Skip to main content
9 Ιανουαρίου 2010

Μάκης Μπαλτσαβιάς: «Το πείραμα αντοχής της γέφυρας Δεβοσσέτου…»

Η παραπάνω φωτογραφία ντοκουμέντο θα μπορούσε να μπει άνετα στο βιβλίο Guinness σαν ένα είδος πειράματος αντοχής βάρους πάνω σε ραγισμένο τμήμα γέφυρας. Πάντως όλοι εκείνοι που ανησυχούν για τον κίνδυνο κατάρρευσης της, ίσως αισθανθούν καλύτερα, κάνοντας το παρακάτω απλό συλλογισμό:Το ελάχιστο ήταν 100 άτομα επάνω στη γέφυρα, στις 06/01/2010 την ημέρα εορτασμού των Θεοφανίων. Οπότε 100 Χ 70 kgr, (το μέσο βάρος του κάθε ατόμου) = 7.000 kgr ή 7 τόνοι. Συνεπώς, θα έπρεπε οι πολίτες, οι ιερωμένοι, το ραγισμένο κομμάτι της γέφυρας να καταλήξουν στη θάλασσα, εξαιτίας αυτού του σημαντικού βάρους. Όμως κάτι τέτοιο ευτυχώς δεν συνέβη, ούτε αποτελεί θαύμα. Η αλήθεια είναι ότι αν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος κατάρρευσης, θα είχε από καιρό βγει αυτεπάγγελτη απόφαση από την Εισαγγελία Αργοστολίου για απαγόρευση διέλευσης και των πεζών…….

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι πρώτα από όλα η γέφυρα δεν είναι ετοιμόρροπη αλλά διαθέτει ακόμη αξιοθαύμαστη αντοχή. Αφενός αυτό σημαίνει ότι σωστά εκτιμήθηκε από μελετητές ότι υπάρχουν οι δυνατότητες αναστήλωσης για τη διέλευση ελαφρών οχημάτων. Αφετέρου όμως μπορεί κάποιοι να πουν ίσως δικαιολογημένα ότι το άλυτο πρόβλημα της γέφυρας εξυπηρετεί και ψηφοθηρικούς σκοπούς. Η αλήθεια είναι ότι συνεχίζουν να υποφέρουν όλοι οι κάτοικοι στις καθημερινές μετακινήσεις τους και πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Οι σημαντικές ευκαιρίες συντήρησης χάθηκαν σίγουρα τις προηγούμενες δεκαετίες και για αυτό δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα και να πάρουν άλλη τροπή τα πράγματα.

Η απόφαση μονοδρόμησης της γέφυρας για τα ελαφρά οχήματα, μαζί και με τη δυνατότητα διέλευσης των πεζών, κρίθηκε ως η πιο κατάλληλη λύση τελευταία, από τη πλειοψηφία των κατοίκων αλλά και από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνεπώς απαιτείται να προχωρήσει η διαδικασία των μελετών και η ανεύρεση πηγών χρηματοδότησης χωρίς άλλα πισωγυρίσματα.

Το κλείσιμο της γέφυρας προκάλεσε αυξημένη κίνηση οχημάτων στον ανεπαρκή οδικό άξονα του γύρου του Κουτάβου. Στο δρόμο αυτό είναι ορατός πλέον και ο κίνδυνος μεγάλων κατολισθήσεων, λόγω της σταδιακής σαθρότητας της κατά μήκος βουνοπλαγιάς. Κάποια δυνατή νεροποντή θα προκαλέσει σε ανύποπτο χρόνο σοβαρά ατυχήματα από τη πτώση βράχων, χωμάτων και άλλων μετέωρων υλικών. Η έλλειψη ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού με τα απαραίτητα έργα αντιστήριξης, απειλεί πλέον καθημερινά τη σωματική ακεραιότητα, αλλά και τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, που διέρχονται από τον απαράδεκτο αυτό δρόμο. Δηλαδή, όπως διαγράφεται αυτή η κατάσταση, για να έχουν ασφαλή διέλευση, όλοι οι οδηγοί, θα πρέπει να αποκτήσουν τεθωρακισμένα οχήματα;

Η γέφυρα Δεβοσσέτου ως ένα διαχρονικό συγκοινωνιακό επίτευγμα, κρίνεται αναγκαίο να ενώνει όλους τους Κεφαλονίτες και όχι να προκαλεί άλλες αντιπαραθέσεις. Η επαναλειτουργία της γέφυρας, θα διευρύνει τις πύλες εισόδου των οχημάτων προς το Αργοστόλι, θα ενισχύσει την αγορά του και θα συντελέσει στην αποσυμφόρηση της προβληματικής οδικής αρτηρίας του γύρου του Κουτάβου.

Θα βελτιώσει σε ασφάλεια και χρόνο τις οδικές μετακινήσεις των κατοίκων και θα περιορίσει τον οικονομικό μαρασμό όλων των απέναντι περιοχών.

Μάκης Μπαλτσαβιάς

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Ιουλίου 2024
Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στο κατάστημα «V & V Cafe Snack Bar & More» διοργανώνεται μουσική …
22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU