Η γιορτή της Παναγίας της Δελλαπορτίτισσας
Η γιορτή της Παναγίας της Δελλαπορτίτισσας
Η γιορτή της Παναγίας της Δελλαπορτίτισσας
Η γιορτή της Παναγίας της Δελλαπορτίτισσας
24 Μαρτίου 2010

Η γιορτή της Παναγίας της Δελλαπορτίτισσας

Mια από τις εκκλησίες που εορτάζουν μεγαλόπρεπα το Γενέθλιο της Θεοτόκου στην Κεφαλονιά είναι και ο ναός της Παναγίας στα Δελλαπορτάτα, του Δήμου Παλικής.

Κατάμεστη η εκκλησία κατά τον εσπερινό, που κοσμήθηκε με την παρουσία του πρωτοσύγκελου, πανοσιολογιότατου Γεράσιμου Φωκά και αρκετών ιερέων την περιοχής της Παλικής.

Ο Εσπερινός με τον επιλύχνιο ύμνο του, το «Φως Ιλαρόν», την ωραία ψαλτική στην Παναγία και με τους ήχους των υπέροχων ψαλτάδων, γιόμισε και σκόρπισε στο ναό και στους πιστούς, ευλάβεια και χαρά, σ’ αυτήν ιερά πανήγυρη της Παναγίας.

Λιτός, καθοδηγητικός και καθάριος, μα πάνω από όλα ντόμπρος, ο λόγος του Πρωτοσύγκελου, Γεράσιμου Φωκά, συνεπήρε τους πιστούς που συρρέουν κάθε χρόνο σ’ αυτόν τον ιερό ναό για την εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας.

Σε αυτόν τον ιερό ναό, φυλάσσεται ένα λουλούδι, ή «το λουλούδι της Παναγιάς» όπως το λέει ο λαός και που κατά τη διάρκεια της εσπερινής λειτουργίας και ανήμερα της εορτής της Παναγιάς, ανθίζει, δηλαδή ξετυλίγει τα πιασμένα προς το κέντρο του κορμού του, κλαράκια του. Το λουλούδι τοποθετείται στο θρόνο της Παναγιάς, έπειτα από περιφορά μέσα στο ναό κατά τον εσπερινό. Την άλλη μέρα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξανακλείνει και ο ιερέας το φυλάσσει σε κατάλληλο και ασφαλή χώρο. Ο κόσμος το έχει σε καλό σημάδι να ανοίξει το λουλούδι. Εάν δεν ανοίξει πιστεύει πως κάτι κακό θα συμβεί στο νησί ή στην περιοχή. Κατά πολλούς, το λουλούδι αυτό είναι το ξυλώδες λουλούδι, το λεγόμενο «Ρόδον της Iεριχούς».

Γλυκύτατος στην αρμονία του ήταν ο χορός των ψαλτάδων, που απέδωσε τα εγκώμια στην Παναγιά με ήχο που θύμιζε παλιά κεφαλλονίτικη ψαλτική.

Οι επίτροποι, ο Γεράσιμος Σαράντη Αντωνάτος και ο Φώτης Γραικούσης, ασταμάτητα τακτοποιούσαν τα κεριά, τα βασιλικά και τους άρτους. Κάθε τόσο για ξαπόσταμα, ο Φώτης Γραικούσης, πλεύριζε το ψαλτήρι και έψαλλε μαζί με τους ψαλτάδες. Άγρυπνο μάτι, η γυναίκα του, η Σταμούλα, έτρεχε να δώσει τους άρτους, να βοηθήσει σε ότι ήταν απαραίτητο. Η Σταμούλα φροντίζει την εκκλησιά, την οποία την είχε στολισμένη και πεντακάθαρη.

Είναι αλήθεια πως σε αυτό το χωριό έχουν μείνει πέντε άνθρωποι, τα σπίτια λίγα μα και όσα είναι, τα περισσότερα είναι κλειστά. Το βάρος για το πανηγύρι και για τη φροντίδα στην εκκλησιά έχει πέσει πάνω σε αυτούς τους δυο ανθρώπους που μένουν στο χωριό, στο Φώτη Γραικούση και στη σύζυγό του, Σταμούλα.

Την άλλη μέρα μπήκα στην εκκλησιά την ώρα που ο Γεράσιμος Κουμάτος, πρωτοψάλτης, έλεγε το Αποστολικό Ανάγνωσμα. Με φωνή σταθερή και καθάρια, με κρεσέντα μελωδικά και σταθερά κοψίματα, εκεί που έπρεπε, ανάγνωσε τον Απόστολο και τον οποίο χαρήκαμε όλοι μας. Μαζί του στο ψαλτήρι, ήταν οι ψάλτες από το Αργοστόλι, ο Μενέλαος Σωτηρόπουλος που πάντα τιμά με την ωραία του φωνή και ψαλτική αυτό το πανηγύρι, ο Σπύρος Τσουρούφλης, που με την όμορφη χρωματική της φωνής του, εναρμόνιζε το όλο σύνολο. Επίσης ο παλιός ψάλτης Γεράσιμος Ορλαντάτος, που με στεντόρεια φωνή έψαλλε αλλά και άλλοτε κρατούσε το ίσο. Αργότερα ήλθε και ο ψάλτης Μουρελάτος από τα Χαυδάτα και βοήθησε με το ισοκράτημά του. Ειλικρινά ήταν ένα υπέροχο ψαλτικό σύνολο, που μπόρεσε να ακολουθήσει, χωρίς ακρότητες, τις νότες του ιερέα Χαράλαμπου Μαρκέτου και του διακόνου Νικόλα Θεοφιλάτου και να σταθεί στο ύψος της περίστασης, η οποία εάν είναι καλή κάνει ένα πανηγύρι καλό και ονομαστό.

Κοντά να απολύσει η Θεία Λειτουργία, ο ιερέας και εφημέριος του ναού, Χαράλαμπος Μαρκέτος, εκφώνησε λόγο, όχι για την ημέρα αλλά για την κατασκευή του κελιού του ναού, που μετά τη λειτουργία θα εγκαινίαζε.

Ο λόγος του ήταν ξεκάθαρος και απολογητικός μέσα από τη θεολογική και την εξαιρετική ρητορική ικανότητά του. Μίλησε, γιατί ήταν απαραίτητα τα κελιά να τα έχουν οι ναοί, την αναγκαιότητα τους και τη χρησιμότητα που έχουν, ώστε να εξυπηρετούν πολλαπλός τόσο τον ναό όσο και στις κοινωνικές ανάγκες που είχαν σχέση με την εκκλησιά.

Ο ιερέας μίλησε για τις δυσκολίες αντιμετώπισε, για την πολύτιμη βοήθεια των επιτρόπων και διάβασε αναλυτικά τα ποσά και τα ονόματα αυτών που προσέφεραν την όποια βοήθεια, για να τελειώσει το έργο.

Βασικός και πρώτος δωρητής, με μεγάλο ποσό, ήταν ο Γεώργιος Γερουλάνος του Ιωάννη, εγγονός του μεγάλου χειρουργού και ακαδημαϊκού, Μαρίνου Γερουλάνου. Επίσης, ο Άρης Σιγάλας και αρκετοί άλλοι, που έδωσαν ότι μπορούσαν για να τελειώσει το κελί.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια του κελιού με την παρουσία του κόσμου, μοιράστηκαν γλυκά και δόθηκαν ευχές. Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός διάβασε δυο λόγια για την προσφορά του Γεωργίου Ιωάννου Γερουλάνου και της συζύγου του Ιωάννα, που χρόνια τώρα δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς και οικονομική στήριξη για τα Δελλαπορτάτα και τον ναό της Παναγίας.

Αφού όλα τελείωσαν, μαζευτήκαμε στο σπίτι του επιτρόπου Φώτη Γραικούση, όπου η Σταμούλα με τη βοήθεια των δικών της ανθρώπων είχαν στρώσει πλούσιο τραπέζι. Ο ιερέας, ο διάκονος και οι ψαλτάδες και αρκετοί άλλοι, καθίσαμε και απολαύσαμε τα εκλεκτά καλομαγειρεμένα φαγητά. Το κρασί είχε τον πρώτο λόγο στα χείλη μας και, λίγο λίγο καθώς δροσιζόμαστε με αυτό, μας φούντωσε το κέφι για το τραγούδι και ξύπνησε καλές και περασμένες αναμνήσεις.

Εφέτος, μας ελλείψανε, ο αγαπητός φίλος Γεώργιο Γερουλανός και η σύζυγός του Ιωάννα, λόγω που ο Γιώργος αναρρώνει στην Αθήνα. Ήταν όμως η έγνοια τους και η σκέψη τους, εκεί, ανάμεσά μας, αφού σχολιάσαμε τη μεγάλη τους προσφορά για να φτιαχτεί το κελί και την αγάπη τους που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους για τα Δελλαπορτάτα και την Παναγιά.

«Φεύγοντας, μου φάνηκε πως στο δρόμο «με ακαρτερούσε» η Παναγιά και σαν να μου έκλεισε το μάτι, ευχαριστημένη καθώς ήταν, αφού το πανηγύρι της πήγε υπέροχα και δοξαστικά, μα, πάνω απ’ όλα, ικανοποιημένη για το κελί της».

Ας δώσει η Παναγία η Δελλαπορτίτισσα σε όλους υγεία και χαρά και σ’ αυτούς που με μεράκι την φροντίζουν, να χαρίσει την εκπλήρωση της κάθε πιθυμιά τους.

Χρόνια Πολλά και καλά!!!

Κείμενα- Παρουσίαση: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου
8 Ιουνίου 2023

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού. Το Τμήμα Κεφαλληνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ…
9ος Αγώνας δρόμου Φωκάτων – Λακήθρας
8 Ιουνίου 2023

9ος Αγώνας δρόμου Φωκάτων – Λακήθρας

Ο Π.Σ . Φωκάτων με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης  συνδιοργα…
Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»
8 Ιουνίου 2023

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» Το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Ιουνίου & ώρα 21:30 στο Δη…
“Ρουά ματ” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου
8 Ιουνίου 2023

“Ρουά ματ” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου

“Σκάκι : Ένα «παιχνίδι» ψυχαγωγίας, μνήμης, συγκέντρωσης και στρατηγικής. Ο σύλλογος μας αναγ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design