20 Απριλίου 2006

Ιστορική απόφαση για την διάσωση της γέφυρας Nτε Mποσέτ.

Ιστορική απόφαση για την διάσωση γέφυρας Ντε Mποσέτ πήρε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η γέφυρα θα χρησιμοποιείται μόνο από πεζούς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση και ενίσχυσή της, που θα κοστίσουν περί τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Διαβάστε παρακάτω τα χαρακτηριστικά άρθρα των Αθηναϊκών Εφημερίδων «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή» και «Νέα».«Έθνος»
«Ομπρέλα» για γέφυρα Nτε Mποσέτ.

Tο Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο, που εξέτασε τις μελέτες για την αποκατάσταση και των δύο μνημείων, αποφάνθηκε θετικά και έτσι τώρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν τα έργα.

Mερίδα των τοπικών κοινωνιών θέλει και στις δύο περιπτώσεις τη χρήση των μνημείων, της μεν γέφυρας για διέλευση τροχοφόρων του δε θεάτρου για παραστάσεις. Σε ό,τι αφορά στη γέφυρα, το KAΣ αποφάνθηκε πως υπάρχει υπουργική απόφαση που δεν επιτρέπει την κυκλοφορία οχημάτων – αρκεί αυτή να μην αλλάξει μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης.

«Ελεύθερος Τύπος»
«Επιστρέφει» στους ανθρώπους η γέφυρα Ντε Μποσέ στην Κεφαλονιά

Μόνο από πεζούς θα χρησιμοποιείται η ιστορική γέφυρα Ντε Μποσέ, της Κεφαλονιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για την αποκατάσταση και ενίσχυσή της, που θα κοστίσουν περί τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Η σχετική μελέτη εγκρίθηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Η απόφαση χαρακτηρίζεται «μονόδρομος» μετά τον κώδωνα κινδύνου που έκρουσαν οι μελετητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις σοβαρότατες βλάβες που έχει υποστεί το μνημείο. Βλάβες που οφείλονται σε σεισμικές καταπονήσεις, στο έδαφος θεμελίωσης, στις προηγούμενες άστοχες στερεωτικές επεμβάσεις, στη διέλευση τροχοφόρων και βαρέων οχημάτων…

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η πέτρινη τοξωτή γέφυρα να έχει υποστεί σημαντικές καθιζήσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική καθίζηση της γέφυρας, από την εποχής της αποπεράτωσής της (1848) έως σήμερα, είναι της τάξης των 50 εκατοστών… «Η επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της κυκλοφορίας των οχημάτων ισοδυναμεί με ακύρωση του χαρακτήρα του μνημείου», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΥΠΠΟ και προεδρεύων του συμβουλίου κ. Χρήστος Ζαχόπουλος. Η γέφυρα ενώνει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή και η χρήση της ή όχι από τροχοφόρα (σε 6 χιλιάδες ημερησίως υπολογίστηκαν τη θερινή περίοδο του 2004) προκαλεί διχογνωμία και αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Με μήκος 730 μέτρων, η γέφυρα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Αργοστολίου. Το 1970 κηρύχτηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Με άλλη απόφασή του το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη για τη στερέωση – αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης. Οι σημαντικότερες επεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν, σταδιακά, σε δύο κερκίδες του κοίλου. Το έργο έχει πιλοτικό χαρακτήρα, χρηματοδοτείται με 875.000 ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ και θα ολοκληρωθεί το 2008.«Ελευθεροτυπία»
Γέφυρα μόνο για πεζούς η Ντε Μποσέ του Αργοστολίου.

Μόνο πεζοί θα μπορούν να περνούν από τη γέφυρα Ντε Μποσέ, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Αργοστολίου. Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη επί Αγγλοκρατίας από τον Ελβετό ταγματάρχη του μηχανικού Κάρολο Φίλιππο Ντε Μποσέ και έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ.

Το 1848 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της. Η κυκλοφορία οχημάτων επί της πέτρινης τοξωτής αυτής γέφυρας, που ως σήμερα έχει υποστεί καθίζηση της τάξεως των 50 εκατοστών, είναι ουσιαστικά ανέφικτη, όπως απεφάνθη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και «ισοδυναμεί με ακύρωση του χαρακτήρα της ως μνημείου» σύμφωνα με τον πρόεδρο του συμβουλίου Χρ. Ζαχόπουλο. Υπέρ της χρήσης της μόνο για πεζούς γνωμοδότησε ομόφωνα το ΚΑΣ εγκρίνοντας την μελέτη αποκατάστασης και ενίσχυσής της που θα κοστίσει 3,7 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση αυτή έχει απασχολήσει έντονα την τοπική κοινωνία γιατί η γέφυρα Ντε Μποσέ αποτελεί μέρος του βασικού οδικού άξονα που ενώνει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή (Δράπανο), ενώ η εναλλακτική περιφερειακή οδός ανεβάζει την απόσταση διέλευσης σε 2 χλμ. Η κίνηση των τροχοφόρων είναι πολύ μεγάλη (μετρήθηκαν σε 6.000 τα οχήματα που περνούσαν το 2004 ημερησίως) και συνεπώς η επιβάρυνση του ήδη «λαβωμένου» μνημείου είναι τεράστια. Οι μελετητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητής Κ. Πιτιλάκη έκρουσαν για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο λόγω των σεισμικών δονήσεων, του εδάφους θεμελίωσης, των άστοχων προηγουμένων επεμβάσεων και του βάρους από τα τροχοφόρα.

«Μετά και από τη διάνοιξη οπής στο οδόστρωμα της γέφυρας, στις 21-7-2005 λόγω της παράνομης διέλευσης τροχοφόρων από αυτή, έγινε ορατός πλέον ο κίνδυνος και επαληθεύτηκαν τα πορίσματα της μελέτης, ότι δηλαδή ο φορέας της είναι σε “οριακή κατάσταση” και ότι ο κίνδυνος για την αστοχία του είναι άμεσος», είπε στο συμβούλιο ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Σύμφωνα με την απόφαση θα επιτρέπεται η διέλευση ενός οχήματος (10 τόνων) για έκτακτες περιστάσεις.

«Καθημερινή»
Διασώθηκε η ιστορική γέφυρα στο Αργοστόλι

Ομόφωνη ήταν η γνωμοδότηση του Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την πεζοδρόμηση της ιστορικής γέφυρας De Bosset στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς και την εφαρμογή της β΄ φάσης του ερευνητικού προγράμματος που προβλέπει την αποκατάσταση και την ενίσχυσή της. Oι παρατηρήσεις των μελετητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ήταν καθοριστικές όπως και οι απόψεις που ακούστηκαν σύμφωνα με τις οποίες ήταν σαφές ότι η χρήση του μνημείου ως σύγχρονη οδογέφυρα είναι ανέφικτη. Oι σημαντικότερες βλάβες εντοπίζονται στο βαθύ τμήμα λόγω της ανεπάρκειας του εδάφους θεμελίωσής του στην περιοχή αυτή και των μεταγενέστερων άστοχων επεμβάσεων στο οπλισμένο σκυρόδεμα. Tο μνημείο καταπονήθηκε από τους σεισμούς, τις άστοχες μεταγενέστερες επεμβάσεις και βέβαια τη διέλευση τροχοφόρων και βαρέων οχημάτων. Όπως μάλιστα παρατήρησε ο εισηγητής κ. Ποζιόπουλος, οι υπολογισμοί των καθιζήσεων έδειξαν πως η συνολική καθίζηση της γέφυρας από την εποχή της αποπεράτωσής της έως σήμερα είναι της τάξης των 50 εκατ. Στην τιμή αυτή η συμμετοχή της άμεσης καθίζησης λόγω των επιβαλλόμενων κινητών φορτίων ανέρχεται στα 20 εκατ., ενώ αυτή λόγω της στερεοποίησης των αργιλικών εδαφικών στρώσεων στα 30 εκατ.». Όμως, το φαινόμενο της καθίζησης «θα αποτελέσει ένα σταθερά εξελισσόμενο φαινόμενο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω παραμόρφωση του φορέα του μνημείου».

«Νέα»
Πεζοδρομούν τη γέφυρα του Αργοστολίου.

H ώρα της λύτρωσης για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της νεώτερης ιστορίας της Κεφαλονιάς – της γέφυρας Ντε Μποσέ στο Αργοστόλι- έφτασε, καθώς εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η αποκατάσταση αλλά και η μετατροπή της σε πεζογέφυρα. Γεγονός που σημαίνει πως οι κάτοικοι πλέον δεν θα διασχίζουν τα μόλις 730 μ. της γέφυρας που ενώνει την πρωτεύουσα του νησιού με την απέναντι ακτή (Δράπανο) και είναι κηρυγμένο μνημείο, αλλά θα πρέπει να κάνουν έναν κύκλο λίγων χιλιομέτρων.

Σε «οριακή κατάσταση» βρίσκεται η γέφυρα, που έχει υποστεί καθίζηση 50 εκατοστών με το διάβα των χρόνων και των αυτοκινήτων. H απόφαση για την πεζοδρόμηση κρίθηκε αναγκαία – καθώς και για το ότι πρέπει να σταματήσει η καταπόνησή της – αφού μόλις τον περασμένο Αύγουστο άνοιξε οπή στο οδόστρωμα του μνημείου, επαληθεύοντας τα πορίσματα σχετικής μελέτης για την ακαταλληλότητά της ως οδογέφυρας. Οι σημαντικότερες βλάβες εντοπίζονται στο βαθύ τμήμα της γέφυρας όχι μόνο λόγω προβλημάτων στη θεμελίωση, αλλά και μεταγενέστερων άστοχων επεμβάσεων, ενώ για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, θα απαιτηθούν 3,7 εκατ. ευρώ.

H ανέγερση της γέφυρας Ντε Μποσέ, αρχικού μήκους 690 μ., ξεκίνησε στα χρόνια της Αγγλοκρατίας (το 1810) από τον Ελβετό ταγματάρχη του Μηχανικού Κάρολο Φίλιππο Ντε Μποσέ για την εξυπηρέτηση των αναγκών της νέας πρωτεύουσας και ήταν θεμελιωμένη σε ξύλινους πασσάλους, ενώ την οριστική της μορφή την απέκτησε το 1848 και αφού τα ξύλινα τμήματά της αντικαταστάθηκαν με ελλειπτικά λίθινα τόξα.

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση ομαδικών εκθέσεων από τον Δήμο Αργοστολίου
6 Ιουλίου 2022

Παρουσίαση ομαδικών εκθέσεων από τον Δήμο Αργοστολίου

Ο Δήμος Αργοστολίου με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει τις ομαδικές εκθέσεις “Φύση πάσχουσα / Naturap…
Δήμος Ληξουρίου: Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων 2022
6 Ιουλίου 2022

Δήμος Ληξουρίου: Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων 2022

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ληξουρίου για το φετινό καλοκα…
Δήμος Σάμης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων καλοκαίρι 2022
6 Ιουλίου 2022

Δήμος Σάμης: Πρόγραμμα εκδηλώσεων καλοκαίρι 2022

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το καλοκαίρι 2022 του Δήμου Σάμης.
Ελληνική βραδιά σήμερα το βράδυ στο «Πρόκρις» στα Μαζαρακάτα   με ζωντανή μουσική
6 Ιουλίου 2022

Ελληνική βραδιά σήμερα το βράδυ στο «Πρόκρις» στα Μαζαρακάτα με ζωντανή μουσική

Σήμερα στις 21:30 στον παιδότοπο «Πρόκρις» στα Μαζαρακάτα διοργανώθηκε ελληνική βραδιά με ζωνταν…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Καλοκαιρινές επιλογές από το κατάστημα «DMK Professional»
30 Ιουνίου 2022

Καλοκαιρινές επιλογές από το κατάστημα «DMK Professional»

Στο κατάστημα DMK Professional θα βρείτε νέες προτάσεις για καλοκαιρινά body mist και κρέμες σώμ…
To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design