Skip to main content
16 Ιανουαρίου 2008

Κλείσιμο των Νομαρχιών μέσα στο Φλεβάρη, πρότεινε η ΕΝΑΕ

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης» στην ΕΝΑΕ, Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ τόνισε τα εξής :
«Η Κυβέρνηση συνεχίζει την απαξίωση του θεσμού των Ν.Α..

Ο Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στους αιρετούς εκπροσώπους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας στην επιστολή που αφορά τη μείωση των εσόδων των Ν.Α. από τον Kρατικό προϋπολογισμό του 2008. Δεν μπήκε καν στον κόπο ούτε την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ούτε μετά, να μας ενημερώσει για το εάν θα καλυφθούν – αποδοθούν οι πόροι που περικόπτονται από τις Ν.Α.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα κατέθετε τον νέο Κώδικα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στη Βουλή, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα θεσμικά και οικονομικά θέματα των αιρετών. Mέχρι σήμερα και παρά και τις τελευταίες του δεσμεύσεις στο Συνέδριο της ΕΝΑΕ για ενέργειες που θα έκανε εντός 15 ημερών, τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ διανύουμε ήδη το δεύτερο μήνα μετά το Συνέδριο και καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει γίνει από την πλευρά του.

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να αγνοεί τους αιρετούς των ΝΑ, αφού καμία ενέργεια μεταβίβασης πόρων στις ΝΑ από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συντήρηση του οδικού δικτύου δεν έχει γίνει, ενώ αυτό που έγινε ήταν μόνο η μεταφορά της ευθύνης στους Νομάρχες και στις τεχνικές υπηρεσίες των ΝΑ.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά θυμίζοντας τη λογική του «κατόπιν ενεργειών μου» ανακοινώνονται επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις μέσω περιφερειών δεσμεύοντας μάλιστα τις Νομαρχίες ακόμα και για τις περιοχές που θα διατεθούν τα χρήματα αυτά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Κυβερνητικούς βουλευτές να κάνουν μικροπολιτική με τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών»

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού η παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκηση στην ΕΝΑΕ» συμφωνεί με την αναγκαιότητα σύνταξης του Χωροταξικού Σχεδιασμού, διαφωνεί όμως με το προτεινόμενο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τα στελέχη της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» τόνισαν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που έγινε χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, επιστημονικών φορέων και της αυτοδιοίκησης. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία σχετικά με θέματα που απασχολούν την ευρύτερη ελληνική περιφέρεια και απαιτούν λύσεις.

Επομένως απαιτείται η ενεργοποίηση διαδικασιών για επανασύνταξη από μηδενική βάση του Σχεδίου με αποτύπωση του προβληματισμού και των θέσεων των τοπικών κοινωνιών, των αυτοδιοικητικών φορέων μέσω των συλλογικών τους οργάνων, των επιμελητηρίων, του τεχνικού κόσμου της χώρας, η οποία μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα γενικευμένο γόνιμο εθνικό προβληματισμό στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης, της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προάγει αυτό τον γενικευμένο προβληματισμό και τη συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, των συλλογικών τους οργάνων και των πολιτών, αλλά αντίθετα εμμείνει στη σημερινή του θέση για έγκριση του Σχεδίου με λίγο πολύ συνοπτικές διαδικασίες, θα χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε εθνικό επίπεδο και την ενεργοποίησή τους σε συμμετοχικές διεργασίες για θέματα, που κατ’ εξοχήν τους αφορούν και θα καθορίσουν τις μελλοντικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Η άρτια κατάρτιση και η εφαρμογή του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου και των Ειδικών Χωροταξικών, προϋποθέτει, λαϊκή αποδοχή και συμμετοχή στις διαδικασίες αυτοδιοίκησης και πολιτών, που είναι αναγκαία και πρέπει από τη φάση του σχεδιασμού να αρχίσει να υλοποιείται.

Επιπλέον παρά το γεγονός ότι στο Σχέδιο αναφέρεται ρητά ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προβλέπονται ιδιαίτερα σημαντικές σε χρονικό ορίζοντα 15ετίας, το ζήτημα εξετάζεται τελείως επιδερμικά, σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας, που σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση των συνεπειών του.
Αυτή και μόνο η αναφορά θα έπρεπε να αρκεί στην Κυβέρνηση για να προχωρήσει στην ίδρυση αυτόνομου Υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

Εμείς ως Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ θεωρούμε ότι η κατάρτιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού μας αφορά όλους και επομένως είναι απαραίτητη η παρέμβαση και συμμετοχή μας στην επαπειλούμενη σύνταξη σχεδίων για εμάς χωρίς εμάς. Για τον λόγο αυτό ζητάμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ :

Την ανασύνταξη του Σχεδίου από μηδενική βάση,

Τη διενέργεια γενικευμένου εθνικού διαλόγου και διατύπωσης θέσεων για την ανασύνταξη των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Μπορεί η πλειοψηφία να μην απεδέχθη την πρότασή μας για το Χωροταξικό παρά τη γενικευμένη αντίδραση σχεδόν όλων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, εμείς όμως θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα μας για ουσιαστική συζήτηση για έναν Χωροταξικό Σχεδιασμό που θα οδηγεί στο μέλλον.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο κ. Μίχας κατέθεσε εκ μέρους της παράταξης ΚΙΝΗΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ για το κλείσιμο όλων των Νομαρχιών της χώρας μέσα στο Φλεβάρη με την απαίτηση να υπάρξει συνάντηση με τους τρεις αρμόδιους Υπουργούς, να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ν.Α, σύμφωνα και με την απόφαση του 12ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ και να εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των ΝΑ στη σύνταξη του Γενικού Χωροταξικού από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18 Ιουλίου 2024
Για μια ακόμα φορά τα Βλαχάτα στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας τα έσπασαν… Από νωρίς ξεκίνησε ν…
17 Ιουλίου 2024
Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο εξαίσιο χώρο του Βοτανικού κήπου. …
16 Ιουλίου 2024
Με μεγάλη μας χαρά για ακόμη μια χρόνια, παρευρεθήκαμε στην έκθεση ζωγραφικής της Μιμίκας Μηλάτο…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU