8 Μαΐου 2006

Η ομιλία του Δ. Λευκαδίτη στο «Τουριστικό Πανόραμα 2006».

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του Νομάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Διονύση Λευκαδίτη στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνής Έκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα 2006».Η Κεφαλονιά και το Θιάκι, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τουριστικού προορισμού και πρόθεσης τουριστικού ενδιαφέροντος.
Ξεπερνώντας, πράγματι, μια περηφάνια και μια αντίσταση χρόνων, ο Κεφαλλονίτης και ο Θιακός κατάλαβαν ότι η έμφυτη και πατροπαράδοτη φιλοξενία μπορεί, συνδεόμενη με το ανήσυχο και το ελεύθερο πνεύμα, να γίνει η βάση μιας σωστής και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, που στόχο θα έχει να γίνει η Κεφαλονιά και το Θιάκι πρότυπο αρμονικής συμβίωσης τόσο των πολιτών τους και των φιλοξενούμενών τους, όσο και της ιστορίας και της παράδοσής μας με τις σύγχρονες ανάγκες εξυπηρέτησης.
Είναι, πράγματι, μια προσπάθεια δύσκολη και επίπονη και οι παράμετροι επιτυχίας της, πρέπει να έχουν ως αφετηρία τη σύνεση, το σωστό τάιμινγκ και την συλλογική ευθύνη όλων μας. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θέλει όραμα, προοπτική και δράση.

Πέραν του κλασικού μαζικού τουρισμού, που πρέπει να επισημάνουμε σ’ αυτό το σημείο πως δεν πρέπει να γίνει αλόγιστη χρήση του με αόριστο σχεδιασμό, ο Νομός μας προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης συγκεκριμένων πεδίων θεματικού τουρισμού, που καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, για το τουριστικό κοινό όλων των ηλικιών, τάξεων και απαιτήσεων.
Τα πλεονεκτήματα των περιοχών μας, όπως το ξεχωριστό φυσικό τοπίο, η ιδιάζουσα φυσιογνωμία του, η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, το έντονο στοιχείο της παράδοσης που διανθίζεται από την μπριόζικη κεφαλλονίτικη ιδιορρυθμία και το ανυπέρβλητο κέφι των κατοίκων, όπως επίσης και ο θαλάσσιος και ο υποθαλάσσιος χώρος, προσφέρονται για την προώθηση ενός ξεχωριστού εναλλακτικού τουριστικού προφίλ για τα νησιά μας.
Αλλωστε η ανάπτυξη αυτών των εναλλακτικών μορφών είναι και ουσιαστικά η μόνη διέξοδος για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Κατάλληλο υπόβαθρο για ανάλογες δραστηριότητες, υπάρχει και μάλιστα αρκετά γόνιμο και έχει ήδη δρομολογηθεί η κατάλληλη αξιοποίησή του.

Η Κεφαλονιά και το Θιάκι διαθέτουν φυσικούς πόρους απαράμιλλης ομορφιάς: Οι ακτές μας, οι παραλίες μας, τα φυσικά φαινόμενα, τα παράκτια οικοσυστήματα, οι βιότοποι και οι υγρότοποί μας. Ακόμη η κληρονομιά μας από μοναστήρια και ναούς είναι πλουσιότατη και η θρησκευτική μας συνείδηση έντονα αναπτυγμένη. Η εκκλησιαστική κληρονομιά μας με αποκορύφωμα το σεπτό σκήνωμα του Αγίου Γερασίμου, χάραξαν και χαράσσουν ιστορικά και θρησκευτικά την πορεία μας. Η μουσική παράδοσή μας είναι επίσης αξιόλογη. Επίσης ο τόπος μας βρίθει πολιτισμού και ιστορίας που αποτυπώνεται στα μνημεία και τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα. Επιπλέον η πολιτιστική μας παράδοση και η ιστορία μας με το τεράστιο μνημειακό πλούτο, περιλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά τοπία όπως η Αρχαία Κράνη, η Πάλλη, η Σάμη, οι Αρχαίοι Τάφοι στα Μαζαρακάτα, στους Πρόννους, στη Σκάλα, το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και της Ασσου. Ο Ομηρικός Οδυσσέας άλλωστε πλανάται πάνω από τα νησιά μας, δημιουργώντας μας δυναμικές τεραστίων και παγκοσμίων δυνατοτήτων. Μα και σημαίνουσες μορφές ευρύτατης αναγνωρισιμότητας όπως ο Γεράκης και ο Λυκούδης θεμελιώνουν το ισχυρό προφίλ του τόπου μας, στο διεθνές χώρο προσδίδοντάς μας το απαραίτητο κύρος και σφυρηλατώντας δεσμούς για γόνιμες διακρατικές συνεργασίες. Επίσης ο Νομός μας χαρακτηρίζεται από έντονο οικολογικό ενδιαφέρον που ενισχύεται από την παρουσία του Εθνικού Δρυμού του Αίνου καθώς και ένα από τα τελειότερα και διεθνώς αναγνωρισμένα αστεροσκοπεία τον «Εύδοξο» με έντονη εκπαιδευτική δράση. Παρέχει επίσης δυνατότητες άσκησης των περισσότερων αθλημάτων. (αθλητικά κέντρα, ιστιοπλοϊκοί, ιππικοί, καταδυτικοί, όμιλοι, καγιάκ, τένις, ρυθμική 5Χ5, μπάσκετ κ.λπ.)

Βεβαίως υφίστανται και οι ανάλογες υποδομές κατάλυσης, εστίασης και οι υπόλοιπες απαιτούμενες παροχές ενώ δημιουργούνται διαρκώς καινούργιες, με σκοπό να εξυπηρετούν τόσο τον κλασικό, όσο και τον εναλλακτικό τουρισμό.
Αναφορικά με τις συγκοινωνίες, διαθέτουμε υπερσύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει όχι μόνο αερομεταφορές κοινού αλλά και ιδιωτικά τζετ, και αρκετά οργανωμένο δίκτυο θαλάσσιας και οδικής συγκοινωνίας, καθώς και ελικοδρόμιο.
Ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημά μας, το οποίο μας πολλαπλασιάζει γεωμετρικά την τουριστική μας δυναμική είναι οι ομογενείς μας, οι Κεφαλλονίτες οι Θιακοί όπου γης. Γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε θέματα τα οποία ταλανίζουν τους Ομογενείς μας, όπως είναι το Δασικό, ή η δημιουργία ενός γραφείου Αποδήμων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με σκοπό την άμεση επαφή και εξυπηρέτηση των Ομογενών.

Ακόμη η εξαιρετική μας γαστρονομία, η φιλοξενία μας, τα άριστα προϊόντα της γης μας και το ξεχωριστό ήπιο κλίμα μας, συνθέτουν μαζί με όλα τα παραπάνω, μια μοναδική στον κόσμο περιοχή που μπορεί να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του επισκέπτη και προπάντων να δώσει στον πολίτη αυτού του τόπου καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ένα λαμπρό μέλλον για τις ερχόμενες γενιές.
Όλα τα ανωτέρω στοχεύουμε και μάλιστα με σημαντική μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα να τα αναδείξουμε μέσω:
– Της ολοκληρωμένης τουριστικής πολιτικής.
– Του σοβαρού συντονισμένου σχεδιασμού και οργάνωσης της προβολής του τουριστικού προϊόντος.
– Του έγκαιρου και ορθού προγραμματισμού έργων υποδομής.
– Της επισταμένης προσπάθειας ενίσχυσης του κλάδου των επιχειρήσεων για την μεγιστοποίηση της ανταγωνιστικότητας.
Η σημερινή ηγεσία της Νομαρχίας έχει συγκεκριμένες θέσεις προκειμένου να αξιοποιήσει το δυναμικό των νησιών μας και να τα καταστήσει θέρετρο τουρισμού Διεθνούς εμβέλειας, έχοντας δρομολογήσει συγκεκριμένες δράσεις και προτάσεις.
Γενικές επιταγές του Φορέα μας είναι:
* Η Δημιουργία νέων ή εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποδομών.
Λιμάνια, οδικοί άξονες, δημιουργία νέων μαρίνων και λειτουργία των υφιστάμενων, ειδική μέριμνα για την ασφάλεια στις διακινήσεις. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση του κεντρικού και περιφερειακού οδικού δικτύου από πλευράς υποδομών και ασφάλειας. Οι δρόμοι είναι ήδη εξαιρετικά βελτιωμένοι έχοντας υποστεί διαπλατύνσεις, ασφαλτοστρώσεις, διαγραμμίσεις και ενισχυθεί με μέτρα προστασίας που βασίζονται σε διεθνή πρότυπα. Επίσης έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στους λιμένες και τους λιμενικούς σταθμούς υψηλής προτεραιότητας τόσο αναφορικά με τις απαιτούμενες χερσαίες όσο και τις καθαρά θαλάσσιες εγκαταστάσεις. Ο κυριότερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε παροχές για την εξυπηρέτηση των δια θαλάσσης επισκεπτών, των θαλαμηγών και να κάνουμε εφικτή την προσέγγιση και αγκυροβόλιο μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια.

Ειδικότερα το λιμάνι του Αργοστολίου και οι λιμενικοί σταθμοί της Ιθάκης, της Πεσσάδας του Πόρου, της Σάμης έχουν ήδη και αναμένεται να υποστηριχθούν και περαιτέρω με κατασκευές που θα προσθέσουν στην ασφάλεια και την δυνατότητά τους να φιλοξενούν επιβάτες και πλοία. (κρουαζιερόπλοια και ιδιωτικές μικρές ή μεγαλύτερες θαλαμηγούς) ούτως ώστε να αναδειχθούν ως πλέον ικανά για την φιλοξενία του θαλάσσιου τουρισμού.
* Αμεση βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών και των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών. Οι συγκοινωνίες μας θα καταστούν ταχείες, επαρκείς και ποιοτικές, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
* Χωροταξικός σχεδιασμός. Αναμένεται να καθοριστούν όλες οι παραγωγικές δράσεις με αποτέλεσμα την χωροταξική οργάνωση των τουριστικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα επιβάλλεται ένα νέο πλαίσιο πολεοδομικών κινήτρων που θα ευνοεί την δημιουργία κατάλληλων τουριστικών μονάδων.
* Βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και των συναφών υπηρεσιών. (Η υγεία, η ύδρευση, η αποχέτευση και οι βιολογικοί καθαρισμοί, οι υπηρεσίες υγεία, η ύδρευση, η αποχέτευση και οι βιολογικοί καθαρισμοί, οι υπηρεσίες καθαριότητας, οι τηλεπικοινωνίες κ.λπ. στους τουριστικούς προορισμούς).
* Αξιοποίηση του αναπτυξιακού νόμου για τον τουρισμό σε συνδυασμό με την θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων για ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο.
* Βελτίωση της εργασιακής νομοθεσίας. Αναγνώριση περισσότερων τόπων ως τουριστικών περιοχών πλέον του Αργοστολίου. Νομοθετική καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας στην τουριστική αγορά εργασίας (ευέλικτα ωράρια, μεταφορά ρεπό κ.λπ.) και στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα (θερινή περίοδος).
* Αξιοποίηση του πολιτισμού και των αρχαιολογικών χώρων.
* Δημιουργία Εκπαιδευτικού τουριστικού συστήματος. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί σύστημα εκπαίδευσης με νέες ειδικότητες στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση που θα εναρμονίζονται με τις εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού. Θα επιδιώξουμε με σοβαρότητα και ευθύνη την μετάβαση από το καθεστώς της προχειρότητας και της ημιμάθειας, στο επίπεδο της ικανοποιητικής κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού.
* Δημιουργία ειδικού καθεστώτος για τους Απόδημους και Ομογενείς μας όπου γης. Η δημιουργία ειδικού καθεστώτος για τους Απόδημους και Ομογενείς μας όπου γης, είναι ένα σημαντικό βήμα που θα δώσει στους Κεφαλλονίτες και Θιακούς κίνητρα, να επενδύσουν στην πατρίδα. Ειδικές φορολογικές παροχές και διευκολύνσεις, θα αποτελέσουν δέλεαρ των συμπατριωτών μας, που αγαπούν και διαφημίζουν αβίαστα τον τόπο των προγόνων τους όντας περήφανοι για την γενέτειρα ή την καταγωγή τους. Και μόνον αυτό τον τομέα να κατακτήσουμε, έχουμε κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής μας ανάπτυξης.
* Αξιοποίηση των δυνατοτήτων διαφοροποίησης του τουριστικού μας προϊόντος, μέσω της ανάπτυξης του εκπαιδευτικού τουρισμού όπως π.χ. μέσω του Αστεροσκοπείου Εύδοξος, του οικοτουρισμού, μέσω του Εθνικού Δρυμού του Αίνου κ.λπ.
Έμφαση αναμένεται να δοθεί στον αλιευτικό τουρισμό και στα υποθαλάσσια πάρκα, δράσεις που αναμένεται να καταστήσουν την περιοχή μας ένα θέρετρο αξιόλογων προδιαγραφών και ενδιαφέροντος. Στόχος θα είναι η διεκδίκηση προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να υλοποιηθούν στο σύνολό τους και να επιτευχθεί η προσδοκώμενη ανάταση για την τοπική τουριστική αγορά αλλά και της ποιότητας ζωής των διαβιούντων στα μέρη μας.
* Η ανάπτυξη του τουρισμού σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας εξάλλου είναι επίσης ιδιαίτερα ανεπτυγμένος με εκλεκτή παραγωγή και αξιόλογα τοπικά προϊόντα, με ονομασίες προέλευσης ανώτερης ποιότητας και επισκέψιμες μονάδες.
Κυρίως, επιθυμούμε να προσελκύσουμε τουρισμό υψηλής εισοδηματικής στάθμης, πετυχαίνοντας παράλληλα ολόχρονη έλευση των επισκεπτών και όχι μόνο την θερινή περίοδο. Πάνω σ’ αυτό όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, απαιτείται επίπονη προσπάθεια για να υλοποιηθούν οι στόχοι της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Ακόμη, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα κι εσάς τους δημοσιογράφους, που στηρίζετε τα νησιά μας με την προβολή τους μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι που επάγει την έλευση των επισκεπτών, αλλά και το αγαπητό τουριστικό κοινό, που επέλεξε και επιλέγει τα νησιά μας, ως προσφιλή τόπο διακοπών. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο ευελπιστούμε να γίνει και τις επερχόμενες σεζόν. Πιστεύουμε σε ένα ευοίωνο μέλλον. σας περιμένουμε για να καρπωθείτε μαζί μας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα διεκδίκησης και στόχων σε ένα τόπο που κατακτά και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Θέατρο Σκιών του Μιχάλη Ταυλάτου στο Ληξούρι
4 Ιουλίου 2022

Το Θέατρο Σκιών του Μιχάλη Ταυλάτου στο Ληξούρι

Δευτέρα 4 Ιουλίου Ληξούρι αύλειος χώρος Α΄ Δημοτικού σχολείου ώρα 8:30 μ.μ. Ο καλλιτέχνης του…
Εκδήλωση εορτασμού στα Φωκάτα προς τιμήν των Ελλήνων αγωνιστών που συμμετείχαν στην μάχη στο Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας [03.07.2022]
4 Ιουλίου 2022

Εκδήλωση εορτασμού στα Φωκάτα προς τιμήν των Ελλήνων αγωνιστών που συμμετείχαν στην μάχη στο Πούσι Αρχαίας Ολυμπίας [03.07.2022]

Την Κυριακή 03.07.2022 πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Φωκάτων η εκδήλωση…
Νέα ώρα για την παράσταση από το θέατρο σκιών «Ταυλάτου» στο Αργοστόλι
3 Ιουλίου 2022

Νέα ώρα για την παράσταση από το θέατρο σκιών «Ταυλάτου» στο Αργοστόλι

Λόγω έντονου ανέμου η χθεσινή παράσταση στην πλατεία Αργοστολίου αναβλήθηκε και θα διεξαχθεί σήμ…
Εκδήλωση αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ» [02.07.2022]
3 Ιουλίου 2022

Εκδήλωση αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ» [02.07.2022]

Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Νάπιερ στο Αργοστόλι, η εκδήλωση «Κωνστ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Καλοκαιρινές επιλογές από το κατάστημα «DMK Professional»
30 Ιουνίου 2022

Καλοκαιρινές επιλογές από το κατάστημα «DMK Professional»

Στο κατάστημα DMK Professional θα βρείτε νέες προτάσεις για καλοκαιρινά body mist και κρέμες σώμ…
To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design