Skip to main content
5 Μαρτίου 2009

Ημέρα τση Ζάκυθος: Δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση με την "ΑΚΤΩΡ" για τη Μαρίνα

Οι υπογραφές απομένουν σε ό,τι αφορά την κατασκευή της μαρίνας Ζακύνθου, ένα έργο το οποίο, όπως δημοσίευσε πρώτη η εφημερίδα μας, θα αναλάβει η εταιρεία “ΑΚΤΩΡ”, που ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα. Θυμίζουμε ότι στον ίδιο όμιλο ανήκει, μεταξύ άλλων, η πλειοψηφία των μετοχών του Mega Channel, η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και πλήθος εντύπων, πανελλαδικής κυκλοφορίας. Η κατασκευαστική “ΑΚΤΩΡ” είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με γνωστή αποτελεσματικότητα.Ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και η κατασκευαστική “ΑΚΤΩΡ” έχει πάρει το έργο (εξάλλου, ήταν και η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε φάκελο), εντούτοις το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης – ακόμη δεν βαρέθηκε και δεν αποφασίζει να λυτρώσει από αυτή την αθλιότητα το νησί μας; – δεν έχει ετοιμάσει ακόμη τη σχετική σύμβαση και έτσι το θέμα καθυστερεί, λόγω γραφειοκρατίας!

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες της εφημερίδας μας, που προέκυψαν ύστερα από ουσιαστική έρευνα, η κατασκευή του έργου θα γίνει από την “ΑΚΤΩΡ”, όμως μετά το πέρας της κατασκευής, τη διαχείριση της μαρίνας, θα την αναλάβει εταιρεία Γερμανικών συμφερόντων, με ελληνική αντιπροσώπευση.

Η εταιρεία διαχείρισης είναι μια από τις σοβαρότερες στη Μεσόγειο και ήδη διαχειρίζεται, με υπευθυνότητα και πλούσιο έργο, αρκετές Μαρίνες τόσο στην Ελλάδα (Αιγαίο) όσο και σε άλλες χώρες.

Το ίδιο ακριβώς σενάριο, ισχύει και για την Μαρίνα του Αργοστολίου της Κεφαλονιάς.

Το τελευταίο διάστημα “κυκλοφορούν” κάποιες φήμες, σύμφωνα με τις οποίες από την κατασκευή της μαρίνας, θα προκληθούν προβλήματα στον Παιδικό Σταθμό και στο Λιμεναρχείο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ήδη, στον φάκελο της δημοπρασίας, υπάρχουν τοπογραφικά σχεδιαγράμματα, που δείχνουν, ξεκάθαρα, ότι τα παραπάνω κτήρια, δεν ανήκουν στη χερσαία περιοχή της Μαρίνας. Αρα, δεν υπάρχει θέμα κατεδάφισης ή εμπλοκής. Το θέμα είναι ξεκάθαρο.

Τα παραπήγματα της Λαϊκής Αγοράς, οι αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και τα ημερόπλοια, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον χώρο της μαρίνας, κάτι που σημαίνει ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να βρουν χώρους για τη “φιλοξενία” τους και, μάλιστα, άμεσα, διότι αν περιμένουν την τελευταία στιγμή για να κάνουν πράξη την υποχρέωσή τους, τότε το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν κι άλλο, ένα έργο, το οποίο “καρκινοβατεί” εδώ και 25 χρόνια.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η σύμβαση θα υπογραφεί από μέρα σε μέρα και τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2009.
Η υπόθεση αυτή, δεν ανήκει σε κανένα Νομάρχη ή Δήμαρχο, ούτε χωράει άλλα συμφέροντα για να εμποδίσουν την εξέλιξή του. Το έργο ανήκει στη Ζάκυνθο και το λαό της, που το στερήθηκε μια 25ετία. Οι αρχές πρέπει να είναι πανέτοιμες να παραδώσουν το χώρο και να αποκαταστήσουν άμεσα τους αγρότες της λαϊκής αγοράς. Αλλωστε, όταν τους απομάκρυναν από το στενό της ΕΑΣΖ, και τους έφεραν στο σημερινό χώρο, όλοι ήξεραν ότι μια μέρα των ημερών η Μαρίνα θα γίνει πράξη.
Τα σενάρια των κατεδαφίσεων δημοσίων κτηρίων, σίγουρα είναι αποτέλεσμα κατευθυνόμενης προβοκάτσιας από κύκλους, που έχουν μεγάλα ιδιοτελή συμφέροντα, στο όνομα των οποίων θέλουν, για μια ακόμη φορά, να φρενάρουν την ανάπτυξη του τόπου.
Γειτονικές περιοχές, όπως είναι η Κέρκυρα, η Λευκάδα και σήμερα η Κεφαλονιά, έχουν καταφέρει να έχουν όχι μόνο μία μαρίνα, αλλά πάνω από δύο, την ώρα που το νησί μας είχε ξεκινήσει πρώτο την συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτό αποδεικνύει ότι η τουριστική Ζάκυνθος είναι για ακόμη μια φορά ουραγός των Ιονίων Νήσων και η ευθύνη ανήκει σε όσους διετέλεσαν Νομάρχες, Δήμαρχοι και πρόεδροι του Λιμενικού Ταμείου. Είναι γνωστά σε όλους μας τα δις δραχμών, που φαγώθηκαν κατ’ εξακολούθηση!

Αλ. Ξένος: “Χρειάζεται δυναμική παρέμβαση του Δήμου Ζακυνθίων”

Δηλώσεις για το θέμα της μαρίνας παραχώρησε στην “Ημέρα”, ο δημοτικός σύμβουλος Ζακυνθίων, Αλφρέδος Ξένος, ο οποίος ανέφερε ότι ο μητροπολιτικός Δήμος θα πρέπει να παρέμβει δυναμικά, ούτως ώστε να μην προκύψουν προβλήματα από την κατασκευή του έργου.
“Η μαρίνα είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Επί σειρά ετών, διετέλεσα πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ζακύνθου, επομένως γνωρίζω όλες τις ενέργειες που έγιναν για τη δημοπράτηση του έργου, το οποίο είχε χαρακτηριστεί “τρίτης γενιάς”, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δις δραχμές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ζάκυνθος είχε συμπαράσταση από τον τότε υπουργό, Δημήτρη Μαρούδα, ο οποίος ήταν Ζακυνθινός και ενδιαφερόταν για την ανάπτυξη του νησιού. Δυστυχώς, μεσολάβησαν οι εκλογές (1989), με αποτέλεσμα να εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διόρισε άλλον Νομάρχη στη Ζάκυνθο και έτσι οι διαδικασίες πήγαν πίσω. Εκείνη την εποχή ήμουν και Νομαρχιακός Σύμβουλος. Έμαθα, λοιπόν, ότι ο τότε Νομάρχης είχε πάρει από το υπουργείο 420 εκ. δραχμές, λέγοντας πως τα χρήματα αυτά ήταν έκτακτη επιχορήγηση για την κατασκευή δρόμων. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι τα μισά λεφτά αφορούσαν την χρηματοδότηση της μαρίνας και έτσι η ανάδοχος εταιρεία δεν έκανε καμία ενέργεια για την κατασκευή της, αφού η αρχική χρηματοδότηση του 1 δισεκατομμυρίου δραχμές είχε… μειωθεί. Αν και η Ζάκυνθος είχε ξεκινήσει πρώτη τις διαδικασίες για την κατασκευή μαρίνας, εντούτοις “κατόρθωσε”, εξαιτίας κακών χειρισμών από εκείνους που τη διοικούσαν, να είναι ουραγός των Ιονίων Νήσων, αφού η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Κεφαλλονιά, το Κατάκολο και η Κυλλήνη, κατάφεραν να κάνουν πάνω από δύο μαρίνες, ενώ εμείς δεν έχουμε ούτε μία! Τώρα, υπάρχουν διάφορες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να κατεδαφιστεί το Λιμεναρχείο και ο παιδικός σταθμός! Όταν εγώ ήμουν πρόεδρος στο Λιμενικό Ταμείο, η Νομοθεσία προέβλεπε ότι τόσο οι χερσαίοι χώροι, όσο και η θαλάσσια περιοχή ήταν ιδιοκτησίας Λιμενικού Ταμείου, επομένως χρειαζόταν δική του απόφαση για να παραχωρηθεί έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο. Ξαφνικά, όμως, μαθαίνουμε ότι όλοι οι χερσαίοι χώροι (ακόμη και εκείνοι του Παιδικού Σταθμού, του Λιμεναρχείου και των αποθηκών του Λιμενικού Ταμείου), έχουν παραχωρηθεί στον ιδιώτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να ζητήσει από κατεδάφιση κτισμάτων μέχρι πληρωμή ενοικίου από τις Υπηρεσίες. Ποιοί, πότε και γιατί έδωσαν τους χώρους στον ιδιώτη; Ισχύουν αυτές οι πληροφορίες; Εκτός των άλλων, φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και με τη Λαϊκή Αγορά, άρα ο Δήμος Ζακυνθίων είναι απαραίτητο να βρει νέο χώρο για τη στέγασή της. Δημιουργούνται προβλήματα και κανείς δε γνωρίζει τί ακριβώς συμβαίνει. Η παρέμβαση του Δήμου πρέπει να είναι δυναμική προς κάθε κατεύθυνση. Αν ισχύουν οι πληροφορίες που υπάρχουν, τότε η λειτουργία της μαρίνας δεν θα έχει κανένα όφελος για τη Ζάκυνθο. Είναι απαραίτητο να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει τις λύσεις που θα του προτείνουμε, διότι οι Ζακυνθινοί πρέπει να αποφασίζουν για τη Ζάκυνθο, και όχι οι άλλοι” υπογράμμισε ο κ. Ξένος.

Ημέρα τση Ζάκυθος – Καθημερινή Εφημερίδα της Ζακύνθου
www.imerazante.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

28 Σεπτεμβρίου 2023

Τριήμερη 39η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

 ΤΡΙΗΜΕΡΡΗ 39Η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι αναλάβαμε τ…
28 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΟΑ: «Κολυμβητική Ημερίδα» την Κυριακή 1 Οκτωβρίου

Ο Ναυτικός Όμιλος Αργοστολίου σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την  Κολυμβητική Ημε…
28 Σεπτεμβρίου 2023

Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου: Κοινή συναυλία με την Φιλαρμονική Δήμου Αλεξανδρουπόλεως

Ο Δήμος Αλεξανδρουπόλεως, επέλεξε να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη – επιμορφωτική εκδρομή για του…
28 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόγραμμα για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών

Σύμφωνα με το Π.Δ.:1/2007 καθιερώθηκε η 30η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετώ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU