Skip to main content
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Ληξούρι
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Ληξούρι
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Ληξούρι
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Ληξούρι
30 Μαΐου 2010

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Ληξούρι

Το Μεγάλο Ψυχοσάββατο, το λεγόμενο «του Ρουσαλιού», είναι αυτό πριν την Κυριακή της Πεντηκοστής. Σε αυτό φροντίζουμε τους νεκρούς πανηγυρικά με (μνημόσυνα, κόλλυβα, τρισάγια, πρόσφορα…) και δεόμαστε για την τύχη των ψυχών τους. Πρωτίστως, η Εκκλησία δέεται για τις ψυχές «των απ’ αιώνος κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών ημών». Ωστόσο, το Ψυχοσάββατο του Ρουσαλιού, όπως το λέει ο λαός, είναι αυτό, που, «επιστρέφει» τις ψυχές στο χώρο τους, εφόσον σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση ήταν για πενήντα μέρες έξω μαζί με τον Χριστό για να χαρούν την Ανάσταση του. Έτσι, στο Ψυχοσάββατο αυτό, της Πεντηκοστής, θλίβονται οι ψυχές, λόγω που «γυρίζουν» στη θέση τους. Ο λαός εκφράζεται ποιητικά για αυτή τη θλίψη με το ακόλουθο δίστιχο.

«Όλα τα Σάββατα να’ θρούν, να παν και να γυρίσουν,
του Ρουσαλιού το Σάββατο, ποτές να μη γυρίσει!»

Φαίνεται, πως, το όνομα «του Ρουσα(ε)λιού», να προέρχεται από τις παρόμοιες νεκρικές τελετές, που γίνονταν αντίστοιχα στα Ρωμαιο-βυζαντινά χρόνια με την ονομασία Rosalia ( από τα ρόδα). Φυσικά, και αυτή η τελετή των Ροσαλίων, αντέγραψε μια αρχαιοελληνική που ονομαζόταν «Ανθεστήρια» και γινόταν ιδίως για τους νεκρούς κατά την εαρινή εποχή. 
Την άλλη μέρα είναι η Κυριακή της Πεντηκοστής, γίνεται η Θεία Λειτουργία και ακολουθεί ο Εσπερινός της «γονυκλισίας» (Γονατοκκλησιά). Στην εορτή αυτή καθώς και την επομένη του Αγίου Πνεύματος ακούγονται υπέροχοι ύμνοι, με ιαμβικό μέτρο (ειρμοί), που θυμίζουν τον δωδεκασύλλαβο στίχο των δημοτικών μας τραγουδιών. Επίσης, υπέροχα ψάλλεται το απολυτίκιο «Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός…»

Αυτή την Κυριακή της Πεντηκοστής, βρέθηκα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου, στην Σκάλα, όπου συλλειτούργησαν ο πανοσιολογιότατος π. Φώτιος Γαβριελάτος, ο π. Γεράσιμος Μπάλλας, κεφαλλονίτης ιερέας που ζει στην Νέα Υόρκη και ο διάκονος Πέτρος Ανδρεάτος. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο πανοσιολογιότατος π. Φώτιος Γαβριελάτος, ευχαρίστησε τον π. Γεράσιμο Μπάλλα τόσο για την παρουσία του να συλλειτουργήσουν, όσο και για τη βοήθειά και τη φιλοξενία του στην Αμερική. Όπως είναι γνωστό κατά τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε μεγάλη αφιερωματική εκδήλωση για τα 500 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Γερασίμου στην Κεφαλληνιακή Ομογένεια της Νέας Υόρκης. Στους βασικούς διοργανωτές αυτής της μεγάλης εκδήλωσης ήταν και ο π. Γεράσιμος Μπάλλας, που βοήθησε με πολλούς τρόπους για την πραγμάτωσή της. Επί ευκαιρίας αναφέρω πως καλεσμένοι στην Νέα Υόρκη από το νησί μας για την εκδήλωση στον Άγιο Γεράσιμο ήταν οι: ο πανοσιολογιότατος και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου μας, π. Φώτιος Γαβριελάτος, ο π. Ιωάννης Μεσολωράς, και ο υπογράφων  το άρθρο.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μεγάλος αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Ληξούρι. Πέρα από την παρουσία του μητροπολίτη μας κου κου Σπυρίδωνα, κόσμησαν την ιερά πανήγυρη, ο πανοσιολογιότατος και πρωτοσύγκελος π. Γεράσιμος Φωκάς, οι πανοσιολογιότατοι και ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως: π. Σπυρίδων Πετεινάτος και π Φώτιος Γαβριελάτος, ο πανοσιολογιότατος π. Δανιήλ Ζωγράφου, ιερείς της επαρχίας Πάλης και ο αρχιδιάκονος Νικόλαος Σωτήρας.

Οι επίτροποι του ναού: Γεράσιμος Βάλσαμος και Ανδρέας Σταματελάτος είχαν μεριμνήσει, ώστε όλα να είναι τακτοποιημένα, από τον στολισμό του ναού, εσωτερικά και εξωτερικά, έως την ηχοακουστική κάλυψη.

Στο ψαλτήρι, όπως κάθε χρόνο, η ψαλτική παρέα του Νικολάου Βάλσαμου, που έψαλλε κατανυκτικά. Τον ήχο της παρέας χαρακτήριζε η ορμή, μα και η γλυκύτητα εκεί που πραγματικά χρειαζόταν. Κάτω από τη διδασκαλία και διεύθυνση του Νίκου Βάλσαμου οι ψάλτες έψαλλαν υπέροχα με τετράφωνο τρόπο, καθώς και κάποιους ύμνους με το κεφαλλονίτικο εκκλησιαστικό ιδίωμα, όπως, στον εσπερινό, το μελωδικό από τα ανοιξαντάρια  «Δόξα Πατρί..» του Μ. Ραζή 

Άξιος αποδείχθηκε ακόμη μια φορά και ο διάκος του Δεσπότη, Νικόλας Σωτήρας, που πέρα από γνώστης του εκκλησιαστικού τυπικού, χρωμάτισε τη φωνή του, εναρμονίζοντας τα κρεσέντα του με τους ψάλτες, κάνοντας «αριετταδόρικες γριλέττες», δίνοντας έτσι έναν ιδιαίτερο τόνο στην ψαλτική του. 

Κατά τον εσπερινό της εορτής μίλησε στο εκκλησίασμα ο πανοσιολογιότατος π. Σπυρίδων Πετεινάτος με λόγια απλά και καθαρά που ακουμπούσαν άμεσα την καρδιά και τη ψυχή. Την άλλη μέρα, μετά τη Θεία Λειτουργία, μίλησε υπέροχα για την εορτή του Αγίου Πνεύματος, ο π. Χαράλαμπος Μαρκέτος, μέσα από θεολογικές θέσεις και παραδείγματα, κάνοντας αναφορά στις εκκλησιαστικές πηγές δίνοντας συγχρόνως μηνύματα για τη δύσκολη εποχή που διαβαίνουμε. 

Θαυμάσαμε όλοι μας, την ετοιμότητα και την άψογη παρουσία του Μητροπολίτη μας κου κου Σπυρίδωνα, που πέρα από την ψαλτική του, μετάλαβε με την Θεία Κοινωνία τους πιστούς. Είναι μια ακόμη απόδειξη, πως, τούτος ο ιερωμένος του Θεού και ποιμενάρχης μας, είναι ακούραστος, συνεπής στα καθήκοντά του, μα πάνω από όλα έδειξε, πώς αντέχει στο χρόνο και στο χώρο που από μικρός τάχτηκε.

Επίσης, την παρουσία τους έδωσαν: η αντιδήμαρχος Παλικής Σοφία Μαροπούλου, ο νομάρχης Διονύσιος Γιωργάτος, ο βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης Σπύρος Μοσχόπουλος και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι, Διονύσιος Αραβαντινός και Νικόλας Βαλλιανάτος. Καθώς ο πρόεδρος και άλλοι εκπρόσωποι του Σωματείου Ηλεκτρολόγων του νησιού μας, οι οποίοι είχαν και αρτοκλασία.

Η Ιερά Πανήγυρις της Αγίας Τριάδος, κύλησε ευλαβέστατα και κατανυκτικά. Αξίζουν πολλές ευχαριστίες σε όλους που φανερά και σιωπηλά βοήθησαν και βοηθούν, ώστε να διατηρείται επάξια τούτη η πανήγυρις που πέφτει πάντα για τον πολύ κόσμο σε εργάσιμη μέρα. 

Και του χρόνου να είμαστε καλά.

Kείμενα – Φωτογραφίες: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Φωτογραφίες:

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24 Ιουλίου 2024
Γιάννης Κότσιρας live στην Κεφαλονιά Κυριακή 4 Αυγούστου 2024 Αύλειος χώρος Ξενία – Αργοστόλι Μα…
23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU