Skip to main content
20 Απριλίου 2006

Ιστορική απόφαση για την διάσωση της γέφυρας Nτε Mποσέτ.

Ιστορική απόφαση για την διάσωση γέφυρας Ντε Mποσέτ πήρε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η γέφυρα θα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση και ενίσχυσή της, που θα κοστίσουν περί τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Διαβάστε παρακάτω τα χαρακτηριστικά άρθρα των Αθηναϊκών Εφημερίδων «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή» και «Νέα».«Έθνος»
«Ομπρέλα» για γέφυρα Nτε Mποσέτ.

Tο Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο, που εξέτασε τις μελέτες για την αποκατάσταση και των δύο μνημείων, αποφάνθηκε θετικά και έτσι τώρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν τα έργα.

Mερίδα των τοπικών κοινωνιών θέλει και στις δύο περιπτώσεις τη χρήση των μνημείων, της μεν γέφυρας για διέλευση τροχοφόρων του δε θεάτρου για παραστάσεις. Σε ό,τι αφορά στη γέφυρα, το KAΣ αποφάνθηκε πως υπάρχει υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπει την κυκλοφορία οχημάτων – αρκεί αυτή να μην αλλάξει μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης.

«Ελεύθερος Τύπος»
«Επιστρέφει» στους ανθρώπους η γέφυρα Ντε Μποσέ στην Κεφαλονιά

Μόνο από πεζούς θα χρησιμοποιείται η ιστορική γέφυρα Ντε Μποσέ, της Κεφαλονιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση και ενίσχυσή της, που θα κοστίσουν περί τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Η σχετική μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Η απόφαση χαρακτηρίζεται «μονόδρομος» μετά τον κώδωνα κινδύνου που έκρουσαν οι μελετητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις σοβαρότατες βλάβες που έχει υποστεί το μνημείο. Βλάβες που οφείλονται σε σεισμικές καταπονήσεις, στο έδαφος θεμελίωσης, στις προηγούμενες άστοχες στερεωτικές επεμβάσεις, στη διέλευση τροχοφόρων και βαρέων οχημάτων…

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η πέτρινη τοξωτή γέφυρα να έχει υποστεί σημαντικές καθιζήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική καθίζηση της γέφυρας, από την εποχής της αποπεράτωσής της (1848) έως σήμερα, είναι της τάξης των 50 εκατοστών… «Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της κυκλοφορίας των οχημάτων ισοδυναμεί με ακύρωση του χαρακτήρα του μνημείου», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΥΠΠΟ και προεδρεύων του συμβουλίου κ. Χρήστος Ζαχόπουλος. Η γέφυρα ενώνει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή και η χρήση της ή όχι από τροχοφόρα (σε 6 χιλιάδες ημερησίως υπολογίστηκαν τη θερινή περίοδο του 2004) προκαλεί διχογνωμία και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Με μήκος 730 μέτρων, η γέφυρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Αργοστολίου. Το 1970 κηρύχτηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Με άλλη απόφασή του το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη για τη στερέωση – αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης. Οι σημαντικότερες επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν, σταδιακά, σε δύο κερκίδες του κοίλου. Το έργο έχει πιλοτικό χαρακτήρα, χρηματοδοτείται με 875.000 ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ και θα ολοκληρωθεί το 2008.



«Ελευθεροτυπία»
Γέφυρα μόνο για πεζούς η Ντε Μποσέ του Αργοστολίου.

Μόνο πεζοί θα μπορούν να περνούν από τη γέφυρα Ντε Μποσέ, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Αργοστολίου. Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη επί Αγγλοκρατίας από τον Ελβετό ταγματάρχη του μηχανικού Κάρολο Φίλιππο Ντε Μποσέ και έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ.

Το 1848 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της. Η κυκλοφορία οχημάτων επί της πέτρινης τοξωτής αυτής γέφυρας, που ως σήμερα έχει υποστεί καθίζηση της τάξεως των 50 εκατοστών, είναι ουσιαστικά ανέφικτη, όπως απεφάνθη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και «ισοδυναμεί με ακύρωση του χαρακτήρα της ως μνημείου» σύμφωνα με τον πρόεδρο του συμβουλίου Χρ. Ζαχόπουλο. Υπέρ της χρήσης της μόνο για πεζούς γνωμοδότησε ομόφωνα το ΚΑΣ εγκρίνοντας την μελέτη αποκατάστασης και ενίσχυσής της που θα κοστίσει 3,7 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αυτή έχει απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία γιατί η γέφυρα Ντε Μποσέ αποτελεί μέρος του βασικού οδικού άξονα που ενώνει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή (Δράπανο), ενώ η εναλλακτική περιφερειακή οδός ανεβάζει την απόσταση διέλευσης σε 2 χλμ. Η κίνηση των τροχοφόρων είναι πολύ μεγάλη (μετρήθηκαν σε 6.000 τα οχήματα που περνούσαν το 2004 ημερησίως) και συνεπώς η επιβάρυνση του ήδη «λαβωμένου» μνημείου είναι τεράστια. Οι μελετητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητής Κ. Πιτιλάκη έκρουσαν για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο λόγω των σεισμικών δονήσεων, του εδάφους θεμελίωσης, των άστοχων προηγουμένων επεμβάσεων και του βάρους από τα τροχοφόρα.

«Μετά και από τη διάνοιξη οπής στο οδόστρωμα της γέφυρας, στις 21-7-2005 λόγω της παράνομης διέλευσης τροχοφόρων από αυτή, έγινε ορατός πλέον ο κίνδυνος και επαληθεύτηκαν τα πορίσματα της μελέτης, ότι δηλαδή ο φορέας της είναι σε “οριακή κατάσταση” και ότι ο κίνδυνος για την αστοχία του είναι άμεσος», είπε στο συμβούλιο ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Σύμφωνα με την απόφαση θα επιτρέπεται η διέλευση ενός οχήματος (10 τόνων) για έκτακτες περιστάσεις.

«Καθημερινή»
Διασώθηκε η ιστορική γέφυρα στο Αργοστόλι

Ομόφωνη ήταν η γνωμοδότηση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την πεζοδρόμηση της ιστορικής γέφυρας De Bosset στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς και την εφαρμογή της β΄ φάσης του ερευνητικού προγράμματος που προβλέπει την αποκατάσταση και την ενίσχυσή της. Oι παρατηρήσεις των μελετητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ήταν καθοριστικές όπως και οι απόψεις που ακούστηκαν σύμφωνα με τις οποίες ήταν σαφές ότι η χρήση του μνημείου ως σύγχρονη οδογέφυρα είναι ανέφικτη. Oι σημαντικότερες βλάβες εντοπίζονται στο βαθύ τμήμα λόγω της ανεπάρκειας του εδάφους θεμελίωσής του στην περιοχή αυτή και των μεταγενέστερων άστοχων επεμβάσεων στο οπλισμένο σκυρόδεμα. Tο μνημείο καταπονήθηκε από τους σεισμούς, τις άστοχες μεταγενέστερες επεμβάσεις και βέβαια τη διέλευση τροχοφόρων και βαρέων οχημάτων. Όπως μάλιστα παρατήρησε ο εισηγητής κ. Ποζιόπουλος, οι υπολογισμοί των καθιζήσεων έδειξαν πως η συνολική καθίζηση της γέφυρας από την εποχή της αποπεράτωσής της έως σήμερα είναι της τάξης των 50 εκατ. Στην τιμή αυτή η συμμετοχή της άμεσης καθίζησης λόγω των επιβαλλόμενων κινητών φορτίων ανέρχεται στα 20 εκατ., ενώ αυτή λόγω της στερεοποίησης των αργιλικών εδαφικών στρώσεων στα 30 εκατ.». Όμως, το φαινόμενο της καθίζησης «θα αποτελέσει ένα σταθερά εξελισσόμενο φαινόμενο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω παραμόρφωση του φορέα του μνημείου».

«Νέα»
Πεζοδρομούν τη γέφυρα του Αργοστολίου.

H ώρα της λύτρωσης για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της νεώτερης ιστορίας της Κεφαλονιάς – της γέφυρας Ντε Μποσέ στο Αργοστόλι- έφτασε, καθώς εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αποκατάσταση αλλά και η μετατροπή της σε πεζογέφυρα. Γεγονός που σημαίνει πως οι κάτοικοι πλέον δεν θα διασχίζουν τα μόλις 730 μ. της γέφυρας που ενώνει την πρωτεύουσα του νησιού με την απέναντι ακτή (Δράπανο) και είναι κηρυγμένο μνημείο, αλλά θα πρέπει να κάνουν έναν κύκλο λίγων χιλιομέτρων.

Σε «οριακή κατάσταση» βρίσκεται η γέφυρα, που έχει υποστεί καθίζηση 50 εκατοστών με το διάβα των χρόνων και των αυτοκινήτων. H απόφαση για την πεζοδρόμηση κρίθηκε αναγκαία – καθώς και για το ότι πρέπει να σταματήσει η καταπόνησή της – αφού μόλις τον περασμένο Αύγουστο άνοιξε οπή στο οδόστρωμα του μνημείου, επαληθεύοντας τα πορίσματα σχετικής μελέτης για την ακαταλληλότητά της ως οδογέφυρας. Οι σημαντικότερες βλάβες εντοπίζονται στο βαθύ τμήμα της γέφυρας όχι μόνο λόγω προβλημάτων στη θεμελίωση, αλλά και μεταγενέστερων άστοχων επεμβάσεων, ενώ για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα απαιτηθούν 3,7 εκατ. ευρώ.

H ανέγερση της γέφυρας Ντε Μποσέ, αρχικού μήκους 690 μ., ξεκίνησε στα χρόνια της Αγγλοκρατίας (το 1810) από τον Ελβετό ταγματάρχη του Μηχανικού Κάρολο Φίλιππο Ντε Μποσέ για την εξυπηρέτηση των αναγκών της νέας πρωτεύουσας και ήταν θεμελιωμένη σε ξύλινους πασσάλους, ενώ την οριστική της μορφή την απέκτησε το 1848 και αφού τα ξύλινα τμήματά της αντικαταστάθηκαν με ελλειπτικά λίθινα τόξα.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

12 Σεπτεμβρίου 2024
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Στις 17 Σεπτεμβρίου, η Ιθάκη μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί….
12 Σεπτεμβρίου 2024
Φέτος η ΧΟΡΩΔΙΑ & ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια διοργανώνει την…
11 Σεπτεμβρίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ, με τη συμμετοχή της «Μικτής Χορωδίας & Μαντολινά…
11 Σεπτεμβρίου 2024
Πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της 2ης Ατομικής Έκθεσης Ζωγραφικής με τίτλο «Προσωπικές Δι…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει να ομορφαίνει
13 Σεπτεμβρίου 2024
Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζει και ο…
Στο κατάστημα DMK Professional στο Αργοστόλι θα βρεις όλα τα προϊόντα που χρειάζεσαι
27 Αυγούστου 2024
Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα DMK Professional για να πάρουμε μια μικρή γεύση από όλα τα προ…
Το κατάστημα Paprika Grill House στην καρδιά της Πλατείας Καμπάνας
22 Αυγούστου 2024
Καλοκαιρινό βράδυ Αυγούστου και τι πιο ωραίο από ένα απολαυστικό σουβλάκι στην Πλατεία Καμπάνας….
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «ΣΟΥΛΑΤΣΟ στα ΕΠΤΑΝΗΣΑ»
5 Αυγούστου 2024
Μετά τις επτανησιακές παρόλες έρχεται « Το Σουλάτσο στα Επτάνησα»… Η Επτανησιακή σκηνή είνα…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU