Skip to main content
12 Ιανουαρίου 2008

Η. Μπεριάτος: H Αναγκαία (και αναγκαστική) προσαρμογή

Ο φετινός Δεκέμβριος σημαδεύτηκε από την Διεθνή Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και από τις διαμαρτυρίες των πολιτών και των κοινωνιών για την εγκληματική αδράνεια των πολιτικών εξουσιών να λάβουν δραστικά μέτρα περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε πλέον στην εποχή του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια στατιστική παρατήρηση ή ένα θεωρητικό συμπέρασμα που απασχολεί μόνο τους επιστήμονες και τα εργαστήρια τους. Δεν είναι μια ‘εικονική’ αλλά μια ‘πραγματική’ πραγματικότητα, ορατή ‘δια γυμνού οφθαλμού’.

Η ευάλωτη και εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου πλήττεται ήδη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, η ανεπάρκεια νερού έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Οι αιτίες είναι γνωστές. Πηγάζουν από το υιοθετημένο αναπτυξιακό πρότυπο που στηρίζεται στην ενεργειακή σπατάλη, στην διαρκώς επεκτεινόμενη αστικοποίηση, στην φρενήρη αύξηση του στόλου των ιδιωτικών αυτοκινήτων, στην -χωρίς όρους και όρια- τουριστική και βιομηχανική ανάπτυξη, στην αποψίλωση των δασών, στην τσιμεντοποίηση κάθε σπιθαμής της υπαίθρου και των αγροτικών καλλιεργειών με την ανορθολογική, αντιοικονομική και αντικοινωνική διάσπαρτη ‘εκτός σχεδίου’ (!) δόμηση!.

Πρέπει ακόμη να καταλάβουμε ότι ο πλανήτης Γη δεν είναι περιστασιακά άρρωστος, δεν πάσχει από μια παροδική πυρετική κατάσταση από την οποία θα γίνει καλά επανερχόμενος στην πρότερη του κατάσταση. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην γεωφυσική ιστορία της Γης η οποία, όπως και η ανθρώπινη ιστορία, δεν επαναλαμβάνεται (ούτε καν ως φάρσα). Ο πλανήτης μας αλλάζει οριστικά. Χρειάζεται λοιπόν προσαρμογή για την επιβίωση, στις νέες συνθήκες μετάβασης και αστάθειας μέχρι να υπάρξει μια νέα οικολογική και περιβαλλοντική ισορροπία, η οποία όμως δεν θα είναι η ίδια με εκείνη που υπήρχε πριν. Και προφανώς οι ριζικές αλλαγές δεν θα αφορούν μόνο την βιο-σφαίρα αλλά και το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό οικοδόμημα.

Η νέα πολιτική για τούς φυσικούς και πλουτοπαραγωγικούς πόρους αλλά και την διαχείριση του χώρου με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής πρέπει πλέον να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της την συντελούμενη κλιματική αλλαγή και τις τεράστιες επιπτώσεις της. Ήδη στις βoρειο-ευρωπαϊκές χώρες ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός έχει ως βασικό σημείο αναφοράς του τον παράγοντα αυτό.

Η προσαρμογή δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά και αναγκαστική. Ο σχεδιασμός του χώρου, η οικιστική ανάπτυξη, η αρχιτεκτονική, πρέπει να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους ώστε να συμβάλλουν στην επιβίωση των κοινωνιών μέσα στις νέες ζοφερές και αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι πλέον δυνατό ούτε ανεκτό να κατασκευάζονται κτίρια και πόλεις χωρίς τις στοιχειώδεις αρχές του βιο-κλιματικού και ενεργειακού σχεδιασμού και της οικολογικής δόμησης. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται οι πρακτικές της ληστρικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος.

Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταματήσουν οι υποκριτικές και αλαζονικές συμπεριφορές των κάθε λογής ιθυνόντων. Θα πρέπει να σταματήσουν να είναι σε θέσεις ευθύνης και εξουσίας άνθρωποι που θεωρούν πολυτέλεια την φροντίδα για το περιβάλλον. Χρειάζεται αποφασιστική και γενναία στάση τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για να αρχίζουν να αλλάζουν ριζικά τα υφιστάμενα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης καθώς και εκείνα των μετακινήσεων και μεταφορών προς μια κατεύθυνση όπου η οικο-λογία και η οικο-νομία θα πάψουν να έχουν παράλληλες και αντιμαχόμενες πορείες και θα συνεργαστούν αρμονικά αφού τελικά οι στόχοι τους αφορούν τον ίδιο κοινό μας ΟΙΚΟ : την γειτονιά , την πόλη, την περιφέρεια, τη χώρα, τον πλανήτη!

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Ιουλίου 2024
“Ο χρόνος έκρινε, ποιος έμεινε, ποιος έφυγε, ποιος έζησε τη μουσική, ποιος έδωσε ψυχή και ποι…
15 Ιουλίου 2024
Είναι η ψυχοθεραπεία ένα μοντέρνος τρόπος αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων ή μήπως όχι; …
15 Ιουλίου 2024
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024, ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με το Γ…
15 Ιουλίου 2024
Κυριακή 14 ΙΟΥΛΙΟΥ • ΛΕΙΒΑΘΩ, ΣΒΟΡΩΝΑΤΑ, ώρα: 21:00, στο Πολιτιστικό κέντρο, πρώη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει
13 Ιουνίου 2024
Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζε και ομ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU