Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Αργοστολίου
Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Αργοστολίου
Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Αργοστολίου
Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Αργοστολίου
22 Μαρτίου 2010

Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Αργοστολίου

Ένας από τους μεγαλύτερους φορείς πολιτισμού στην Κεφαλονιά είναι αναμφίβολα το Λύκειο των Ελληνίδων. Με εκατοντάδες μέλη, πολλούς συμμετέχοντες σε όλα τα τμήματά του και αρκετές αξιόλογες εμφανίσεις σε βάθος χρόνου, έχει ιδιαίτερα σπουδαίο έργο να επιδείξει. Για το λόγο αυτό επισκεφθήκαμε την κα Ευρώπη Μοσχονά -Μαραγκάκη που μας μίλησε για την ιστορία του σωματείου, αλλά και για το έργο που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια.

Μιλήστε μας για την ιστορία του συλλόγου. Πότε ιδρύθηκε και ποια η δράση του όλα αυτά τα χρόνια;

Το Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Αργοστολίου, ιδρύθηκε το 1945. Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Το διάστημα ανάμεσα στον εμφύλιο πόλεμο και το σεισμό σταμάτησε η λειτουργία του. Στη συνέχεια έγινε η επανίδρυσή του από την καθηγήτρια – μαθηματικό κα Μαρία Λαδά και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς. Στο Σωματείο μας όλα αυτά τα χρόνια έχουν εγγραφεί πάρα πολλά μέλη και κάποια από αυτά έχουν απαρτίσει τα διοικητικά του συμβούλια. Το Λύκειό μας αποτελεί ένα από τα 51 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και 17 παραρτήματα – γραφεία στο εξωτερικό. Το Λύκειο Ελληνίδων αποτελεί θεσμό και το 2011 γιορτάζουμε τα 100 χρόνια λειτουργίας του.

Πόσα μέλη διαθέτει σήμερα ο σύλλογος;

Σήμερα έχουμε 200 εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία διακρίνονται σε τακτικά, δόκιμα και αρωγά. Τα δόκιμα, γίνονται τακτικά δυο χρόνια μετά την εγγραφή τους με δικαίωμα ψήφου στη λήψη αποφάσεων. Αρωγά μέλη είναι οι άντρες. Το Λύκειο διοικείται από 9μελές συμβούλιο. Υπάρχει μεγάλος βαθμός συλλογικότητας και κάθε χρόνο γίνεται τακτική γενική συνέλευση, κυρίως για τον οικονομικό απολογισμό. Στόχος μας η χρηστή οικονομική διαχείριση, κάτι που θα έλεγα ότι αποτελεί κανόνα βασικό στη λειτουργία μας. Τα έσοδά μας προέρχονται από τις συνδρομές των μελών που είναι 10 ευρώ ετησίως, αλλά και από χορηγίες.

Ποιες είναι οι δραστηριότητές και γενικότερα οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται;

Οι δραστηριότητες του συλλόγου είναι πάρα πολλές και απορρέουν από το σκοπό του που είναι διπλός. Αφενός είναι η εξύψωση της γυναίκας και του παιδιού και η προστασία τους και αφετέρου η διατήρηση των στοιχείων του πολιτισμού και της παράδοσης. Στα πλαίσια αυτά υπάρχει συμμετοχή σε εθνικές εορτές και πανηγύρεις, γίνονται φιλολογικά απογευματινά, σεμινάρια, εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκμάθηση παραδοσιακών χωρών, κατασκευή εθνικών ενδυμασιών, ημερίδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Επίσης, συμμετέχουμε σε όποια πολιτιστική εκδήλωση μας ζητηθεί εντός και εκτός Κεφαλονιάς και αυτό είναι στοιχείο πολύ θετικό. Θέλω, ωστόσο, σε αυτό το σημείο να σημειώσω πως τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί τμήμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η χαρά τους για αυτή τους τη συμμετοχή είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και το όλο εγχείρημα αποτελεί μια καινοτομία. Ελπίζουμε ότι και το τμήμα αυτό θα πάει πολύ καλά.

Ποιο είναι το κίνητρο για να ασχοληθεί κάποιος με το σύλλογο;

Βασική προϋπόθεση είναι η αγάπη για τη γυναίκα και το παιδί. Αυτό, μαζί με την ανάγκη για τη διάσωση της παράδοσης, αλλά και την προσφορά στον τόπο, αποτελούν τα βασικά στοιχεία για να έρθει κάποιος στο Λύκειο των Ελληνίδων. Η εργασία είναι εθελοντική με στόχο την προσφορά στην κοινωνία μας.

Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που ενδιαφέρεται να γίνει μέλος του συλλόγου;
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Γίνεται μια απλή αίτηση με τη στήριξη δύο μελών και στη συνέχεια το μέλος γίνεται δεκτό. Οποιοσδήποτε ενήλικος επιθυμεί να συμμετάσχει είναι ευπρόσδεκτος. Κανείς άλλωστε δεν απορρίπτεται και δε μένει εκτός του συλλόγου. Το Λύκειο των Ελληνίδων προήρθε από το λαό και λειτουργεί για το λαό.

Ποιά είναι σήμερα η οργανωτική δομή του συλλόγου;

Η οργανωτική Δομή φαίνεται από τη σύνθεση του Δ.Σ που είναι η εξής:

Πρόεδρος: Ευρώπη Μοσχονά – Μαραγκάκη

Αντιπρόεδρος: Λευκή Μουρελάτου

Γραμματέας: Ροζάνα Μαρίνου

Έφορος Οικονομικού: Κλειώ Αντωνάτου

Ταμίας: Μαρία Αντωνάτου – Τριβυζά

Έφορος Ιματιοθήκης: Ειρήνη Κατσούνη

Έφορος Θεατρικού- Φιλολογικού – Λαογραφικού Τμήματος: Νιόβη Καμπίτση

Έφορος Τμημάτων Χορού-Μουσικής: Αλέκα Κυπριώτη

Έφορος Τμημάτων Εκδρομών – Περιηγήσεων: Βούλα Χαλιώτη

Σύμβουλοι: Γέτα Τσιλιμιδού και Ελένη Γρηγοράτου – Φακούντου. 

Πόσα χρόνια ασχολείστε με το Λύκειο των Ελληνίδων;

Ασχολούμαι με το Λύκειο των Ελληνίδων περισσότερο από τριάντα χρόνια. Στα πρώτα μου βήματα το Λύκειο στεγάζονταν σε γραφεία που συνεχώς μεταφέρονταν. Ξεκινήσαμε μάλιστα από ένα ενοικιασμένο δωμάτιο. Τώρα όμως έχουμε τη βάση μας, το δικό μας οίκημα στη Λεωφόρο Βεργωτή 70 και αυτό μας ικανοποιεί πολύ και μας δίνει κουράγιο για εργασία με σκοπό την επίτευξη των στόχων μας.

Τι θεωρείτε ότι έχετε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια και τι δεν έχετε καταφέρει να υλοποιήσετε;
Αφιερώθηκα στο Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου με αγάπη και πάθος. Έδωσα και δίνω ό,τι μπορώ για το καλύτερο όλων των μελών. Ωστόσο, δε μου αρέσει το τέλμα και θέλω συνεχώς να ανανεώνω με τις προτάσεις μου τις ενέργειες του συλλόγου. Θέλω συνεχώς να κάνω νέα πράγματα και αυτό που θέλω άμεσα να υλοποιηθεί είναι η οικονομική ισχυροποίηση του συλλόγου, πράγμα που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Ήδη σημαντικό βήμα είναι η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης. 

Επίσης θέλω μια δυναμική ανανέωση του προγράμματος δραστηριοτήτων με βάση πάντα τους σκοπούς του Λυκείου.

Ποια η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθειά σας;

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Από το Λύκειο έχουν περάσει χιλιάδες άτομα, ενήλικα και προπάντων νέοι και νέες, που εργάστηκαν με αγάπη για την παράδοση και τον τόπο. Αυτό είναι στοιχείο σημαντικό για την προσφορά του συλλόγου και δείχνει την προσπάθεια που καταβάλλουμε, αλλά και την ανταπόκριση του κόσμου που πλαισιώνει και στηρίζει το έργο μας. Άλλωστε, θα συνεχίσουμε έτσι και ακόμα καλύτερα. Αυτό αποτελεί δέσμευση.

Ποια η στάση των φορέων; Είστε ικανοποιημένη από τη συμβολή τους;

Οι φορείς μας στήριξαν και μας στηρίζουν και ηθικά και οικονομικά. Πάντα, όταν ζητήσαμε τη βοήθειά τους ήταν δίπλα μας, άλλοτε λιγότερο και άλλες φορές περισσότερο και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Βέβαια, την ίδια στήριξη σε όλα μας τα βήματα είχαμε και από ιδιώτες. Συγκεκριμένα, στο παρελθόν όταν το κτίριο μας παραχωρήθηκε από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», χρειάστηκε το ποσό των 25.000 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών μεταβίβασης και διαφόρων άλλων. Φορείς και ιδιώτες ανταποκρίθηκαν και τα περισσότερα χρήματα συγκεντρώθηκαν άμεσα. Έτσι θα έλεγα πως είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι από την προσφορά τους.

Πρόσφατα αποκτήσατε το δικό σας κτίριο, με χρηματοδότηση από το ίδρυμα «Σταύρου Νιάρχου». Πείτε μας για αυτό το σημαντικό γεγονός στην ιστορία του συλλόγου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία του Σωματείου μας, γιατί, όπως προανέφερα, το κτιριακό ήταν μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Μπορούμε να οργανώσουμε με σίγουρο τρόπο τις εκδηλώσεις μας και να υλοποιήσουμε ευκολότερα τους στόχους μας. Επίσης, έχει ληφθεί απόφαση η εκδήλωση που πραγματοποιείται στο τέλος κάθε χρονιάς στο εξής, λόγω αυτής της δωρεάς, να είναι αφιερωμένη στο Σταύρο Νιάρχο.

Ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον; Ποιες οι άμεσες προτεραιότητες;

Τα σχέδια για το μέλλον είναι πολλά. Αναφέρω την προσπάθεια του Δ.Σ για άνοιγμα του Λυκείου προς τα έξω, έτσι ώστε να έρθουν οι χορευτές μας σε επαφή και με άλλα μέρη. Έχουμε προσκλήσεις για το Πεκίνο, το Κίεβο,την Αλεξάνδρεια. Αυτός είναι ένας από τους στόχους που θα ήθελα να υλοποιηθεί. Επίσης, στόχος είναι η δημιουργία μιας αίθουσας εκδηλώσεων, όπου κάθε παιδί, κάθε έφηβος θα μπορεί να απασχοληθεί δημιουργικά κατά τον ελεύθερο χρόνο του.

Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους νέους;

Αυτό που έχω να πω στα παιδιά της εποχής μας που είναι ιδιαίτερα καταπιεσμένα, είναι να βρίσκουν χρόνο ανάμεσα στις πολλές τους υποχρεώσεις και να προσθέτουν στην καθημερινότητά τους ώρες δημιουργικές και παράλληλα ψυχαγωγικές. Ώρες που κάνουν τη ζωή όμορφη.

Βλέποντας κάποιες δραστηριότητές σας, με ποιο τρόπο θα μπορούσε κάποιος νέος ή και μεγαλύτερος να συμμετάσχει;

Ως κύριο τμήμα που δραστηριοποιείται συνεχώς θεωρείται αυτό της εκμάθησης παραδοσιακών χορών. Σε αυτό δεχόμαστε άτομα από 5 μέχρι 65 ετών. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετά τμήματα, όλων των ηλικιών και αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερα από 120 άτομα που συμμετέχουν σε αυτά. Τα μαθήματα ξεκινούν από το απόγευμα και φτάνουν μέχρι το βράδυ, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, ώστε να διευκολύνονται όλοι, ανάλογα με τις δουλειές και τα μαθήματά τους. Οποιοσδήποτε το επιθυμεί, οποιασδήποτε ηλικίας, μπορεί απλά να έρθει, να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και να παρακολουθήσει. Τα μαθήματα γίνονται στο 4ο Δημοτικό. Την Τετάρτη διδάσκει η κ. Πατρούλα Βαρτελάτου και την Παρασκευή η κ. Έφη Λιγνού.

Ποια η άποψή σας για το χώρο του διαδικτύου;

Από τη μικρή ενημέρωση που έχω σχετικά με τα ζητήματα αυτά, επισημαίνω πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, τα οποία μπορούν να αποβούν ευλογία ή κατάρα, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης και αξιοποίησης τους. Οι γονείς και οι δάσκαλοι που έρχονται σε άμεση επαφή με την ανάπτυξη των παιδιών και όσοι επηρεάζουν την αγωγή τους, οφείλουν αφενός να προστατεύσουν κι αφετέρου να θωρακίσουν τους νέους με μια ισχυρή κριτική ικανότητα για να μπορούν να επιλέγουν σωστά και να αποφεύγουν τους κινδύνους.

Για το Λύκειο των Ελληνίδων και το έργο που γίνεται σε αυτό μας μίλησαν επίσης δύο δασκάλες χορού:

«Πιστεύω ότι η δουλειά που γίνεται στο Λύκειο των Ελληνίδων, παραρτήματος Αργοστολίου είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική. Ο παραδοσιακός χορός δεν είναι μόνο κίνηση που χαρίζει χαρά στα παιδιά, αλλά μέσα από αυτόν γνωρίζουν την καταγωγή τους, τη χώρα τους την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Τα ήθη, τα έθιμα και ο τρόπος ζωής μιας εποχής που έχει πια περάσει ζωντανεύουν μέσα από το χορό και βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν τις ρίζες τους. Το Λύκειο Ελληνίδων με τις διάφορες εκδηλώσεις του (μουσικοχορευτικές παραστάσεις, σεμινάρια, ομιλίες κ.α) συμβάλλει σημαντικά στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.» Λιγνού Έφη – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στον Ελληνικό παραδοσιακό χορό.

Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι εθνικός θεσμός, που ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα, Καλλιρρόη Παρρέν και έργο της είναι να κρατήσει ζωντανή την ελληνική παράδοση στην πιο δυναμική της έκφραση. Σκοποί του Λυκείου είναι η πρόοδος της Ελληνίδας, η προστασία της μητέρας και του παιδιού και η αναζωογόνηση και πιστή φύλαξη των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων.

Το παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Αργοστολίου που ιδρύθηκε το 1945 επιτελεί μέχρι σήμερα σημαντική προσφορά στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας και δίνει τη δυνατότητα στους νέους και τις νέες, καθώς και σε παιδιά μικρής ηλικίας, να βιώσουν όχι μόνο την τοπική μας παράδοση, αλλά να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε έθιμα και παραδόσεις άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Σαν χορεύτρια και παλιά δασκάλα στο Λύκειο των Ελληνίδων του Αργοστολίου όπου μεγάλωσα, έχω ζωντανές στη μνήμη μου όλες τις εκδηλώσεις που αποτέλεσαν σταθμό στην καριέρα μου ως καθηγήτρια και δασκάλα ελληνικών παραδοσιακών χορών. Απεκόμισα γνώσεις και εμπειρίες, που μέσα από μια άρρηκτη συνεργασία με το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο ακόμα και μέχρι σήμερα που είμαι μακριά, αποτελούν για μένα πολύτιμες και απαραίτητες αξίες στα πλαίσια όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αναλαμβάνω.
Το Λύκειο των Ελληνίδων του Αργοστολίου είναι πρωτοπόρος θεσμός για τα τοπικά δρώμενα του νησιού. Στην προσπάθεια του για τη διάδοση και διάσωση της εθνικής αλλά και τοπικής παράδοσης, πραγματοποιεί εκδηλώσεις υπαίθριες όπως αναβίωση εθίμων, χορευτικές παραστάσεις με θεάματα από την ελληνική παράδοση, σεμινάρια παραδοσιακών χορών, συνέδρια κλπ. Διατηρεί βεστιάριο με τοπικές και γνήσιες ενδυμασίες άλλων περιοχών, βιβλιοθήκη και πλήθος έργων και αντικειμένων πιστών αντιγράφων που φιλοτεχνήθηκαν για τις ανάγκες των παραστάσεων που έχει δώσει κατά καιρούς.

Όλα αυτά που αποτελούν ένα μικρό θησαυρό για το ιστορικό αρχείο του Λυκείου, έχουν την επιμέλεια του Δ.Σ. και αυτά τα χρόνια τη συμπαράσταση των μελών και φίλων του που χρόνια τώρα στηρίζουν το έργο του.

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα ήταν η απόκτηση στέγης του Λυκείου που έγινε πρόσφατα, βήμα πολύτιμο που οφείλεται στο παρόν Δ.Σ. με ιδιαίτερη προσφορά της προέδρου κ. Ευρώπης Μοσχονά, που με τη μακρόχρονη εμπειρία της ως εκπαιδευτικός πρωτοστάτησε σε κάθε είδους εκδήλωση του.

Οι επιτυχημένες εκδηλώσεις μέχρι τώρα του Λυκείου είναι εκδηλώσεις κορυφαίες, που μάγεψαν το κοινό και ταυτόχρονα είναι δημιουργήματα άριστης συνεργασίας μεταξύ του Δ.Σ., δασκάλων χορού, μαθητών και γονέων. Είθε το έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Αργοστολίου να διαπνέεται από τις ίδιες ιδέες και να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά ενισχύοντας έτσι τον πυρήνα της γνώσης με την αγάπη για τη διατήρηση του τόπου μας και της εθνικής μας κληρονομιάς. Ελπίδα Κοσμάτου – Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Χοροδιδάσκαλος

Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η άποψη και οι εμπειρίες μερικών εκ των νεαρότερων ατόμων των τμημάτων του. Τι σημαίνει για αυτούς και πως βλέπουν αυτή τους τη συμμετοχή;

«Πηγαίνω στο Λύκειο των Ελληνίδων από 6 χρονών και δεν το έχω μετανιώσει καθόλου. Με εκφράζουν ιδιαίτερα οι παραδοσιακοί χοροί. Ακόμα, μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω χορεύοντας σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται. Έχω σκοπό να συνεχίσω»,Ελένη Βενταφρίντα

«Από μικρή πηγαίνω στο Λύκειο των Ελληνίδων και θα συνεχίσω γιατί μ’ αρέσουν πολύ οι παραδοσιακοί χοροί. Επίσης θαυμάζω πολύ τη δασκάλα μου και ένα από τα όνειρα μου είναι κάποια μέρα στο μέλλον να διδάσκω και εγώ παραδοσιακούς χορούς», Ηλιάννα Βενταφρίντα

«Είμαι 14 χρονών και στο Λύκειο των Ελληνίδων πηγαίνω από την Α’ Τάξη του Δημοτικού. Αφορμή για να ξεκινήσω αυτή τη δραστηριότητα ήταν μια φίλη μου που συμμετείχε και με παρότρυνε κι εμένα. Μέσα σ’ αυτά τα 8 χρόνια έχουμε κάνει πολλές παραστάσεις. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πήγαμε στην Αμφιλοχία για να χορέψουμε σε μια λαογραφική εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο το πολιτιστικό κέντρο Αμφιλοχίας, τα «Πανακαρνάνεια». Εδώ γυμνάζομαι μια φορά την εβδομάδα, μαθαίνω καινούργιους χορούς και νέα μέρη μέσω των ταξιδιών. Το έργο του είναι πολύ σημαντικό στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με χαροποιεί ιδιαίτερα που μπορώ και συμμετέχω κι εγώ σ’ αυτό. Εύχομαι καλή συνέχεια για τα επόμενα χρόνια», Κωνσταντίνα Γαβριελάτου

«Έρχομαι εδώ ήδη 9 χρόνια, δηλαδή από τότε που ήμουν 6 χρονών. Αφορμή στο να συμμετάσχω στην ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων ήταν ότι είχα ακούσει πολύ καλά λόγια γι’ αυτή. Ένας λόγος που συνεχίζω ακόμα να πηγαίνω είναι γιατί μου δίνει την ευκαιρία να γυμνάσω το σώμα μου. Ο κυριότερος όμως σκοπός είναι να μην χαθούν οι παραδόσεις μας. Ήδη έχουμε παρουσιάσει στον κόσμο της Κεφαλονιάς μέρος της δουλειάς και της προσπάθειάς μας σε παραστάσεις. Επίσης έχουμε συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις εκτός Κεφαλονιάς με παραδοσιακούς χορούς του νησιού μας», Ανδριάνα Μεταξά

«To Σωματείο του Λυκείου των Ελληνίδων αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα στον Ελλαδικό χώρο, διότι κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις, τα έθιμα και τους χορούς του τόπου μας. Τα μέλη του καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες με πενιχρά μέσα και εθελοντικές προσφορές, για να διοργανώνουν κάποιες εκδηλώσεις, ώστε να μπορέσουμε οι νέοι να μάθουμεγια την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Τέλος, εμείς που είμαστε τα νεότερα μέλη του Λυκείου πρέπει να παραδειγματιστούμε από τα μεγαλύτερα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε την παράδοση του τόπου μας», Ειρήνη-Αικατερίνη Γασπαράτου

«Αν παρατηρήσει κανείς κάποιον που ασχολείται είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με το χορό και κατ’ επέκταση με την τέχνη, θα διαπιστώσει ότι διαφέρει απ’ τους άλλους. Κατ’ αρχάς, ως προς τις κινήσεις του είναι πιο διαχυτικός, πιο εκδηλωτικός. Δε ντρέπεται να εκφράσει τα συναισθήματά του, να χαμογελάσει ή και να κλάψει ακόμη. Έχει κριτική σκέψη, έμπνευση και δημιουργικότητα. Είναι απελευθερωμένος από προκαταλήψεις και δογματισμούς. Προσπαθεί να γίνει καλύτερος στο σώμα, στο πνεύμα και την ψυχή. Δεν τον απασχολούν καθημερινά θέματα. Οι προβληματισμοί του κινούνται γύρω από φιλοσοφικά ζητήματα και θέματα που αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ο χορός που είναι μια μορφή τέχνης ιδιαίτερα σημαντική – αν αναλογιστεί κανείς ότι από το χορό ξεκίνησε το θέατρο – δεν αποτελεί απλώς συγκεκριμένες τυποποιημένες κινήσεις που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. Είναι δημιουργία που συνοδεύεται από έκφραση συναισθημάτων και ιδεών. Είναι σχέσεις αληθινές που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων. Ο παραδοσιακός χορός ειδικότερα, έχει την εξής ιδιαιτερότητα που τον κάνει μοναδικό. Κουβαλά το μεράκι και την ψυχή απλών, λαϊκών ανθρώπων, που εμπνεύστηκαν από τις δυσκολίες και τις χαρές της ζωής και τις μετουσίωσαν σε ποιητικές συνθέσεις και δημιουργίες. Η αυθεντικότητα αυτών των συνθέσεων και δημιουργιών είναι πιστεύω που προκαλεί συγκίνηση στον καθένα και τον καλεί να γίνει μύστης της «διονυσιακής χαράς», δηλαδή της ψυχικής ικανοποίησης που προσφέρει.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Αργοστολίου μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με ένα κομμάτι του Εθνικού μας πολιτισμού και να γνωρίσουμε την ποιότητα και τη μουσικότητα που το χαρακτηρίζει. Θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω, όχι μόνο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που δείχνουν ενδιαφέρον και αγάπη για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης, αλλά κυρίως όλους τους χορευτές, που παρά τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο τους έχουν τη διάθεση να γνωρίσουν το ελληνικό στοιχείο και να ανακαλύψουν την ομορφιά του. Δεν είναι άλλωστε εύκολο αυτό, αν λάβει κανείς υπόψη του τον κατακλυσμό των πρόχειρων και εύκολων «καλλιτεχνικών δημιουργιών» που μας κατακλύζουν κάθε μέρα και δεν επιτρέπουν ιδιαίτερα στα παιδιά και στους έφηβους, που τώρα πλάθουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους, να ξεχωρίσουν το όμορφο από το άσχημο, το ποιοτικό και ποιητικό από το πρόστυχο και το άχρηστο»,Γιώτα Πανταζάτου

«Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι για μένα το δεύτερο μου σπίτι, εδώ και 8 χρόνια. Κάθε Παρασκευή μαζευόμαστε παιδιά διάφορων ηλικιών, αλλά και μεγάλοι, για να μάθουμε χορούς από ολόκληρη την Ελλάδα. Γενικά, περνάω πολύ όμορφα, καθώς δεν πρόκειται για ένα μονότονο και βαρετό μάθημα, αλλά για ένα ευχάριστο διάλειμμα μετά από μια φορτική εβδομάδα γεμάτη διάβασμα και άγχος, μαζί με παιδιά της ηλικίας μου. Επίσης, εκτός απ’ τους χορούς, η δασκάλα μας μιλάει για τον τόπο προέλευσής τους, αλλά και σε τι αυτοί αποσκοπούσαν. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται εντός και εκτός Κεφαλονιάς, όπου η πλειοψηφία των μαθητών συμμετέχει. Οι κυρίες μας είναι πολύ ευγενικές», Μαρίνα Μπάλλα

 
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Κεφαλονιάς «Κεφαλλήνες»: Στιγμιότυπα από την πρόβα generale
27 Μαΐου 2023

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Κεφαλονιάς «Κεφαλλήνες»: Στιγμιότυπα από την πρόβα generale

«Τρυπώσαμε» εχθές το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο Κέφαλος» απαθανατίζοντας όμορφες σ…
«Πατρίδες… ανατολικότερα του σήμερα» – To Σάββατο 27/05 από τους «Κεφαλλήνες»
27 Μαΐου 2023

«Πατρίδες… ανατολικότερα του σήμερα» – To Σάββατο 27/05 από τους «Κεφαλλήνες»

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Κεφαλονιάς “Κεφαλλήνες” σας προσκαλεί το Σάββατο 27 Μαϊου στο Δη…
Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού:   «Συνύπαρξη Ποίησης , Εικαστικών και Χορού» [22-24.05.2023]
26 Μαΐου 2023

Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού:   «Συνύπαρξη Ποίησης , Εικαστικών και Χορού» [22-24.05.2023]

Δευτέρα 22 Μάϊου και Τετάρτη 24 Μάϊου το Ιόνιο Κέντρο Τεχνών & Πολιτισμού σε συνεργασία με …
Εκδηλώσεις Επτανησιακής Συνομοσπονδίας για την 159η Επέτειο της ένωσης Επτανήσου με την Ελλάδα
26 Μαΐου 2023

Εκδηλώσεις Επτανησιακής Συνομοσπονδίας για την 159η Επέτειο της ένωσης Επτανήσου με την Ελλάδα

Αγαπητοί συμπατριώτες/ισσες, Σας στέλνουμε την πρόσκληση των εκδηλώσεών μας στις 28/5/2023 γι…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι  [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design