Η αξία του μελιού είχε γίνει κατανοητή από τα πανάρχαια χρόνια. Στους Αιγυπτιακούς παπύρους, ήδη πριν από 3500 χρόνια αναφέρεται το μέλι ως θεραπευτικό μέσο.
Στο βιβλίο της ζωής των αρχαίων Ινδών αναφέρεται ότι η ζωή παρατείνεται όταν στην καθημερινή δίαιτα υπάρχει το γάλα και το μέλι. Το νέκταρ αποτελούσε την τροφή των αθάνατων Ολύμπιων Θεών. Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από τη νύμφη μέλισσα. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για την θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή, Οι Αιγύπτιοι πρόσφεραν στους Θεούς τους κηρήθρες με μέλι ως πολύτιμο δώρο αφοσίωσης και εξευμενισμού.
Το μέλι είναι ένα φυσικό βιολογικό προϊόν, κατευθείαν από τη φύση και δεν επιδέχεται καμιά επεξεργασία, περιέχει τουλάχιστον 180 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες διασυνδέονται οργανικά με τέτοιον τρόπο ώστε κανείς μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να το φτιάξει τεχνητά, παρά το ότι η σύνθεσή του είναι γνωστή και έχει αναλυθεί.
Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Είναι χρήσιμο για την επούλωση και τον καθαρισμό ή την απολύμανση πληγών. Η κατανάλωση μελιού βοηθά στην γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας, λόγω του σιδήρου που περιέχει.
Στην Κεφαλονιά παράγεται μέλι ανθέων. Αυτό γίνεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι των μελιτωμάτων. Από την κατηγορία του ανθόμελου παράγεται το θυμαρίσιο και από την κατηγορία των μελιτωμάτων, το μέλι Ελάτης.
Το θυμαρίσιο είναι έντονα αρωματικό μέλι εξαιρετικά ευχάριστο στην γεύση με ανοικτόχρωμη λαμπερή εμφάνιση, κατατάσσεται στις καλύτερες κατηγορίες μελιού που υπάρχουν. Αποτελεί το 80% της εγχώριας παραγωγής.
Το μέλι Ελάτης είναι μία από τις καλύτερες κατηγορίες μελιού. Παραμένει σχεδόν πάντα ρευστό.
Το κλίμα και η χλωρίδα ευνοεί την ποιότητα του. Πολλοί ασχολούνται με την παραγωγή μελιού, ώστε να εξάγεται και εκτός της νήσου.