Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Η "μεταφορά" των τελευταίων βιβλίων
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Η "μεταφορά" των τελευταίων βιβλίων
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Η "μεταφορά" των τελευταίων βιβλίων
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Η "μεταφορά" των τελευταίων βιβλίων
4 Μαρτίου 2019

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Η "μεταφορά" των τελευταίων βιβλίων

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, 1 Μαρτίου, με επιτυχία, κατά γενική ομολογία, η “μεταφορά” των τριών τελευταίων βιβλίων από το σεισμόπληκτο κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου.

Με τη βοήθεια των μαθητών των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Ληξουριού και των ωφελούμενων του “Υπερίωνα” και με την παρουσία πολλών εθελοντών της Βιβλιοθήκης και αρκετών συμπολιτών μας, ανάμεσα στους οποίους ο αντιδήμαρχος Παλικής κ. Γ. Κατσιβέλης, οι Ληξουριώτες δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δ. Αραβαντινός και Η. Παρίσης, οι πρώην δήμαρχοι Ληξουριού/Παλικής κ.κ. Γ. Φιλιππάτος, Γ. Θεοτοκάτος και Β. Ρουχωτάς και ο Ληξουριώτης πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Χ. Λυκούδης. 

Τα τρία βιβλία – που κι αυτά είχαν το συμβολισμό τους – ήταν: οι “Αγορεύσεις” του Γεωργίου Τυπάλδου Ιακωβάτου, στην οικογένεια του οποίου ανήκε το κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης· το βιβλίο του πανεπιστημιακού καθηγητή Νεότερης Ιστορίας κ. Γεωργίου Μοσχόπουλου για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη – την ίδρυση, το περιεχόμενο, την προσφορά και την αξία του κτηρίου της Βιβλιοθήκης· το “Γινάτι”, ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου, καθώς είναι από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις που φιλοξενεί η Βιβλιοθήκη μας αλλά και για να υπογραμμίσουμε το δικό μας γινάτι=πείσμα για τη στήριξη και σωστή λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα εκμέρους του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης κ. Πέτρου Πετράτου, ο οποίος και εξήγησε τη σημασία της πραγματοποιούμενης δραστηριότητας, τα βιβλία παρέδωσε στους μικρούς μαθητές η κ. Ελένη Γραικούση, συνταξιούχος τώρα υπάλληλος της Βιβλιοθήκης, την οποία και ολόψυχα ευχαριστούμε. Μια μαθητική αλυσίδα ένωσε τα δύο κτήρια και μέσα σε μια όμορφη και συγκινητική ατμόσφαιρα και με τη βοήθεια της ηλιόλουστης μέρας τα βιβλία “μεταφέρθηκαν χέρι-χέρι” στο Μουσείο. Να αναφέρουμε ότι στη μαθητική αλυσίδα ενσωματώθηκαν και καθηγητές/τριες και γονείς μαθητών καθώς και ο παπα-Νικόλας Σωτήρας. Στο Μουσείο τα βιβλία παρέλαβαν η διεθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Δώρα Ζαφειράτου, η κ. Λίζα Κουρούκλη, αναπληρώτρια προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου και η κ. Μαρία Καμινάρη, μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης. Μετα το τέλος της “μεταφοράς” παρατέθηκε μπουφές και μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν τη μεγάλη εσωτερική υπό διαμόρφωση αίθουσα του Μουσείου. 

Σημειώνουμε ότι στο χώρο του κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης είχε αναρτηήσει δύο πανώ με αξιοπρόσεκτα συνθήματα; “Φεύγουμε αλλά δεν ξεχνάμε” και “5 χρόνια μετά … Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”. 

Ευχαριστίες

 ● Για την πραγματοποίηση αυτής της δραστηριότητας συνέβαλε αναμφισβήτητα και καθοριστικά η παρουσία και συμμετοχή των μαθητών των Σχολείων της πόλης του Ληξουριού – του Α΄ και του Β΄ Νηπιαγωγείου, του Πρότυπου Παιδικού Σταθμού-Νηπιαγωγείου “Καραβάκι”, του Α΄ και του Β΄ Δημοτικού Σχολείου, του Πετριτσείου Γυμνασίου, του Πετριτσείου Λυκείου και του ΕΠΑΛ, καθώς και των ωφελούμενων του “Υπερίωνα”. Τους ευχαριστούμε εγκάρδια, καθώς και τους διευθυντές/τις διεθύντριες των Σχολείων αυτών, που πρόθυμα δέχτηκαν να συμμετάσχουν, και τους/τις εκπαιδευτικούς, που συνόδευσαν τους μαθητές. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής κ.κ. Κοσμά Μουρελάτο και Σπύρο Ιωαννάτο, που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την επίβλεψη της υλοποίησης της “μαθητικής αλυσίδας”. ● Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλουμε στην υπάλληλο της Βιβλιοθήκης κ. Βάσω Μαθιουδάκη, που εργάστηκε αποτελεσματικά για την επιτυχία αυτής της δραστηριότητας αλλά και που εξακολουθεί να σηκώνει μεγάλο βάρος της όλης προσπάθειας μετεγκατάστασης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. ● Ευχαριστούμε επίσης — τον αντιδήμαρχο Παλικής κ. Γ. Κατσιβέλη, που μας διέθεσε συνεργεία του Δήμου για την καθαριότητα του Μουσείου εξωτερικά και εσωτερικά, — το φίλο της Βιβλιοθήκης Ερτιγκέλ Πάπα, που καθάρισε την είσοδο της Ιακωβατείου, — το φίλο της Βιβλιοθήκης κ. Βασίλη Χριστοφοράτο για την ανάρτηση των πανώ, — τον κ. Βασίλη Ρουχωτά, που μας διέθεσε εργάτες του για την τοποθέτηση μαδεριών για την πρόσβαση στο κτήριο της Βιβλιοθήκης, — το Τμήμα Τροχαίας Ληξουριού για τη διακριτική παρουσία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, — το Ανθοπωλείο Ζαφειρούλας Σαβράμη-Αλεξανδροπούλου για την προσφορά μιας υπέροχης γλάστρας με ελιά, — όλους εκείνους τους επαγγελματίες και άλλους συμπολίτες, που πρόσφεραν φαγώσιμα, νερά και αναψυκτικά για τον μπουφέ, και συγκεκριμένα τα Σούπερ-Μάρκετ Διον. Ευαγγελάτου, Αφών Ρηγάτου, Α Β Βασιλόπουλου, Σκλαβενίτη (Γεώργιου Λυκούδη), Μοσχόπουλου, Ionian Foods (Μαρίας Γρηγοροπούλου), τα αρτοποιεία Μοσχόπουλου και Ειρήνης Φωτεινάτου, Διβάρη και Κοσμάτου “Αρτόγευση”, Γ. Μονοκρούσου και Α. Μωυσή “Το Παλιό Καρβέλι”, τα ζαχαροπλαστεία Μαυροειδή, Perfetto (Αντ. Μαλιώρη) και την κάβα Ιωσήφ Μαρούλη καθώς και τους συμπολίτες/τισσες κ.κ. Βασίλη Ρουχωτά, Δώρα Ζαφειράτου και Λίζα Κουρούκλη, — τους φίλους/τις φίλες από τα τοπικά ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση. . — τον κ. Νέστορα Γιουλάτο που είχε την ιδέα να καλύψει τη διαδρομή της “μεταφοράς” των βιβλίων με drones. 

Παράταση Αναστολής

Παρατείνεται μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2019 η αναστολή λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Έχει προχωρήσει αρκετά το Δανειστικό Τμήμα, αλλά απαιτείται ακόμη λίγη δουλειά, ενώ δε θα αργήσει να ολοκληρωθεί η διευθέτηση του Τμήματος του Αρχείου. Το Παιδικό Τμήμα είναι έτοιμο μαζί με την υπέροχη εικονογράφηση των κυριών από τις “Μορφές”. Ελπίζουμε στην κατανόησή σας. ● ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΦΙΓΟΥΡΑΣ Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο “Ο Πάλιος” ενόψει του Ληξουριώτικου Καρναβαλιού “στήνουν” Καλλιτεχνικό Εργαστήριο Διακόσμησης Καρναβαλικής Φιγούρας για μικρούς και μεγάλους την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 4-6 μ.μ. στο Μουσείο Ληξουριού με την καθοδήγηση του Γεράσιμου Σ. Γαλανού.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Για το άλμπουμ φωτογραφιών πατήστε εδώ

Φωτογραφίες: Αντριάνα Καραντινού

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Π.Σ. ΙΟΝΙΟΣ ΠΝΟΗ: Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
21 Μαρτίου 2023

Π.Σ. ΙΟΝΙΟΣ ΠΝΟΗ: Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλονιάς-Ιθάκης ΙΟΝΙΟΣ ΠΝΟΗ την Δευτέρα 27 Μαρτίου διοργανώνει την ετή…
«Ο καραγκιόζης & ο καπετάν απέθαντος»
20 Μαρτίου 2023

«Ο καραγκιόζης & ο καπετάν απέθαντος»

Την Παρασκευή 24/03 ώρα 5.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Κέφαλος” ο θρύλος του Καπετάν…
Ληξούρι: Πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821
20 Μαρτίου 2023

Ληξούρι: Πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου 1821

23 Μαρτίου 2023 ημέρα Πέμπτη: Γενικός σημαιοστολισμός από 8ης πρωινής ώρας της 23ης μέχρι κ…
Περιήγηση στα παλιά Βαλσαμάτα [19.03.2023]
19 Μαρτίου 2023

Περιήγηση στα παλιά Βαλσαμάτα [19.03.2023]

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός Σύλλογος «Το Ριφόρτσο» σε συνεργασία με τον Χορευτικό όμι…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βρες ιδιαίτερα φανταχτερά αξεσουάρ στο κατάστημα «DMK Professional»
10 Μαρτίου 2023

Βρες ιδιαίτερα φανταχτερά αξεσουάρ στο κατάστημα «DMK Professional»

Στο κατάστημα DMK Professional θα βρείτε ιδιαίτερα αξεσουάρ για τα μαλλιά και όχι μόνο. Για …
Βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι»
15 Φεβρουαρίου 2023

Βρείτε οτιδήποτε χρειάζεστε για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι»

Η προετοιμασία για την Τσικνοπέμπτη στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» έχει ήδη ξεκινήσει! …
Σε ερωτική ατμόσφαιρα το ανθοπωλείο Μπενετάτος
14 Φεβρουαρίου 2023

Σε ερωτική ατμόσφαιρα το ανθοπωλείο Μπενετάτος

Τι πιο όμορφο για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα για τον α…
Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2023

Bosonis Art & Flower: Με τις πιο πλούσιες ιδέες για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Το ανθοπωλείο Bosonis Art & Flower σας προτείνει ιδεές για εκπλήξεις που θα μείνουν αξέχαστε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design