Skip to main content
Θανάσης Μουίκης: Η 27χρονη ιστορία του Κεφαλονίτικου Μπάσκετ 1983-2010
Θανάσης Μουίκης: Η 27χρονη ιστορία του Κεφαλονίτικου Μπάσκετ 1983-2010
Θανάσης Μουίκης: Η 27χρονη ιστορία του Κεφαλονίτικου Μπάσκετ 1983-2010
Θανάσης Μουίκης: Η 27χρονη ιστορία του Κεφαλονίτικου Μπάσκετ 1983-2010
31 Μαρτίου 2010

Θανάσης Μουίκης: Η 27χρονη ιστορία του Κεφαλονίτικου Μπάσκετ 1983-2010

Ο Θανάσης Μουίκης, χωρίς αμφιβολία, υπήρξε το πρόσωπο της χρονιάς στον τοπικό αθλητισμό, λόγω της πορείας του Α.Σ.Κ. στη Γ’ εθνική κατηγορία της καλαθοσφαίρισης, την τεράστια προσπάθεια να καλυφθούν οι οικονομικές απαιτήσεις της ομάδας, αλλά και την απόφαση διάλυσης του ανδρικού τμήματος, με την παράλληλη συνέχεια και ανάδειξη των τμημάτων υποδομής του συλλόγου. Σήμερα, έρχεται να δώσει όλη αυτή την εμπειρία του, αλλά και να καταγράψει τις ιστορικές του μνήμες, σε ένα βιβλίο με θέμα το μπάσκετ στην Κεφαλονιά. Εμείς μιλήσαμε μαζί του και σας παραθέτουμε τα πολλά ενδιαφέροντα που μας είπε.

Μιλήστε μας για το βιβλίο με θέμα το μπάσκετ στην Κεφαλονιά. Πως και πότε ξεκίνησε η συγγραφή του;

Η συγγραφή του βιβλίου άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2008. Ήταν τότε που ανέθεσα στο δημοσιογράφο του γραφείου τύπου του Α.Σ.Κ. Γιώργο Χαλαβαζή, την εργασία αυτή δίνοντάς του δέκα ονόματα και τηλέφωνα ανθρώπων κλειδιά της ιστορίας του μπάσκετ του νησιού μας. Έπρεπε, λοιπόν, να ξετυλίξει το κουβάρι του νήματος σε όλο σχεδόν το νησί, κάτι που διήρκησε δεκατέσσαρες ολόκληρους μήνες. Το βιβλίο αυτό είναι η «κιβωτός» του Κεφαλονίτικου μπάσκετ που θα διαφυλάξει και θα ταξιδέψει όλες τις ιστορικές εκείνες στιγμές μαζί με τους πρωταγωνιστές του σε βάθος χρόνου, σε βάθος γενεών.

Πείτε μας για τα αίτια που σας οδήγησαν σε μια τέτοια ενέργεια. Θεωρείτε ότι θα αποτελέσει μια βάση για ένα σωστότερο αθλητισμό στο νησί;

Λόγω του ότι βρίσκομαι κοντά και υπηρετώ το χώρο του μπάσκετ στην Κεφαλονιά μας από ιδρύσεως ομάδων (1983), αισθάνθηκα την ανάγκη ότι, πέραν κάθε αγωνιστικής προσπάθειας και ανόδου στο χώρο, κάποιος έπρεπε να καταγράψει και να διαφυλάξει το φωτογραφικό υλικό και τις ιστορικές μνήμες, όσο ακόμα υπάρχουν κοντά μας οι πρωτεργάτες και πρωταγωνιστές αυτών. Με αυτό τον τρόπο, καταγράφοντας την ιστορία, κερδίζεις δύο πράγματα: οι παλαιότεροι να μην λησμονηθούν και οι νεότεροι να διδαχθούν.

Θεωρώ ότι αυτό το ιστορικό λεύκωμα θα αποτελέσει μία βάση για ένα σωστότερο αθλητισμό στο νησί μας, γιατί διαμορφώνει αθλητική παιδία. Παράλληλα, δίνεται το ερέθισμα για τη συγγραφή και άλλων παρόμοιων ιστορικών βιβλίων, άλλων αθλημάτων και όχι μόνο. Ο Α.Σ.Κ. άλλωστε, έχει υπάρξει καινοτόμος πολλές φορές στο παρελθόν και θα συνεχίσει στο δρόμο αυτό. 


Μέσα από τη συγγραφή ενός τέτοιου βιβλίου καταλήγετε σε κάποιο συμπέρασμα, γιατί τελικά δεν έχει γίνει εφικτή η συμμετοχή κάποιας ομάδας μας σε υψηλή κατηγορία κάποιου ομαδικού αθλήματος μέχρι σήμερα, στα δημοφιλή αθλήματα;

Οι λόγοι, όπως πάντα σε κάθε πολύπλοκο και μακροχρόνιο πρόβλημα, είναι πολλοί και αρκετά σαφείς. Δεν είμαστε, λοιπόν, μόνο ένα νησί που από τη φύση του είναι απομονωμένο, αλλά παράλληλα είναι πληθυσμιακά μικρό, με μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης της ευρύτερης επαρχίας μας προς τις δύο μεγάλες πόλεις.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται πολλές εστίες, που μαζί με την έλλειψη συνεργασίας και υπομονής που μας διακρίνει, να μην μπορούμε να έχουμε διάρκεια σε υψηλά επίπεδα. Πρόσθετοι λόγοι είναι η έλλειψη εγχώριου έμψυχου υλικού, ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 18 ετών και η έλλειψη στόχευσης και συγκέντρωσης οικονομικών πόρων προς την εκάστοτε ομάδα που πρωταγωνιστεί. Έτσι ακριβώς, έγινε και τα τελευταία χρόνια με τις ξεχωριστές πορείες του Α.Ο.Κ.Ι. και του Α.Σ.Κ., που στο τέλος αντιμετώπισαν και οικονομικά προβλήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν στα επόμενα χρόνια λειτουργίας τους.

Αισθάνεστε κάποια πικρία για όσα συνέβησαν πριν λίγους μήνες, με αποτέλεσμα τη διάλυση του αντρικού τμήματος μπάσκετ του Α.Σ.Κ. ή το βλέπετε πλέον σαν μια ευκαιρία για τη σωστή οργάνωση πάνω σε γερές βάσεις του τοπικού αθλητισμού;

Στο βιβλίο αυτό, καταγράφοντας εκτενώς την ιστορική πορεία των ομάδων του μπάσκετ, κάποιος μπορεί να δει και να κατανοήσει καλύτερα τους λόγους που ο Α.Σ.Κ. και οι άλλες ομάδες στο παρελθόν είχαν την πορεία τους μεν, αλλά αργά ή γρήγορα δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις ασθένειες και τα προβλήματα που ανέφερα απαντώντας στην προηγούμενη ερώτηση σας, με αποτέλεσμα να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα. Για αυτό, η όποια πικρία μου περιορίζεται στο γενικότερο «status quo» του αθλητισμού στο νησί μας.
Ο Α.Σ.Κ. πάντα έδινε έμφαση στα τμήματα υποδομής, ανεξάρτητα από την εκάστοτε ανδρική ομάδα. Έτσι και τη φετινή χρονιά η σκληρή δουλειά συνεχίστηκε. Διατήρησε το μεγάλο δυναμικό του, συνέχισε τη συνεργασία του και με άλλους δήμους και κατέβασε τέσσερα αγωνιστικά τμήματα (γυναικείο, εφηβικό, παιδικό, παμπαίδες) με τέσσερεις καταξιωμένους προπονητές στα πρωταθλήματα της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Τι θα θέλατε να συμβουλεύσετε όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα διοικητικά μιας ομάδας και να προσφέρουν μέσα από αυτά;

Ο χώρος χρειάζεται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ανθρώπους να ασχοληθούν με τα διοικητικά μιας ομάδας και η συνταγή είναι μια: αγάπη για το άθλημα και τα παιδιά, περισσότερη παιδαγωγική προσέγγιση, επιμονή, υπομονή, με μοναδικό σκοπό την προσφορά. 


Πότε κυκλοφορεί το βιβλίο και πως κάποιος μπορεί να το προμηθευτεί;

Το ιστορικό λεύκωμα «Η 27χρονη Ιστορία του Κεφαλονίτικου Μπάσκετ 1983-2010» θα παρουσιαστεί στο φυσικό του χώρο, το κλειστό γυμναστήριο «Αντ. Τρίτσης» τη Δευτέρα του Πάσχα 05/04/2010 στις 7:00 το απόγευμα. Εκεί θα παραβρεθούν οι άνθρωποι που έγραψαν την 27χρονη αυτή ιστορία και όλοι μαζί οι Κεφαλονίτες πρέπει να τους τιμήσουμε με την παρουσία μας. Το βιβλίο αυτό θα μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί είτε στο τέλος της παρουσίασης ή από τα βιβλιοπωλεία και τα γραφεία του συλλόγου.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14 Ιουλίου 2024

Το Πανηγύρι του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο [13.07.2024]

Xoρός, φαγητό ποτό και πολλά χαμόγελα ήταν αυτά που αποθανάτισε ο φακός του kefalonitiw στο πανη…
13 Ιουλίου 2024

Εξαιρετικό αφιέρωμα από την Χορωδία & Μαντολινάτα Αργοστολίου για τον Ηλία Ανδριόπουλο [12.07.2024]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ η συναυλία – αφιέρωμα  της χορωδίας & μαντολινατας Αργοστολί…
12 Ιουλίου 2024

Εγκαίνια της Έκθεση Ζωγραφικής μικτής τεχνικής από την Αναστάσια Ντόντη και την Μέμη Παντελιού [12.07.2024]

Πραγματοποιήθηκαν εχθές τα εγκαίνια της έκθεσης  της  Αναστασίας Ντόντη και …
12 Ιουλίου 2024

Βιβλιοπωλείο Φάρος: Παρουσίαση βιβλίου «Αυγή, Το θαμμένο τετράδιο»

Το βιβλιοπωλείο Φάρος και οι εκδόσεις Μίνωας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024

«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι

Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024

Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου

Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει
13 Ιουνίου 2024

Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει

Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζε και ομ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU