Skip to main content
Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Κεφαλονιά
Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Κεφαλονιά
Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Κεφαλονιά
Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Κεφαλονιά
27 Μαρτίου 2010

Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Κεφαλονιά

«Του Αγίου Νικολάου πουʼ ναι
της γης και του πελάου».

Μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία η γιορτή του Αγίου Νικολάου του εν Μύροις της Μικράς Ασίας, Αρχιεπισκόπου. Μορφή σεβαστή και Αγία. Είναι ο προστάτης των ναυτικών μας, των φτωχών, των ορφανών και των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από συμπαράσταση για να απαλύνουν τη φτώχεια τους και τη δυστυχία τους.

Πάντα την ημέρα αυτή την ευλαβούμε και επισκέπτομαι αρκετούς ναούς που εορτάζουν και τιμούν την μνήμη του Αγίου. Αφήνω τα συναξαριστικά βιογραφικά και τα βιώματα του Αγίου Νικολάου για να αναφερθώ τα περί εορτής του στην Κεφαλονιά.

Ήταν 6 Δεκεμβρίου και είπα να περάσω από τις εορτάζουσες εκκλησίες του Ληξουρίου για να ανάψω ένα κερί, να προσκυνήσω την εικόνα του και να πάω στον προορισμό μου.

Πρώτα επισκέφτηκα τον Άγιο Νικόλαο των Ξένων στο Ληξούρι, όπου οι δυο ιερείς και ο διάκος τελούσαν την πανηγυρική θεία λειτουργία με τους ψάλτες του ναού.

Δυο νέοι άνθρωποι ήταν οι ψαλτάδες, ο μαέστρος Σπύρος Γερ. Θεοτοκάτος και ο θεολόγος Γεράσιμος Συνοδινός από τους Σουλλάρους. Η φιλία των δυο ιερέων, του εφημέριου του ναού, Χαράλαμπου Μαρκέτου και του φιλοξενούμενου ιερέα Ιωάννη Μεσολωρά, φέρνει τον δεύτερον κάθε χρόνο σε αυτή την εορτή του Αγίου Νικολάου των Ξένων στο Ληξούρι.

Φωταγωγημένη η εκκλησία, με το φως των κεριών να τρεμοπαίζει προσκύνησα την εικόνα, χαιρέτισα τους ιερείς και φεύγοντας η ματιά μου, όπως πάντα, κοίταξε με θαυμασμό την εικόνα του τέμπλου του τιμώμενου Αγίου, που πραγματικά είναι υπέροχη. Τη φωτογράφησα και έφυγα.

Επόμενος σταθμός μου ήταν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών. Η εκκλησία στολισμένη μες στα λουλούδια, πλημμυρισμένη μέσα στις φωταψίες των πολυελαίων και των κεριών, και οι πιστοί ευλαβικά ένιωθαν τη λειτουργία και τους ύμνους στον Άγιο Νικόλαο.

Διαπίστωσα πως στην Θεία Λειτουργία συμμετέχουν τα δύο αδέλφια ιερείς, Χαράλαμπος και Κωνσταντίνος, Κουμάτοι. Στο κέντρο του ναού είχαν τοποθετήσει τον καινούργιο θρόνο του Αγίου Νικολάου, με την συντηρημένη εικόνα του αγίου, έργο εξαιρετικό του μεγάλου Ληξουριώτη αγιογράφου Περλιγκή.

Οι ψαλτάδες, Παναγής Μεσσάρης, Δημοσθένης Μηνιάτης και Αθανάσιος Κουμάτος και άλλοι, κορύφωναν τους εγκωμιαστικούς ύμνους στον Άγιο Νικόλαο και το υμνολογικό μέρος της Θείας Λειτουργίας.

Μετά από την Μικρή Είσοδο, του Ευαγγελίου, έφυγα με σκοπό να επισκεφτώ ακόμη μια εκκλησία.

Φεύγοντας, από την πίσω πόρτα ο επίτροπος Μάκης Δρακόπουλος με φώναξε να μου δώσει άρτο. Πήρα τον άρτο και επίσης μου πρόσφερε δυο φωτογραφίες –κάρτες με την εικόνα του Αγίου Νικολάου, συντηρημένη και που εφέτος την είχαν τοποθετήσει στο κέντρο του ναού.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στην εικόνα αυτή δεξιά και αριστερά στο κάτω μέρος της εικονίζονται δυο μικρότερες εικόνες, η μία του Αγίου Γερασίμου και η άλλη…

Η σκέψη για τον επόμενο σταθμό ήταν τα Βάτσα – της Κατωγής.

Τόπος αρχαιολογικής αξίας μα και φυσικού κάλλους. Εκεί, υπήρχε πλατύ ποτάμι, που σήμερα διατηρείται ένα μικρό υπόλοιπό του. Στο πάνω μέρος του λιμανιού υπήρχε κατά την αρχαιότητα ο ναός του Ποσειδώνα. Το ποτάμι στα Βάστα και ο ναός ήταν μέρος για να παραχειμάζουν τα Ελληνικά πλοία που ταξίδευαν για την Ιταλία.

Ήταν λιμάνι ανεφοδιασμού και ξεκούρασης. Οι περαστικοί ναυτικοί και επιβάτες στα αρχαία χρόνια, προσέφεραν στον θεό Ποσειδώνα θυσίες και έκαναν τις θρησκευτικές του τελετές, για να έχουν καλό ταξίδι και πορεία προς την ιταλική στεριά.

Κατηφόρισα το στενό δρομάκι με το αυτοκίνητο και αντίκρισα αρκετά αυτοκίνητα, σημάδι πως τελούσαν τη γιορτή του Αγίου στο εκκλησάκι αυτό.

Ένα εκκλησάκι απλό, μικρό, κτισμένο πάνω στα αρχαία θεμέλια του ναού του Ποσειδώνα, αφού ο Άγιος Νικόλαος αντικατέστησε τον αρχαίο θεό στις ιδιότητές του.

Προχώρησα μέσα και αντίκρισα κόσμο αρκετό από την περιοχή, που όπως φαίνεται κάθε χρόνο οργανώνουν το πανηγύρι εκεί.

Ο ιερέας Σφαέλος Γεράσιμος με απλότητα και κατάνυξη λειτουργούσε και υμνολογούσε, καθώς και οι ψαλτάδες, ο Νικόλας Σφαέλος, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, και η σύζυγος του Στεριάνα, σε μια θαυμάσια τριφωνία, έπρατταν το ψαλτικό μέρος της γιορτής.

Τη χαρήκαμε, τη νιώσαμε, όσοι είμαστε εκεί αυτή τη λειτουργία, που είτε ο χώρος του απλού, του τοπίου, του ναού, είτε της επικοινωνίας, σου άφηνε κάτι μέσα σου πολύ ωραίο και ευλαβικό.

Ο Γεράσιμος Αντωνέλος έκοβε τους άρτους και τα φιτίλια από τις λαμπάδες, όταν έπαιρνε τα επάνω της η φωτιά τους. Οι άνθρωποι που κάθε χρόνο διοργανώνουν αυτό το τόσο ζεστό πανηγυράκι είναι η Χαρίκλεια και ο Κωνσταντίνος Αντωνέλλος, λόγω που γιορτάζει ο γιος τους ο Νικόλας. Είναι αυτοί που έχουν τα θερμοκήπια εκεί στα Βάτσα.

Τελείωσε το λειτουργικό μέρος, ο Μήτσος χτυπούσε την καμπάνα χαρμόσυνα, ο Γεράσιμος Αντωνέλος μοίραζε τους άρτους και το στάρι της σκουτέλας κι όλα ήταν μια χαρά.

Η Χαρίκλεια μας φώναξε όλους να πάμε να πιούμε τον καφέ μας στο σπίτι της που είναι από πάνω σε ένα πλάτωμα και από εκεί αγναντεύει κανείς όλη την κλειστή περιοχή του αρχαίου λιμανιού.

Ανεβήκαμε στο μαγαζί –σπίτι της Χαρίκλειας και στρωθήκαμε για τον καφέ. Ακολουθούσαν οι ευχές και τα Χρόνια Πολλά, για τον εορταζόμενο Νικόλα και κάποια στιγμή έπεσε το σήμα να μη σηκωθεί κανείς, θα στρωθεί τραπέζι.

Λαβράκια ψημένα, αγριόχορτα, μωρόπουλα κατωΐσιάνικα, και πάνω από όλα σκορδαλιά και καλό κρασί. Λόγo το λόγo και το καλοσυνάτο πείραγμα γιόμισε η κοιλιά μας και ξεκίνησε το τραγούδι, απλά και κεφάτα. Κάπου εκεί ήταν και ο άγιος που μας παρακολουθούσε ικανοποιημένο για το γιορτάσι του σε εκείνο το παλιό μέρος του νησιού, το γιομάτο πέρασμα μέσα στους αιώνες.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Ιουλίου 2024

Το Πανηγύρι του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο [13.07.2024]

Xoρός, φαγητό ποτό και πολλά χαμόγελα ήταν αυτά που αποθανάτισε ο φακός του kefalonitiw στο πανη…
13 Ιουλίου 2024

Εξαιρετικό αφιέρωμα από την Χορωδία & Μαντολινάτα Αργοστολίου για τον Ηλία Ανδριόπουλο [12.07.2024]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ η συναυλία – αφιέρωμα  της χορωδίας & μαντολινατας Αργοστολί…
12 Ιουλίου 2024

Εγκαίνια της Έκθεση Ζωγραφικής μικτής τεχνικής από την Αναστάσια Ντόντη και την Μέμη Παντελιού [12.07.2024]

Πραγματοποιήθηκαν εχθές τα εγκαίνια της έκθεσης  της  Αναστασίας Ντόντη και …
12 Ιουλίου 2024

Βιβλιοπωλείο Φάρος: Παρουσίαση βιβλίου «Αυγή, Το θαμμένο τετράδιο»

Το βιβλιοπωλείο Φάρος και οι εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024

«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι

Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024

Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου

Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει
13 Ιουνίου 2024

Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει

Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζε και ομ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU