Skip to main content
Η Εορτή των Αγίων Πάντων – Το Πανηγύρι των Αγίων Φανέντων
Η Εορτή των Αγίων Πάντων – Το Πανηγύρι των Αγίων Φανέντων
Η Εορτή των Αγίων Πάντων – Το Πανηγύρι των Αγίων Φανέντων
Η Εορτή των Αγίων Πάντων – Το Πανηγύρι των Αγίων Φανέντων
26 Μαρτίου 2010

Η Εορτή των Αγίων Πάντων – Το Πανηγύρι των Αγίων Φανέντων

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν στη Σάμη οι τρεις άγιοι Φανέντες, Γρηγόριος, Θεόδωρος και Λέοντας, στις 14 Ιουνίου μέσα στην εορτή των Αγίων Πάντων. Συγκεκριμένα, η εορτή των Αγίων Πάντων που για πολλά χρόνια επιτελεί ο πανοσιολογιότατος π. Xρυσόστομος, εκεί πάνω, στην αρχαία Ακρόπολη της Σάμης, Κυατίδα στο μετασεισμικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται δίπλα στην ερειπωμένη αρχαία Μονή των Αγίων Φανέντων, τιμούσε και τιμά τους τρεις νεοφανέντες αγίους που κόσμησαν επισήμως το αγιολόγιο του νησιού μας και της Ορθοδοξίας τον Μάιο αυτού του χρόνου, με την απόκτηση μέρους των ιερών των λειψάνων φερμένα από τη Βενετία της Ιταλίας.

Όπως είναι γνωστό στις 2 Μαΐου του 2009, κατόπιν πολλών ερευνών και προσπαθειών του παπα-Γιώργη Αντζουλάτου, και άλλων καθώς και με τη βοήθεια της Ιεράς Μητρόπολης του νησιού μας, η Κεφαλληνία πλουτίστηκε με την επιστροφή ιερών τεμαχίων λειψάνων των τριών Αγίων Φανέντων που έζησαν και ασκήτευσαν στο νησί μας κατά τον 4ο αιώνα, όταν αποφάσισαν να μην προδώσουν την Ορθόδοξη πίστη τους και να προσκοληθούν στην τότε νέα αίρεση του Αρείου.

Έφθασα με την παρέα μου γύρω στις εννέα το πρωί και ο κόσμος, τόσο μέσα στο μικρό εκκλησάκι, όσο και στον αύλειο χώρο του ήταν αρκετός και άκουγε την Θεία Λειτουργία που γινόταν με πολλή κατάνυξη.

Το πανηγύρι το κόσμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του νησιού μας κ. Σπυρίδωνας με τη συνοδεία του διάκου του, Νικόλαου Σωτήρα. Επίσης πέρα από τον π. Χρυσόστομο ήταν και ο ιερέας Γεώργιος Αντζουλάτος, ο ιερωμένος και ερευνητής που πρωτοστάτησε για να βρεθούν τα ιερά λείψανα των αγίων Φανέντων.

Θεία Λειτουργία «κύλησε» μυσταγωγικά με τις στεντόρειες φωνές των ψαλτάδων, του Βαγγέλη Σπηλιά και Στάθη Πουλίδη, καθώς και με τα συγκινητικά κρεσέντα των ιερωμένων. Συγκινημένος ο παπα- Χρυσόστομος έψαλλε με μια γλυκιά φωνή το τροπάριο των Αγίων Φανέντων και με χαμηλούς αλλά ήρεμους ψαλτικούς τόνους ο παπα-Γιώργης Ανζτουλάτος έδειχνε ικανοποιημένος προς την ψυχή του, προς τον Θεό και προς τους Αγίους Φανέντες, ότι έπραξε το καθήκον που του υπαγόρευε χρόνια τώρα το εσωτερικό του είναι και οι ιστορικές αναζητήσεις του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των τριών Αγίων Φανέντων στον ερειπωμένο χώρο του παλιού Μοναστηριού και έπειτα η πομπή σταμάτησε στο ξέφωτο σε ένα σημείο κάτω από τα πεύκα, δίπλα στην εκκλησιά όπου ο παπα-Γιώργης με το Ευαγγέλιο στο χέρι μίλησε για τους τρεις αγίους.

Ο λόγος του εστιάστηκε στην παρουσία του Δεσπότη εκεί πάνω, στο μοναστήρι για το ότι, πρώτη φορά μητροπολίτης δίνει το παρόν του σε αυτόν τον ευλογημένο χώρο. Επίσης, μίλησε για τους αγίους Φανέντες και για τα τόσα χρόνια ήταν κρυμμένα τα ιερά λείψανά τους και για την αξία της εορτής καθώς και για το μεγάλο γεγονός της απόκτησης των ιερών λειψάνων στο νησί μας. Με εκλαΐκευση και απλότητα στο κήρυγμά του, ο παπα- Γιώργης απευθύνθηκε στους πιστούς για το θέμα του Θεού και των καλών πράξεων που ικανοποιούν την καθαρή καρδιά.

Το πανηγύρι τελείωσε με την προσφορά γλυκών και άλλων κερασμάτων καθώς και ζεύκι για όσους παραβρέθηκαν εκεί πάνω. Το ψητό κρέας και η σαλάτα προσφέρονταν σε αλουμινένια συσκευασία και όλη οργάνωση του φαγητού έδειχνε την προετοιμασία που είχαν κάνει τόσο τα μέλη του Συλλόγου Αιγιαλός, όσο και οι επίτροποι του ναού της Παναγίας της Σάμης που φροντίζουν αυτό το πανηγύρι.

Ευχαριστηθήκαμε πολύ αυτό το πανηγύρι, τόσο από θρησκευτική πλευρά, όσο και από κοσμική λόγω που και τα δύο συνταίριαξαν πολύ καλά.

Εν κατακλείδι, η ιερά πανήγυρις των Αγίων Φανέντων την φετινή χρονιά πέρα από την παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Σπυρίδωνα, είναι η πρώτη μετά την έλευση και απόκτηση των ιερών λειψάνων των στο νησί μας.

Αποτελεί δε, η όλη αυτή πράξη του πρωτοστατούντος, παπα- Γιώργη Αντζουλάτου, του να φέρει μετά από έρευνα και με τη βοήθεια πολλών παραγόντων τα ιερά λείψανα των τριών αγίων, θεία οικονομία και χάρης Θεού.

Έτσι, στα δύσκολα χρόνια που διαβαίνουμε, παρόλο που για κάποιους, δήθεν στο νόημα του Διαφωτισμού και της ελευθερίας, προσπαθούν να φρενάρουν και να κατακρίνουν αυτές τις πράξεις άκριτα και αβασάνιστα, μεριμνάει η Θεία Οικονομία και πράττει το έργο μέσα από φωτισμένους ανθρώπους. Αυτά θα είναι τα στηρίγματα για τα δύσκολα χρόνια ενάντια σε κάποιους που θέλουν να εξαφανίσουν κάθε ταυτότητα λαού.

Ας μην ξεχνούμε πως η έννοια της Πίστης και της «καθαρής» γνώσης είναι όπως την υγεία, που όταν δεν την έχουμε, την εκτιμούμε. Έτσι μόνο όταν κάτι δεν έχουμε θα το εκτιμήσουμε στο μέλλον και αιώνια θα κατέχουμε μονάχα ό,τι χάσουμε.

Ας είναι καλά όλοι όσοι κρατούν εκείνο που η καθαρή καρδιά υπαγορεύει με πνεύμα καλό, αγαθό, άδολο και Ορθόδοξο χριστιανικό.

Kείμενο – Φωτογραφίες: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Ιουλίου 2024

Βραδιές γαλλικού κινηματογράφου στο Νάπιερ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024, ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με το Γ…
15 Ιουλίου 2024

Παραστάσεις του θεάτρου σκιών του Βαγγέλη Σταθάτου

Κυριακή 14 ΙΟΥΛΙΟΥ • ΛΕΙΒΑΘΩ, ΣΒΟΡΩΝΑΤΑ, ώρα: 21:00, στο Πολιτιστικό κέντρο, πρώη…
15 Ιουλίου 2024

6η Βραδιά Παραδοσιακών Χορών στα Φαρακλάτα [14.07.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία Φαρακλάτων η 6η βραδιά παραδοσιακών χορών…
15 Ιουλίου 2024

Θεατρική παράσταση «Το θεριό του ταύρου» από το Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Πολιτιστικού Τμήματος Δήμου Αργοστολίου @Κέφαλος [13.07.2024]

Το Σάββατο και την Κυριακή στις  13 & 14 Ιουλίου το Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Δήμου Αργο…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024

«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι

Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024

Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου

Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει
13 Ιουνίου 2024

Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει

Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζε και ομ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU