Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
"Η παλαιά Κεφαλονιά – ένας ατέλειωτος Αύγουστος"
«Η παλαιά Κεφαλονιά – ένας ατέλειωτος Αύγουστος»
Μια νέα έκδοση του Κοργιαλενείου Ιδρύματος
Μετά από την συλλεκτική έκδοση του Κοργιαλενείου Ιδρύματος “Προσωπογραφίες και συνθέσεις – 17ος-20ος αιώνας” σε επιμέλεια του εικαστικού και θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου και επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή Πανεπιστημίου Γεωργίου Μοσχόπουλου, το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, συνεχίζοντας την σειρά λευκωματικών εκδόσεων από το αρχείο του, προχώρησε στην έκδοση ενός ακόμη λευκώματος, με τίτλο “Η παλαιά Κεφαλονιά – ένας ατέλειωτος Αύγουστος”. Ο πρώτος τόμος της “Παλαιάς Κεφαλονιάς” είναι αφιερωμένος στο προσεισμικό Αργοστόλι. Στις 252 σελίδες του περιλαμβάνονται περίπου 520 εικόνες και φωτογραφίες της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς, που ξεκινούν από τις πρώτες παλιές γκραβούρες της πόλης, φιλοτεχνημένες από ξένους περιηγητές, και φθάνουν ως τις αρχές της δεκαετίας του 1950, ελάχιστα πριν την σεισμική καταστροφή του 1953, που μετέτρεψε σε ερείπια έναν πολιτισμό αιώνων. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, αλλά και από ιδιωτικά αρχεία, που παλιοί Αργοστολιώτες με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέφεραν, μαζί με τις αναμνήσεις τους, για τη σύνταξη του τόμου.
“Η παλαιά Κεφαλονιά” δεν φιλοδοξεί ασφαλώς να ξαναγράψει την ιστορία του Αργοστολίου, για την οποία έχουν δει το φως τόσες πολλές και σημαντικές μελέτες. Είναι μια φωτογραφική ξενάγηση στο παλιό Αργοστόλι, εκείνο που χάθηκε για πάντα στους σεισμούς του 1953, με οδηγό τις εικόνες, τις αναμνήσεις και το συναίσθημα. Μια ξενάγηση που ξεκινά από την περιοχή του Δραπάνου και, περνώντας από τη Γέφυρα και περιδιαβαίνοντας τους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης, καταλήγει στο Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων. Η ξενάγηση γίνεται με τη μορφή αφήγησης και με πρωταγωνίστρια-οδηγό μια νεαρή φωτογράφο, τη Χριστίνα.
Η Χριστίνα γεννήθηκε στο Αργοστόλι και πέρασε εκεί τα παιδικά της χρόνια, μα οι δρόμοι της τύχης την οδήγησαν αλλού. Την ημέρα του πρώτου μεγάλου σεισμού, 9 Αυγούστου 1953, και χωρίς η ίδια φυσικά να γνωρίζει τίποτα για τη μεγάλη καταστροφή που έρχεται, επιστρέφει στο Αργοστόλι και ξεκινά έναν μεγάλο περίπατο με σκοπό να φωτογραφίσει την πόλη των παιδικών της χρόνων. Περπατά στους δρόμους της πόλης, άλλοτε αναγνωρίζει κι άλλοτε θυμάται κτίρια, ανθρώπους, εικόνες, στιγμές, χρώματα και αρώματα ενός κόσμου που σε λίγες ώρες θα χαθεί για πάντα. Μέσα από τα μάτια της περνά η ιστορία της πόλης, αλλά και οι μικρές στιγμές της καθημερινότητας, αυτές που αποτελούν το ύφασμα πάνω στο οποίο κεντιούνται τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, αυτές που χρωματίζουν τη ζωή μας συχνά πιο έντονα από την Ιστορία. Θα καταφέρει να ανακαλύψει το μυστικό της πόλης πριν να χαθούν όλα;
Ο Αύγουστος του 1953 δεν τέλειωσε ποτέ για την Κεφαλονιά. Έμεινε ατέλειωτος, καθώς μέσα στο καυτό του φως το νησί αναλήφθηκε για πάντα εκεί που κατοικεί μόνο η μνήμη… Ας ακολουθήσουμε τη Χριστίνα σ’ αυτό το αυγουστιάτικο ταξίδι των αισθημάτων και των αναμνήσεων έχοντας στο μυαλό μας τους στίχους του Λόρδου Βύρωνα:
Όσα η μνήμη αγάπησε απ’ όλα πιο πολύ
υπήρξαν κάποτε η μόνη μας ελπίδα
κι όσα η ελπίδα λάτρεψε κι απώλεσε
λιώσανε, κι έγιναν μνήμη…
Η έκδοση, που είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά) φιλοδοξεί όχι μόνο να θυμίσει στις παλιότερες γενιές την ομορφιά ενός οριστικά χαμένου κόσμου, αλλά και να γνωρίσει, με τρόπο εύληπτο, ευχάριστο αλλά και τεκμηριωμένο, αυτό τον υπέροχο κόσμο στις νεότερες γενιές που δεν ευτύχησαν ποτέ να τον ζήσουν.
Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη του Μαρίνου Κοσμετάτου, ο οποίος φωτογράφισε με πάθος και μεθοδικότητα την προσεισμική Κεφαλονιά, και της συζύγου του Ελένης Κοσμετάτου, που με το ίδιο πάθος και αγάπη μετά τους σεισμούς δημιούργησε το Κοργιαλένειο Μουσείο, μια κιβωτό του προσεισμικού κεφαλονίτικου πολιτισμού.
Συντελεστές της έκδοσης:
Γενική επιστημονική επιμέλεια του έργου: Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου στη Νεότερη Ιστορία, Μέλος του Κοργιαλενείου Δ.Σ.
Ελληνικά κείμενα: Ηλίας Τουμασάτος, διευθυντής Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης
Αγγλικά κείμενα: Ουρανία Κρεμμύδα, βιβλιοθηκονόμος, υπάλληλος Κοργιαλενείου Μουσείου
Συλλογή, επεξεργασία υλικού, συνεντεύξεις: Κατερίνα Μαραβέγια-Κώστα, υπεύθυνη πληροφορικής Κοργιαλενείου Ιδρύματος
Συνεργασία στην συλλογή και οργάνωση του υλικού: Λάμπρος Σιμάτος, εκπαιδευτικός
Την έκδοση χαιρετίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδων, Πρόεδρος του Κ.Δ.Σ.
ΑΡΧΕΙΟ
Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]
«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά
Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό
Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά
Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σάββατα τέχνης στη σύγχρονη πινακοθήκη «VILLA ΡΟΔΟΠΗ»
Ξεκινάει το 1ο Stay Active Kefalonia!
Οι τραγουδιστές της αγάπης, Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ημερίδα «Sustainable Tourism Summit» στο Αργοστόλι
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Γνωρίστε κι εσείς τον Αθλητικό Σύλλογο καράτε Κεφαλονιάς

Στο βιβλιοπωλείο «Κύβος» θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την νέα σχολική χρονιά

Γνώρισε κι εσύ τον «Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου»
![Αφιέρωμα στην αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου [30.08.2023]](/wp-content/themes/yootheme/cache/85/S7402315-8568ff58.jpeg)