Skip to main content
27 Φεβρουαρίου 2008

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Νήσων για τα Συμβούλια Νεολαίας

Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σωτήριο Βόσδου επισκέφτηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Παντελής Σκλιάς, προκειμένου να ενημερώσουν από κοινού τους Προέδρους ΤΕΔΚ και τους Δημάρχους των Νομών, σχετικά με το νέο θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων (ΤΟΣΥΝ).

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με Δημάρχους του Νομού Κέρκυρας, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι των Νομών Λευκάδας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εγκαινιάστηκε επίσημα μία πολύ σημαντική προσπάθεια για την πιο ολοκληρωμένη, πιο μαζική, πιο άμεση, πιο αποτελεσματική συμμετοχή των νέων στα κοινά. Τα «Τοπικά Συμβούλια Νέων».

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικά, επενδύει πολύ σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς ικανοποιεί με τον καλύτερο τρόπο μία μεγάλη ανάγκη: την ανάγκη να δοθούν δυνατότητες ενεργού συμμετοχής των νέων στα κοινά του τόπου μας.

Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι το καινούργιο, οργανωμένο βήμα εκπροσώπησης της νεολαίας σε κάθε Δήμο και Κοινότητα. Έχουν ήδη χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μια πρωτοποριακή και σύγχρονη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία αναμένουμε σύντομα να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί και από άλλες χώρες–μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δικαίωμα συμμετοχής, δηλαδή δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, έχουν οι νέοι και νέες ηλικίας από 15 έως 28 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των οικείων Δήμων και Κοινοτήτων.

Η διαδικασία αυτή όμως προϋποθέτει και τα εξής: Πρώτον, ο Δήμος και η Κοινότητα να ανοίξει ένα Μητρώο Νέων, το οποίο λειτουργεί εν είδει εκλογικού καταλόγου. Δεύτερον, να εγγραφεί ο ενδιαφερόμενος στο Μητρώο Νέων του Δήμου του. Αυτό μπορεί να το κάνει μέχρι και την Παρασκευή 7 Μαρτίου.

Οι εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τις 22, 23, 29, καθώς και 30 Μαρτίου 2008.Ο κάθε ΟΤΑ, με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου του, θα επιλέξει μία από αυτές τις προτεινόμενες ημερομηνίες.

Η εκλογή των μελών των Τοπικών Συμβουλίων Νέων γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε Δήμο και Κοινότητα. Χωρίς δηλαδή τη διάσπαση σε ξεχωριστές παρατάξεις. Ο θεσμός αυτός έρχεται για να εκφράσει όλους τους νέους, όχι τα κόμματα και τις παρατάξεις.

Όταν όλη αυτή η διαδικασία έχει πια ολοκληρωθεί, ένα νέο κεφάλαιο θα ανοίξει τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και για τη νέα γενιά της Ελλάδας. Μέσω του Προέδρου του, το Συμβούλιο Νέων θα προωθεί όλες τις απόψεις, τα θέματα και τα ενδιαφέροντα των νέων της περιοχής στις συνεδριάσεις του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου. Ο νέος αυτός θεσμός αναμένεται να αποδώσει καρπούς πρώτα απ’ όλα στις γεωγραφικά απομονωμένες γωνιές της Ελλάδας.

Στόχευση της σημερινή συνάντησης ήταν να παρακινηθούν οι παρευρισκόμενοι και να στηρίξουν το νέο θεσμό. Να περάσουν το μήνυμα της συμμετοχής σε όλους τους νέους του τόπου τους, ενεργοποιώντας έτσι το πιο δυναμικό και ζωντανό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Επενδύοντας στα νιάτα της περιοχής, δημιουργείται η μαγιά για το μέλλον του τόπου με ανθρώπους που έχουν ζυμωθεί στη συμμετοχή στα κοινά και στην ομαδική προσπάθεια για το κοινό καλό.

Στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής σε όλους τους νέους 15 έως 28 ετών, χωρίς κομματικές ταυτότητες. Στόχος είναι να αποκτήσουν οι νέοι ένα βήμα συλλογικής έκφρασης για ζητήματα που τους αφορούν, αλλά που αφορούν τελικά και όλους μας. Πέρα απ’ όλα τα άλλα, το εγχείρημα των ΤΟΣΥΝ αποτελεί και ένα μάθημα δημοκρατίας για όλους.

Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς θα συνεχίσει την ενημέρωση των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με το θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε τις Περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, Πελοπονήσσου και Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης και της Ανατολικής Μακεδονίας– Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας. Με τον τρόπο αυτό η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς θα συμβάλλει στην παρότρυνση των νέων ανθρώπων και όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας ώστε τα Τοπικά Συμβούλια Νέων να αποτελέσουν τη σύγχρονη, δημοκρατική έκφραση της νεολαίας.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU