Μαγιάτικη καλοκαιρινή απόδραση στον όρμο της Κουτσουπιάς
Μαγιάτικη καλοκαιρινή απόδραση στον όρμο της Κουτσουπιάς
Μαγιάτικη καλοκαιρινή απόδραση στον όρμο της Κουτσουπιάς
Μαγιάτικη καλοκαιρινή απόδραση στον όρμο της Κουτσουπιάς
30 Μαρτίου 2010

Μαγιάτικη καλοκαιρινή απόδραση στον όρμο της Κουτσουπιάς

Η Κεφαλονιά μας είναι ατελείωτη σε φυσική ομορφιά, με υπέροχο συνδυασμό του βουνίσιου όγκου της με τη θάλασσά της.

Ας μοιραστούμε μια ξαφνική απόδραση χαράς και πρώτου μπάνιου σε έναν όρμο του νησιού, που μόνο αυτοί που τον ξέρουν, τον χαίρονται και απολαμβάνουν τα υπέροχα νερά του.

Σάββατο, 16 του μηνός Μαΐου του 2009 και ξαφνικά είπαμε να πραγματοποιήσουμε μια θαλάσσια περατζάδα με αφετηρία τον Πόρο και να καταλήξουμε στον περίφημο όρμο της Κουτσουπιάς. Πρόκειται για έναν υπέροχο όρμο, ανατολικά του νησιού, βόρεια της περιοχής των Πρόννων και νότια της παραλίας της Αντίσαμου. Ορίζεται δε από τα δυο μεγάλα ακρωτήρια της περιοχής, το βόρειο το λεγόμενο της Συκιάς ή Παχιάς Πούντας και νότια με το ακρωτήρι της Λυγιάς.

Μάλιστα αυτό το βόρειο ακρωτήριο της Συκιάς, αναφέρεται σε παλιό ιταλικό χάρτη, με τη σημείωση ότι οι Ιταλοί Μπαρέζοι σταμάτησαν το 1085 στις 18-20 Ιουνίου μεταφέροντας το ιερό σκήνωμα του Αγίου Νικολάου, το οποίο το είχαν κλέψει από τα Μύρα της Μικράς Ασίας και το πήγαιναν στην χώρα τους.

Κι όπως λέει η παράδοση, είχαν μεταφέρει το ιερό σκήνωμα του Αγίου Νικολάου από τον όρμο της Κουτσουπιάς, που σταμάτησαν με τα πλοιάριά τους για να ξεκουραστούν, μέσω ενός μικρού στρατωνιού, σε μια σπηλιά στην Αρχαία Σάμη, στην Ακρόπολη Κύατις για να το φυλάξουν ή πιθανόν να το τοποθετήσουν εκεί για λίγο στους Αγίου Φανέντες και να το προσκυνήσει ο κόσμος.

Στο μέρος που φυλάχτηκε το ιερό σκήνωμα αργότερα οι κάτοικοι έφτιαξαν ναό του αγίου και γιόρταζαν το πέρασμα του ιερού σκηνώματος από το νησί μας. Είχε δε γραφεί και ακολουθία που εξιστορούσε το πέρασμα του Αγίου Σκηνώματος και εξεδόθηκε από τον ιερέα Νικόλαο Πολλάνη.

Ξεκινήσαμε με μια πλαστική βαρκούλα και με καπετάνιο τον εκκολαπτόμενο σε αυτό το επάγγελμα, Σωτήρη Φωτιού Γαλανό. Γνώστης του αντικειμένου του μας πήγε σταθερά και γαλήνια πάνω στο κύμα χωρίς να πελατζάρουμε και να βραχούμε από τη θάλασα που την έσκιζε και την άφριζε το μπροστινό μέρος της βάρκας.

Το μάτι μας ήταν καρφωμένο πάνω στα ολοπράσινα βουνά αυτής της μεριάς της Κεφαλλονιάς, που, σε άλλα σημεία κατέβαιναν απότομα και συναντούσαν τη θάλασσα και άλλοτε σχημάτιζαν πλατιά αρμάκια με χαράδρες και πλατώματα που ήταν φυτεμένα αμπέλια και ελιές.

Η θάλασσα καθάρια, με χρώματα ζυμωμένα από τη σκιάδα του πράσινου βουνού, του ουρανού το ξεθωριασμένο μπλε και του βυθού το σκούρο του μπάρου και άλλοτε άσπρο του βυθού ασβεστολιθικό χρώμα, μας έδιναν την εντύπωση πως πλέουμε σε πράσινο σκούρο οινόπνευμα με λευκές ανταύγειες, κεφαλλονίτικης παραγωγής… χρώματα που μόνο το νησί μας έχει.

Πλέαμε παράλληλα με τη σειρά της στεριάς προς τα βόρεια με προορισμό την παραλία της Κουτσουπιάς και μας συνόδευαν τα βράχια τα γδαρμένα από το ατελείωτο μάλωμα της θάλασσας και που τάχει σκαλίσει μυτερά και απρόσιτα.

Βράχια απότομα, «σκληρά» σε πολλές μεριές, με μύρια σχήματα σαν σταλακτίτες ανάποδοι, βράχια που σχηματίζουν σπηλιές και κουφώματα βραχερά τα οποία σε προκαλούν να τα εξερευνήσεις. Βράχια που πλευρίζουν τη θάλασσα και που πάνω τους στέκει πράσινο βουνό με τα περνάρια και με θεόρατα σκίνα, βράχια που πέρα από το λάξευμα, το σκαλιστό της φύσης, έχουν χίλια νερά αποτυπωμένα στα πετρώματά τους από την ιστορία τους μέσα στον χρόνο του παρελθόντος.

Άλλοτε συναντήσαμε τον σκληρό βραχισμό σαν τοίχο μεγάλο, πέτρινο, που λες και σου θύμιζε κάστρο μεσαιωνικό κοντά σε λίμνη για νάχει ασφάλεια από τους εχθρούς και άλλοτε μπασιές της θάλασσας μέσα στη στεριά, που σχημάτιζαν μικρές παραλίες. Άλλοτε στις κατηφόρειες των βουνών, ρεματιές και λαγκαδιές που τις διακρίναμε από μακριά και στο πλαϊνό τους, στο πλευρό του βουνού, η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει στήσει το ίχνος της για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Αυτή η πλευρά του νησιού καθώς και άλλες έχουν μια ιστορία, έχουν μια κόπωση ματιών και μια ευθύνη ψυχής, που μπορεί σήμερα να έχει ξεχαστεί λόγω που άλλαξαν οι καιροί, αλλά, οι ψυχές που σαν σώματα έζησαν εκεί παραμένουν και ακαρτερούν τους διαβάτες. 

Πρόκειται για τις πολλές βίγλες- παρατηρητήρια που είχαν στηθεί στην περιοχή για να ελέγχουν και να δίνουν την ενημέρωση καθώς έβλεπαν τους πειρατές. Σκέψου πόσοι εναλλάσσονταν με βάρδιες για να σώσουν τα κοπάδια τους και τα υπάρχοντά τους από τους τυχοδιώχτες της θάλασσας! Και πολλές φορές το μάτι θόλωνε από το αστραφτερό της θάλασσας παιχνίδισμα ή από την κακοκαιρία, ή από την αχλή την πρωινή που σαν γάζα σκέπαζε το πειρατικό πλεούμενο και ξαφνικά αυτό πρόβαινε μπροστά… τότε άρχιζε ο αγώνας να νικήσει ο βιγλάτορας το βουνό για να σωθεί και να σώσει…

Μια τέτοια βίγλα από τις ελάχιστες που έμειναν στο νησί, ερειπωμένη να μαρτυρεί την ιστορία της και την αγωνία του βιγλάτορα βρισκότανε πάνω στο ακρωτήρι Μακριά Πέτρα, προστατευμένη από τα σκληρά και αφιλόξενα βράχια που σαν βελόνια τα είχε κάνει η θάλασσα.

Ο φωτογραφικός μου φακός αδιάκοπα τραβούσε πλάνα σε αυτήν τη θαλάσσια διαδρομή που μας έριχνε τη ματιά στη δαντελωτή στεριά. Καθώς ερευνητικά έψαχνα, οπτικά σκαρφάλωσα από το κύμα στο βράχο κι έπιασα πέτρινα ανοίγματα, που μοιάζανε με αιδοίο και πρωκτό. Βλέπεις, η φύση διδάσκει την τέχνη αν ξέρεις να την αφουγκραστείς…
Στη συνέχεια περάσαμε τον όρμο Ξυλώματα, το ακρωτήρι Καλαμάκι και αντικρίσαμε μετά από κανένα δεκάλεπτο τον όρμο της Κουτσουπιάς.

Λευκή η παραλία της με ψιλό βότσαλο, νερά καθαρά σε χρώμα λουλακί πράσινο, δανεισμένο από το βουνό και το βυθό. Μα καθώς η βάρκα έστριβε για να μπει στο άνοιγμα του όρμου πρόβαλε πάνω στο βράχο η βίγλα της Κουτσουπιάς.

Καθώς αράξαμε άφησα τους δικούς μου στη θάλασσα, βιαστικά αναζήτησα το παλιό μονοπάτι που ήξερα από παλιά για να πάω στη βίγλα.

Λόγγος τα σκίνα και τα αγριοκυπαρίσια, οι μάζες και τα αγκάθια, μα μού έφραζαν το δρόμο και οι ιστοί από τις αράχνες που όλο και πλήθαιναν καθώς περνούσα σκυφτός μέσα από τους κοπαδιαστούς κορμούς. Έπειτα, από λίγα λεπτά αντίκρισα τη βίγλα,καμαρωτή μέσα σε ξέφωτο, λες και ήθελε νάχει αύλειο χώρο τώρα που δεν υπάρχουν πειρατές στα μέρη μας.

Γερή στην κατασκευή της, στέκει από παλιά εκεί σε ένα ξέφωτο που το περιτριγυρίζει πυκνή βλάστηση. Στο νότιο μέρος του ξέφωτου υπάρχει ακόμη το μονοπάτι που κατέβαζε τους βιγλάτορες στη θάλασσα σε μια μικρή σπηλιά. Προς τα δυτικά της το παλιό μονοπάτι που πήγαινε έως τα Μουζακάτα έχει χορταριάσει και είναι απέραστο για να το διαβείς. Τη φωτογράφησα σχολαστικά μα μου έλειπε το μέτρο για να πάρω τις διαστάσεις του κτίσματος. Φαίνεται όμως, πως πέρα από την παλιά και πρώτη κατασκευής της έχει μια νέα επιδιόρθωση, με άμμο, ασβέστη και νερό που καλύπτει τους παλιούς αρμούς. Ίσως οι τσοπαναραίοι να τη φρόντισαν για τα συμφέροντά τους.

Κατηφόρισα το παλιό στρατώνι του γκρεμού φωτογραφίζοντας από ψηλά τον όρμο της Κουτσουπιάς. Με περίμενε μια θάλασσα κρύα, καθαρή, και δροσάτη μετά από λίγα λεπτά, αφότου μπήκα στο νερό.

Δεν θέλαμε να φύγουμε, βρίσκαμε αιτίες για να μείνουμε… είμαστε σε μια παραλία ονειρική του νησιού μας που μόνο λίγοι την επισκέπτονται.

Δόθηκε το σύνθημα πως η ώρα πέρασε. Άρχισε η γκρίνια από τα παιδιά που δεν χόρταιναν το μπάνιο και τις βουτιές. Φύγαμε με την υπόσχεση να ξαναπάμε σύντομα.

Πάλι άρχισα τη φωτογράφηση και μελέτη των βράχων και των ακρογιαλιών. Τα βουνά καμαρωτά τα φώτιζε ήλιος και τα χρώματα δημιουργούσαν ένα χαλί εναρμόνιο στις ιρίδινες αποχρώσεις. Η θαλάσσια περατζάδα με το μπάνιο της ήταν υπέροχη, μας πίεζε ο χρόνος της επιστροφής. Οι δυο Σωτήρηδες Γαλανοί, ο μεγάλος του Φωτίου και ο μικρός του Γερασίμου, είχαν τρελαθεί να βιώνουν την κάθε στιγμή. Ο ανιψιός μου Σωτήρης Φωτίου Γαλανός, καπετάνιος από κούνια μας πήγε και μας έφερε άψογα. Ανιψιέ μπράβο!.. έμαθες καλά την τέχνη του πιλότου της θάλασσας.

Βέβαια, ελπίζω, αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι του Kefalonitis.com, βάλλει ο Ανδρέας Δεμπόνος κανένα πλοιάριο και να μαζέψει όλους τους συνεργάτες για μια καλοκαιρινή περατζάδα, στην παραλία της Κουτσουπιάς, για καμιά βουτιά δροσερή.

Μην ξεχνάτε πως στο Ληξούρι δεν λέμε Πυρ- γυνή και Θάλασσα

αλλά …Πυρ-γυμνοί στη Θάλασσα…
Καλό καλοκαίρι να έχετε ούλοι σας!

Kείμενο – Παρουσίαση:
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Π.Σ «Το Ριφόρτσο» – Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου [04.06.2023]
4 Ιουνίου 2023

Π.Σ «Το Ριφόρτσο» – Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου [04.06.2023]

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνεργασ…
Εκδήλωση: «Σχεδιάζουμε το Αργοστόλι μας» @Κέφαλος [03.06.2023]
4 Ιουνίου 2023

Εκδήλωση: «Σχεδιάζουμε το Αργοστόλι μας» @Κέφαλος [03.06.2023]

Η Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά νησί για όλους» και η Τοπική Κίνηση Πολιτών «Φάρος» συνδιοργάνωσα…
Στην τελική ευθεία για το 33d Kefalonia Gym Festival «Αnna Pollatou»
2 Ιουνίου 2023

Στην τελική ευθεία για το 33d Kefalonia Gym Festival «Αnna Pollatou»

Oι ετοιμασίες για το 33d Kefalonia Gym Festival «ANNA POLLATOU» βρίσκονται στην τελική ευθεία. Π…
Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023
1 Ιουνίου 2023

Περιήγηση στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνεργασ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design