25 Φεβρουαρίου 2010

Η Πύλαρος για τον «Καλλικράτη»

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαρέων της 21/2/2010 πρώτο και κυρίαρχο θέμα ήταν το Σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Έγινε διάλογος με επιχειρήματα και ακούστηκαν σοβαρές απόψεις από όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους (ένδεκα σε σύνολο δεκατριών).
Γενικά η συζήτηση ήταν υψηλού επιπέδου, μετείχαν δε και δημότες.
Ομόφωνα ψήφισαν τα εξής:

1.Ο Δήμος Πυλαρέων ο οποίος είχε δείξει έμπρακτη ωριμότητα το 1994 όταν συγκροτήθηκε από εθελοντική συνένωση τριών κοινοτήτων, προσέρχεται στο διάλογο με προτάσεις και πρωτοστατεί και πάλι στα νέα δεδομένα. Εκτιμά ότι σε όλο αυτό το διάστημα λειτούργησε για το καλό της Πυλάρου και όλες οι Δημοτικές Αρχές εργάστηκαν ώστε να έχει σήμερα η Πύλαρος σημαντική παρουσία στο γίγνεσθαι των νησιών μας.

Το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί θετικό βήμα για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι σύμφωνο με τις γενικές αρχές και τα αιτήματα της αυτοδιοίκησης η οποία αγωνίζεται από πολλά χρόνια γιΆ αυτό το σκοπό.

2.Απαιτείται εξειδίκευση σε θέματα αρμοδιοτήτων και πόρων που θα μεταφερθούν στους νέους ΟΤΑ, κυρίως δε πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία στην εφαρμογή τους και ιδιαίτερα πρέπει να εξασφαλιστούν οι προβλεπόμενοι πόροι. Ακολουθούν παρατηρήσεις-προτάσεις για τα παραπάνω στο συνημμένο Παράρτημα.

3.Στο ζήτημα των νέων Περιφερειών προτείνονται τα εξής:

α) Οι προβλεπόμενες νέες Κρατικές Διοικήσεις πρέπει να αντιστοιχούν προς τις αιρετές περιφέρειες. Γενικότερα πρέπει να υπάρχει συνολική αντιστοίχιση των υπηρεσιών του ευρύτερου Κράτους (ΕΟΤ, τράπεζες, υγεία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εφετεία, Εφορίες Αρχαιοτήτων, κλπ) με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

β) Τα νησιά μας να ενταχθούν στην αιρετή περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεν λειτούργησε σύμφωνα με τα αναμενόμενα έως τώρα, ενώ όπως αναφέρθηκε θεωρείται σωστό να συμβαδίζει το Αναπτυξιακό και το Διοικητικό Κέντρο και γιΆ αυτό προσφέρεται η Δυτική Ελλάδα.

4.Επισημάνθηκε επίσης ότι ένα στοιχείο της κακοδαιμονίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο έντονος κομματικός φανατισμός. Απευθύνεται σε όλα τα κόμματα και ζητά να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες να εκλέξουν τους υπεύθυνους με αξιοκρατικά κριτήρια, ιδιαίτερα στο στάδιο αυτό όπου η επόμενη περίοδος θα είναι μεταβατική σε οργάνωση και λειτουργία.

Κατά πλειοψηφία (επτά δημοτικοί σύμβουλοι σε σύνολο ένδεκα) το Δ.Σ. ψήφισε:

α) Οι Δήμοι Πυλαρέων, Σάμης και Ερίσσου να οργανωθούν σε ένα (1) Δήμο. Οι Δήμοι αυτοί έχουν το κρίσιμο μέγεθος για τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες που προβλέπονται στο νέο σχέδιο της Κυβέρνησης.

Κυριότερα επιχειρήματα:

1.Στους Δήμους αυτούς βρίσκονται τα σημαντικότερα φυσικά και τουριστικά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς (Λιμνοσπήλαια, Παραλία Μύρτου, Κάστρο Ασσου, Φισκάρδο, Τουριστικό Αγκυροβόλιο Αγ. Ευφημίας), προσελκύουν όλους τους επισκέπτες της Κεφαλονιάς και δημιουργούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι.

2.Η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής παρουσιάζει κοινά στοιχεία (εμπόριο, μετακινήσεις, υπηρεσίες, κοινές οικονομικές δραστηριότητες.)
3.Υπάρχουν φυσικά όρια-βουνά που διαχωρίζουν τους Δήμους από την υπόλοιπη Κεφαλονιά.

4.Οι Δήμοι αυτοί ανήκουν στην παλαιά επαρχία Σάμης, ήδη δε Κρατικές Υπηρεσίες έχουν οργανωθεί και καλύπτουν τους τρεις Δήμους (Αστυνομικό Τμήμα, ΙΚΑ, Κέντρο Υγείας, Λιμεναρχείο).

Κατά την άποψη της μειοψηφίας η Κεφαλονιά μπορεί να οργανωθεί σε ένα Δήμο αφού οι σημερινές συνθήκες επιτρέπουν την μετακίνηση και την εξυπηρέτηση των δημοτών, ενώ θα υπάρξει οικονομία για το κράτος.

β) Όσο αφορά το προτεινόμενο σύστημα εκλογής των Δημοτικών Αρχών προτείνεται η παραμονή του ποσοστού εκλογής στο 42%. Η εμπειρία των παλαιότερων εκλογών δείχνει ότι αντί της επιδιωκόμενης συναίνεσης επέρχεται δυστυχώς μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων συναλλαγή με πιθανή νόθευση της βούλησης των πολιτών.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΑΡΕΩΝ

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Π.Σ «Το Ριφόρτσο» – Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου [04.06.2023]
4 Ιουνίου 2023

Π.Σ «Το Ριφόρτσο» – Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου [04.06.2023]

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνεργασ…
Εκδήλωση: «Σχεδιάζουμε το Αργοστόλι μας» @Κέφαλος [03.06.2023]
4 Ιουνίου 2023

Εκδήλωση: «Σχεδιάζουμε το Αργοστόλι μας» @Κέφαλος [03.06.2023]

Η Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά νησί για όλους» και η Τοπική Κίνηση Πολιτών «Φάρος» συνδιοργάνωσα…
Στην τελική ευθεία για το 33d Kefalonia Gym Festival «Αnna Pollatou»
2 Ιουνίου 2023

Στην τελική ευθεία για το 33d Kefalonia Gym Festival «Αnna Pollatou»

Oι ετοιμασίες για το 33d Kefalonia Gym Festival «ANNA POLLATOU» βρίσκονται στην τελική ευθεία. Π…
Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
1 Ιουνίου 2023

Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνεργασ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι  [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design