαιρες και αναγκαίες και παράλληλα κίνηση διαδικασίας εκπόνησης νέου ΓΠΣ – τοπικού χωροταξικού, με βάση τον Οικιστικό Νόμο 2508 /97 που θα περιλάβει τους υπόλοιπους οικισμούς του νέου(καποδιστριακού) δήμου Αργοστολίου.
2)Επειγόντως θέσπιση ειδικών διατάξεων στην παρόδια δόμηση σε συγκεκριμένες οδούς αστικού και περιαστικού χαρακτήρα για την ασφαλή διακίνηση και την διατήρηση αξιόλογων σημείων θέασης της πόλης και του τοπίου που αποτελεί ποιοτικό τουριστικό πόρο. Προτείνεται άμεση εφαρμογή στον περιφερειακό δρόμο που κινδυνεύει να εγκιβωτιστεί σε ένα τείχος μπετόν – χωρίς θέα προς την θάλασσα – και να μετατραπεί από λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, σε ένα κοινό αστικό εμπορικό δρόμο με όλα τα επακόλουθα που αυτό συνεπάγεται.
3)Αμεση προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την βέλτιστη λύση διευθέτησης και ανάδειξης του οικοδομικού τετραγώνου του Ξενία σε συνδυασμό με την πλατεία του μνημείου ριζοσπαστών και το οικόπεδο της ναυτικής σχολής (Μέτελας) που αποτελούν ενιαίο οργανικό σύνολο ανοικτών χώρων. Ως κύρια ιδέα -κατεύθυνση προς τους διαγωνιζόμενους προτείνεται η διερεύνηση δημιουργίας συνεδριακό κέντρο σε συνδυασμό με αστικό πράσινο.
4) Κήρυξη ως διατηρητέου του κτιρίου του Ξενία (σε συνδυασμό με τη παραπάνω διαδικασία) το οποίο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Χ. Σφαέλλο, διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών του ΕΟΤ την περίοδο 1950-1957 και φίλου και συνεργάτη του διάσημου έλληνα αρχιτέκτονα Δ. Πικιώνη. Σημειώνεται ότι το Ξενία Αργοστολίου περιλαμβάνεται στην πρόταση που υπάρχει από το συλλογικό φορέα των ελλήνων αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ και Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ) για την κήρυξη των Ξενία της χώρας ως διατηρητέων.
5) Πραγματοποίηση της αναγκαίας κοινωνικής διαβούλευσης, στο πλαίσιο θεσμοθετημένων διαδικασιών (π.χ. της μελέτης και επιτροπής Habitat) με όλους τους συναρμόδιους φορείς της πόλης για την μελέτη των προβλημάτων παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος (κόστος, ασφάλεια, αισθητική, κλπ) και την διατύπωση προτάσεων για την αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας των οικοδομικών κατασκευών.

Το ΙΚΙ θα διοργανώσει στον κατάλληλο χρόνο και άλλες εκδηλώσεις για την περιοχή Αργοστολίου, σε διάφορα θεματικά πεδία όπως α) διαχείριση και προστασία του τοπίου, β) συγκοινωνιακές και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γ) ορθή διαχείριση και λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων δ) αρχιτεκτονική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων κλπ με στόχο την παρακίνηση δημόσιου διαλόγου και τη διοργάνωση σχετικού συνεδρίου το 2007.

Το Δ. Συμβούλιο του ΙΚΙ επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες του στα τοπικά ΜΜΕ που κάλυψαν το γεγονός καθώς και στο Κοργιαλένειο Διοικητικό Σύμβούλιο για την παραχώρηση της αίθουσας και τις διευκολύνσεις που προσέφεραν κατά την εκδήλωση με επικεφαλής τον Διευθυντή κ. Η. Τουμασάτο Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στους συνεργάτες του ΙΚΙ και συγκεκριμένα στην τελειόφοιτο φοιτήτρια αρχιτεκτονικής Μάνια Μπεριάτου για την εικαστική επιμέλεια των εντύπων καθώς και στους Θαν. Μοσχόπουλο, Τηλ. Μπεριάτο και την κα Μπ. Παπαδάτου για την οργανωτική συμβολή τους στην προετοιμασία και διεξαγωγή της εκδήλωσης.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 Δεκεμβρίου 2023

Σεμινάριο ανθοδετικής πραγματοποιήθηκε στο ανθοπωλείο «Bosonis»

Εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο ανθοπωλείο «Bosonis» στο Αργοστόλι από τον Μάριο Βαλ…
1 Δεκεμβρίου 2023

Στα Διβαράτα θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ «RUINS» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στο Πολύκεντρο Πυλάρ…
29 Νοεμβρίου 2023

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ»: Σεμινάριο παραδοσιακών χορών

Tην Κυριακή 3 Δεκεμβρίου έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε κοντά μας τον καταξιωμένο χοροδιδ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
Δείτε τη νέα collection κοσμημάτων στο κατάστημα «DMK Professional»
25 Οκτωβρίου 2023

Δείτε τη νέα collection κοσμημάτων στο κατάστημα «DMK Professional»

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από τη νέα col…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU