Skip to main content
17 Ιανουαρίου 2006

Η ΕΛ.ΜΕ.Κ.Ι για την αστισεισμική προστασία των σχολείων

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αφορμή την επικαιροποίηση του κτιριακού ζητήματος εξ αιτίας του πρόσφατου σεισμού στα Κύθηρα και τις προβλέψεις επιστημόνων για αναμενόμενο μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο, επισημαίνει τα παρακάτω:
1. Έγκαιρα και για σειρά ετών η ΕΛΜΕ-ΚΙ, ανέδειξε το κτιριακό πρόβλημα, μαζί με την αντισεισμική και γενικότερη προστασία των σχολικών κτιρίων σε μείζον θέμα, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις των αρμοδίων για λήψη μέτρων χωρίς ποτέ αυτό να συνδυαστεί με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα. Η ασφάλεια των μαθητών τέθηκε από την ΕΛΜΕ ως αιχμή, απέναντι σε όποιες άλλες προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.2. Η δέσμευση του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Ευθυμίου στην ΕΛΜΕ, για έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΣΚ, και η εικαζόμενη από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υλοποίηση της δέσμευσης αυτής, δεν έχει οδηγήσει, μέχρι σήμερα, σε γραπτές διαβεβαιώσεις για την καταλληλότητα των σχολικών μονάδων του Νομού της Κεφαλονιάς.

3. Η αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στις υποδομές (μικρά προαύλια – καρμανιόλες θανάτου σε περίπτωση σεισμού, παλαιότητα και ακαταλληλότητα κτιρίων, προβλήματα στη συντήρηση κ.ο.κ.), μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την μετατροπή του θέματος σε προτεραιότητα για την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και με τη γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων δράσεων.

4. Στα σχολεία του Νομού, διεξάγονται οι τυπικές ασκήσεις για την περίπτωση σεισμών, με πρωτοβουλία των διευθυντών των σχολείων και των συλλόγων διδασκόντων και χωρίς επισταμένη και συστηματική βοήθεια και καθοδήγηση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΥΠΕΠΘ. Όπως και σε μια σειρά άλλους χώρους, κανένας δε γνωρίζει τα περίφημα σχέδια «Ξενοκράτης» κ.λ.π. Δηλαδή, κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη συστηματική προληπτική ενημέρωση και εξάσκηση της τοπικής κοινωνίας συνολικά σε περίπτωση σεισμού, στην οποία οφείλει να είναι ενταγμένη και η όποια δράση στα σχολεία.

5. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ, έχει θέσει αναλυτικά επεξεργασμένες προτάσεις διεξόδου για το σύνολο των σχολικών μονάδων του Νομού και επεδίωξε οι θέσεις αυτές να εμπλουτιστούν, να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν από κοινωνικούς και υπηρεσιακούς φορείς. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ΕΛΜΕ-ΚΙ, δεν βρέθηκαν «ευήκοα ώτα», ούτε από πλευράς των κυβερνήσεων της ΝΔ, (όπως ούτε και από το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα), ούτε από πλευράς της Νομαρχιακής Αρχής και της πλειονότητας των Δημοτικών Αρχών. Υπενθυμίζουμε πως το μοναδικό Νομαρχιακό Συμβούλιο για θέματα παιδείας που έγινε, μετά από κινητοποιήσεις της ΕΛΜΕ-ΚΙ, των γονέων και των μαθητών, κατέληξε σε παρωδία, με μοναδική απόφαση την ενασχόληση με την προτεραιότητα της δημιουργίας νέων σχολών ΤΕΙ, για τη στήριξη της «οικονομικής ανάπτυξης». Υπενθυμίζουμε ακόμη τις γνωστές ρήσεις του Αντινομάρχη κ. Κουρή περί «προτεραιότητας της τουριστικής ανάπτυξης», έναντι των οξυμένων προβλημάτων στις υποδομές των σχολείων.

6. Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς η ΕΛΜΕ-ΚΙ, ανέλαβε δράση για το συντονισμό των συνδικαλιστικών φορέων γύρω από το θέμα αυτό και επίσης το Δεκέμβρη έθεσε ζήτημα στη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας για την ανάγκη εκτενούς συζήτησης του κτιριακού ως θέμα προτεραιότητας με το άνοιγμα των σχολείων.

➽ Δυστυχώς πρόσφατα γεγονότα επιβεβαίωσαν τους φόβους της ΕΛΜΕ-ΚΙ. Συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Ληξουρίου υπήρξε πτώση σοβάδων σε τάξη, ενώ ο πρώτος έλεγχος από πλευράς του συνδικαλιστικού μας οργάνου, καταλήγει στην εκτίμηση για εκτεταμένες φθορές και σε ανάγκη επισκευών σε όλο το συγκρότημα του Λυκείου Ληξουρίου και στον εντοπισμό άμεσου κινδύνου, εξαιτίας ζημιών και σε άλλη τάξη του Γυμνασίου Ληξουρίου. Οι φθορές στο φέροντα οπλισμό του αμφιθεάτρου του Γυμνασίου Ληξουρίου παραμένουν χωρίς επισκευή από πρόπερσι, όταν, από άλλη πτώση σοβάδων, έκλεισε η βιβλιοθήκη που λειτουργούσε στο χώρο αυτό, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα κλειστή.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει ότι οι ευθύνες των αρμοδίων (κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης), είναι εγκληματικές και απαιτεί:
– Τον επίσημο στατικό έλεγχο και την έγγραφη γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΟΣΚ, που παραμένει ζητούμενο ως σήμερα.
– Την κατασκευή των νέων σχολικών συγκροτημάτων (Αργοστόλι, Ληξούρι, Πάστρα), την ολοκλήρωση του νέου σχολικού συγκροτήματος στις Κεραμιές, της νέας πτέρυγας στην Ιθάκη και την προσθήκη αιθουσών και απόδοση χώρων στο σύνολο των σχολείων του Νομού.
– Την άμεση επισκευή των φθορών στα σχολικά κτίρια, με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται πρόβλημα στους φέροντες οπλισμούς.
– Την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εξόδους κινδύνου (σκάλες κ.λ.π.), σε επάρκεια προαυλίων χώρων για τη μεταφορά των μαθητών καθώς και την αντιμετώπιση του συνόλου των προβλημάτων στα ζητήματα που έχουν τεθεί και άπτονται της γενικότερης προστασίας των μαθητών (ηλεκτρολογικά προβλήματα, αντικεραυνική προστασία κ.λ.π.).
– Τη μεθοδική και συστηματική προετοιμασία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και του τρόπου που τα σχολεία εντάσσονται σε αυτήν, μέσα από δοκιμές και εξάσκηση σε σχέδια αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου.
– Προτεραιότητα στη ζωή και την ασφάλεια των μαθητών, απέναντι στις ψευδεπίγραφες «αναπτυξιακές» προτεραιότητες που μέχρι σήμερα έχουν τεθεί.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ-ΚΙ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, και το σύνολο των εργαζομένων να αναπτύξουν πλατύ κίνημα διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και κυρίως διεκδίκησης ασφαλών και επαρκών κτιριακών εγκαταστάσεων. Δεν υπάρχει αυταπάτη ότι με την πολιτική που ακολουθείται χρόνια τόσο με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και με κυβέρνηση Ν.Δ. δεν πρόκειται να δοθεί καμία λύση παρά μόνο αν το κίνημα του λαού και των εργαζομένων δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Στα πλαίσια αυτά και σύμφωνα με την απόφαση της 2ης Συνάντησης των Φορέων της Εκπαίδευσης (8/12/2005)
καλούμε όλους τους φορείς να πάρουν μαζικά μέρος στη σύσκεψη που καλεί η ΕΛΜΕ-ΚΙ την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2006 ώρα 18.30 στο Αμφιθέατρο του 2ου & 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ. ΖΑΒΙΤΣΙΑΝΟΣ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

8 Δεκεμβρίου 2023

Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στο Αργοστόλι [08.12.2023]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στην πλατεία Βαλλιάνου και μαζί…
8 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσκληση στο άναμμα Χριστουγεννιάτικου δένδρου στην πλατεία Αγίων Πάντων 10 Δεκεμβρίου

Διαδημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμων Κεφαλονιάς
8 Δεκεμβρίου 2023

Δήμος Αργοστολίου: Tour of Champions

Διαδημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμων Κεφαλονιάς
8 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στα Βλαχάτα 9 Δεκεμβρίου

Πρόσκληση στην Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στην Πλατεία Βλαχάτων το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 17:00…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι
6 Δεκεμβρίου 2023

Φόρεσε τα γιορτινά του το κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι

Μύρισαν Χριστούγεννα στο κατάστημα Loukoumania στο Αργοστόλι. Με υπέροχο χριστουγεννιάτικο στολι…
Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας
28 Νοεμβρίου 2023

Στο κρεοπωλείο της «Ευφροσύνης Σταθάτου» θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές για την κουζίνα σας

Στο κρεοπωλείο «Σταθάτου» θα βρείτε στη διάθεση σας φρέσκα λαχανικά, τυριά δίκη τους παραγωγής κ…
Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]
28 Νοεμβρίου 2023

Μύρισαν Χριστούγεννα στον φούρνο «Τρίτη Γενιά» [28.11.2023]

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, επισκεφθήκαμε τον φούρνο «Τρίτη Γενιά» να θαυμάσουμε τις εξαιρετικέ…
Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]
25 Νοεμβρίου 2023

Βραδιά με live μουσική « Το Λιοτρίβι όπως παλιά» [24.11.2023]

Ο φακός του kefalonitis έκανε την εμφάνιση του το βράδυ της Παρασκευής στη νέα ταβέρνα-μεζεδοπωλ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU