Η νεολαία της Κεφαλληνιακής αδελφότητας Νέας Υόρκης
Η νεολαία της Κεφαλληνιακής αδελφότητας Νέας Υόρκης
Η νεολαία της Κεφαλληνιακής αδελφότητας Νέας Υόρκης
Η νεολαία της Κεφαλληνιακής αδελφότητας Νέας Υόρκης
21 Ιουνίου 2011

Η νεολαία της Κεφαλληνιακής αδελφότητας Νέας Υόρκης

Στο 27ο τεύχος πραγματοποιούμε ένα αφιέρωμα στη νεολαία της αδελφότητας Νέας Υόρκης, αλλά και στην εκκλησία του Αγ. Γερασίμου που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κεφαλονίτες της περιοχής.

Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Κρήτης Θωμάτου, προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «ο Κόκκινος Βράχος», την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα!

Η νεολαία της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια. 

Η Βούλα Καβαλλιεράτου ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη και πρώτη πρόεδρος της νεολαίας και μίλησε σε εμάς για τη σχέση της με την Κεφαλονιά, αλλά και τη νεολαία της αδελφότητας…

Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την Κεφαλονιά. Την λατρεύω, παρόλο που έχω γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και έχω μεγαλώσει εδώ, θεωρώ την Κεφαλονιά σπίτι μου. Οι γονείς μου κατάγονται και οι δύο από την Κεφαλονιά, η μητέρα μου από την Κοντογενάδα και ο πατέρας μου από τον Καραβόμυλο. Είμαι πολύ δεμένη με το χωριό μου στο Καραβόμυλο. Εκεί έχουμε το σπίτι μας, τους συγγενείς μας, τους φίλους μας και περιμένω πως και πως κάθε χρόνο να έρθω στο λατρεμένο μου χωριό.

Αυτή η αγάπη πιστεύω πηγάζει από δυο λόγους. Πρώτον, ο πατέρας μου έφυγε μικρός στη ξενιτιά και πάντοτε λαχταρούσε να γυρίσει πίσω στο χωριό του. Ο δεύτερος λόγος που έχω αγαπήσει την Κεφαλονιά τόσο πολύ είναι από τις δικές μου εμπειρίες και αναμνήσεις που έχω αποκτήσει τόσα χρόνια που έρχομαι. Όταν επισκέπτομαι την Κεφαλονιά δεν νιώθω σαν ξένη ή σαν επισκέπτρια. Αισθάνομαι ότι είναι δικός μου τόπος, που παρόλο που δεν μένω εκεί ολόκληρο το χρόνο, είναι σαν να μην έχω φύγει ούτε μια μέρα.

Όταν ήμουν μικρή, ήμουν μέλος του χορευτικού του κεφαλονίτικου συλλόγου «Κέφαλος» που εδρεύει στην Αστόρια. Έχω πολλές φιλίες από εκεί. Αυτή η σχέση με το σύλλογο από μικρό παιδί με έδεσε με τους κεφαλονίτες της ομογένειας. Όσο περνούσαν τα χρόνια, όμως, σκορπίσαμε και άρχισα να σκέφτομαι πως χωρίς ένα σημείο αναφοράς τα κεφαλονιτόπουλα της ομογένειας ίσως να μην είναι και τόσο δεμένα και μπορεί να ξεχάσουν τα ήθη και τα έθιμα της Κεφαλονιάς.

Τότε ήταν που επικοινώνησα μέσω facebook με όσους φίλους ήξερα ότι είναι κεφαλονίτες και ζουν στη Νέα Υόρκη και την Νεα Υερσέη. Έτσι, λοιπόν, μαζευτήκαμε στο σύλλογο της Αδελφότητας, που εκείνη την περίοδο υπήρχαν μόνο μεγάλοι. Δεν υπήρχε καθόλου νεολαία και από εκείνη τη στιγμή κάναμε μια δυνατή προσπάθεια και δημιουργήσαμε νεολαία, χορευτικό, εκδηλώσεις, εκδρομές, φιλανθρωπικό έργο και πάρτυ κάθε χρόνο στην Κεφαλονιά. Πέρυσι συνεργαστήκαμε με έναν σύλλογο νεολαίας στην Κεφαλονιά, τον «Κόκκινο Βράχο» από τα Σιμωτάτα, για ένα από τα μεγαλύτερα beach parties στο νησί. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για την νεολαία του συλλόγου μας και ευχόμαστε ότι θα κρατήσει για τις επόμενες γενιές.

Επίσης, μας μίλησε και ο Διονύσιος Βαγγελάτος, 18 ετών, μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου της νεολαίας…

Είμαι μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου της νεολαίας της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας και συμμετέχω στο χορευτικό του συλλόγου. Οι γονείς μου είναι και οι δύο από την Κεφαλονιά. Ο πατέρας μου κατάγεται από τα Κουρουκλάτα και η μητέρα μου από το Πυργί. Παρόλο που δεν επισκέπτομαι το νησί μου μου κάθε καλοκαίρι, αισθάνομαι γνήσιος κεφαλονίτης. Οι σύλλογοί μας εδώ συμβάλουν σημαντικά στο να κρατάμε τα ήθη και έθιμα της Κεφαλονιάς. Αγαπώ την Κεφαλονιά επειδή είναι η πατρίδα μου, αλλά και γιατί έχω συγγενείς και φίλους εκεί. Το καλοκαίρι του 2010 συμμετείχα στην διοργάνωση του beach party του «Κόκκινου Βράχου» στο Λουρδά. Γνώρισα τα παιδιά από τα Σιμωτάτα και πλέον τους νιώθω σαν ξαδέρφια μου. Χάρηκα που το party είχε τεράστια επιτυχία. Σε αυτό συνέβαλε και η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα, καθώς όλοι οι Κεφαλονίτες από τη Νέα Υόρκη είχαν έρθει στο Λουρδά εκείνο το βράδυ. 

Ο Άγιος Γεράσιμος… του Green Port Νέας Υόρκης!!!

Στο Green Port της Νέας Υόρκης βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Γερασίμου. Ιερέας σε αυτόν είναι ο Κεφαλονίτης Γεράσιμος Μπάλλας, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του ναού που αποτελεί σημείο αναφοράς κεφαλονιτών, αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων, δημιουργώντας μια κοινότητα με αξιοζήλευτη δράση… Φέτος, ο ναός συμπληρώνει 200 χρόνια και με τη βοήθεια της αδελφότητας (Ελληνισμού) της περιοχής έχει μια συνεχιζόμενη ανοδική πορεία!

Μιλήστε μας για την εκκλησία και την ιστορία της. Μια εκκλησία με… κεφαλονίτικο όνομα στην άλλη άκρη του κόσμου;

Το Κτήριο της εκκλησίας είναι 200 ετών. Κτίστηκε το 1811 και ήταν πρεσβυτεριανή μέχρι το 1980, όταν την αγόρασε μια οικογένεια Ελλήνων από τη Σύμη και την ενέταξε στο παλαιό ημερολόγιο υπό την προστασία της Μονής της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια και υπό την πνευματική ηγεσία του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων.

Το 1997, όταν και υπηρετούσα εκεί σαν ιεροψάλτης, ο ηγούμενος της Μονής Παΐσιος αποφάσισε να ενταχθεί στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Η οικογένεια που είχε αγοράσει την εκκλησία αυτή δεν ήταν σύμφωνη με αυτή την απόφαση και υπήρξε μεγάλη δικαστική διαμάχη για τρία χρόνια. Το δικαστήριο αποφάσισε να υπερισχύσει η γνώμη του μητροπολίτη Παϊσίου και πέρασε στην πνευματική ηγεσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Κατά τη διάρκεια της διαμάχης υπήρξε η ιδέα να πουληθεί ο ναός σε γειτονικό ξενοδοχείο και τότε μια ομάδα Κεφαλλήνων ακολούθησε την ιδέα του κ.Κωνσταντίνου Βαγγελάτου, ο οποίος πρότεινε να αναλάβουμε την εκκλησία εμείς και να εγγυηθούμε στο μητροπολίτη τη σωστή λειτουργία της με την προϋπόθεση ότι θα γυρίσει στο νέο ημερολόγιο και θα προστεθεί το όνομα του Αγίου Γερασίμου.

Έτσι, λοιπόν, ο μητροπολίτης έδωσε τη συγκατάθεση του και δημιουργήσαμε ένα εκκλησιαστικό συμβούλιο υπό την προεδρία μου. Τότε ακόμη δεν ήμουν ιερέας. Αντιπρόεδρος ήταν ο κ.Διαμαντής Θωμάτος και αναλάβαμε την κτίση του ναού. Στην πρώτη γενική συνέλευση των μελών του ναού πήραμε παμψηφεί την απόφαση όπως ο ναός μετονομαστεί σε ναός Αγίων Αναργύρων Ταξιάρχων και Αγίου Γερασίμου και να αλλάξει το εορτολόγιο με το νέο ημερολόγιο. Έκτοτε, ο ναός πραγματικά άρχισε να παίρνει μεγάλη ανάπτυξη, αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των μελών και άρχισε η προς τα άνω πορεία του ναού. 

Πώς αποφασίσατε να γίνετε ιερέας;

Από μικρό παιδί είχα την επιθυμία να γίνω ιερέας, όμως οι καταστάσεις δεν ήταν εύκολες. Όταν έφτασα σε ηλικία 57 ετών αποφάσισα να εκπληρώσω την παιδική μου επιθυμία. Με την ευλογία του Παναγιότατου Πατριάρχου κκ. Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Τυάνων Παΐσιος την 12η του μηνός Δεκεμβρίου του 2001 με χειροτόνησε διάκονο και το 2002 με χειροτόνησε πρεσβύτερο.

Το κεφαλονίτικο στοιχείο είναι έντονο ή έχει ατονίσει;

Το χωριό μας, εκεί στο Green Port, είναι μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή, είναι παραθαλάσσια με ωραίο κλίμα, καταπράσινο και δεν μπορούσε παρά να προσελκύσει χιλιάδες Έλληνες ως τόπος παραθερισμού – αναπαύσεως. Έτσι, από το 1960 πολλοί Έλληνες κάτοικοι της Νέας Υόρκης, από την οποία το Green Port απέχει 100 μίλια, άρχισαν να αγοράζουν εξοχικές κατοικίες. Φυσικά, ήταν επόμενο το κεφαλονίτικο στοιχείο να είναι παρόν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Πάρα πολλοί κεφαλονίτες είναι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στο χωριό αυτό και φυσικά όταν μια εκκλησία έχει το όνομα Άγιος Γεράσιμος γίνεται πόλος έλξεως για τους Κεφαλλήνες. Οι οποίοι σε συνδυασμό με τους άλλους Έλληνες της περιοχής δεν παραλείπουν να βοηθούν την εκκλησία. Είναι πραγματικά άξιο προσοχής πως η αγάπη του κεφαλονίτη για τον Άγιο Γεράσιμο είναι περισσότερο αντιληπτή από την αγάπη οποιουδήποτε άλλου Έλληνα για άλλον Άγιο.

Η εκκλησία του Αγ. Γερασίμου λειτουργεί περισσότερο ως ναός ή ως κοινότητα;

Η συμμετοχή των Ελλήνων αλλά και των κεφαλλήνων ιδιαίτερα στην πνευματική και κοινωνική ζωή του ναού μας είναι πολύ έντονη – δυνατή. Διοργανώνουμε κοινωνικές εκδηλώσεις, θρησκευτικές εκδηλώσεις και προσκυνήματα. Έχουμε ελληνικό σχολείο για παιδιά, αλλά και για ενήλικες, καθώς επίσης μαθήματα εκμάθησης ελληνικών χορών και ελληνικής μαγειρικής.

Έρχονται αρκετοί Κεφαλονίτες εδώ; Έχουν βοηθήσει ουσιαστικά σε θέματα του ναού;

«Του Αγίου Γερασίμου» κάνουμε πανηγύρι παρουσία του Δεσπότη. Είναι οπωσδήποτε σημαντικό για τους κεφαλλήνες να έρθουν στην εκκλησία και να προσευχηθούν στον Άγιο που λατρεύουν. Τους ευχαριστώ πραγματικά όλους, γιατί η εκκλησία εκεί που βρίσκεται δεν έχει πολύ κόσμο, γιατί είναι καλοκαιρινό θέρετρο. Εντούτοις, βρισκόμαστε εκεί χάρη σε όλους τους φίλους μας κεφαλλήνες και μη.

Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα και να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο του εκκλησιαστικού συμβουλίου κ. Διαμαντή Θωμάτο, ο οποίος είναι και ενεργό μέλος στο κεφαλλονίτικο σύλλογο «Κεφαλος» της Νέας Υόρκης, χάρη στην πρωτοβουλία του οποίου ο «Κέφαλος» διέθεσε την αίθουσα του που βρίσκεται στην Αστόρια για να διοργανώσουμε μια χοροεσπερίδα για την οικονομική ενίσχυση της εκκλησίας μας. Η εκδήλωση αυτή έλαβε χώρα στις 14 Μαΐου και είχε μια πραγματικά άνευ προηγουμένου επιτυχία!

Επιπροσθέτως, συγχαρητήρια στα εκλεκτά τέκνα της αγαπημένης μας Κεφαλονιάς, Γεράσιμο Στεφανίτση, Ηλία Λορεντζάτο και Βαγγέλη Κομηνό. Επίσης, στον κ.Νικόλαο Μπάρδη και Βυσσαρίωνα Φέτση, οι οποίοι αν και μη Κεφαλονίτες προσέφεραν με απλοχεριά τον οβολό τους για την επιτυχία της χοροεσπερίδας, που ενίσχυσε πραγματικά την εκκλησία μας και φυσικά όλα τα μέλη του συλλόγου «Κέφαλος», τα οποία εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδηλώσεως.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Απονομή Επαίνων 10 μαθητών απο τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλήνιας & Ιθάκης στο διαγωνισμό «Παύλος Μυλωνάς» Δευτέρα 29 Μαΐου
29 Μαΐου 2023

Απονομή Επαίνων 10 μαθητών απο τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλήνιας & Ιθάκης στο διαγωνισμό «Παύλος Μυλωνάς» Δευτέρα 29 Μαΐου

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκε Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας απονομή επαίνων από τον&nb…
Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Κεφαλονιάς «Κεφαλλήνες»: Στιγμιότυπα από την πρόβα generale
27 Μαΐου 2023

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Κεφαλονιάς «Κεφαλλήνες»: Στιγμιότυπα από την πρόβα generale

«Τρυπώσαμε» εχθές το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» απαθανατίζοντας όμορφες σ…
«Πατρίδες… ανατολικότερα του σήμερα» – To Σάββατο 27/05 από τους «Κεφαλλήνες»
27 Μαΐου 2023

«Πατρίδες… ανατολικότερα του σήμερα» – To Σάββατο 27/05 από τους «Κεφαλλήνες»

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Κεφαλονιάς “Κεφαλλήνες” σας προσκαλεί το Σάββατο 27 Μαϊου στο Δη…
Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού:   «Συνύπαρξη Ποίησης , Εικαστικών και Χορού» [22-24.05.2023]
26 Μαΐου 2023

Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού:   «Συνύπαρξη Ποίησης , Εικαστικών και Χορού» [22-24.05.2023]

Δευτέρα 22 Μάϊου και Τετάρτη 24 Μάϊου το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού σε συνεργασία με …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design