Skip to main content
Η ιστορία της «Βοσκοπούλας» ξεκινάει από τα Διλινάτα
Η ιστορία της «Βοσκοπούλας» ξεκινάει από τα Διλινάτα
Η ιστορία της «Βοσκοπούλας» ξεκινάει από τα Διλινάτα
Η ιστορία της «Βοσκοπούλας» ξεκινάει από τα Διλινάτα
20 Ιανουαρίου 2014

Η ιστορία της «Βοσκοπούλας» ξεκινάει από τα Διλινάτα

Όταν το 1910 ο Παναγής και ο Παντελής Καππάτος ξεκίνησαν το εμπόριο γάλακτος στην περιοχή κατα γωγή τους, τα Δειλινάτα, δίνοντας στην επιχείρησή τους το όνομα «Βοσκοπούλα», σίγουρα δεν θα μπο- ρούσαν να φανταστούν ότι 100 χρόνια μετά θα μιλάμε για την μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση παραδοσιακών προϊόντων της Κεφαλονιάς. Σίγουρα όμως την πλέον οργανωμένη, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά και ένα όνομα που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, εκπροσωπώντας το νησί μας με τα πλέον ποιοτικά και εύγευστα γλυκίσματα!!! Ποιος από εμάς δεν έχει γευτεί στο πέρασμά του στο Λιθόστρωτο τη μάντολα, το παστοκύδωνο, το αμυγδαλωτό, το μαντολάτο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα, ως κέρασμα από την πάντα ευγενική Μαρίνα που μας καλω-σορίζει και μας προτρέπει να δοκιμάσουμε; Την τελευταία ημέρα της παραμονής μας στο αγαπημένο μας νησί, φεύγοντας για κάποιο κοντινότερο ή πιο μακρινό ταξίδι αγοράζουμε μάντολες και άλλα γλυκίσματα για να τα κάνουμε δώρο σε κάποιο φίλο ή γνωστό. Αλλά και πολλές φορές έχουμε προτρέψει τον φιλοξενούμενο να μεταφέρει λίγη από τη μαγεία του νησιού μας μέσα από τη γεύση, αγοράζοντας κάποιο παραδοσιακό γλύκισμα. Σε όλααυτά, η «Βοσκοπούλα» έχει την πρώτη θέση στη σκέψη μας, σίγουρα όχι τυχαία!!!

Η πρώτη επιχειρηματική επέκταση της «Βοσκοπούλας» έγινε κάπου στα 1939 – 1940, όταν τα αδέρφια κατέβηκαν στο Αργοστόλι πουλώντας γάλα, αλλά και τα πρώτα ρυζόγαλα, κρέ- μες… Από αυτή την περίοδο υπάρχει και η πρώτη ιστορική φωτογραφία της επιχείρησης. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν δύσκολα. Κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής το πρώτο τους κατά- στημα λειτουργούσε ως καφενείο – μεζεδοπωλείο,ενώ διέθετε και περιορισμένα γλυκά. Τις πρώτες ύλες προμηθεύονταν από τον ιταλικό στρατό, τη μεραρχία AQUI, η οποία είχε την έδρα της στον πρώτο όροφο, ακριβώς πάνω από το ζαχαροπλαστείο!!!

Στην πορεία και στις αρχές τις δεκαετίας του ’50 μαθαίνουν να παρασκευάζουν μαντολάτο και δημιουρ- γείται η πρώτη κουφετοβιομηχανία στη Δυτική Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο η «Βοσκοπούλα» βρί- σκεται σε 3 σημεία στην πόλη του Αργοστολίου, μεκαταστήματα που λειτουργούν από το 1950 στην οδό Θεάτρου, στο Μουσείο, αλλά και στην οδό Σιτεμπόρων, κάνοντας τα πρώτα αλματώδη επιχει- ρηματικά βήματα. Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1954 ισοπεδώνουντα πάντα και πλέον όλα ξεκινούν από την αρχή. Σε μια ήδη δύσκολη περίοδο δημιουργείται ένα κεντρικό κατάστημα «Βοσκοπούλα» στην πλατεία< Βαλιάνου, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και το 1989, όταν το υπάρχον κτίριο κατεδαφίστηκε για< να δημιουργηθεί στη θέση του το σημερινό! Παράλληλα, ο Αριστίδης και ο Παναγής Καππάτος ξενιτεύονται στην Αφρική, όπου και δημιουρ- γούν την περίφημη σοκολατοποιία «Καππάτος». Η επιχείρησή τους άντεξε μέχρι την περίοδο του απαρτχάιντ, όπου τότε τα έχασαν όλα…

Στη συνέχεια, άνοιξαν επιχείρηση στην Αθήνα, στην οδό Νάξου & Ανάφης, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’90άνοιξαν κατάστημα στην Κεφαλονιά,όπου το διατηρούν με επιτυχία μέχρι και σήμερα.Το πρώτο μετασεισμικό κατάστημα διέθετε και τα πρώτα μηχανήματα ηλεκτρισμού που ήρθαν στην Κεφαλονιά. Πρόκειται για φούρνο, πραλινομηχανή, αλλά και μίξερ, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο φάνταζε πρωτοποριακό…Στη δεκαετία του ’70 κατασκευάζονται τα πρώτα μηχανήματα μαζικής παραγωγής. Πρόκειται φυσικά για ιδιοκατασκευές, όμως αποτελούν τις βάσεις για την αύξηση της παραγωγής, ενώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, αυτή του ’80, θα έρθει η τυποποίηση και παράλληλα η ενασχόληση με τα παραδοσιακά προϊόντα.

Ήδη από το 1974, μέχρι και το 1984 λειτουργεί παράλληλα με αυτό της πλατείας ένα ακόμα κατάστημα «Βοσκοπούλα» στην παραλία, για την ευρύτερη διάθεση των προϊόντων.Το 1989 κλείνει το κατάστημα της πλατείας και η Βοσκοπούλα μεταφέρεται στην οδό Χαροκόπου,όπου λειτουργεί μόνο παρασκευαστήριο και γίνεται πώληση προϊόντων μόνο σε χονδρική. Αυτό διατηρείται στη συγκεκριμένη τοποθεσία μέχρι και το 1994, όταν και κλείνει για να ανοίξει το κατάστημα στα Περατάτα. Αυτό λειτουργεί ως παρασκευαστήριο, αλλά και ως πωλητήριο, ενώ το προϊόν αρχίζει να έλκει τουριστικά, κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να αξιοποιηθεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 η Βοσκοπούλα ασχολείται αποκλειστικά με τα παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και με γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κλπ.

Από το 1997 λειτουργεί κατάστημα διάθεσης των προϊόντων της στην οδό Ριζοσπαστών, το οποίο έκλεισε το 2007, ενώ κατάστημα λειτούργησε και στοΛιθόστρωτο, πλησίον του Ι.Ν.ΑγίουΣπυρίδωνα την τριετία 2000 – 2002. Η «Βοσκοπούλα» μετά από ένα μεγάλο αριθμό μετακινήσεωναπό το 2005 βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, σε ένα κατάστημα την καρδιά του Λιθοστρώτου, απέναντι από τα δικαστήρια. Στόχος είναι αυτός να είναι ένας μόνιμος σταθμός, όπου οι λάτρεις του παραδοσιακού να βρίσκουν τα πλέον ποιοτικά και γευστικά προϊόντα, στο πιο προσιτό σημείο! Πλέον, ο άμεσος σκοπός είναι τα προϊόντα να κατασκευάζονται με βάση τις υψηλότερες προδιαγραφές, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται από το συνδυασμό της έρευνας του Διονύση Καππάτου σε ολόκληρο τον κόσμο για αγνές πρώτες ύλες, ο συνδυασμός των οποίον κάνει τη διαφορά!!! Αλλά και της πιστοποίησης μιας σύγχρονης μονάδας που μπορεί να δώσει ικανοποιητική παραγωγή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την άριστη ποιότητα του προϊόντος.

Τα σύγχρονα παρασκευαστήρια βρίσκονται σε νεοανεγειρόμενες εγκαταστάσεις στην Πεσσάδα, από τις πλέον άρτιες σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίες λειτουργούναπό το 2005. Στο σύγχρονο έντυπο τύπο και ειδικά στα περιοδικά που ασχολούνται με τη γευσιγνωσία η «Βοσκοπούλα» τυγχάνει συχνά κολακευτικής, αλλά και συχνής,αναφοράς, ενώ η επιχείρηση βραβεύεται ως η πλέον ποιοτική για το 2009, στον τομέα των παραδοσιακών προϊόντων, μιαβράβευση που αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγνώριση, αλλά και το εφαλτήριο για μια λαμπρή συνέχεια!

Στον τομέα του παραδοσιακού,το όνομά της ταυτίζεται με την Κεφαλονιά, όπως έχει γίνει με ελάχιστες άλλες επιχειρήσεις του νησιού (π.χ Συνεταιρισμός Ρομπόλας), ενώ αρκετές είναι και η παρουσίες στην τηλεόραση. Δεν είναι λίγες και οιφορές που έχει εκπροσωπήσει το νησί μας στο εξωτερικό, προσφέροντας αφιλοκερδώς μεγάλες ποσότητες προϊόντων για την τουριστική προβολή του νησιού. Αλλά και συμμετέχοντας με τον ίδιο τρόπο σε κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία για το καλό του τόπου. Παράλληλα, γίνονται και οι πρώτες προσπάθειες για πώληση εκτός των ορίων του νησιού σε συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα, σε ένα προϊόν που είναι ήδη αναγνωρίσιμο.

Πλέον, η επόμενη πρόκληση είναι η δημιουργία ενός μουσείου «Βοσκοπούλας» στο χώρο του παρασκευαστηρίου στην Πεσσάδα, όπου οι επισκέπτες που ανάκαιρούς επιθυμούν να δουν τη διαδικασία παρασκευής (και δεν είναι και λίγοι), να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν από κοντά την ιστορία της επιχείρησης, ίσως της πιο σημαντικής παραδοσιακών προϊόντων στο νησί. Τα εκθέματα από την ιστορική διαδρομή της «Βοσκοπούλας» βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, έτοιμα να αξιοποιηθούν, δημιουργώντας ένα ζωντανό μουσείο – ταξίδι στην ιστορία των πιο γνωστών παραδοσιακών μας προϊόντων!!!

Πηγή: www.dilinata.gr  & www.voskopoula.gr 

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

28 Σεπτεμβρίου 2023

Τριήμερη 39η Χορωδιακή Συνάντηση Κεφαλονιάς

 ΤΡΙΗΜΕΡΡΗ 39Η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι αναλάβαμε τ…
28 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΟΑ: «Κολυμβητική Ημερίδα» την Κυριακή 1 Οκτωβρίου

Ο Ναυτικός Όμιλος Αργοστολίου σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την  Κολυμβητική Ημε…
28 Σεπτεμβρίου 2023

Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου: Κοινή συναυλία με την Φιλαρμονική Δήμου Αλεξανδρουπόλεως

Ο Δήμος Αλεξανδρουπόλεως, επέλεξε να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη – επιμορφωτική εκδρομή για του…
28 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόγραμμα για την Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών

Σύμφωνα με το Π.Δ.:1/2007 καθιερώθηκε η 30η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετώ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»
25 Σεπτεμβρίου 2023

Θες κι εσύ να αποκτήσεις την πιο γλυκιά ανάμνηση; Τρέξε τότε στο «Loukoumania»

Με μεγάλη μας χαρά επισκεφθήκαμε το κατάστημα Loukoumania που βρίσκεται στο Αργοστόλι και ήρθε η…
Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς
12 Σεπτεμβρίου 2023

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς και να μάθουμε περισσότερες πλη…
Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά
8 Σεπτεμβρίου 2023

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Το βιβλιοπωλείο «Κύβος» καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μία μεγάλη ποικιλία από πρωτότυπα σ…
Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
6 Σεπτεμβρίου 2023

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»

Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου και να θαυμάσουμε τον χώρο όπου…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU