Οι Κλαζομένιοι, κάτοικοι των Κλαζομενών, αρχαίας πόλης της Ιωνίας από την οποία καταγόταν και ο φιλόσοφος Αναξαγόρας, ήταν φημισμένοι για τη χυδαιότητά τους. Λέγεται ότι αυτή τους η κατάπτυστη ιδιότητα τους έσπρωξε μέχρι του σημείου να πάνε στη Σπάρτη όπου μαυρίσανε με φούμο (κατησβόλωσαν) τους θρόνους (θώκους) των Εφόρων στην εκκλησία του δήμου. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, τους βρωμίσανε με άλλο τρόπο που δεν κατονομάζεται. Μπορεί δηλαδή και να….ξαλαφρώσανε πάνω τους. Όταν το μάθανε οι Έφοροι, θυμώσανε τόσο πολύ, ώστε καλέσανε τον κήρυκα και του αναθέσανε να διακηρύξει σΆ όλη την πόλη ότι: «Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» Η φράση αυτή που έκτοτε έμεινε παροιμιώδης, σε αγοραία καθομιλουμένη, σημαίνει περίπου ότι:
«Τέτοια καθίκια που είναι οι Κλαζομένιοι, τέτοιες ….σκατιές κάνουνε».
Εδώ και λίγες μέρες το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ», με ανακοίνωσή του….απάλλαξε τους Κλαζομενίους από το όνειδος που τους βάραινε περισσότερο από 25 αιώνες. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αυτή που δημοσιεύτηκε σΆ όλες τις τοπικές εφημερίδες (δείτε και την Κερκυραϊκή ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ της 5/11), κατακεραυνώνει τον κ. Σωτήρη Κουρή για τα προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά του καμώματα.
Ο συντάκτης της, για να εξομοιώσει προφανώς, τον κατακεραυνούμενο με Κλαζομένιο, του δίνει, όπως νομίζει, τη….χαριστική βολή με το αμίμητο:
«Ουκ έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν».
Του διέφυγε όμως εντελώς ότι η λεξούλα «ουκ» που αδόκιμα ή από άγνοια πρόταξε στην πασίγνωστη παροιμιώδη φράση, προκάλεσε στον μέσο αναγνώστη την ιλαρή εντύπωση ότι….απαλλάσσει τους Κλαζομενίους από το προαιώνιο όνειδος και συνακόλουθα τον ντόπιο πολιτικό από τις αποδιδόμενες εναντίον του προεκλογικές, εκλογικές και μετεκλογικές ευθύνες. Η γλώσσα μας εκδικείται….
Μάκης Τραυλός