12 Δεκεμβρίου 2011

Κώστας Πρέντζας: Εξοικονόμιση Ενέργειας και Escos

Όλοι, στην παρούσα οικονομική κατάσταση, ψάχνουμε τρόπους να εξοικονομήσουμε χρήμαΓια τους επαγγελματίες, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, και για το Δήμο Κεφαλονιάς μία δράση άμεσου αποτελέσματος και απόσβεσης το πολύ εντός διετίας, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας από το φωτισμό κυρίως με αντικατάσταση των υπαρχόντων λαμπτήρων με LED και δευτερευόντως με μελέτες φωτισμού.τα ώστε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.

Το έχουμε ξαναγράψει για τους αναγνώστες του myKefalonia.com αλλά επειδή η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης θα το ξαναπούμε.
Εάν ο Δήμος αντικαθιστούσε 1000 λαμπτήρες δρόμου των 250watt με αντίστοιχες LED των 30 Watt αντί για 1.242.000 KWh κατανάλωση ενέργειας το χρόνο θα είχε μόλις 129.000 KWh κατανάλωση!!!!!!! Αντί να χρεωθούμε στα δημοτικά τέλη 111.780  θα χρεωνόμασταν μόνο 11.664 euro!

Εάν ένας επαγγελματίας, όπως ο Μάκης ο Κεκκάτος στο Μαρινόπουλο στα Κοκκύλια που το έκανε πράξη, αντικαταστήσει έξι ενεργοβόρους προβολείς των 400 Watt με προβολείς LED των 50 watt, οι οποίοι έχουν και καλύτερη φωτεινότητα, θα εξοικονομήσει 756 KWh /μήνα δηλαδή 88euro το μήνα και θα γλιτώσει το περιβάλλον από περίπου 600 KG διοξειδίου του άνθρακα κάθε μήνα..

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι, το περιθώριο εξοικονόμησης ενέργειας είναι τεράστιο, η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος σημαντική και στα δύο ανωτέρω παραδείγματα το κόστος της αντικατάστασης των λαμπτήρων αποσβένεται το πολύ σε 18 μήνες!!!

Όλα αυτά λοιπόν που οι αναγνώστες του mykefalonia.com έχουν διαβάσει προ καιρού, τα διάβασα σε άρθρο τέως Δ/ντη της ΔΕΗ, ίσως πιο ωραία και επιστημονικά γραμμένα, το οποίο και παραθέτω να το διαβάσουν όσοι ενδιαφέρονται, κάνοντας μόνο μία όσο και σημαντική ερώτηση:

«Οι ESCO (εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών ), που θα χρηματοδοτούν τα έργα ΕΞΕ, για τις οποίες έχει ήδη μιλήσει από πέρυσι ο τότε Υπουργός οικονομίας Κος Παπακωνσταντίνου θα είναι:

1.Ιδιώτες , ως συνήθως με αδιαφανή στοιχεία ταυτότητας, δηλαδή που δεν θα τους γνωρίζουμε και ούτε πρόκειται, οι οποίοι ναι μεν θα χρηματοδοτούν ένα έργο έως 100% αλλά θα το χρεώνουν 10 φορές πάνω ??? Και αν ναι, πόσο με συμφέρει εμένα είτε σαν επαγγελματία είτε σα Δήμο ???

2.Δημόσιες υπηρεσίες , όπως η ΔΕΗ, όπου από τον μηνιαίο λογαριασμό της ΔΕΗ και με επιτόκιο δανεισμού χαμηλό, θα γίνεται απευθείας η αποπληρωμή του κόστους αντικατάστασης λαμπτήρων ή ενός πίνακα Αντιστάθμισης Αέργου Ισχύος ??

3.Το Υ.ΠΕ.Κ.Α. μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ, όπως π.χ το πρόγραμμα Αστικές αναπλάσεις ??

4.Απευθείας η Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσο κόπτεται για την εξοικονόμηση ενέργειας , την πράσινη ανάπτυξη, το περιβάλλον , έχει υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο και γνωρίζει πως λεφτά στη Ελλάδα για τέτοιες δράσεις δεν υπάρχουν ( τουλάχιστον στο δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα οι τράπεζες δε δανείζουν??????

5.Το Υ.ΠΕ.Κ.Α. και η Ε.Ε. ξέρουν μόνο να πληρώνουν λεφτά στις εταιρείες που κατασκευάζουν τεράστια Αιολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα, μιλάμε για δισεκατομμύρια  κάθε χρόνο από τα χρήματα των φορολογουμένων, αντί να επενδύσουν στην Εξοικονόμηση Ενέργειας.
Ξαναγράφω τα νούμερα για να δείτε μόνοι σας την πραγματικότητα:
Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10MW παράγει τουλάχιστον 13.500.000 KWh/χρόνο και το κράτος ( εσύ και γω δηλαδή μέσω των φόρων) πληρώνει στον επενδυτή το λιγότερο 5.400.00  για τα επόμενα 20 ( είκοσι) χρόνια

Οι 13.500.000 KWh εξοικονομούνται το χρόνο εάν το κράτος άλλαζε 12.231 λάμπες δρόμου των 250watt με αντίστοιχες LED των 30 watt, με ενδεχόμενο κόστος δράσης το ανώτερο 1.500.000 !!!! Kai το όφελος των 13.500.000 KWh που μεταφράζεται σε 108.000 τόνους CO2 λιγότερους στην ατμόσφαιρα, που μεταφράζεται σε ετήσιο οικονομικό όφελος 1.200.000  θα το έχουμε κάθε χρόνο.

Ακολουθεί το άρθρο του Κου Χρηστίδη.

Γράφει ο Χρυσόστομος Χρηστίδης
τ Δ/ντής ΔΕΗ

“Η εξοικονόμηση και ορθή διαχείριση της ενέργειας αποτελεί το πιο σημαντικό, οικολογικά βέλτιστο, εγχώριο «κοίτασμα» ενέργειας της χώρας μας”.

Η παραπάνω αλήθεια αποτελεί τη λυδία λίθο που θα ανακουφίσει σημαντικά το ενεργειακό αλλά και το οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας και θα οδηγήσει στην επιτυχία των στόχων που έθεσε η ΕΕ για το 2020.

Πρόκειται πραγματικά για το μεγαλύτερο εγχώριο ενεργειακό “κοίτασμα” που η εκμετάλλευσή του δεν παράγει κανένα ρύπο, ενώ αντίθετα μας γλιτώνει από περιβαλλοντικές ρήτρες εκατοντάδων εκατ. , που θα αναγκαστούμε να καταβάλουμε, χωρίς μειώσεις, από το 2013.

Υπαίθριος φωτισμός αστικών περιοχών

Το 2004 με εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης μόνο σε 17 οδούς του Δήμου Λάρισας επιτεύχθηκε εξοικονόμηση 500.000 kwh/έτος. Η εφαρμογή έγινε με βάση το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 13201-4 που προβλέπει σωστότερο και ασφαλέστερο φωτισμό. Το κόστος των μέτρων δεν ξεπέρασε τα 180.000 , ήτοι χρόνος απόσβεσης τα 3,6 έτη.
Μια αναπτυξιακή πρόταση, στα πλαίσια των Πρότυπων Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης (ΠΚΣΑ), που κατατέθηκε το 2006, υπολόγιζε για την Περιφέρεια Θεσσαλίας ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 25 εκ. Kwh.

Μετρήσεις φωτισμού σε εμπορικές οδούς έδειξαν ότι μόλις το 25% οφείλεται στη λειτουργία των δημοτικών εγκαταστάσεων φωτισμού. Το υπόλοιπο 75% προέρχεται από διάχυση φωτισμού των βιτρινών και των καταστημάτων στην οδό. Κατάλληλα μέτρα βελτίωσης , όπως αυτά που αναφέρονται στο επόμενο κεφάλαιο για το ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ, μπορούν να καταστήσουν περιττόν τον δημοτικό φωτισμό με την ανάλογη εξοικονόμηση.

Υπολογίσιμες απώλειες έχουμε όταν ο μη σωστά μελετημένος υπαίθριος φωτισμός “στοχεύει” τον ουρανό. Το 1997, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των δορυφόρων, το “πεταμένο” στον ουρανό της Αττικής φως, αντιστοιχούσε σε 15 εκ. Kwh.

Mετριότατοι υπολογισμοί ανεβάζουν το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας από τον φωτισμό στις αστικές περιοχές στα 200-250 MW.

Το κόστος ανά εξοικονομούμενο kw υπολογίζεται στα 1400-1500 , σαφώς μικρότερο από τα 2100 /kw που είναι το κόστος της σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας που αποφασίστηκε να κατασκευαστεί στη θέση του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Το πολύ θετικό επίσης των έργων εξοικονόμησης σε σχέση με έργα κατασκευής νέων ενεργειακών μονάδων είναι η σαφώς μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία και η απασχόληση πολλαπλάσιου ανθρώπινου δυναμικού.

Φωτισμός Εθνικών Οδών και Σηράγγων

Με μεγάλη προσέγγιση οι δαπάνες σε ηλεκτρική ενέργεια για τον φωτισμό Εθνικών Οδών, κόμβων και σηράγγων υπερβαίνουν τα 30 εκ.  σε ετήσια βάση.

Με βελτίωση της τάξης του 35%, που από τις πρώτες δειγματοληπτικές μετρήσεις θεωρείται εντελώς ρεαλιστικό, εξοικονομείται ποσό 10 εκ. . Το ποσό αυτό θα επαρκούσε για τη χρηματοδότηση των μέτρων εξοικονόμησης και τις αναγκαίες φωτομετρήσεις με ορίζοντα απόσβεσης το πολύ 4 έτη.

Από ενδεικτικές φωτομετρήσεις σε γέφυρες της Αττικής οδού διαπιστώθηκε έως και 10πλάσια στάθμη λαμπρότητας επί του οδοστρώματος από την κρατούσα εκτός των γεφυρών, παρά την εξάντληση των δυνατοτήτων διακοπής λειτουργίας φωτιστικών σωμάτων.

ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ: Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης στα μικρά καταστήματα λιανικής

Το πρόγραμμα ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ (2006), που βραβεύθηκε 4ο ανάμεσα σε 137 αναπτυξιακές προτάσεις στα πλαίσια των ΠΚΣΑ, αναφέρεται στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, με βάση το πρότυπο ΕΝ 15193, σε 3.000 καταστήματα λιανικής στην Κέρκυρα. Αφορά κυρίως στη μείωση των εξόδων για το φωτισμό τους, ο οποίος αποτελεί το 80% και πάνω των καταναλώσεών τους σε ενέργεια. Η εξοικονόμηση ενέργειας, βασισμένη μάλιστα στον μηχανισμό αυτοχρηματοδότησης που δεν χρεώνει ούτε ένα  στους καταστηματάρχες, υπολογίζεται σε ~20 εκ. Kwh/έτος, ήτοι σε ~ 2,8 εκ. .

Μια μεγάλης κλίμακας εφαρμογή του ΜΙΚΡΕΝΕΡΓΕΙΝ στα 350.000 καταστήματα λιανικής σε όλη τη χώρα θα εξοικονομούσε 2,3 δις kwh/έτος ή 320 εκ. . Η αντιστοιχούσα σε αυτή την εξοικονόμηση ισχύς -και μάλιστα αιχμής- ανέρχεται στα 500 MW.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα ακυρώθηκε από την δράση επιτήδειων που θέλησαν να το εκμεταλλευτούν προς ίδιον όφελος,παρά τις καταγγελίες των συντακτών του και τις επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ως τότε αντιπολίτευσης. Αλλά ακόμη και ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, παρότι στους ερωτώντες ήταν οι κ.κ. Κατσέλη και Χρυσοχοΐδης, δεν έδειξε καμμία ευαισθησία. Σημειωτέο ότι η μη ιδιωτική συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι μόλις 30%, από κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία σταθήκαμε μέχρι σήμερα ανίκανοι να απορροφήσουμε. Ίσως περιμένουμε τον κ.Φούχτελ, Υφυπουργό της κ. Μέρκελ, να το πράξει!

Εξοικονόμηση κατʼοίκον

Σε εισήγηση που έγινε το 2009 από τον αναπληρωτή καθηγητή του ΑΠΘ κ. Άγη Παπαδόπουλο, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Προκλήσεις για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας», αναφέρεται ότι: “Η μέση δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας ανά κατοικία υπερβαίνει το 25% και το συνολικά επιτεύξιμο αποτέλεσμα ισοδυναμεί με εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 10.200 GWh και μείωση στο φορτίο αιχμής μεγαλύτερη των 1.500 MW”.

Είναι φανερό ότι η εκμετάλλευση αυτού του τεράστιου δυναμικού δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί με μεμονωμένες πρωτοβουλίες των ιδιοκτητών, όσες φορολογικές διευκολύνσεις και αν δοθούν, όταν μάλιστα στη σημερινή οικονομική δυσπραγία τους ζητείται να βάλουν, έστω για κάποιο ποσοστό, το χέρι στην τσέπη.

Στην Αγγλία, όταν διαπιστώθηκε ότι τα προγράμματα αυτά δεν προχωράνε με ατομικές πρωτοβουλίες, επιτροπή του Υπουργείου Ενέργειας αποφάσισε να αναθέσει σε εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα έργα παρέμβασης σε ολόκληρους δρόμους ή συνοικίες. Τα εργαλεία για τέτοιες δράσεις υπάρχουν και έχουν θεσπιστεί με νόμο. Είναι η γνωστή ΧΑΤ (χρηματοδότηση από τρίτους), οι ESCO και οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), με στόχο οι όποιες παρεμβάσεις να αποπληρώνονται από την αξία της εξοικονόμησης, χωρίς να ξοδεύεται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Χρυσόστομος Χρηστίδης

τ Δ/ντής ΔΕΗ

Υπ. Επικοινωνίας
e-mail: c.christidis@yahoo.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1ο Kefalonia Digital Nomads Workshop
4 Οκτωβρίου 2022

1ο Kefalonia Digital Nomads Workshop

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 19:00, στο Αμφιθέατρο «Γεράσιμος Αρσένης» του Τμήματος Ψηφιακών Μέ…
Ολοκλήρωση του Διεθνούς Τουρνουά Αντισφαίρισης Ατόμων με Αναπηρία
4 Οκτωβρίου 2022

Ολοκλήρωση του Διεθνούς Τουρνουά Αντισφαίρισης Ατόμων με Αναπηρία

«Σταύρος Τραυλός: Οι αστείρευτες δυνάμεις και το μεγαλείο ψυχής αυτών των παιδιών αποτελεί παράδ…
1η Διεθνής Διοργάνωση ΑμεΑ επιτραπέζιας αντισφαίρισης  «ITTF Fa20 Greek Para Open 2022» @ Αργοστόλι [30.09-02.10.2022]
3 Οκτωβρίου 2022

1η Διεθνής Διοργάνωση ΑμεΑ επιτραπέζιας αντισφαίρισης  «ITTF Fa20 Greek Para Open 2022» @ Αργοστόλι [30.09-02.10.2022]

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Διεθνής Διοργάνωση ΑμεΑ επιτραπέζιας αντισφαίρισης  «I…
Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Δράσεις για τον μήνα Οκτώβριο
3 Οκτωβρίου 2022

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη: Δράσεις για τον μήνα Οκτώβριο

ΤΟ ΕΚΘΕΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Το Έκθεμα του Οκτωβρίου παρουσιάζεται από την αρχαιολόγο (Msc) Ε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!
13 Σεπτεμβρίου 2022

Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!

Οι εγγραφές ξεκίνησαν εδώ στο Αργοστόλι, Μίνωος & Ασκληπιού 7 (Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα), Exc…
Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022
10 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022

Ανακάλυψε τις νέες συλλογές στρωμάτων Candia με έκπτωση έως 40% The I…
Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»
6 Σεπτεμβρίου 2022

Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»

H ομάδα του kefalonitis επισκέφθηκε το κατάστημα «19_61 coffe n’ more » για έναν απογευματινό κ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design